DELTA SĂLBATICĂ/ Pelicanul - simbol al Deltei Dunării

Pelicanul comun, oaspete de vară al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) şi un simbol al zonei, este una dintre cele mai atractive specii pentru turiştii care ajung în Deltă, aceştia admirând de la distanţă numeroasele insule albe formate de păsări, dar şi modul lor special de hrănire.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august este perioada în care Delta numără cele mai multe păsări, spune reprezentantul unei agenţii de turism, Daniel Petrescu.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO
"Este perioada cu cele mai multe păsări ca număr, nu ca specii, în Delta Dunării. În principiu, acum, toate păsările care au cuibărit au pui care zboară din cuib şi există zone cu aglomerări de pelicani şi cormorani. Acum, pelicanii au ajuns în punctul în care trebuie să-şi hrănească puii foarte frecvent. Este perioada cea mai spectaculoasă pentru cei care nu sunt iniţiaţi în ornitologie. Este un spectacol pe care-l poate aprecia oricine, chiar dacă nu e specialist", a declarat Petrescu.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Pelicanul este o specie simbol pentru Deltă, Administraţia RBDD, instituţia din subordinea Ministerului Mediului care impune regulile de exploatare a zonei, având în siglă această pasăre.
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES FOTO
Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), pelicanul, o specie de talie impresionantă, este una dintre cele mai mari păsări zburătoare de pe glob, alături de pelicanul creţ şi de albatros. Femelele au în general o greutate mai mică, de 5,4 - 9 kilograme, dar masculii pot atinge chiar şi o greutate de 15 kilograme. Anvergura aripilor este cuprinsă între 2,3 metri şi 3,6 metri.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Pelicanul comun are un areal întins, dar este distribuit insular, fiind dependent de zonele acvatice mari, cu resurse de hrană suficiente. Specia se regăseşte din estul Europei, Delta Dunării, până în Asia Centrală. În cea mai mare parte a arealului este o specie migratoare, populaţia europeană iernând în nord-estul Africii, iar cea asiatică în Irak, în estul şi nordul Indiei. Populaţii sedentare se găsesc în Africa, la sud de deşertul Sahara.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO
"Rezervaţia Biosferei Delta Dunării adăposteşte cea mai mare populaţie cuibăritoare a speciei din emisfera nordică. În urmă cu 60-100 de ani, era o specie cuibăritoare comună pe tot cursul inferior al Dunării. În perioada 1990 - 2000, populaţia a rămas stabilă în România, înregistrând între 3.000 şi 4.000 de perechi. Studiile recente realizate de echipele de experţi ai INCDDD au pus în evidenţă caracterul fluctuant al populaţiei cuibăritoare din Delta Dunării, înregistrând chiar un maxim de 19.000 de perechi în anul 2016. Aceste fluctuaţii numerice mari sunt determinate de mai mulţi factori, unii dintre aceştia fiind locali, precum disponibilitatea hranei şi a locurilor de cuibărit, iar alţii sunt globali, precum schimbările climatice", arată INCDDD.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Într-o zonă izolată şi inaccesibilă din partea de nord a Rezervaţiei, pe lacul Hrecisca, se află cea mai mare colonie de pelican comun din Europa.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
"Pelicanii comuni sunt păsări care trăiesc în grupuri mari. Se hrănesc împreună şi organizează 'adevărate goane în cerc', în care pelicanii aşezaţi roată împing peştele în centrul cercului prin bătăi repetate ale aripilor, asemenea unei plase vii şi mişcătoare, după care îl pescuiesc. Adesea, se asociază cu cormoranii pentru a dirija şi prinde peştele. Este remarcabilă uşurinţa cu care această pasăre mare pluteşte în aer în cercuri largi, folosind curenţii ascensionali", au precizat specialiştii INCDDD.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Specia ale cărei exemplare pot trăi până la 30 de ani este asociată cu lacurile întinse, calde, alcaline ori saline sau salmastre, lagune, mlaştini, râuri largi, delte, estuare şi zonele costiere ale mărilor continentale.
Foto: (c) BOGDAN BARBULESCU (C) / AGERPRES FOTO
Pelicanii comuni se întorc din cartierele de iernare în a doua parte a lunii martie. Cuibăresc în colonii mari, unde cuiburile sunt alăturate, construite simplu, ca nişte adâncituri căptuşite cu plante, şi depun unul sau două ouă, deşi uneori se întâmplă să fie depuse şi trei ouă.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Incubaţia durează 32 - 36 de zile şi ouăle sunt clocite de ambii parteneri. Puii abia ieşiţi din ouă sunt golaşi în primele zile şi primesc hrana de la adulţi prin regurgitare şi aproape digerată. Ei rămân în cuib şi sunt hrăniţi de părinţi timp de nouă săptămâni, până devin zburători.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Specie acvatică masivă, care pare albă cu nuanţe roz atunci când este fie pe sol, fie pe luciul apei, pelicanul are partea inferioară a aripilor de culoare neagră, lucru uşor de observat când pasărea este în zbor.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO
Are un cioc lung şi larg de care este ataşat sacul gular de culoare galbenă. Păsările devin adulte în al patrulea an de viaţă.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Cerinţa zilnică de hrană a unui exemplar este de 0,9 kilograme până la 1,2 kilograme de peşte. Se hrăneşte cu crap, caras, biban, lin etc, dar la nevoie poate consuma şi broaşte, crustacee mari şi poate chiar fura puii din cuibul altor păsări.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Potrivit INCDDD, deranjul şi braconajul, asociate cu degradarea zonelor umede şi pierderea teritoriilor de cuibărit, constituie principalele ameninţări pentru această specie. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
DELTA SĂLBATICĂ/ Tulcea: Caii sălbăticiţi - un brand şi o 'comoară genetică'
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești
Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl
Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57
Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate
Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent
Prahova: Amendă de 10.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după scurgerile de acid sulfuric de la Comarnic
Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma incidentului chimic produs, luni, la Comarnic, unde au fost înregistrate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă cu defecțiuni. 'În urma incidentului din data de 31.03.2025 petrecut pe DN 1, în zona localității Comarnic, în care a fost impli
Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'
Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru
Vaslui: Liste de așteptare de până la trei luni pentru susținerea probei practice de obținere a permisului auto
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că elevii școlilor de șoferi sunt nevoiți să aștepte până la trei luni susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. El a precizat că se caută soluții pentru reducerea timpului de așteptare, pentru mome
Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reședință
Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament situat la etajul al IV-lea al unui bloc de locuințe de pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, la fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale de stinger
Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei
Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera
TPBI: Linia de autobuz 780 va funcționa în locul trenului de Aeroport, în perioada 7-10 aprilie
Linia de autobuz 780 va funcționa în perioada 7-10 aprilie, zilnic între orele 8:30-15:00, în locul trenului de aeroport, asigurând legătura directă între Gara Basarab/Gara de Nord și Aeroportul Internațional 'Henri Coandă', a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).
Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c
Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'
Lazăr (UCCG Moldova), despre avionul ce ar putea stimula ploaia: Avem soluția, dar ea trebuie folosită
Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, spune că în România există un avion special destinat însămânțării norilor pentru stimularea precipitațiilor, însă acesta nu este folosit, pentru că serviciile ar trebui solicitate oficial de Ministerul Agriculturii. Aeronava, ac
'Pedale Salvatoare 4.0', proiect dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități
Asociația Pastel, în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic, a lansat, vineri, proiectul 'Pedale Salvatoare 4.0', dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități, eveniment găzduit de Liceul Francez 'Anna de Noailles', ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea sprijinirii sportului par