După demisia premierului, în România criza politică se accentuează (agenții de presă)

România intră într-o nouă fază de incertitudine odată cu demisia premierului Marcel Ciolacu, înlocuit temporar marți de ministrul de interne, liberalul Cătălin Predoiu, informează AFP, care comentează că demisia social-democratului din fruntea executivului român survine după ceea ce France Presse numește 'rezultatul șocant al extremei drepte' în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică.
Prăbușirea coaliției proeuropene de guvernământ deschide calea unei posibile intrări la guvernare a extremei drepte după turul doi al scrutinului prezidențial, în contextul în care candidatul acesteia, George Simion, este favorit în cursa electorală din această țară membră a UE și NATO, care se învecinează cu Ucraina, scrie agenția de presă citată.
Plecarea lui Ciolacu și a Partidului său Social Democrat (PSD) este 'un cadou pentru domnul Simion și o greșeală politică foarte gravă', a declarat pentru AFP profesorul de științe politice Sergiu Mișcoiu.
Dacă va fi ales pe 18 mai, Simion 'va avea acum o marjă de manevră foarte largă pentru a numi un prim-ministru, care ar putea fi un reprezentant al ramurii naționaliste a PSD, în fruntea unei majorități cu partidul său AUR', adaugă el.
În așteptarea negocierilor, ministrul de interne Cătălin Predoiu va deveni prim-ministru interimar și va gestiona treburile zilnice alături de actualii miniștri.
Cătălin Predoiu, în vârstă de 56 de ani, este președintele interimar al partidului liberal (PNL). Fost ministru al Justiției, a fost și șef interimar al guvernului în 2012, scrie AFP.
Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia luni, remarcând eșecul candidatului unic al coaliției la scrutinul din 4 mai: Crin Antonescu, în vârstă de 65 de ani, s-a clasat abia pe locul al treilea, cu 20% din voturi, în urma primarului centrist al Bucureștilor, Nicușor Dan, în vârstă de 55 de ani (20,9%).
Cursa a fost dominată de George Simion (40,9%), în vârstă de 38 de ani, bine plasat pentru a câștiga turul doi, potrivit analiștilor, cu excepția cazului în care 'tinerii români, care au evitat în masă urnele de vot, se mobilizează', notează Mișcoiu.
Victoria acestui fan al președintelui american Donald Trump ar împinge România, membru loial al UE și susținător fidel al Ucrainei, într-o nouă dimensiune, deoarece Simion se opune oricărui ajutor militar către Kiev și îi critică pe 'birocrații de la Bruxelles' cu regularitate.
România se află în plină frământare de la victoria surprinzătoare la alegerile prezidențiale din noiembrie trecut a lui Călin Georgescu, un fost înalt funcționar public acuzat de criticii săi că este pro-Kremlin.
Curtea Constituțională a invalidat acel vot și l-a exclus pe Georgescu de la noile alegeri, după o campanie masivă pe TikTok, marcată de suspiciuni de interferență rusă.
O decizie rarisimă în UE, care a stârnit proteste majore și a sporit furia împotriva premierului Ciolacu, aflat în funcție din 2023 și a cărui imagine a fost pătată de scandaluri de corupție, scrie AFP.
Această incertitudine politică sporită vine într-un moment în care România, țară cu 19 milioane de locuitori, înregistrează cel mai grav deficit public dintre Cei 27 (9,3% din PIB) pentru 2024 și se confruntă cu dificultăți economice.
'Suntem în cea mai complicată situație pe care a trăit-o România' de la tranziția democratică de la sfârșitul comunismului, rezumă expertul citat de AFP.
EFE: Liberalul Cătălin Predoiu își va asuma cu titlu interimar șefia guvernului României
Actualul ministru de interne al României, liberalul Cătălin Predoiu, a fost numit prim-ministru interimar până la formarea unui nou guvern, care îl va înlocui pe social-democratul demisionar Marcel Ciolacu, scrie și EFE.
Agenția de presă spaniolă informează că numirea lui Predoiu în funcția de șef al guvernului până la formarea unui nou executiv a fost semnată de președintele interimar Ilie Bolojan după acceptarea demisiei lui Ciolacu.
Bolojan 'a semnat decretul de numire a lui Marian-Cătălin Predoiu în funcția de prim-ministru interimar, care va îndeplini funcția de prim-ministru până la formarea unui nou guvern', a precizat biroul prezidențial într-un comunicat emis marți.
Anunțându-și luni seară demisia și plecarea Partidului Social Democrat (PSD) de la guvernare, Ciolacu a apreciat că coaliția tripartită proeuropeană aflată la putere, formată după alegerile legislative din decembrie anul trecut, 'nu mai este legitimă'.
El a făcut astfel referire la victoria clară obținută duminică la urne de euroscepticul și ultranaționalistul George Simion, cu 40,9% din voturi, și la eșecul lui Crin Antonescu, candidatul comun al celor trei partide de guvernământ (PSD, PNL de centru-dreapta și UDMR, partidul etnicilor maghiari).
După ce a aflat de decizia lui Ciolacu și a PSD, Predoiu, care este și liderul interimar al PNL, a anunțat că partidul său nu va renunța la guvernare, întrucât miniștrii săi 'au jurat să servească interesele românilor', scrie EFE.
Conform Constituției, guvernul interimar are atribuții limitate, în principal administrative, și nu poate rămâne la putere mai mult de 45 de zile.
Atribuția sa principală va fi acum organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pe 18 mai.
În perspectiva acestei curse electorale, Ciolacu a anunțat că partidul său nu va face nicio recomandare susținătorilor săi, în timp ce Predoiu a confirmat sprijinul membrilor partidului său pentru Nicușor Dan.
Viitorul președinte al României va juca un rol important în formarea unui nou guvern, scrie EFE.
Funcția prezidențială din România are responsabilități importante, în special în politica externă și de apărare, astfel încât aceste alegeri sunt considerate cruciale pentru direcția viitoare a țării, notează agenția de presă citată.
dpa: Demisia lui Ciolacu marchează sfârșitul coaliției între PSD și PNL
Agenția de presă germană dpa remarcă totodată că demisia lui Marcel Ciolacu marchează și sfârșitul coaliției între PSD și PNL, însă miniștrii social-democrați vor rămâne deocamdată în funcție cu titlu interimar.
Agenția citată notează în același timp că Predoiu - numit de președintele interimar Ilie Bolojan, care la rândul său se află în funcție din februarie, de la demisia fostului președinte Klaus Iohannis - preia șefia guvernului cu doar două săptămâni înaintea turului doi de scrutin.
În altă ordine de idei, Nicușor Dan a declarat că nu va forma o alianță cu niciun partid și nu va vorbi despre partide în campania electorală, ci doar despre programe și problemele cu care se confruntă cetățenii.
Observatorii de la București consideră că o cooperare deschisă cu partidele tradiționale proeuropene, care sunt nepopulare în rândul multor români, ar putea reduce șansele deja slabe ale lui Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Basorelief al poetului Mihai Eminescu, inaugurat la Sveti Vlas, în Bulgaria
Ambasadorul României în Bulgaria, Brândușa Predescu, și ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaikov, au participat la ceremonia de dezvelire a basoreliefului poetului român Mihai Eminescu pe Aleea Națiunilor din orașul Sveti Vlas.
Un deținut român a decedat în închisoarea din Prato, oamenii legii nu exclud ipoteza unui omor
Un deținut român de 58 de ani a fost găsit mort în închisoarea La Dogaia din Prato, al doilea oraș ca mărime din Toscana (Italia), iar biroul procurorului local nu a exclus vineri ipoteza unei omucideri, relatează agenția de presă ANSA. Decedatul se afla în secția de izolare a închisorii din motive disciplinare.
Consiliul Europei avertizează cu privire la agravarea supraaglomerării din închisorile de pe continent (raport)
Consiliul Europei a avertizat vineri, în raportul său anual, cu privire la agravarea supraaglomerării din închisorile de pe continent, cu creșteri semnificative ale numărului de deținuți în numeroase țări, în timp ce alte state au mai mulți deținuți decât locuri disponibile. În raportul său,
SUA: Administrația Trump le cere diplomaților americani să evite să comenteze despre alegerile din alte țări
Secretarul de stat american Marco Rubio i-a instruit pe diplomații americani din întreaga lume să nu comenteze asupra corectitudinii sau integrității alegerilor desfășurate în alte țări, potrivit unei note interne consultate joi de Reuters, o distanțare de la abordarea tradițională a Washingtonului de a promova alegeri libere și corecte.
