Iașiul ar putea fi primul oraș din România cu autobuze fără șofer, dacă ar fi schimbată legislația

Iașiul ar putea fi primul oraș din România în care va circula un autobuz electric autonom, fără șofer, însă pentru transpunerea în realitate a acestui deziderat este nevoie de schimbarea legislației actuale, a declarat, joi, primarul Mihai Chirica.
În cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica și reprezentanții Companiei de Transport Public (CTP) Iași, cei ai Anadolu Automobil Rom și Karsan Otomotiv (Turcia) au oferit o serie de detalii despre caracteristicile tehnice ale unui model de autobuz autonom și avantajele utilizării acestuia în transportul public urban.
Edilul Chirica a arătat că pentru achiziționarea și utilizarea unui astfel de autobuz electric autonom nu este nevoie doar de resurse financiare sau de îndeplinirea unor condiții tehnice și de infrastructură, ci și de o modificare legislativă care să permită circulația pe drumurile publice a unor astfel de vehicule inovative.
'Trebuie modificată OUG 195 din 2002, privind circulația pe drumurile publice. Ordonanța trebuie adaptată astfel încât să permită apariția în spațiul public, desigur, în mod responsabil, a vehiculelor fără șofer, fie că vorbim de autobuze, fie că vorbim de alte experimente care se fac la nivelul producătorilor de autoturisme care implementează această tehnologie. (...) Nu cred că ar trebui să dureze foarte mult. Ce ar împiedica să apară o modificare în Ordonanța 195, prin care să se spună într-un articol că 'pot circula prin mijloace de transport, vehicule, cum le numesc ei, fără șofer, autonome, condiția este să fie omologate conform normativelor', și în felul acesta să le pui în mișcare așa cum există deja în unele state europene', a afirmat primarul Mihai Chirica.
Acesta a adăugat, totodată, că în calitatea sa de primar va continua să sprijine orice proiect și investiție care poate contribui la dezvoltarea transportului public, inclusiv prin astfel de vehicule de ultimă generație.
'Modernizarea în continuare a parcului de vehicule, dar și a infrastructurii, precum și oferirea de servicii moderne și de calitate sunt cele mai importante obiective care trebuie îndeplinite pentru ca transportul public să se integreze într-un oraș cu adevărat verde și inteligent', a declarat primarul Mihai Chirica.
Potrivit primarului, investițiile municipalității din ultimii ani în transportul public, cele mai multe derulate cu fonduri europene, fac din Iași unul dintre cele mai moderne orașe din țară la acest capitol.
'În ultimii ani Primăria a creat și susținut o nouă etapă în programul de modernizare a transportului public, cel mai amplu din istoria orașului nostru și unul dintre cele mai ambițioase din țară. Sprijinim consistent și în permanență transportul public local și reușim să îl modernizăm treptat, prin implementarea de noi și noi proiecte, în special cu finanțare europeană. Investițiile în calea de rulare, achiziționarea de tramvaie de ultimă generație și de autobuze electrice, la care se adaugă proiectele Companiei de Transport Public fac din transportul public în orașul nostru unul confortabil, previzibil, atractiv, unul dintre cele mai moderne din țară', a spus primarul Chirica.
Autobuzul de tip Karsan Autonomous e-ATAK, prezentat pentru prima dată în România la Iași, este primul vehicul complet autonom certificat la nivelul 4, și este proiectat pentru a funcționa fără șofer în medii controlate.
Acest mijloc de transport în comun, afirmă reprezentanții producătorului, este rezultatul unui amplu proces de integrare tehnologică și testare internațională. Până în prezent, acest vehicul Karsan Otomotiv circulă în Statele Unite și în mai multe țări europene.
Autobuzul electric autonom e-ATAK are o lungime de circa opt metri și o autonomie de până la 300 de kilometri, un motor 100% electric și o capacitate de transport de până la 52 de pasageri, este echipat cu tehnologii de ultimă generație, precum senzori GMSL, sisteme de monitorizare și raportare la distanță, LiDAR, RADAR și poziționare prin satelit GNSS, pe lângă cele 11 camere video.
Autobuzul este construit pe platforma deja consacrată a modelului Karsan e-ATAK, aflat deja în exploatare în mai multe orașe din România.
Reamintim că la începutul anului 2024, prin intermediul unei noi finanțări europene, de peste 14,4 milioane de euro, obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), primarul Mihai Chirica și reprezentanții companiei Anadolu Automobil Rom au semnat contractul de furnizare a 25 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, a 25 de stații de încărcare lentă, în garaj, și a opt stații de încărcare rapidă pe traseu. Cele 25 de autobuze electrice au o capacitate de transport de 88 de persoane, din care 32 pe scaune, echipamente IT și facilități pentru persoanele cu dizabilități.
Valoarea contractului este de peste 14,3 milioane euro, iar compania are la dispoziție 18 luni pentru a livra bunurile contractate.
Primele două autobuze Karsan au ajuns în Iași în luna decembrie 2024, în luna martie 2025 au fost livrate încă cinci autobuze de acest tip, iar până la finele anului toate cele 25 de vehicule vor circula în municipiu. AGERPRES / (A, AS - redactor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PMB: Cursuri gratuite de înot pentru 1.500 de elevi de gimnaziu
Un număr de 1.500 de elevi de gimnaziu vor putea urma cursuri gratuite de înot în cadrul proiectului 'Academia Sportului', desfășurat în perioada 7 - 29 iunie, a informat, vineri, Primăria Capitalei. Proiectul lansat de PROEDUS se adresează elevilor din clasele V - VIII, înscriși în unitățile de învă
Prahova: Primăria Ploiești a renunțat la proiecte cu fonduri UE de 77 milioane euro; în implementare - proiecte de 150 milioane euro
Primăria Ploiești a renunțat în anul 2023 la proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 77 de milioane de euro și are acum în implementare proiecte în valoare totală de circa 150 de milioane de euro, a declarat, vineri, primarul Mihai Polițeanu. 'În 2023 au fost 21 de proiecte cu finanțare europeană
Producția de gaze a scăzut cu 1,3% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 107,5% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele trei luni din 2025, de 1,918 milioane tone echivalent petrol, cu 24.900 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,3%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primul trimestru din acest a
O delegație de consilieri municipali PAS de la Chișinău - în vizită la Brașov
O delegație de consilieri municipali de la Chișinău vizitează, în aceste zile, Brașovul, ei întâlnindu-se vineri, la Primărie, cu primarul Brașovului, George Scripcaru, și cu președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea. Delegația este condusă de președinta Fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa.
ALPAB: Curse zilnice cu vaporașul și plimbări cu bărci și hidrobiciclete, pe Lacul Herăstrău
Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement anunță deschiderea sezonului de agrement, vineri, la Debarcaderul Central Herăstrău (zona Berăria H). Potrivit unei postări pe Facebook a ALPAB, programul de funcționare este zilnic între orele 9:00 - 19:00 pentru curse cu vaporașul și 9:00 - 18:00 pentru închirierea bărcilor și a hidrobici
Prahova: Apa livrată la Breaza este din nou potabilă; interdicția de consum - ridicată
Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este din nou potabilă, inspectorii sanitari dispunând ridicarea interdicției de consum al apei impusă după ce în probele prelevate la finalul lunii aprilie a fost confirmată prezența bacteriei clostridium perfringens. 'Conform ultimelor informații comunicate de către Direcția de
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit