logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Papa în România/ Pontificatul lui Francisc şi lucruri mai puţin cunoscute despre liderul catolic

Imagine din galeria Agerpres

Papa Francisc, ales în fruntea Bisericii Catolice din 2013, şi-a început în luna martie cel de-al şaptelea an de pontificat, deşi nu se aştepta să rămână mai mult de cinci ani în fruntea Bisericii Catolice. Suveranul Pontif va efectua o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, sub genericul 'Să mergem împreună!'.

"Patru sau cinci ani"

Francisc i-a succedat în martie 2013 Papei Benedict al XVI-lea, după ce acesta şi-a anunţat în mod neaşteptat retragerea. În 2015 afirma că simte că Dumnezeu a vrut ca el să conducă Biserica Romano-Catolică doar pentru o perioadă scurtă de timp "şi nimic mai mult". "Patru sau cinci ani", declara atunci Papa Francisc pentru postul de televiziune mexican Televisa, conform CNN.

În context, suveranul pontif, acum în vârstă de 82 de ani, remarca că gestul predecesorului său, Benedict al XVI-lea, papă emerit, a deschis o uşă pentru mai mulţi papi emeriţi. Întrebat însă dacă îi place să fie Papă, el a răspuns cu entuziasm: "Nu mă deranjează". Şi a afirmat că se bucură să apeleze la Papa Emerit. "Este ca şi cum ai avea un bunic înţelept acasă. Poţi să ceri un sfat", a spus Francisc, care îl lăudase şi înainte pe Benedict pentru "gestul său frumos" spunând că ar putea face şi el acelaşi lucru într-o zi.

Tot în interviul pentru Televisa, liderul celor peste 1,3 miliarde de catolici, a declarat că îi lipseşte posibilitatea de a ieşi în public fără a atrage o mulţime uriaşă. "Aş vrea să ies într-o zi, fără să fiu recunoscut, şi să merg la o pizzerie pentru o pizza", mărturisea el

Bilanţ după şase ani

În şase ani de pontificat, Papa Francisc a pronunţat mai mult de 1000 de omilii (cuvântări), dintre care peste 670 în timpul slujbelor la casa de oaspeţi Santa Marta din interiorul Vaticanului. El a rostit peste 1.200 de discursuri publice, între care 264 de cateheze, în cadrul Audienţelor generale de miercuri, potrivit site-ului vaticannews.va.

În cadrul rugăciunilor "Angelus" şi "Regina Coeli" duminica după-amiaza, el a rostit 342 de comentarii la Evanghelie.

Până în prezent, Papa Francisc a publicat două enciclice: Lumen Fidei în 2013 (preluând reflecţiile iniţiate de predecesorul său Benedict al XVI-lea) şi Laudato Si în 2015, precum şi trei exortaţii apostolice: Evangelii Gaudium, textul programului pontificatului, apoi Amoris Laetitia în 2016, urmate de două Sinoade consacrate familiei şi de exortaţia Gaudete et exsultate în 2018, al cărei titlu indică o invitaţie la bucurie şi la exultare adresată tuturor creştinilor. O a patra exortaţie apostolică a fost publicată pe 25 martie, adresată "tinerilor şi întregului popor al lui Dumnezeu".

Într-un registru mai tehnic, în cei şase ani de pontificat au fost publicate 36 de constituţii apostolice şi 27 de scrisori apostolice ''Motu proprio'', precum şi Bula Anului Sfânt al Milostivirii.

Papa Francisc a efectuat 27 de călătorii internaţionale şi 24 de vizite pastorale în Italia.

Printre numeroasele lui canonizări, se pot aminti cele ale Papilor Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea şi Ioan Paul al II-lea, arhiepiscopul Oscar Romero, Părinţii Sfintei Tereza de Lisieux, Fericitei Angela din Foligno şi iezuitului Pierre Favre (ultimii doi prin "canonizare echivalentă").

Provocările pontificatului

Papa Francisc a încercat în timpul pontificatului săi să reformeze Curia, aparatul administrativ al Sfântului Scaun, şi să elimine corupţia din banca Vaticanului. Dar cea mai mare provocare o reprezintă abordarea moştenirii abuzurilor sexuale asupra copiilor comise de feţe bisericeşti. Acest scandal care zguduie Biserica Catolică implică membri ai clerului catolic din întreaga lume.

