După demisia premierului, în România criza politică se accentuează (agenții de presă)

România intră într-o nouă fază de incertitudine odată cu demisia premierului Marcel Ciolacu, înlocuit temporar marți de ministrul de interne, liberalul Cătălin Predoiu, informează AFP, care comentează că demisia social-democratului din fruntea executivului român survine după ceea ce France Presse numește 'rezultatul șocant al extremei drepte' în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică.
Prăbușirea coaliției proeuropene de guvernământ deschide calea unei posibile intrări la guvernare a extremei drepte după turul doi al scrutinului prezidențial, în contextul în care candidatul acesteia, George Simion, este favorit în cursa electorală din această țară membră a UE și NATO, care se învecinează cu Ucraina, scrie agenția de presă citată.
Plecarea lui Ciolacu și a Partidului său Social Democrat (PSD) este 'un cadou pentru domnul Simion și o greșeală politică foarte gravă', a declarat pentru AFP profesorul de științe politice Sergiu Mișcoiu.
Dacă va fi ales pe 18 mai, Simion 'va avea acum o marjă de manevră foarte largă pentru a numi un prim-ministru, care ar putea fi un reprezentant al ramurii naționaliste a PSD, în fruntea unei majorități cu partidul său AUR', adaugă el.
În așteptarea negocierilor, ministrul de interne Cătălin Predoiu va deveni prim-ministru interimar și va gestiona treburile zilnice alături de actualii miniștri.
Cătălin Predoiu, în vârstă de 56 de ani, este președintele interimar al partidului liberal (PNL). Fost ministru al Justiției, a fost și șef interimar al guvernului în 2012, scrie AFP.
Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia luni, remarcând eșecul candidatului unic al coaliției la scrutinul din 4 mai: Crin Antonescu, în vârstă de 65 de ani, s-a clasat abia pe locul al treilea, cu 20% din voturi, în urma primarului centrist al Bucureștilor, Nicușor Dan, în vârstă de 55 de ani (20,9%).
Cursa a fost dominată de George Simion (40,9%), în vârstă de 38 de ani, bine plasat pentru a câștiga turul doi, potrivit analiștilor, cu excepția cazului în care 'tinerii români, care au evitat în masă urnele de vot, se mobilizează', notează Mișcoiu.
Victoria acestui fan al președintelui american Donald Trump ar împinge România, membru loial al UE și susținător fidel al Ucrainei, într-o nouă dimensiune, deoarece Simion se opune oricărui ajutor militar către Kiev și îi critică pe 'birocrații de la Bruxelles' cu regularitate.
România se află în plină frământare de la victoria surprinzătoare la alegerile prezidențiale din noiembrie trecut a lui Călin Georgescu, un fost înalt funcționar public acuzat de criticii săi că este pro-Kremlin.
Curtea Constituțională a invalidat acel vot și l-a exclus pe Georgescu de la noile alegeri, după o campanie masivă pe TikTok, marcată de suspiciuni de interferență rusă.
O decizie rarisimă în UE, care a stârnit proteste majore și a sporit furia împotriva premierului Ciolacu, aflat în funcție din 2023 și a cărui imagine a fost pătată de scandaluri de corupție, scrie AFP.
Această incertitudine politică sporită vine într-un moment în care România, țară cu 19 milioane de locuitori, înregistrează cel mai grav deficit public dintre Cei 27 (9,3% din PIB) pentru 2024 și se confruntă cu dificultăți economice.
'Suntem în cea mai complicată situație pe care a trăit-o România' de la tranziția democratică de la sfârșitul comunismului, rezumă expertul citat de AFP.
EFE: Liberalul Cătălin Predoiu își va asuma cu titlu interimar șefia guvernului României
Actualul ministru de interne al României, liberalul Cătălin Predoiu, a fost numit prim-ministru interimar până la formarea unui nou guvern, care îl va înlocui pe social-democratul demisionar Marcel Ciolacu, scrie și EFE.
Agenția de presă spaniolă informează că numirea lui Predoiu în funcția de șef al guvernului până la formarea unui nou executiv a fost semnată de președintele interimar Ilie Bolojan după acceptarea demisiei lui Ciolacu.
Bolojan 'a semnat decretul de numire a lui Marian-Cătălin Predoiu în funcția de prim-ministru interimar, care va îndeplini funcția de prim-ministru până la formarea unui nou guvern', a precizat biroul prezidențial într-un comunicat emis marți.
Anunțându-și luni seară demisia și plecarea Partidului Social Democrat (PSD) de la guvernare, Ciolacu a apreciat că coaliția tripartită proeuropeană aflată la putere, formată după alegerile legislative din decembrie anul trecut, 'nu mai este legitimă'.
El a făcut astfel referire la victoria clară obținută duminică la urne de euroscepticul și ultranaționalistul George Simion, cu 40,9% din voturi, și la eșecul lui Crin Antonescu, candidatul comun al celor trei partide de guvernământ (PSD, PNL de centru-dreapta și UDMR, partidul etnicilor maghiari).
După ce a aflat de decizia lui Ciolacu și a PSD, Predoiu, care este și liderul interimar al PNL, a anunțat că partidul său nu va renunța la guvernare, întrucât miniștrii săi 'au jurat să servească interesele românilor', scrie EFE.
Conform Constituției, guvernul interimar are atribuții limitate, în principal administrative, și nu poate rămâne la putere mai mult de 45 de zile.
