logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TRADIŢII ÎN BUCATE / Recomandări pentru meniul de Paşte de la chef Cosmin Toma

Imagine din galeria Agerpres

Zama (ciorba) din cap de miel, friptura de miel sau tocana din carne de oaie sunt trei dintre preparatele care se regăsesc de sărbătorile pascale în multe dintre gospodăriile din Alba.

Chef Cosmin Toma din Alba Iulia a dezvăluit, pentru AGERPRES, reţetele acestor preparate, el fiind cunoscut mai ales pentru modul în care reinterpretează mâncărurile tradiţionale.

 

Foto: (c) Toma Ioan Cosmin / facebook.com


 

Astfel, pentru zama din cap de miel, ne spune chef Cosmin Toma, gospodinele au nevoie de următoarele ingrediente: 4 litri apă, un cap de miel, 1,5 kg de oase ale pulpelor, 100 grame morcovi, 100 grame pătrunjel rădăcină, 100 grame ceapă albă, 50 grame grâu, 400 ml borş, 100 grame smântână, 20 grame leuştean verde, 50 ml ulei, un ou şi 30 grame sare.

"Oasele pulpelor, împreună cu capul de miel, se pun la fiert, timp în care se spumează pentru ca zama să fie limpede. Atunci când la suprafaţă nu se mai vede o spumă maronie, se adaugă morcovii, pătrunjelul rădăcină şi ceapa, care, în prealabil, au fost călite în ulei. Se lasă la fiert împreună toate ingredientele timp de 60 de minute, după care se adaugă grâul şi borşul şi se mai lasă la fiert timp de 20 de minute. Între timp, leuşteanul verde se toacă mărunt şi se adaugă peste zama de miel. După fierbere se lasă să se stâmpere (răcească) 5 minute şi se drege cu smântâna şi oul bătute împreună şi drese cu puţină zamă de miel caldă, care se adaugă peste întreaga compoziţie", a explicat Cosmin Toma.

 



Un alt preparat nelipsit de pe masa de Paşte este friptura de miel.

"Pentru friptură, avem nevoie de 4 kg pulpă de miel, 200 grame ceapă albă, 100 grame usturoi, 300 ml vin alb, 50 grame unsoare de porc, 20 grame boia de ardei, 20 grame piper, 20 grame sare. Într-o tavă adâncă de 7-10 cm se pune unsoarea de porc şi se aşază carnea, care anterior a fost porţionată în bucăţi şi ţinută peste noapte în sare, piper şi boia de ardei. Se adaugă ceapa tăiată rondele, usturoiul tăiat mărunt şi vinul alb, după care se dă la cuptorul încins timp de 2-3 ore, depinde de cât de crocantă se doreşte a fi friptura de miel", a detaliat Cosmin Toma.

În ceea ce priveşte tocana, sunt necesare 2 kg carne fără os, 800 grame ceapă albă, 200 ml ulei, 200 grame pastă de tomate, 50 grame usturoi, 800 grame ardei gras, 800 grame roşii, 200 grame orez, o legătură pătrunjel verde, 50 grame cimbru, 30 grame piper, 30 grame boia, 50 grame sare.

"Carnea se căleşte în ulei şi puţină apă. Când este gata se scoate într-un laboş (cratiţă). În vasul în care s-a călit carnea se călesc şi ceapa cu ardeiul gras şi boia, după care se adaugă pasta de tomate dizolvată cu puţină apă, iar mai apoi se adaugă şi carnea înăbuşită. Se amestecă compoziţia şi se trece la adăugarea condimentelor - sare, piper, usturoi şi cimbru şi se lasă la fiert, după care se adaugă orezul care, în prealabil, a fost fiert, şi cu roşiile tăiate mărunt. Compoziţia astfel obţinută se introduce la cuptor pentru 45 de minute. Se serveşte cu mămăliguţă", a precizat chef Cosmin Toma.

 



Ca desert, acesta ne recomandă o prăjitură cu griş.

Pentru aceasta sunt necesare 3 ouă, 200 grame zahăr, 100 grame griş, 100 ml lapte, 50 grame unt, 10 grame sare.

