Parlamentul European vrea un buget UE pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care să răspundă așteptărilor cetățenilor

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care 'să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale', conform unei rezoluții adoptate miercuri de eurodeputați, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg.
Rezoluția, care cuprinde viziunea PE și solicitările sale cu privire la viitorul buget multianual al UE, a fost adoptată cu 317 voturi pentru, 206 împotrivă și 123 abțineri.
Conform textului, deputații europeni 'solicită un cadru financiar multianual (CFM) semnificativ mai ambițios, care să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale'.
'Plafonul actual de cheltuieli de 1% din venitul național brut al UE-27 nu este suficient pentru a face față numărului tot mai mare de crize și provocări', afirmă eurodeputații, conform unui comunicat de presă.
'Ținând seama de retragerea SUA din rolul lor la nivel mondial, cheltuielile vor trebui să abordeze războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, un context economic și social extrem de dificil, un decalaj în materie de competitivitate, precum și agravarea crizei climatice și a biodiversității', adaugă aceștia.
Parlamentul precizează că respinge ideea Comisiei de a reproduce modelul Mecanismului de redresare și reziliență ce prevede 'un plan național pentru fiecare stat membru'.
În schimb, eurodeputații 'solicită o structură care să asigure transparența și responsabilitatea parlamentară și implicarea autorităților regionale și locale și a tuturor actorilor relevanți'.
Rezoluția reafirmă, de asemenea, rolul politicii de coeziune în aprofundarea pieței unice, în reducerea inegalităților și în combaterea sărăciei.
Parlamentarii europeni consideră 'inadecvat' 'fondul pentru competitivitate' propus de CE și care ar fuziona mai multe programe existente.
În schimb, ei solicită un fond nou, specific, conceput pentru a mobiliza investițiile private și publice prin mecanisme de reducere a riscurilor sprijinite de UE. Creșterea cheltuielilor pentru apărare este necesară, spun aleșii europeni, adăugând însă că acest lucru nu trebuie să submineze cheltuielile sociale și de mediu sau politicile de lungă durată.
PE susține de asemenea că următorul buget pe termen lung trebuie să reducă birocrația inutilă pentru beneficiari, dar nu trebuie să acorde Comisiei o marjă de manevră mai mare fără controlul democratic al Parlamentului. 'Un buget mai simplu trebuie să fie un buget mai transparent', spun eurodeputații.
'Flexibilitatea cheltuielilor este, de asemenea, esențială - capacitățile de răspuns în situații de criză trebuie să fie integrate în bugetul fiecărui domeniu de politică, iar flexibilitatea ajutorului umanitar ar trebui să fie limitată. Următorul buget ar trebui să includă două instrumente speciale: unul pentru ajutor în caz de dezastre și altul pentru alte provocări neprevăzute', se menționează în rezoluție.
Eurodeputații insistă totodată asupra faptului că accesul la fonduri trebuie să fie condiționat de respectarea valorilor UE și a statului de drept și pledează pentru un mecanism de condiționalitate inteligent pentru a evita penalizarea beneficiarilor pentru acțiunile guvernelor lor.
Rezoluția subliniază de asemenea faptul că rambursarea costurilor de împrumut ale NextGenerationEU nu trebuie să pună în pericol finanțarea pentru prioritățile-cheie ale UE. Europarlamentarii solicită o separare clară între rambursarea datoriilor și cheltuielile programului financiar și îndeamnă Consiliul să adopte noi surse reale de venituri. Împrumuturile comune sunt considerate un instrument viabil pentru abordarea crizelor la nivelul UE, cum ar fi securitatea și apărarea.
'Anul trecut, un număr record de oameni au mers la urne pentru a vota în Europa și pentru a ne da un mandat clar. Ei doresc o economie mai puternică, vor mai multă securitate și, mai presus de orice, doresc ca Uniunea Europeană să facă o diferență tangibilă în viața lor de zi cu zi. Acest raport ne deschide calea pentru a îndeplini aceste priorități. Credem că CFM trebuie să răspundă realităților geopolitice pe care nu le putem ignora', a afirmat președinta PE, Roberta Metsola, într-o conferință de presă după adoptarea rezoluției.
'Următorul buget pe termen lung trebuie să fie strategic, flexibil și, de asemenea, responsabil. Strategic pentru că este clar că fondurile noastre trebuie să corespundă obiectivelor noastre strategice. Trebuie să ne asigurăm că fiecare euro este cheltuit acolo unde este cea mai mare nevoie, și asta va face Parlamentul European. Vom acorda prioritate competitivității și securității Europei și ne vom asigura că investim în ceea ce contează cu adevărat', a adăugat Metsola.
Potrivit acesteia, 'următorul CFM trebuie, de asemenea, să fie flexibil, pentru că ultimii ani au arătat cât de imprevizibilă a devenit lumea'.
'Este un apel clar pentru noi să ne adaptăm. Nu putem permite o situație în care, atunci când se produce un dezastru, de exemplu spre sfârșitul anului, sau o criză se desfășoară la mijlocul ciclului bugetar, nu mai există fonduri pentru a răspunde. De aceea, trebuie să fim mai agili și să acționăm mai rapid atunci când circumstanțele o cer', a atras ea atenția.
Metsola a mai declarat că următorul buget pe termen lung 'trebuie să fie responsabil față de generațiile viitoare'.
'Disciplina fiscală nu este o alegere, este o datorie. Avem nevoie de noi resurse pentru datoriile vechi. Acest lucru a fost promis de ani de zile. Acum este timpul să avansăm și să realizăm acest lucru. În caz contrar, 20% din următorul buget pe termen lung al UE va merge spre rambursarea datoriilor. Este responsabilitatea noastră să ne rambursăm împrumuturile fără a ne sacrifica prioritățile', a completat ea.
Următorul buget pe termen lung 'trebuie să fie ambițios, modern și pregătit să răspundă' nevoilor Europei, a întărit Metsola.
La rândul său, eurodeputatul român Siegfried Mureșan (PPE), coraportor pe acest dosar, a spus în plen că Parlamentul European își dorește ca 'următorul buget pe termen lung al UE să fie mai bine echipat pentru a răspunde provocărilor actuale - să ajute Europa să acționeze rapid în situații de criză, să își protejeze mai bine cetățenii și să construiască o Uniune mai puternică și mai competitivă'.
'De asemenea, dorim un sprijin adecvat pentru prioritățile noastre de lungă durată, cum ar fi agricultura și coeziunea. Propunem o creștere responsabilă și justificată a următorului CFM - depășind plafonul învechit de 1% din venitul național brut. Atunci când solicităm ca UE să facă mai mult pentru noi, trebuie să o dotăm în mod corespunzător', a mai declarat eurodeputatul PNL, vorbind despre un CFM 'adaptat la viitor, flexibil, eficient și gata de pus în aplicare la 1 ianuarie 2028'.
'Oamenii și regiunile trebuie să se afle în centrul următorului CFM și trebuie să ne asigurăm că UE este pregătită să răspundă nevoilor cetățenilor săi. Avem nevoie de investiții puternice pentru a stimula autonomia strategică, reziliența economică și obiectivele verzi, fără a lăsa pe nimeni în urmă. În plus, un buget ambițios trebuie să promoveze coeziunea socială și teritorială, să includă surse de venituri noi și modernizate și să garanteze o finanțare suficientă pentru securitate, apărare și pregătire pentru a asigura comunități juste și prospere, respectând în același timp statul de drept și valorile fundamentale ale UE', a declarat, la rândul său, în plen coraportoarea Carla Tavares (S&D, Portugalia).
Prioritățile Parlamentului au ca scop să contribuie la propunerea Comisiei privind următorul buget pe termen lung al UE, care urmează să fie publicată în iulie 2025.
Cadrul Financiar Multianual (CFM) este realizat pentru o perioadă de șapte ani și stabilește plafoanele maxime de cheltuieli pentru diferite domenii de politică. După ce au obținut aprobarea Parlamentului, prin majoritatea membrilor care îl compun, guvernele UE adoptă Regulamentul privind CFM în unanimitate. Actualul buget pe termen lung al UE expiră la 31 decembrie 2027.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Basorelief al poetului Mihai Eminescu, inaugurat la Sveti Vlas, în Bulgaria
Ambasadorul României în Bulgaria, Brândușa Predescu, și ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaikov, au participat la ceremonia de dezvelire a basoreliefului poetului român Mihai Eminescu pe Aleea Națiunilor din orașul Sveti Vlas.
Un deținut român a decedat în închisoarea din Prato, oamenii legii nu exclud ipoteza unui omor
Un deținut român de 58 de ani a fost găsit mort în închisoarea La Dogaia din Prato, al doilea oraș ca mărime din Toscana (Italia), iar biroul procurorului local nu a exclus vineri ipoteza unei omucideri, relatează agenția de presă ANSA. Decedatul se afla în secția de izolare a închisorii din motive disciplinare.
