Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină

Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid.
Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lucrări urgente de prevenire și siguranță în zona afectată, construirea de diguri de apărare între localitățile Praid și Ocna de Jos, în vederea creării unei zone de inundare controlată, care să reducă presiunea apei asupra perimetrului minier și să contribuie la stoparea infiltrațiilor în salină, amenajarea albiei pârâului Corund în zona Salinei Praid, pentru protejarea zonei de suprafață și stabilizarea terenului, reparația drumurilor de acces către zona afectată, pentru intervențiile tehnice și pentru continuitatea activităților turistice și economice'.
Consiliul Județean precizează că 'intervenția este vitală pentru securizarea zonei, Salina Praid fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Ținutul Sării, și pentru protejarea locuitorilor comunei Praid', în prezent lucrările fiind în desfășurare, având în vedere starea de alertă instituită în zonă.
La ședința extraordinară, care s-a desfășurat online, a participat și senatorul UDMR Antal Lóránt, care a apreciat implicarea tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea acestei situații de urgență și a punctat că datorită colaborării dintre instituțiilor locale și județene, comunitate, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Salrom și Apele Române, procesul de infiltrare a apei a fost oprit în proporție de 80%.
Antal Lóránt a adăugat că urmează să aibă loc o discuție, convocată de conducerea Apelor Române, cu specialiștii în domeniu, pentru a analiza lucrările necesare, pe termen lung, pentru regularizarea albiei pârâului Corund, astfel încât o eventuală creștere a nivelului pârâului să nu mai provoace astfel de infiltrări.
Referindu-se la redeschiderea deschiderea Salinei Praid pentru turiști, senatorul a susținut că această dată va putea fi stabilită după începerea lucrărilor de amenajare a albiei, siguranța oamenilor fiind în acest moment prioritară.
Acesta a menționat că pentru rezolvarea situației pe termen lung este nevoie de sprijin guvernamental care să asigure realizarea unor investiții de regularizare a albiei pârâului, ce intră în competența Apelor Române.
La ședință a participat, de la Praid, și prefectul județului Harghita, Petres Sándor, care a apreciat, la rândul său, colaborarea și cooperarea exemplară atât a instituțiilor, cât și a localnicilor.
El a precizat că fiecare instituție implicată își face treaba și a asigurat populația că la fața locului se iau decizii bazate pe profesionalism și în spiritul legii.
Petres Sándor a subliniat că eforturile tuturor sunt concentrate pe oprirea infiltrării apei și pentru rezolvarea pe termen lung a situației.
Tot de la Praid a condus ședința și președintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond, care a mulțumit comunității locale pentru exemplul de solidaritate dat, precum și instituțiilor implicate în gestionarea situației de la Praid.
Acesta a arătat că lucrările se execută pe mai multe paliere - oprirea infiltrării apei, construirea unei albii de beton, obținerea documentației și autorizarea lucrărilor fiind în curs de realizare.
'Îi asigur pe localnici că și de acum înainte viața și siguranța lor sunt cele mai importante și vom face tot ceea ce trebuie pentru ca 'diamantul' (Salina Praid - n. red.) turismului să funcționeze în continuare. Comuna Praid nu a fost, nu este și nici nu va fi vreodată singură', a afirmat președintele CJ Harghita.
La rândul său, primarul comunei Praid, Nyágrus László, a mulțumit instituțiilor implicate în rezolvarea problemei, dar și comunității locale, subliniind că în prezent se lucrează cu toate forțele pentru implementarea celor mai bune soluții.
El a menționat că s-a reușit oprirea infiltrațiilor prin mai multe metode, siguranța zonei și redeschiderea în siguranță a Salinei Praid fiind prioritare.
Problemele la Salina Praid au apărut pe 5 mai, în contextul precipitațiilor abundente care au determinat creșterea nivelului pârâului Corund și infiltrarea apei în salină.
Accesul turiștilor a fost suspendat preventiv și Comitetul Local pentru Situații de Urgență Praid a declarat stare de alertă în localitate, pe o perioadă de 15 zile, între 8 și 22 mai.
Specialiștii Societății Naționale a Sării SA împreună cu autoritățile locale - ISU Harghita, Apele Române (ABA Mureș/SGA Mureș), Primăria Comunei Praid și Prefectura Harghita - au reușit să diminueze semnificativ din infiltrațiile produse la Salina Praid ca urmare a precipitațiilor abundente din ultima perioadă, potrivit unei informări actualizate a Societății Naționale a Sării. AGERPRES/ (AS, A, redactor: Gina Ștefan, editor: Antonia Niță, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun
Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.
Timiș: Piața istorică Alexandru Mocioni va intra în proces de regenerare urbană, cu fonduri UE
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, că proiectul de regenerare urbană a Pieței Mocioni, Pieței Maria și a zece străzi adiacente are autorizație de construire, municipalitatea urmând să înainteze dosarul pentru obținerea unei finanțări europene pentru investiție și apoi să demareze licitația pentru constructor.
Tulcea: Primăria așteaptă soluții privind furnizorul de căldură în sistem centralizat din municipiu
Consiliul local al municipiului Tulcea va decide, la finele lunii viitoare, ce se va întâmpla cu societatea Energoterm SA, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din oraș, după ce o comisie formată la nivelul Primăriei municipiului va finaliza un raport care va propune soluții pentru actualii beneficiari ai serviciilor acestei so
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, informații detaliate fiind disponibile pe platforma găzduită pe site-ul www.primarie3.ro. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis luni, e-mail