"Se amestecă gălbenuşurile cu 100 grame zahăr, se adaugă grişul, apoi albuşurile bătute spumă. Se toarnă într-o tavă unsă şi se pune la copt. În acest timp se prepară siropul. Astfel, se pune la fiert laptele cu zahărul rămas şi sarea. Când prăjitura este coaptă, se toarnă peste ea acest sirop fierbinte. Se lasă câteva minute să intre siropul în prăjitură, apoi se taie bucăţi şi se pune pe farfurie", a menţionat Cosmin Toma. AGERPRES/ (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

TRADIŢII ÎN BUCATE / Giurgiu: Ciorba de ştevie pe pirostrii - gustul vremurilor de altădată

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Vaslui: Sarmale de post cu bulgur şi păsat - întoarcere în vremea bunicilor

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Timiş: Sarmale cu dovleac, pastă de leurdă şi 'Medova torta' cu nucă - bunătăţi pregătite în Coşteiul de Sus

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Giurgiu: Secretul gogoşelelor aromate cu flori de salcâm - reţetă păstrată de la bunici

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Siropul de păpădie - delicios şi sănătos

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Postul Paştelui - cum se mănâncă gustos şi sănătos la Mănăstirea Şag-Timişeni

 

TRADIŢII ÎN BUCATE/Gospodinele din Râpa de Jos (Mureş) promovează reţete străvechi: Se mănâncă bine şi în Postul Mare

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 06-06-2025 12:21

Cod portocaliu de viituri pe râuri din cinci județe;Cod galben de inundații pe mai multe cursuri de apă

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o avertizare Cod portocaliu de viituri, valabilă până sâmbătă dimineața, pe râuri din cinci județe, precum și un Cod galben ce vizează mai multe cursuri de apă din Transilvania, Moldova, Crișana, Oltenia și Muntenia. Conform prognozei de special

Social 06-06-2025 12:21

Maramureș: Ioan Șiugariu, poet și erou în Al Doilea Război Mondial, comemorat de autoritățile din Tăuții Măgherăuș

Poetul Ioan Șiugariu, ofițer al armatei române care și-a pierdut viața în Al Doilea Război Mondial, în 1945, pe frontul din Cehoslovacia, a fost comemorat, vineri, de autoritățile locale ale orașului Tăuții Măgherăuș, cu ocazia împlinirii a 111 ani de la naștere. ''Din Băița spre Nemurire - 111 ani de la naștere

Social 06-06-2025 12:21

Hunedoara: Turiștii care urcă în Cetatea Deva vor fi întâmpinați, duminică, de Garda Cetății

Turiștii care vor vizita duminică Cetatea Deva vor fi întâmpinați de Garda Cetății, care, între orele 12:00 și 15:00, le va oferi o incursiune în perioada medievală prin activități interactive și reconstituiri istorice, a informat Centrul Cultural ''Drăgan Muntean'' Deva. Programul include un rond al cet

Administratie 06-06-2025 12:16

Harghita: S-au extins sufoziunile din zona minei vechi, de la Praid; nu pun în pericol activitățile desfășurate (GALERIE FOTO)

Sufoziunile din zona minei vechi de la Praid s-au extins în ultimele 24 de ore, dar ele nu pun în pericol activitățile desfășurate, a informat, vineri, Instituția Prefectului, după ședința operativă desfășurată cu toți factorii implicați în gestionarea situației de urgență de la Salina Praid.

Social 06-06-2025 12:02

ANCPI: Aproape șapte milioane de hectare, cadastrate gratuit pentru cetățeni

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii localități în 327 UAT-uri și în 32.478 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de aproape șapte milioane de hectare. Dintre acestea, 199 de comune au beneficiat de finanțare e

Social 06-06-2025 11:31

Cutremur de 3,3 grade, produs vineri în județul Vrancea (INCDFP)

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs, vineri dimineața, la ora 6:14, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la adâncimea de 137 de kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 45 km v

Social 06-06-2025 11:29

''Străzi deschise'' - Concerte, expoziții, spectacole de teatru pentru copii și de dans în acest weekend