Papa Francisc a prezentat deja scuze pentru "erorile grave" în modul în care Biserica Catolică a tratat scandalul abuzurilor sexuale din Chile, unde un episcop a fost acuzat că a acoperit faptele unui alt preot. De asemenea, abuzurile sexuale comise de preoţi în Irlanda timp de decenii au afectat grav reputaţia Bisericii Catolice din această ţară. Vaticanul şi-a exprimat "ruşinea şi tristeţea", însă Papa Francisc s-a confruntat cu numeroase critici, relatează Press Association. Victimele abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului catolic i-au cerut să dea dovadă de 'transparenţă' inclusiv în legătură cu posibila sa implicare în cazurile muşamalizate în ţara sa natală Argentina.

La un summit pe tema abuzurilor sexuale asupra minorilor desfăşurat în februarie la Vatican, papa a promis încetarea muşamalizării, dar fără a propune măsuri concrete. Biserica Catolică va înceta să mai muşamalizeze agresiunile preoţilor pedofili, ''aşa cum se obişnuia în trecut'', a spus Francisc la acest eveniment fără precedent organizat în replică la o nouă serie de scandaluri izbucnite în Statele Unite, Chile şi în alte părţi ale lumii, care au exacerbat criza care afectează deja de zeci de ani Biserica Catolică. În mijlocul acestui scandal, papa s-a întâlnit cu victime ale abuzurilor, a acceptat demisii şi au început procese.

''Papa celor săraci''

Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio, a dedicat mulţi ani acţiunilor de binefacere pentru persoanele defavorizate în ţara sa natală Argentina pe când era arhiepiscop de Buenos Aires, motiv pentru care a fost numit "papa celor săraci".

Fiu de imigranţi italieni, Jorge Bergoglio a devenit cunoscut în Argentina după ce a criticat puternic capitalismul în timpul crizei financiare care a afectat ţara în 2001. El a vizitat în mod regulat mahalalele din jurul oraşului Buenos Aires şi a subliniat importanţa serviciilor sociale.

Bergoglio a condus Ordinul Iezuiţilor în anii în care o juntă militară a deţinut puterea în Argentina şi a anunţat că a decis să deschidă pentru istorici arhivele secrete de la Vatican asociate pontificatului papei Pius al XII-lea, acuzat că nu a criticat Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în legătură cu existenţa Holocaustului. Arhivele vor fi deschise pentru istorici pe 2 martie 2020, ziua ce marchează împlinirea a 81 de ani de când Pius al XII-lea a fost ales papă.

După ce a criticat Biserica Catolică pentru faptul că se concentrează prea mult asupra avortului şi contracepţiei şi după ce a rostit o frază intrată în istorie - "Cine sunt eu ca să îi judec?" - atunci când a vorbit public despre homosexuali, Francisc este considerat adeseori un papă cu opinii mult mai liberale decât cele ale predecesorilor lui.

Cu toate acestea, liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de credincioşi catolici din lume nu a schimbat poziţia Bisericii Catolice referitoare la planificarea familială şi sexualitate, făcând pur şi simplu mai rar comentarii ce vizau aceste teme.

Informaţii inedite despre Papa Francisc

Este cel de-al 266-lea papă al Bisericii Romano-Catolice.

A ales numele Francisc în onoarea Sfântului Francisc de Assisi, unul dintre cei mai iubiţi dintre sfinţii catolici, cunoscut pentru acţiunile sale de caritate şi dragostea pentru animale.

Deţine mai multe recorduri - este primul papă iezuit, primul din emisfera sudică, primul papă de pe continentul american, precum şi primul non-european după Grigore al III-lea, în secolul al optulea, născut în Siria.

A ales să nu locuiască în reşedinţa oficială papală din Palatul Apostolic. În schimb a ales ca locuinţă Casa Santa Marta, o casă de oaspeţi a Vaticanului, astfel încât să poată primi vizitatori şi să se întâlnească cu oameni obişnuiţi. Ca mijloc de transport a ales un Ford Focus.

