logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DELTA SĂLBATICĂ/ Pelicanul - simbol al Deltei Dunării

Imagine din galeria Agerpres

Pelicanul comun, oaspete de vară al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) şi un simbol al zonei, este una dintre cele mai atractive specii pentru turiştii care ajung în Deltă, aceştia admirând de la distanţă numeroasele insule albe formate de păsări, dar şi modul lor special de hrănire.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

Sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august este perioada în care Delta numără cele mai multe păsări, spune reprezentantul unei agenţii de turism, Daniel Petrescu.

 

Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO


 

"Este perioada cu cele mai multe păsări ca număr, nu ca specii, în Delta Dunării. În principiu, acum, toate păsările care au cuibărit au pui care zboară din cuib şi există zone cu aglomerări de pelicani şi cormorani. Acum, pelicanii au ajuns în punctul în care trebuie să-şi hrănească puii foarte frecvent. Este perioada cea mai spectaculoasă pentru cei care nu sunt iniţiaţi în ornitologie. Este un spectacol pe care-l poate aprecia oricine, chiar dacă nu e specialist", a declarat Petrescu.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

Pelicanul este o specie simbol pentru Deltă, Administraţia RBDD, instituţia din subordinea Ministerului Mediului care impune regulile de exploatare a zonei, având în siglă această pasăre.

 

Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES FOTO


 

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), pelicanul, o specie de talie impresionantă, este una dintre cele mai mari păsări zburătoare de pe glob, alături de pelicanul creţ şi de albatros. Femelele au în general o greutate mai mică, de 5,4 - 9 kilograme, dar masculii pot atinge chiar şi o greutate de 15 kilograme. Anvergura aripilor este cuprinsă între 2,3 metri şi 3,6 metri.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

Pelicanul comun are un areal întins, dar este distribuit insular, fiind dependent de zonele acvatice mari, cu resurse de hrană suficiente. Specia se regăseşte din estul Europei, Delta Dunării, până în Asia Centrală. În cea mai mare parte a arealului este o specie migratoare, populaţia europeană iernând în nord-estul Africii, iar cea asiatică în Irak, în estul şi nordul Indiei. Populaţii sedentare se găsesc în Africa, la sud de deşertul Sahara.

 

Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO


 

"Rezervaţia Biosferei Delta Dunării adăposteşte cea mai mare populaţie cuibăritoare a speciei din emisfera nordică. În urmă cu 60-100 de ani, era o specie cuibăritoare comună pe tot cursul inferior al Dunării. În perioada 1990 - 2000, populaţia a rămas stabilă în România, înregistrând între 3.000 şi 4.000 de perechi. Studiile recente realizate de echipele de experţi ai INCDDD au pus în evidenţă caracterul fluctuant al populaţiei cuibăritoare din Delta Dunării, înregistrând chiar un maxim de 19.000 de perechi în anul 2016. Aceste fluctuaţii numerice mari sunt determinate de mai mulţi factori, unii dintre aceştia fiind locali, precum disponibilitatea hranei şi a locurilor de cuibărit, iar alţii sunt globali, precum schimbările climatice", arată INCDDD.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

Într-o zonă izolată şi inaccesibilă din partea de nord a Rezervaţiei, pe lacul Hrecisca, se află cea mai mare colonie de pelican comun din Europa.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


 

"Pelicanii comuni sunt păsări care trăiesc în grupuri mari. Se hrănesc împreună şi organizează 'adevărate goane în cerc', în care pelicanii aşezaţi roată împing peştele în centrul cercului prin bătăi repetate ale aripilor, asemenea unei plase vii şi mişcătoare, după care îl pescuiesc. Adesea, se asociază cu cormoranii pentru a dirija şi prinde peştele. Este remarcabilă uşurinţa cu care această pasăre mare pluteşte în aer în cercuri largi, folosind curenţii ascensionali", au precizat specialiştii INCDDD.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


 

Specia ale cărei exemplare pot trăi până la 30 de ani este asociată cu lacurile întinse, calde, alcaline ori saline sau salmastre, lagune, mlaştini, râuri largi, delte, estuare şi zonele costiere ale mărilor continentale.

