logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DELTA SĂLBATICĂ/ Tulcea: Caii sălbăticiţi - un brand şi o 'comoară genetică'

Imagine din galeria Agerpres

Caii sălbăticiţi din Delta Dunării reprezintă un brand, dar şi o adevărată "comoară genetică", stârnind interesul vizitatorilor care ajung în zonă.

Şeful Departamentului Zoonoze al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Ştefan Răileanu, ne dezvăluie lucruri mai puţin cunoscute despre viaţa acestora, introducându-ne în lumea plină de mister a cailor sălbatici.

Cercetătorul tulcean ne vorbeşte despre comportamentul diferit al cailor sălbăticiţi din Rezervaţie faţă de cel al cailor crescuţi în ferme private, un comportament similar celui al unui animal sălbatic.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


"Ritualul de împerechere este o adevărată sărbătoare, un spectacol al naturii extraordinar de frumos. Timp de trei zile, caii luptă pentru a se stabili cine va fi masculul alfa. De fiecare dată, există un pretendent care se luptă cu el, de obicei un fiu sau un nepot al masculului alfa. Cei doi cai se bat ziua, iar noaptea intră în apă să li se dezumfle rănile. Lupta încetează atunci când unul dintre ei face o plecăciune în faţa celuilalt şi-i dă astfel drumul spre iepe. Am văzut lupte care au durat chiar şi opt zile. Cel învins se retrage şi îşi caută un alt grup", a declarat pentru AGERPRES reprezentantul INCDDD.

Caii ating maturitatea sexuală la vârsta de doi - trei ani, dar în sălbăticie se împerechează doar cei puternici, spune Răileanu. Monta are loc primăvara şi toamna, iar masculul alfa rămâne la putere şase sau şapte ani.

Gestaţia unei iepe durează aproape 12 luni şi, de regulă, fată un mânz care în sălbăticie urmează o anumită şcoală predată de membrii grupurilor.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Armăsarii, mânaţi de feromonii iepelor eliberaţi imediat după naştere, au tendinţa să-şi omoare mânjii, aşa că iepele bătrâne, pentru a-i proteja pe cei mici, ştiu când să excludă din grup iapa-mamă.

"De educaţia mânjilor adolescenţi se ocupă iapa dominantă, împreună cu alte două sau trei iepe şi un armăsar. Cei mai iscusiţi cai îi poartă pe adolescenţi de la apă la mâncare într-o anumită manieră pentru ca aceştia să înveţe să alerge corect, să-şi facă biomecanica mersurilor, cum se spune în termeni de specialitate. După ce îşi mlădiază mersurile, o iapă bătrână sau un cal bătrân îi învaţă simţurile noaptea, cum să se ferească de şacali sau de alţi prădători, şi îi duc de obicei în locuri cu desişuri unde îi învaţă să asculte mişcările altor animale şi cum se pot îndepărta de pericol", a afirmat Ştefan Răileanu.

Caii sălbăticiţi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării simt că sfârşitul li se apropie cu o iarnă înainte şi se retrag în zone mai puţin umblate.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


"Masculii se retrag în grupuri de călugări şi nu mai participă la luptele pentru montă. Ei îşi formează grupuri în care aşteaptă moartea. Cei care mor pe picioare, cum zic sătenii, mor din cauza afecţiunilor apărute la dinţi. Aceştia se micşorează şi nu mai pot asigura masticaţia. Caii se trag atunci foarte tare, adică slăbesc şi atunci se retrag în zone mai puţin umblate, frecventate de şacali. Ei cad şi sunt ecarisaţi de aceşti meşteri ai igienei, şacalii", a explicat cercetătorul INCDDD.

Un cal poate să trăiască chiar şi 40 de ani într-un mediu controlat de om, însă viaţa lui se înjumătăţeşte în sălbăticie, în funcţie de ierni şi de modul în care îşi găseşte sursa de hrană.

