LIVE UPDATE VIDEO Congres PPE/Popularii Europeni, la Bucureşti; peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, prezenţi la reuniune

Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, printre care se numără preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a Popularilor Europeni, se reunesc, miercuri şi joi, în congres la Bucureşti.
*UPDATE ORA 21.15 Congresul PPE/Ciucă - întâlniri bilaterale cu lideri politici de centru-dreapta din Suedia, Bulgaria, Serbia şi Italia
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, a avut miercuri o serie de întâlniri bilaterale cu lideri europeni, precum şi cu oficiali şi lideri politici de centru-dreapta din Suedia, Bulgaria, Serbia şi Italia, cu ocazia Congresului Partidului Popular European, care se desfăşoară la Bucureşti.
* UPDATE ORA 20.33 Congres PPE/Manifestul care cere aderarea cât mai rapidă a României la Schengen a fost adoptat în unanimitate
Partidul Popular European a adoptat miercuri în unanimitate, în cadrul congresului său de la Bucureşti, manifestul care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen, după ce delegaţia austriacă a Partidului Popular la putere a renunţat să mai voteze împotrivă.
"Surpriză la Congresul Partidului Popular European de la Bucureşti. Delegaţia austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate. Acest vot arată că blocajul a fost depăşit şi că, chiar dacă au existat dificultăţi, le vom depăşi şi vom obţine aderarea deplina a României la spaţiul Schengen", a declarat miercuri seară eurodeputatul român Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE, într-un comunicat de presă.
* UPDATE ORA 19.15 Congres PPE/Apel al unor lideri de guvern şi de opoziţie din Europa de Est la intensificarea sprijinului pentru #Ucraina
Lideri de guvern şi de opoziţie din Europa de Est au făcut apel miercuri, în prima zi a Congresului Partidului Popular European (PPE) de la Bucureşti, la intensificarea sprijinului pentru Ucraina, inclusiv prin oferirea de noi arme, şi a luptei împotriva Rusiei conduse de preşedintele Vladimir Putin, considerând că o eventuală victorie a Moscovei în război ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea europeană şi globală.
"Noi, europenii, ne confruntăm în prezent cu cele mai mari ameninţări şi pericole geopolitice la adresa securităţii noastre, a modului nostru de viaţă, a principiilor şi valorilor democratice de după cel de-Al Doilea Război Mondial. În momentul de faţă avem un privilegiu uriaş de a nu fi în primele linii ale frontului, sub domnia gloanţelor, bombelor şi rachetelor, şi în primele rânduri de tranşee. Acest privilegiu ne este adus de sacrificiile eroice ale ucrainenilor, atât militari, cât şi civili, bărbaţi şi femei, copii şi vârstnici", a declarat şefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte, în cadrul Congresului PPE de la Bucureşti.
Foto: (c) ROBERT GHEMENT / EPA
Ea a salutat "rezistenţa forţelor armate ucrainene şi a societăţii civile ucrainene", care "împiedică orice formă de catastrofă modernă", şi a atras atenţia că, dacă ajutorul pentru Ucraina nu va continua, atunci se va instala "dezordinea", iar "prosperitatea se va prăbuşi".
La rândul său, lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil, a făcut apel la participanţii la Congresul PPE, în contextul campaniei electorale pentru alegerile europene din iunie, să fie "campioni ai democraţiei" şi "susţinători ai tuturor celor care îşi riscă viaţa şi libertatea în numele valorilor pe care le susţinem cu toţii aici".
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
"Vă rog să includeţi Ucraina şi Belarus în programele dumneavoastră electorale. De asemenea, vă rog să oferiţi Ucrainei tot ce are nevoie. Mulţi belaruşi luptă şi pentru libertatea Ucrainei chiar în timp ce noi vorbim acum. Mulţi dintre ei îşi dau viaţa pentru Ucraina, pentru că înţelegem că nu este doar războiul lor, este războiul nostru comun. Vă rog să fiţi alături de cei care luptă pentru un Belarus liber. Schimbări în Belarus ar putea aduce victoria Ucrainei mai repede şi ar fi o lovitură uriaşă pentru Putin. Şi, nu uitaţi, dictatorii nu pot fi calmaţi. Dictatorii nu pot fi reeducaţi. Cu ei trebuie să te lupţi. Aşa că este timpul ca democraţia să-şi arate dinţii", a afirmat Svetlana Tihanovskaia.
Prezent la rândul său la Congresul PPE de la Bucureşti, fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, preşedinte al partidului de opoziţie Solidaritatea Europeană, a declarat că Ucraina trebuie sprijinită "atât timp cât este nevoie pentru victorie" şi că "mesajul nostru comun ar trebui să fie că nu avem încredere în Putin, că nu ne temem de Putin şi cu siguranţă vom câştiga".
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Potrivit fostului preşedinte ucrainean, întărirea regimului de sancţiuni împotriva Rusiei este "singura modalitate prin care putem opri încercarea lui Putin de a finanţa războiul". El a cerut ca activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru a sprijini Ucraina.
* UPDATE ORA 18.57 Congres PPE/Maia Sandu: Ucraina are nevoie de sprijin deplin din partea ţărilor libere europene
Ucraina are nevoie de sprijin deplin din partea tuturor ţărilor libere europene, nu există nimic care să fie mai urgent decât revenirea la pace, a declarat Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova.
Liderul de la Chişinău a avut o intervenţie în sesiunea plenară din prima zi a Congresului Partidului European care se desfăşoară la Bucureşti.