Papa Francisc nu poartă pantofii roşii făcuţi special pentru el, conform tradiţiei papale, ci preferă să poarte unii negri obişnuiţi din ţara sa natală Argentina.

Suveranul Pontif este bine cunoscut pentru legătura pe care o ţine cu credincioşii şi deseori surprinde persoanele care îi scriu cu apeluri telefonice neaşteptate. Un ziar italian chiar a publicat un ghid de etichetă care trebuie urmat în timpul unei convorbiri telefonice cu papa, scrie site-ul msn.com.

Din 1998 până în 2013, a fost Arhiepiscop de Buenos Aires şi a fost făcut cardinal în 2001 de Papa Ioan Paul al II-lea.

Pe când era episcop de Buenos Aires, obişnuia să spele picioarele oamenilor în închisori, spitale şi ale celor săraci şi defavorizaţi în Joia Mare - într-un ritual care aminteşte de umilinţa Fiului lui Dumnezeu în faţa apostolilor în seara dinaintea crucificării sale, ritual pe care îl respectă şi în prezent.

El este cel mai mare dintre cei cinci copii ai familiei Bergoglio. Singura dintre fraţii şi surorile sale încă în viaţă este Maria Elena Bergoglio, cea mai mică dintre surori.

Papa Francisc era un mare iubitor al tangoului în tinereţe înainte să-şi descopere "vocaţia religioasă". De ziua lui în 2014, numeroase persoane au dansat tango pe bulevardul Via della Conciliazione în faţa Pieţei Sfântul Petru, la Roma.

Suveranul Pontif este un mare fan al fotbalului, iar Club Atlético San Lorenzo de Almagro din Argentina este echipa sa favorită.

A fost desemnat "persoana anului 2013" de editorii revistei Time şi s-a aflat pe lista celor mai influente 100 de personalităţi ale lumii realizată de aceeaşi publicaţie americană, în care fostul preşedinte american Barack Obama a scris un scurt fragment dedicat acestuia.

Willie Davidson, nepotul co-fondatorului Harley-Davidson, i-a dăruit Papei Francisc o motocicletă de 1.585 cc cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea companiei. Suveranul Pontif a vândut-o la licitaţie cu 327.000 de dolari, sumă care a mers către o cantină a săracilor şi la un hostel pentru persoane fără adăpost din Roma.

La începutul anului 2014, a devenit primul Suveran Pontif care a apărut pe coperta revistei Rolling Stone şi în 2015 a lansat un album de muzică pop-rock intitulat "Wake Up!".

Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu că dragostea este virtutea sa favorită. Printre alte lucruri favorite ale Suveranului Pontif se numără filmul "Babette's Feast", pictura "White Crucifixion" de Mark Chagall şi bunica sa Rosa.

Are un singur plămân. Celălalt i-a fost extirpat în adolescenţă, în urma unei infecţii.

Lucrul care îi lipseşte cel mai mult de când a devenit papă este să iasă la o pizza.

Se spune că se strecoară afară noaptea pentru a se întâlni cu persoane fără adăpost. Când era Arhiepiscop de Buenos Aires, obişnuia să iasă deseori noaptea pentru a vorbi şi mânca cu oamenii săraci.

Tot în aceea perioadă, el mergea des cu metroul, însă prefera autobuzul pentru că putea să privească afară.

Şi-a reînnoit paşaportul în 2014 ca cetăţean argentinian obişnuit, deşi avea unul diplomatic de la Vatican, şi a cerut să nu beneficieze de privilegii speciale.

În tinereţe, Papa Francisc a lucrat ca paznic la un bar din Buenos Aires.

Are studii de chimie, deşi nivelul său de specializare este neclar. A terminat Şcoala Tehnică Industrială nr.12 ca tehnician chimist şi ar fi predat la unele licee în Argentina.

Papa Francisc vorbeşte trei limbi - spaniolă, italiană şi germană. În afară de acestea, se descurcă şi în limbile engleză şi franceză.

Papa are propriul set de emoticoane, numite Popemoji. În onoarea vizitei sale în Statele Unite, Swyft Media a realizat un set de emoji care îi reflectă simţul umorului.

