#VieţiReinventate Fostul rugbyst Stelian Burcea: Statul este repetent la a ajuta foştii sportivi în reconversia profesională

Drama sportivilor ajunşi la finalul carierei, atunci când devin "simpli pietoni în faţa vieţii", iar experienţa acumulată nu îi mai poate ajuta, este adusă în atenţie de fostul internaţional de rugby Stelian Burcea, care consideră că statul "este repetent" la a-i ajuta pe cei nevoiţi să aleagă un nou drum.
"Consider că statul este repetent la a ajuta foştii mari sportivi. Statul este cel care a instituit, poate fără să vrea, zicala 'ori eşti campion mondial, ori nu eşti nimic'. În afară de rentele viagere care se oferă unui număr restrâns de sportivi, statul nu face absolut nimic pentru ceilalţi", a declarat Burcea pentru AGERPRES.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Alături de alţi doi colegi, Florin Vlaicu şi Valentin Popârlan, Burcea a lansat programul de reconversie profesională "Stai în Joc" şi lucrează la o iniţiativă legislativă pe care să o propună autorităţilor, pentru ca anii petrecuţi în activitatea sportivă să conteze ca vechime la finalul carierei.
"În perioada următoare, vom transmite interpelări către o serie de parlamentari, Ministerul Muncii şi Ministerul Tineretului şi Sportului pentru a vedea care sunt planurile lor pentru foştii sportivi. Noi ne gândim să lansăm o iniţiativa legislativă prin care toţi anii petrecuţi pe terenul sau în sala de sport să conteze ca vechime, în funcţie de indicatori actuali, în funcţie de cât a cotizat fiecare. Ne referim la sportivii de performanţă. Vom vedea în ce măsură este posibil şi ce formă vom găsi. Este anormal ca o categorie atât de importantă, care a făcut şi face servicii imaginii României, să nu fie băgată în seama şi să sufere pentru faptul că după 1989 nu a existat şi nu există un sistem unitar în ceea ce priveşte sportivii, modul în care au fost angajaţi la cluburi şi aşa mai departe", a afirmat fostul rugbyst.
Sursa foto: Stelian Burcea / Arhiva personală
El consideră că cel mai important obiectiv al proiectului "Stai în joc" este să-i facă pe sportivi să conştientizeze momentul retragerii din activitate şi să fie pregătiţi pentru o nouă viaţă: "Cel mai important obiectiv al nostru cred că este conştientizarea. Toţi trebuie să realizeze că viaţa de sportiv sau antrenor nu este eternă. Plecând de aici, noi dorim ca sportivii să fie cât mai bine pregătiţi pentru viaţa de după sport, în funcţie de direcţia pe care doresc să o urmeze. De asemenea, un alt obiectiv este sprijinirea sportivilor în activitate, dar şi a celor care s-au retras din activitate. Pentru cei în activitate, ne propunem să le oferim sprijin la încheierea contractul şi chiar reprezentare în faţa diverselor comisii sau organisme sportive. Pentru cei pe final de carieră ne propunem să identificăm, împreună cu ei, cele mai bune direcţii de acţiune şi sprijinirea lor cu diverse cursuri de specializare. Totodată, vom acorda suport antrenorilor pentru perfecţionare continuă şi găsirea de oportunităţi de muncă".