 

Foto: (c)  BOGDAN BARBULESCU (C) / AGERPRES FOTO


 

Pelicanii comuni se întorc din cartierele de iernare în a doua parte a lunii martie. Cuibăresc în colonii mari, unde cuiburile sunt alăturate, construite simplu, ca nişte adâncituri căptuşite cu plante, şi depun unul sau două ouă, deşi uneori se întâmplă să fie depuse şi trei ouă.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


 

Incubaţia durează 32 - 36 de zile şi ouăle sunt clocite de ambii parteneri. Puii abia ieşiţi din ouă sunt golaşi în primele zile şi primesc hrana de la adulţi prin regurgitare şi aproape digerată. Ei rămân în cuib şi sunt hrăniţi de părinţi timp de nouă săptămâni, până devin zburători.

 

Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


 

Specie acvatică masivă, care pare albă cu nuanţe roz atunci când este fie pe sol, fie pe luciul apei, pelicanul are partea inferioară a aripilor de culoare neagră, lucru uşor de observat când pasărea este în zbor.

 

Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO


 

Are un cioc lung şi larg de care este ataşat sacul gular de culoare galbenă. Păsările devin adulte în al patrulea an de viaţă.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

Cerinţa zilnică de hrană a unui exemplar este de 0,9 kilograme până la 1,2 kilograme de peşte. Se hrăneşte cu crap, caras, biban, lin etc, dar la nevoie poate consuma şi broaşte, crustacee mari şi poate chiar fura puii din cuibul altor păsări.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


 

Potrivit INCDDD, deranjul şi braconajul, asociate cu degradarea zonelor umede şi pierderea teritoriilor de cuibărit, constituie principalele ameninţări pentru această specie. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

DELTA SĂLBATICĂ/ Tulcea: Caii sălbăticiţi - un brand şi o 'comoară genetică'

Afisari: 58

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 25-04-2025 05:25

Porți Deschise la Palatul Cotroceni; STS le va arăta vizitatorilor tehnologia folosită la alegeri

Porțile Palatului Cotroceni vor fi deschise pentru public din nou, de această dată fiind rândul Serviciului de Telecomunicații Speciale să îi încânte pe vizitatorii mari și mici. De vineri până duminică, STS a pregătit activități interactive pentru copii și adulți, o expoziție de autospeciale și tehnică de telecom

Social 24-04-2025 22:46

VIDEO Maramureș: Doi ucraineni recuperați din munți; la coborâre, salvamontiștii au mai recuperat alți trei ucraineni

Cei doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului și au solicitat ajutorul autorităților române au fost recuperați de salvatori și coborâți în siguranță, a informat, joi seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Cei doi ucraineni a

Social 24-04-2025 21:30

Suceava: Doi soți au căzut cu autoturismul într-un râu, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit

Doi soți au căzut cu autoturismul în albia unui râu, joi seară, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Incidentul a avut loc în comuna Sucevița, unde bărbatul de 79 de ani și femeia de 78 de ani dețin o casă de vacanță.  

Social 24-04-2025 20:24

Dolj: Incendiu la o locuință din Ghindeni în urma exploziei unei butelii de gaz; 70 de persoane, evacuate

Un incendiu a izbucnit joi la o locuință din comuna Ghindeni în urma exploziei unei butelii GPL, 70 de persoane din zonă fiind evacuate până când pompierii au reușit să stingă focul. Potrivit ISU Dolj, din cauza fumului dens, două persoane au avut nevoie de acordarea primului ajutor, dar au refuzat să meargă la spital.