Consiliul Europei avertizează cu privire la agravarea supraaglomerării din închisorile de pe continent (raport)
Consiliul Europei a avertizat vineri, în raportul său anual, cu privire la agravarea supraaglomerării din închisorile de pe continent, cu creșteri semnificative ale numărului de deținuți în numeroase țări, în timp ce alte state au mai mulți deținuți decât locuri disponibile. În raportul său,
SUA: Administrația Trump le cere diplomaților americani să evite să comenteze despre alegerile din alte țări
Secretarul de stat american Marco Rubio i-a instruit pe diplomații americani din întreaga lume să nu comenteze asupra corectitudinii sau integrității alegerilor desfășurate în alte țări, potrivit unei note interne consultate joi de Reuters, o distanțare de la abordarea tradițională a Washingtonului de a promova alegeri libere și corecte.
Republica Moldova și România vor colabora pentru accesarea și valorificarea fondurilor europene destinate infrastructurii
România și Republica Moldova vor colabora pentru accesarea și valorificarea fondurilor europene destinate infrastructurii, odată cu semnarea, la Chișinău, a unei declarații comune, care stabilește cadrul de cooperare bilaterală, informează un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova. Docume
Siegfried Mureșan: Nu vom începe negocierile, dacă executivul UE ignoră solicitările PE privind PAC și Politica de coeziune
Parlamentul European nu va începe negocierile cu Comisia Europeană privind viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2028-2034 dacă propunerea pe care o va prezenta miercuri executivul UE ignoră solicitările sale, în special în ceea ce privește existența unor bugete separate pentru Politica Agricolă Comună (PAC) și Politica de coeziune și menț
Peste 12.000 de oameni au participat la cel mai mare festival românesc din America, un record (GALERIE FOTO)
Peste 12.000 de oameni au participat, pe promenada The Wharf din Washington, D.C., între 11-13 iulie, la cel mai mare festival românesc din America: ''Romanian Weekend at The Wharf'', informează marți, într-un comunicat de presă, Ambasada României în SUA.
SUA: Banatul și Timișoara, în prim-plan la cea de-a patra ediție a festivalului 'Romanian Weekend at The Wharf' de la Washington
Banatul și Timișoara se vor afla în prim-planul celei de-a patra ediții a 'Romanian Weekend at The Wharf' - un amplu festival parte a săptămânii de evenimente dedicate celebrării Parteneriatului Strategic cu SUA -, care se desfășoară între 11-13 iulie într-una dintre cele mai animate zone din Washington, The Wharf, informează vineri Ambasada R
Opt eurodeputați români au votat pentru moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, doi s-au abținut
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Opt eurodeputați români au votat joi pentru moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, doi s-au abținut de la vot, iar 12 au votat împotrivă, în timp ce nu mai puțin de unsprezece, adică o treime, au fost absenți la votul din plenul PE.
Ambasadorul României în SUA a avut o întâlnire cu Charles McLaughlin, asistent special al președintelui Trump
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întrevedere cu asistentul special al președintelui american Donald Trump și director senior pentru Europa și Rusia în cadrul Consiliului Securității Naționale, Charles McLaughlin, a anunțat joi ambasada într-o postare pe pagina sa de Facebook, în care menționează că, în tim
Eurodeputatul Daniel Buda a cerut în plenul PE ca bugetul PAC să rămână separat, cu o finanțare adecvată și garantată post-2027
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul român Daniel Buda (PNL), care este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI), i-a cerut joi comisarului european de resort, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, ca bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) să rămână separat și s
Vlad Voiculescu: Mesajele dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer ar fi trebuit făcute publice
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Europarlamentarul Vlad Voiculescu (USR) este de părere că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuia să facă publice mesajele cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, principalul lucru care i s-a reproșat în moțiunea de cenzură depusă împotriva Comisiei Europene și asupra căreia
Eurodeputații USR apreciază că Oana Țoiu va fi un ministru de externe care comunică mai mult
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputații Dan Barna și Vlad Voiculescu (USR) au declarat miercuri, la Strasbourg, că Oana Țoiu, noul ministru de externe al României care provine din aceeași formațiune politică, va comunica mai mult și își va asuma poziții în materie de politică externă.
Motto-ul Universității de Vară de la Băile Tușnad va fi în acest an 'Contați pe noi!'; numeroase personalități din străinătate, între invitați
Universitatea de Vară Balvanyos din acest an de la Băile Tușnad, din România, se desfășoară sub motto-ul 'Contați pe noi!', a făcut cunoscut miercuri deputatul Fidesz Zsolt Nemeth, unul dintre fondatorii evenimentului și șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ungar, informează MTI. Zsolt Nemeth a precizat, în
Justiția franceză a respins cererea Bucureștiului de extrădare a prințului Paul de România
Curtea de Apel de la Paris a refuzat miercuri să îl predea pe prințul Paul de România, descendent al regelui Carol al II-lea, Bucureștiului, care cerea remiterea lui pentru executarea unei pedepse cu închisoarea într-un dosar pentru trafic de influență în legătură cu un conflict privind succesiunea regală, informează AFP.