Stelian Burcea afirmă că momentul cel mai greu din viaţa unui sportiv este acela când intervine întrebarea legată de noul drum pe care urmează să meargă.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
"În primul rând, ne dorim să le dăm o mâna de ajutor sportivilor mai tineri şi să le împărtăşim din experienţă noastră. Mai ales pentru viaţa din afară terenului. Pentru că pentru ea nu te învaţă nimeni nimic şi te trezeşti după 20-25 de ani de sport ca simplu pieton în faţa vieţii şi poţi ajunge în nişte situaţii deloc plăcute. Dacă vor înţelege să se pregătească din timp pentru această perioadă, atunci vor câştiga timp preţios. Ideea mi-a venit în momentul în care am avut în minte pentru prima oară întrebarea: 'Şi ce fac acum?' Sincer, este momentul cel mai greu din viaţa unui fost sportiv. Acela când nu mai merge la antrenamente, când nu mai are meciuri, colegi. Proiectul a fost demarat de puţin timp, împreună cu Florin Vlaicu şi Valentin Popârlan, ambii internaţionali români de rugby, şi se adresează nu numai celor care provin din sportul cu balonul oval. Avem deja 21 de membri ai asociaţiei, din mai multe domenii de activitate, din România şi din Franţa, şi în perioada următoare urmează să lansăm o campanie online prin care să atragem şi mai mulţi, din toate sporturile. Avem deja şi două sponsorizări. Cotizaţia anuală este simbolică - 1 leu pe an pentru actuali sau foşti sportivi şi antrenori şi 100 lei pentru cei care vin din afara sportului, indiferent de domeniul de activitate. Nu vrem să punem nici cea mai mică presiune pe cei din sport. Nu stăm în banii din cotizaţiile sportivilor. Oamenii pot afla mai multe despre noi pe platforma www.staiinjoc.ro, care va fi lansată în curând. Urmărim ca până în iunie să avem semnate mai multe parteneriate cu instituţii de sport, şi nu numai, din România", a completat fostul rugbyst.
Majoritatea sportivilor ajunşi la finalul carierei nu sunt pregătiţi pentru o schimbare a vieţii profesionale, iar locurile disponibile ca tehnicieni în sporturile din care provin sunt limitate.
Foto: (c) ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO
"Evident, majoritatea doresc să meargă spre partea de antrenorat. Dar câţi antrenori sau specialişti, care pot trăi numai din salariul de antrenor, credeţi că poate suporta orice sport din România, în afară de fotbal? Vă spun eu, foarte puţini spre infim. Şi atunci te afli în postura în care lucrul la care te pricepi cel mai bine - un sport anume, nu îţi mai poate oferi nimic. Coroborat cu întrebarea 'Şi eu ce fac acum?', nu pare o situaţie deloc veselă. Direcţiile sunt diverse. Sunt unii care au vocaţie pentru un alt domeniu şi sunt programatori, designeri sau oameni de afaceri. Dar sunt şi alţii care transpun într-o meserie multe din elementele pe care le-au folosit în sport şi devin, spre exemplu, bodyguarzi sau preparatori fizici. Depinde de la caz la caz. Marea majoritate a sportivilor nu au nimic pregătit. Există un număr mic de la cluburi statornice unde pot continua în cadrul clubului. Dar la un nivel mult mai mic. Şi acesta este tot un şoc. Din sportiv respectat şi remunerat la un nivel confortabil, poate şi internaţional, ajungi să o iei de jos, poate fără şcoală sau documente şi începi să înţelegi cam cât de complicată e viaţa de după sport", a mai spus acesta.
Stelian Burcea a transmis şi un mesaj sportivilor prin care îi îndeamnă să se gândească cu atenţie la cea de-a două carieră: "Să meargă la Şcoala de Antrenori dacă vor să urmeze o carieră în sport sau să se dezvolte cât pot de mult în noul domeniu, încă din perioada cât sunt sportivi activi, astfel încât să aibă cât mai multe pregătite pentru civilie. În România poţi fi super-antrenor, dacă nu ai toate carnetele de antrenor, licenţele şi toate hârtiile necesare, nu poate să te angajeze nimeni. După care, după ce ai tot, ca să poţi fii angajat, atunci intervine selecţia. Trebuie să fii bun ca să fii selectat. Cine credeţi că are răbdare cu un antrenor tânăr într-o ţară în care toată lumea vrea rezultate azi? Eu vă pot da exemplul colegilor din generaţia mea, născuţi 1983-1985, care au obţinut o serie de rezultate bune cu naţionala şi care ar avea veleităţi să devină antrenori foarte buni. Câţi credeţi că pot să îşi întreţină familia din salariul de antrenor? Provenim din sportul de echipă cel mai numeros. Este greu să ţii o echipă de rugby. La un lot de 30-35 de sportivi, bugetul este pe măsură. Ca atare echipele nu sunt multe, deci şansele scad veritiginos".