Atribuția sa principală va fi acum organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pe 18 mai.
În perspectiva acestei curse electorale, Ciolacu a anunțat că partidul său nu va face nicio recomandare susținătorilor săi, în timp ce Predoiu a confirmat sprijinul membrilor partidului său pentru Nicușor Dan.
Viitorul președinte al României va juca un rol important în formarea unui nou guvern, scrie EFE.
Funcția prezidențială din România are responsabilități importante, în special în politica externă și de apărare, astfel încât aceste alegeri sunt considerate cruciale pentru direcția viitoare a țării, notează agenția de presă citată.
dpa: Demisia lui Ciolacu marchează sfârșitul coaliției între PSD și PNL
Agenția de presă germană dpa remarcă totodată că demisia lui Marcel Ciolacu marchează și sfârșitul coaliției între PSD și PNL, însă miniștrii social-democrați vor rămâne deocamdată în funcție cu titlu interimar.
Agenția citată notează în același timp că Predoiu - numit de președintele interimar Ilie Bolojan, care la rândul său se află în funcție din februarie, de la demisia fostului președinte Klaus Iohannis - preia șefia guvernului cu doar două săptămâni înaintea turului doi de scrutin.
În altă ordine de idei, Nicușor Dan a declarat că nu va forma o alianță cu niciun partid și nu va vorbi despre partide în campania electorală, ci doar despre programe și problemele cu care se confruntă cetățenii.
Observatorii de la București consideră că o cooperare deschisă cu partidele tradiționale proeuropene, care sunt nepopulare în rândul multor români, ar putea reduce șansele deja slabe ale lui Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș
Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m
Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.
Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României
Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir
Prezidențiale2025/Co-președinte al Verzilor din PE: Nu este în interesul României să aibă în Consiliu o persoană pro-Putin ca Simion
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Viitorul României este în Europa, iar Uniunea Europeană vrea o Românie puternică în UE, a declarat marți, în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul olandez Bas Eickhout, co-președinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, atrăgând atenția totodată că un
Expoziție de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori', inaugurată la Parlamentul Republicii Moldova (FOTO-VIDEO)
Expoziția de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori' a fost inaugurată marți la Parlamentul Republicii Moldova. Organizată în parteneriat de Agenția Informațională de Stat MOLDPRES și Agenția Națională de Presă AGERPRES, expoziția inaugurată marți la Chișinău prezintă fotografii realizate de fo
Prezidențiale2025/ Peskov: Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut
Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru candidatul lor preferat la președinție, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Solicitat de TASS să comenteze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în cadrul unui briefing, Peskov a spus că ''unul d
Prezidențiale2025/ O Românie divizată se așteaptă la o confruntare între blocuri opuse pentru președinție (EFE)
O Românie mai polarizată ca oricând de la revenirea la democrație în 1990 se confruntă cu o ciocnire între două modele de țară după primul tur al alegerilor prezidențiale repetate de duminică, în care ultranaționalistul George Simion s-a impus clar în fața proeuropeanului Nicușor Dan, comentează EFE luni. Po
Prezidențiale2025/ Extrema dreaptă în frunte în România: ''Un foarte frumos bumerang'' pentru UE, apreciază Marine Le Pen
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a salutat luni victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a candidatului de extremă dreapta George Simion, văzând în aceasta ''un foarte frumos bumerang'' pentru Uniunea Europeană, informează AFP. ''România tocmai i-a oferit
Prezidențiale2025/ Rezultatele exit-poll-urilor, comentate de agenții internaționale de presă
Principalele agențiile de presă internaționale au urmărit îndeaproape și comentează rezultatele exit-poll-urilor primului tur al alegerilor prezidențiale repetate din România desfășurat duminică. AFP: Candidatul extremei drepte a ieșit învingător în primul tur al alegerilor prezidențiale din România
Prezidențiale 2025/ Votul s-a încheiat la Strasbourg; prezență la urne mai mare decât în 2024
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale în cele două secții deschise la Strasbourg s-a încheiat duminică seară, la ora locală 20:00 (21:00, ora României), prezența la urne fiind mai mare față de scrutinul prezidențial anulat din noiembrie anul trecut.
Prezidențiale2025/ Românii care votează la Strasbourg vor un viitor mai bun, dar nu au mari așteptări
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Românii din diaspora care și-au exprimat duminică votul la Strasbourg la primul tur al alegerilor prezidențiale au mers la urne cu gândul la un viitor mai bun pentru România, chiar dacă unii dintre cei intervievați au votat fără nicio așteptare sau cu așteptări mici de la candid
Prezidențiale2025/ Prezență mai mare la urne așteptată la cele două secții de votare din Strasbourg
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Peste 1.000 de persoane și-au exprimat până duminică dimineață votul la alegerile prezidențiale în cele două secții de votare organizate în orașul Strasbourg din Franța, potrivit șefilor acestora.
Departamentul de Securitate Națională al SUA anunță retragerea desemnării României în Programul Visa Waiver
Departamentul de Securitate Internă al SUA (DHS), în consultare cu Departamentul de Stat, a anulat vineri desemnarea României în Programul Visa Waiver (VWP), conform unui comunicat publicat pe site-ul DHS. În pofida problemelor de securitate, Administrația Biden a desemnat România ca țară VWP la 9 ianuarie 2025. L