Republica Moldova și România vor colabora pentru accesarea și valorificarea fondurilor europene destinate infrastructurii
România și Republica Moldova vor colabora pentru accesarea și valorificarea fondurilor europene destinate infrastructurii, odată cu semnarea, la Chișinău, a unei declarații comune, care stabilește cadrul de cooperare bilaterală, informează un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova. Docume
Siegfried Mureșan: Nu vom începe negocierile, dacă executivul UE ignoră solicitările PE privind PAC și Politica de coeziune
Parlamentul European nu va începe negocierile cu Comisia Europeană privind viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2028-2034 dacă propunerea pe care o va prezenta miercuri executivul UE ignoră solicitările sale, în special în ceea ce privește existența unor bugete separate pentru Politica Agricolă Comună (PAC) și Politica de coeziune și menț
Peste 12.000 de oameni au participat la cel mai mare festival românesc din America, un record (GALERIE FOTO)
Peste 12.000 de oameni au participat, pe promenada The Wharf din Washington, D.C., între 11-13 iulie, la cel mai mare festival românesc din America: ''Romanian Weekend at The Wharf'', informează marți, într-un comunicat de presă, Ambasada României în SUA.
SUA: Banatul și Timișoara, în prim-plan la cea de-a patra ediție a festivalului 'Romanian Weekend at The Wharf' de la Washington
Banatul și Timișoara se vor afla în prim-planul celei de-a patra ediții a 'Romanian Weekend at The Wharf' - un amplu festival parte a săptămânii de evenimente dedicate celebrării Parteneriatului Strategic cu SUA -, care se desfășoară între 11-13 iulie într-una dintre cele mai animate zone din Washington, The Wharf, informează vineri Ambasada R
Opt eurodeputați români au votat pentru moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, doi s-au abținut
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Opt eurodeputați români au votat joi pentru moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, doi s-au abținut de la vot, iar 12 au votat împotrivă, în timp ce nu mai puțin de unsprezece, adică o treime, au fost absenți la votul din plenul PE.
Ambasadorul României în SUA a avut o întâlnire cu Charles McLaughlin, asistent special al președintelui Trump
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întrevedere cu asistentul special al președintelui american Donald Trump și director senior pentru Europa și Rusia în cadrul Consiliului Securității Naționale, Charles McLaughlin, a anunțat joi ambasada într-o postare pe pagina sa de Facebook, în care menționează că, în tim
Eurodeputatul Daniel Buda a cerut în plenul PE ca bugetul PAC să rămână separat, cu o finanțare adecvată și garantată post-2027
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul român Daniel Buda (PNL), care este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI), i-a cerut joi comisarului european de resort, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, ca bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) să rămână separat și s
Vlad Voiculescu: Mesajele dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer ar fi trebuit făcute publice
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Europarlamentarul Vlad Voiculescu (USR) este de părere că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuia să facă publice mesajele cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, principalul lucru care i s-a reproșat în moțiunea de cenzură depusă împotriva Comisiei Europene și asupra căreia
Eurodeputații USR apreciază că Oana Țoiu va fi un ministru de externe care comunică mai mult
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputații Dan Barna și Vlad Voiculescu (USR) au declarat miercuri, la Strasbourg, că Oana Țoiu, noul ministru de externe al României care provine din aceeași formațiune politică, va comunica mai mult și își va asuma poziții în materie de politică externă.
Motto-ul Universității de Vară de la Băile Tușnad va fi în acest an 'Contați pe noi!'; numeroase personalități din străinătate, între invitați
Universitatea de Vară Balvanyos din acest an de la Băile Tușnad, din România, se desfășoară sub motto-ul 'Contați pe noi!', a făcut cunoscut miercuri deputatul Fidesz Zsolt Nemeth, unul dintre fondatorii evenimentului și șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ungar, informează MTI. Zsolt Nemeth a precizat, în
Justiția franceză a respins cererea Bucureștiului de extrădare a prințului Paul de România
Curtea de Apel de la Paris a refuzat miercuri să îl predea pe prințul Paul de România, descendent al regelui Carol al II-lea, Bucureștiului, care cerea remiterea lui pentru executarea unei pedepse cu închisoarea într-un dosar pentru trafic de influență în legătură cu un conflict privind succesiunea regală, informează AFP.