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Toate aceste probleme întâmpinate de sportivi la finalul carierei, i-au determinat pe iniţiatorii proiectului "Stai în joc" să ofere asistenţă în ceea ce priveşte reconversia profesională celor care în mod evident au nevoie să fie ghidaţi.
AGERPRES difuzează în cadrul proiectului #VieţiReinventate o serie de materiale prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului larg problematica reconversiei profesionale în rândul sportivilor români şi dificultăţile întâmpinate la schimbarea carierei.
AGERPRES (AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
#VieţiReinventate INTERVIU Eduard Novak (MTS): Sportivii să fie pregătiţi şi pentru o a doua carieră
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Farul Constanța a primit licența pentru cupele europene
Farul Constanța a primit licență pentru ediția 2025-2026 a cupelor europene la fotbal, a anunțat clubul, marți, într-un mesaj postat pe site-ul său oficial. Anunțul vine după un comunicat primit de club din partea Comisiei de Apel pentru acordarea licenței cluburilor. ''Admite apelul declarat de FCV Farul Constanța
Fotbal: Metaloglobus, la prima sa victorie în play-off-ul Ligii a II-a
FC Metaloglobus București a învins-o pe FC Argeș cu scorul de 2-1 (1-0), marți, pe teren propriu, la Clinceni, într-un meci din etapa a 7-a a fazei play-off a Ligii a II-a de fotbal. Aceasta a fost prima victorie bucureștenilor în play-off, prin golurile marcate de Adrian Sârbu (33) și Răzvan Florea (70). Pentru oaspeți
Fotbal: Laszlo Csaba o va antrena pe Sepsi OSK până la finalul sezonului
Antrenorul Laszlo Csaba a semnat un contract valabil până la sfârșitul actualului sezon competițional cu echipa de fotbal Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, a anunțat, marți, clubul din Superligă pe pagina sa de Facebook
Mihai Covaliu (COSR): Mihai Leu are încă un meci pe care ne dorim să-l câștige
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, marți, că își dorește din suflet ca fostul campion mondial la box profesionist Mihai Leu, internat la Spitalul Fundeni, în urma unei intervenții chirurgicale, să câștige și ''acest meci''. ''Mihai Leu este cel mai leu di
COSR: Valeria Răcilă van Groningen și Marius Urzică au primit Ordinul Excelența Olimpică
Fosta canotoare Valeria Răcilă van Groningem și fostul gimnast Marius Urzică au primit Ordinul Excelența Olimpică al COSR, marți, la începutul Adunării Generale a Comitetului Olimpic și Sportiv Român. ''Este pe deplin meritat, sunt doi oameni care au adus multă valoare prin performanțele lor și prin calitățile lor umane. Aș
Fotbal: Kevin Kuranyi și Cristian Zaccardo vor fi prezenți la meciul demonstrativ al lui Ronaldinho de la Cluj-Napoca
Foștii fotbaliști Kevin Kuranyi (43 de ani) și Cristian Zaccardo (43 de ani) au confirmat prezența alături de alte legende ale fotbalului mondial la meciul demonstrativ al brazilianului Ronaldinho din cadrul Sports Festival 2025 de la Cluj-Napoca, se arată într-un comunicat de presă remis, marți, AGERPRES. ''Două noi legende ale
Boxerul Mihai Leu, internat la Institutul Clinic Fundeni; evoluția de sănătate - în ameliorare
Campionul mondial la box Mihai Leu se află internat la Institutul Clinic Fundeni, evoluția acestuia fiind în 'ameliorare', a declarat, marți, pentru AGERPRES, prof. dr. Irinel Popescu. 'Starea este mai bună. Este a treia zi, postoperator, după o intervenție complexă și foarte dificilă. (...) Evoluția este în ameliorare&