Social 24-04-2025 17:58

Sibiu: Cel mai mare strat de zăpadă, pe Vârful Omu; cel mai mic, la Bâlea Lac

Cel mai mare strat de zăpadă înregistrat la o stație meteo este de 33 de centimetri, la Vârful Omu, și cel mai mic strat de zăpadă măsurat de meteorologi este în județul Sibiu, la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, au anunțat joi specialiștii de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud. De asemenea, potrivit Buletinului nivome

Social 24-04-2025 17:40

Mureș: Ziua de doliu național în memoria Papei Francisc modifică programul Festivalului Bujorului la Castel

Ca urmare a declarării zilei de sâmbătă ca zi de doliu național în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, organizatorii celei de-a doua ediții a Festivalului Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, au anunțat modificarea programului de concerte. 'Dragi participanți, expozanți și vizitatori! Ca urmare a declar

Administratie 24-04-2025 16:58

Sibiu: 50.000 de lalele, narcise și panseluțe plantate de Primărie au înflorit după ploile din ultimele zile

Ploile, dar și căldura din ultimele zile au făcut să înflorească cele aproape 50.000 de lalele, narcise și panseluțe din zonele verzi ale municipiului Sibiu, care au fost plantate toamna trecută, potrivit Primăriei. Primăria anunță că în luna mai urmează să planteze alte 40.000 de flori în parcurile, zonele verzi și sensurile giratorii din Si

Social 24-04-2025 15:55

Peste 150 de organizații la Romanian Design Week, în perioada 16 - 25 mai

Peste 150 de organizații din România și din Europa vor fi prezente timp de zece zile, în perioada 16 - 25 mai, la cea de-a XIII-a ediție a Romanian Design Week. Cu tema 'Design Tomorrow Today', Romanian Design Week 2025 propune un program curatoriat exclusiv prin colaborări cu organizații, ambasade, institute culturale, stu

Social 24-04-2025 15:49

Ministerul Muncii: Programul național de susținere a natalității, aprobat pentru 2025

Guvernul României a aprobat, joi, continuarea și în 2025 a Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității (FIV), a anunțat joi Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS). Astfel, Ministerul Muncii va putea demara procedurile prin care 10

Social 24-04-2025 15:25

TPBI prelungește programul a două linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - FCSB

Liniile 41 și 178 vor avea un program de circulație prelungit, duminică seara, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal Rapid București - FCSB, programat de la ora 21:00, pe Stadionul 'Giulești', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'Liniile

Social 24-04-2025 15:00

Funeralii Papa Francisc/Principesa Sofia și Principesa Maria au semnat în cartea de condoleanțe deschisă la Nunțiatura Apostolică în România

Principesa Sofia și Principesa Maria au semnat, joi, în numele MS Margareta, în cartea de condoleanțe deschisă la Nunțiatura Apostolică în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc. 'Alteța Sa Regală Principesa Sofia și Alteța Sa Regală Principesa Maria au reprezentat pe Majestatea Sa Custodele Coroanei la Nunțiatura A

Social 24-04-2025 14:56

CFR Călători suplimentează numărul trenurilor care vor circula spre litoral în minivacanța de 1 Mai

CFR Călători va asigura în perioada 25/26 aprilie - 4/5 mai 2025, în plus față de trenurile existente în programul obișnuit de circulație, mai multe legături spre Constanța și stațiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia, cu trenuri directe din București Nord, Suceava, Iași, Buzău, Oradea. Potrivit unui comunicat al companiei, cu prile

Administratie 24-04-2025 14:20

Iașiul ar putea fi primul oraș din România cu autobuze fără șofer, dacă ar fi schimbată legislația

Iașiul ar putea fi primul oraș din România în care va circula un autobuz electric autonom, fără șofer, însă pentru transpunerea în realitate a acestui deziderat este nevoie de schimbarea legislației actuale, a declarat, joi, primarul Mihai Chirica. În cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica și reprezentanții Compan

Social 24-04-2025 12:54

Porți Deschise la Palatul Cotroceni în weekend; STS le va arăta vizitatorilor tehnologia folosită la alegeri

Porțile Palatului Cotroceni vor fi deschise pentru public din nou, în weekend, de această dată fiind rândul Serviciului de Telecomunicații Speciale să îi încânte pe vizitatorii mari și mici. De vineri până duminică, STS a pregătit activități interactive pentru copii și adulți, o expoziție de autospeciale și

Social 24-04-2025 12:46

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din șase județe, până vineri dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până vineri dimineața în șase bazine hidrografice. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 24 aprilie, ora 13:00 - 25 aprilie, ora 9:00, ca urmare a precipitațiilor prognozat