Concerte, expoziții, spectacole de teatru pentru copii și dans se regăsesc în programul ''Străzi deschise - București'' din acest weekend, ce va avea loc pe Calea Victoriei și strada Vasile Băcilă - strada Poiana cu Aluni, iar Dâmbovița Delivery este un proiect partener, ce propune performance-uri live, ateliere cu tematici ecologice și so

Social 06-06-2025 11:03

Harghita: Acțiune de alungare a urșilor în zona Șumuleu-Ciuc, unde se desfășoară pelerinajul de Rusaliile Catolice

Autoritățile din Miercurea-Ciuc, împreună cu Asociația de Vânătoare ''Szilos'', cu care municipalitatea are contract, au organizat, vineri dimineața, o acțiune de alungare a urșilor din zona Șumuleu Ciuc, acolo unde sâmbătă are loc marele pelerinaj de Rusaliile Catolice, la care vor participa foarte multe persoane.

Social 06-06-2025 10:41

Vreme caniculară în București, cu maxime de 33 de grade, vineri, sâmbătă și duminică (meteorologi)

Vremea prognozată de către meteorologi pentru zona Municipiului București, în acest weekend, va fi caniculară, cu valori maxime de temperatură ce vor ajunge la 33 de grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vineri, între orele 12:00 - 21:00, vremea va fi călduroasă, disconfortul termic ridicat, iar indicele te

Social 06-06-2025 10:27

Cod portocaliu de furtuni și averse în zone din 12 județe, vineri; Cod galben de vreme instabilă în jumătate din țară

Zone din 12 județe sunt vizate, vineri, de o atenționare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, în timp ce alte zone din Transilvania, Muntenia și Moldova vor fi sub Cod galben de vreme rea, în același interval de referință, informează Administrația Națională de Meteorologie(ANM). Conform prognozei de specialitate,

Social 06-06-2025 10:16

Arad: Parcul din stațiunea Moneasa va fi modernizat cu fonduri europene

Parcul din stațiunea Moneasa va fi modernizat cu o finanțare europeană de aproximativ 1,9 milioane de euro, în următorii doi ani, ceea ce ar urma să crească potențialul turistic, consideră administrația locală. Primarul comunei Moneasa, Doru Miron, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că finanțarea a fost aprobată, iar pr

Social 06-06-2025 10:13

Alerte Cod galben de caniculă în cea mai mare parte a țării, în weekend; vremea caniculară va persista și luni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, noi atenționări Cod galben de caniculă și disconfort termic, valabile în acest weekend, în cea mai mare parte din țară. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de vineri, între orele 12:00 - 21:00, va fi valabil un prim Cod galben de vreme călduroasă în z

Social 06-06-2025 09:40

Bistrița-Năsăud: Vechiul obicei agrar de Rusalii - ''Împănatul boului'', perpetuat de locuitorii din zona Becleanului

Sărbătoarea Rusaliilor este prilej pentru locuitorii din zona Becleanului, din județul Bistrița-Năsăud, să continue practicarea unui vechi obicei agrar numit ''Împănatul'' sau ''înstruțatul boului''. La Figa, localitate componentă a orașului Beclean, coroana de flori cu care va fi ''împ

Social 06-06-2025 09:33

ITPF Oradea: Restricții de circulație pentru camioanele de peste 7,5 tone, pe teritoriul Ungariei

Camioanele de mare tonaj (peste 7,5 tone) vor avea restricții de a circula pe teritoriul Ungariei de Rusalii, din seara de 8 iunie, ora 23:00, ora României, până luni seară, aceeași oră, transmite Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea. ''În conformitate cu prevederile legale în vigoare,

Administratie 06-06-2025 08:30

Bihor: Județul va avea, în opt luni, o strategie de dezvoltare turistică, cu un plan de acțiune pe zece ani

Județul Bihor va avea, în opt luni, o strategie de dezvoltare turistică, în urma semnării unui contract în valoare de 200.000 de lei cu o firmă de specialitate, a anunțat, vineri, Consiliul Județean (CJ). ''Județul Bihor are unul dintre cele mai mari și mai diversificate potențiale turistice din țară. Acesta se concen