Papa Francisc se bucură de o mare popularitate, cu aproape 18 de milioane de urmăritori pe Twitter.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Moise, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 79

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Romania in lume 07-05-2025 18:14

Prezidențiale2025/Siegfried Mureșan: Rezultatul alegerilor din România este esențial pentru Uniunea Europeană în ansamblu

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Alegerile prezidențiale sunt importante nu doar pentru viitorul european al României, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, iar un președinte antieuropean ar izola România, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. 'Ale

Romania in lume 07-05-2025 16:47

Parlamentul European vrea un buget UE pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care să răspundă așteptărilor cetățenilor

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care 'să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale', conform unei rezoluții adoptate miercuri de eurodeputați, reuniți în sesiun

Romania in lume 06-05-2025 20:01

Prezidențiale2025/ Victor Negrescu: Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel euro

Romania in lume 06-05-2025 18:46

Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș

Romania in lume 06-05-2025 18:34

Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m

Romania in lume 06-05-2025 17:52

Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.

Romania in lume 06-05-2025 16:49

Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României

Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir

Romania in lume 06-05-2025 15:30

Prezidențiale2025/Co-președinte al Verzilor din PE: Nu este în interesul României să aibă în Consiliu o persoană pro-Putin ca Simion

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Viitorul României este în Europa, iar Uniunea Europeană vrea o Românie puternică în UE, a declarat marți, în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul olandez Bas Eickhout, co-președinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, atrăgând atenția totodată că un

Romania in lume 06-05-2025 13:52

Expoziție de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori', inaugurată la Parlamentul Republicii Moldova (FOTO-VIDEO)

Expoziția de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori' a fost inaugurată marți la Parlamentul Republicii Moldova. Organizată în parteneriat de Agenția Informațională de Stat MOLDPRES și Agenția Națională de Presă AGERPRES, expoziția inaugurată marți la Chișinău prezintă fotografii realizate de fo

Romania in lume 06-05-2025 13:26

După demisia premierului, în România criza politică se accentuează (agenții de presă)

România intră într-o nouă fază de incertitudine odată cu demisia premierului Marcel Ciolacu, înlocuit temporar marți de ministrul de interne, liberalul Cătălin Predoiu, informează AFP, care comentează că demisia social-democratului din fruntea executivului român survine după ceea ce France Presse numește 'rezultatul șocant al extremei drep

Romania in lume 05-05-2025 13:27

Prezidențiale2025/ Peskov: Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut

Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru candidatul lor preferat la președinție, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Solicitat de TASS să comenteze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în cadrul unui briefing, Peskov a spus că ''unul d

Romania in lume 05-05-2025 12:15

Prezidențiale2025/ O Românie divizată se așteaptă la o confruntare între blocuri opuse pentru președinție (EFE)

O Românie mai polarizată ca oricând de la revenirea la democrație în 1990 se confruntă cu o ciocnire între două modele de țară după primul tur al alegerilor prezidențiale repetate de duminică, în care ultranaționalistul George Simion s-a impus clar în fața proeuropeanului Nicușor Dan, comentează EFE luni. Po

Romania in lume 05-05-2025 12:06

Prezidențiale2025/ Extrema dreaptă în frunte în România: ''Un foarte frumos bumerang'' pentru UE, apreciază Marine Le Pen

Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a salutat luni victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a candidatului de extremă dreapta George Simion, văzând în aceasta ''un foarte frumos bumerang'' pentru Uniunea Europeană, informează AFP. ''România tocmai i-a oferit

Romania in lume 04-05-2025 22:23

Prezidențiale2025/ Rezultatele exit-poll-urilor, comentate de agenții internaționale de presă

Principalele agențiile de presă internaționale au urmărit îndeaproape și comentează rezultatele exit-poll-urilor primului tur al alegerilor prezidențiale repetate din România desfășurat duminică. AFP: Candidatul extremei drepte a ieșit învingător în primul tur al alegerilor prezidențiale din România

Romania in lume 04-05-2025 21:24

Prezidențiale 2025/ Votul s-a încheiat la Strasbourg; prezență la urne mai mare decât în 2024

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale în cele două secții deschise la Strasbourg s-a încheiat duminică seară, la ora locală 20:00 (21:00, ora României), prezența la urne fiind mai mare față de scrutinul prezidențial anulat din noiembrie anul trecut.