Principala ameninţare pentru caii sălbăticiţi din Deltă este şacalul, specie ale cărei efective au crescut simţitor în ultimii ani.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


"Numărătoarea cailor ar trebui să se facă la trei luni de la fătare, pentru că atunci mânzul nu mai poate fi răpus. Am întâlnit situaţii în care iapa s-a aşezat jos să fete, iar şacalul nu doar a tras mânzul din ea, dar a intrat în ea şi i-a mâncat organele interne", a menţionat Ştefan Răileanu.

Cu toate acestea, reprezentantul INCDDD nu susţine intervenţia omului şi arată că efectivele de cai sălbăticiţi din Deltă sunt în scădere, dar nu sunt şi în pericol.

Caii din Delta Dunării crescuţi în stare de libertate au fost în ultimii ani, în repetate rânduri, în atenţia autorităţilor. După ce silvicultorii au atras atenţia că aceştia distrug Pădurea Letea, arie naturală strict protejată, iar medicii veterinari au amintit că Delta este focar de anemie infecţioasă, situaţie care le permite localnicilor transportul cailor din zonă doar la abator pentru a încasa subvenţii de la stat pentru fiecare animal, în anul 2012 autorităţile naţionale au anunţat că doresc să realizeze un proiect pentru promovarea turistică a zonei - "Protocolul de la Letea".

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Proiectul nu a fost pus în practică, în condiţiile în care reglementările legale în vigoare nu permit desfăşurarea activităţilor turistice în zonele strict protejate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi în ciuda faptului că în zonă au fost amenajate trasee turistice. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 39

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 04-04-2025 18:56

Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești

Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl

Social 04-04-2025 18:17

Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57

Social 04-04-2025 17:31

Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA

Administratie 04-04-2025 17:25

Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea

Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.

Social 04-04-2025 16:59

Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere

Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent

Social 04-04-2025 16:09

Prahova: Amendă de 10.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după scurgerile de acid sulfuric de la Comarnic

Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma incidentului chimic produs, luni, la Comarnic, unde au fost înregistrate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă cu defecțiuni. 'În urma incidentului din data de 31.03.2025 petrecut pe DN 1, în zona localității Comarnic, în care a fost impli

Administratie 04-04-2025 15:52

Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'

Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru

Social 04-04-2025 15:31

Vaslui: Liste de așteptare de până la trei luni pentru susținerea probei practice de obținere a permisului auto

Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că elevii școlilor de șoferi sunt nevoiți să aștepte până la trei luni susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. El a precizat că se caută soluții pentru reducerea timpului de așteptare, pentru mome

Social 04-04-2025 14:50

Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reședință

Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament situat la etajul al IV-lea al unui bloc de locuințe de pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, la fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale de stinger

Administratie 04-04-2025 14:13

Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei

Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera

Social 04-04-2025 13:30

TPBI: Linia de autobuz 780 va funcționa în locul trenului de Aeroport, în perioada 7-10 aprilie

Linia de autobuz 780 va funcționa în perioada 7-10 aprilie, zilnic între orele 8:30-15:00, în locul trenului de aeroport, asigurând legătura directă între Gara Basarab/Gara de Nord și Aeroportul Internațional 'Henri Coandă', a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).

Administratie 04-04-2025 13:28

Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c

Administratie 04-04-2025 13:28

Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'

Social 04-04-2025 13:22

Lazăr (UCCG Moldova), despre avionul ce ar putea stimula ploaia: Avem soluția, dar ea trebuie folosită

Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, spune că în România există un avion special destinat însămânțării norilor pentru stimularea precipitațiilor, însă acesta nu este folosit, pentru că serviciile ar trebui solicitate oficial de Ministerul Agriculturii. Aeronava, ac

Social 04-04-2025 13:19

'Pedale Salvatoare 4.0', proiect dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități

Asociația Pastel, în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic, a lansat, vineri, proiectul 'Pedale Salvatoare 4.0', dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități, eveniment găzduit de Liceul Francez 'Anna de Noailles', ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea sprijinirii sportului par