Fotbal: Dinamo a remizat cu CFR Cluj (1-1), în play-off-ul Superligii
Dinamo București a terminat la egalitate cu CFR Cluj, 1-1 (0-0), luni seara, pe Arena Națională din Capitală, într-un meci din etapa a șasea a fazei play-off a Superligii de fotbal. În urma acestui egal, CFR a ratat șansa de a se apropia de liderul FCSB, care este tot mai aproape de un nou titlu. CFR a deschis scorul
Naționalele U20 masculin, U16 feminin și U18 3x3, premiate cu 'Echipa de aur' la Gala Baschetului Românesc
Loturile naționale Under-20 masculin, Under-16 feminin și Under-18 3x3 feminin, care au reușit anul trecut să promoveze în Divizia A în competițiile europene, au primit, luni, trofeul 'Echipa de aur' în cadrul Galei Baschetului Românesc 2025, organizată de Federația Română de Baschet. Președinta Federației
Hochei: România, învinsă după prelungiri de Marea Britanie, la Campionatul Mondial
Naționala masculină de hochei pe gheață a României a fost învinsă de Marea Britanie cu scorul de 2-1 (1-1, 0-0, 0-0, 1-0), după prelungiri, luni seara, la Campionatul Mondial 2025, Divizia I, Grupa A, în Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe. Josh Waller a deschis scorul rapid pentru oaspeți (00:31), dar Balazs Gajdo a restab
Fotbal: Farul a câștigat la Ploiești, 1-0 cu Petrolul, în play-out
Farul Constanța a învins-o pe Petrolul Ploiești cu scorul de 1-0 (0-0), luni seara, în deplasare, într-un meci din etapa a șasea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unicul gol al meciului a fost marcat de tânărul Luca Băsceanu (49), din pasa lui Denis Alibec. Băsceanu a ratat două ocazii uriașe (27,
Fotbal: Antrenorul Dorinel Munteanu s-a despărțit de Sepsi OSK
Conducerea clubului de fotbal Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a ajuns la un acord cu privire la rezilierea pe cale amiabilă a relațiilor contractuale cu antrenorul principal Dorinel Munteanu, a anunțat gruparea din Superligă, luni seara, pe pagina sa de Facebook. Tehnicianul, în vârstă de 56 de ani, a preluat conducerea tehnică a e
Handbal: Președintele FRH, Constantin Din, rămâne în funcție; propunerea de revocare a sa a fost respinsă de Adunarea Generală
Propunerea de revocare a președintelui Federației Române de Handbal, Constantin Din, a fost respinsă de Adunarea Generală a FRH de luni, membrii afiliați nefiind de acord cu introducerea pe Ordinea de zi a acestui punct. Managerul secției de handbal a clubului Universitatea Cluj, Liviu Hossu, a propus modificarea Ordinii de zi prin intro
Fotbal: Dan Șucu (Rapid) - Am fost furați în meciul cu FCSB, rezultatul a fost viciat
Acționarul majoritar al clubului de fotbal FC Rapid, Dan Șucu, a transmis un mesaj către suporterii giuleșteni pe pagina oficială de Facebook, prin care acuză arbitrajul de la partida cu FCSB, pierdută cu scorul de 1-2 pe teren propriu, afirmând că echipa pregătită de Marius Șumudică a fost furată și că rezultatul a fost viciat. 'Dra
Fotbal: Marius Șumudică (Rapid) - Mă îndoiesc de rezultatul final, azi nu meritam să pierdem
Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid, Marius Șumudică, a declarat, duminică seara, într-o conferință de presă susținută după înfrângerea cu 2-1 din meciul cu FCSB, că se îndoiește de rezultatul final din cauza greșelilor de arbitraj, precizând că formația sa nu merita să piardă. 'Eu îi felicit pe jucăto