"Suntem adunaţi astăzi aici într-un moment esenţial pentru libertate şi pentru democraţiile liberale care sunt supuse atacurilor la momentul de faţă. Agresiunea rusă caută să facă ca eşichierul internaţional să revină la modul cum arăta înainte. De aceea democraţiile noastre trebuie să se ralieze, democraţii care pun preţ pe drepturile omului, pe democraţie şi pe o societate liberală. Acesta este fundamentul pentru o lume paşnică şi prosperă", a declarat Maia Sandu.
* UPDATE ORA 16.39 Congres PPE/Emil Boc: Trebuie să avem ca prioritate absolută preocuparea de a servi interesul public major
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, că, atât timp cât aleşii locali, europeni sau naţionali vor avea ca prioritate absolută preocuparea de a servi interesul public major, vor ieşi câştigători în alegeri.
El a participat miercuri, în cadrul Congresului Partidului Popularilor Europeni care are loc la Bucureşti, la o dezbatere privind "vocea" satelor, municipiilor şi regiunilor.
"Mulţumesc pentru această invitaţie, (...) pentru faptul că se permite autorităţilor locale şi regionale să arate că sunt parte a acestei mari familii a partidului nostru şi că împreună am reuşit şi vom reuşi şi în alegerile europarlamentare care urmează, dând viitor şi partidului nostru şi Uniunii Europene. De aceea, acest manifest pe care-l vom discuta şi vota reprezintă, practic, esenţa fiecărei entităţi din această Europă", a transmis Boc.
* UPDATE ORA 16.10 Congres PPE/ Ciucă: Ne aflăm într-o coaliţie care dovedeşte că politica naţională şi europeană este o prioritate
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în plenul Congresului PPE, că PNL se află într-o coaliţie cu PSD prin care dovedeşte că politica naţională şi europeană este o prioritate, el menţionând şi că deşi cele două partide au idei politice diferite, "respectul şi buna comunicare" le vor ajuta să găsească modalităţile de a guverna într-o perioadă dificilă.
"Simpatizanţi liberali, aşa cum am afirmat şi ieri, prin evenimentul din aceste zile Partidul Naţional Liberal îşi reconfirmă rolul de partid pro-european, militând în toată istoria sa împotriva izolării României în Europa şi în lume. Astăzi, aici avem o nouă reconfirmare că tradiţia liberală revigorează destinul neamului nostru. Partidul Naţional Liberal arată astăzi lumii şi ţării că România contează, are un cuvânt de spus, poate deveni un loc în care se gândesc şi se scriu noi platforme politice", a afirmat Ciucă, transmiţând un mesaj în acest sens simpatizanţilor liberali.
* UPDATE ORA 16.07 Congres PPE/ Kelemen Hunor: Tangoul politic din jurul aderării la spaţiul Schengen nu poate fi continuat
Tangoul politic din jurul aderării României la spaţiul Schengen nu poate fi nici asumat, nici continuat, a declarat, miercuri, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în deschiderea plenarei Congresului PPE.
"Aici suntem la periferie, la periferia Uniunii şi la periferia Alianţei Nord-Atlantice. Aceasta înseamnă multă responsabilitate, înseamnă şi oportunitate, dar înseamnă şi vulnerabilitate şi risc în acelaşi timp. Această periferie se întinde din statele baltice până în Bulgaria. În prezent, aceasta este cea mai vulnerabilă regiune din Uniunea Europeană. De aceea, atunci când oamenii văd că unele state membre încă aplică standarde duble faţă de statele din această zonă se simt nedreptăţiţi. Sunt chiar revoltaţi", a spus liderul UDMR.
* UPDATE ORA 16.00 Congres PPE/Ciucă: România merită să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen
România merită să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen, a afirmat, miercuri, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, în deschiderea Congresului Partidului Popularilor Europeni care are loc la Bucureşti.
"Pentru români, un subiect extrem de important este finalizarea aderării la spaţiul Schengen. Securitatea graniţelor europene este foarte importantă pentru că este vorba despre siguranţa noastră, a copiilor noştri şi a democraţiilor liberale. România este un furnizor de securitate şi de predictibilitate care asigură siguranţa graniţelor UE şi NATO şi, din acest motiv, are pe deplin dreptul să devină membru deplin al spaţiului Schengen", a transmis Ciucă.
* ORA 05.00 Congres PPE/Popularii Europeni se reunesc la Bucureşti; peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, prezenţi la reuniune
Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, printre care se numără preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a Popularilor Europeni, se reunesc, miercuri şi joi, în congres la Bucureşti.
Congresul PPE se desfăşoară la Romexpo, reuniunea fiind găzduită de Partidul Naţional Liberal în parteneriat cu Partidul Popular European.
Ursula von der Leyen, actuala şefă a Comisiei Europene, este candidata unică pentru a conduce lista Popularilor la scrutinul european din 9 iunie şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la şefia executivului comunitar.
În afara alegerii Ursulei von der Leyen drept candidată pentru şefia CE, congresul PPE va adopta şi manifestul electoral în perspectiva alegerilor europene din luna iunie.
La reuniune a fost confirmată prezenţa a 11 şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, la care se adaugă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi preşedintele PPE, Manfred Weber.
Cei 11 şefi de stat şi de guvern din UE, care vor vorbi la congres, sunt preşedintele Klaus Iohannis, premierul finlandez Petteri Orpo, premierul luxemburghez Luc Frieden, premierul suedez Ulf Kristersson, premierul cipriot Nikos Christodoulides, cancelarul austriac Karl Nehammer, premierul irlandez Leo Varadkar, premierul croat Andrej Plenkovic, premierul polonez Donald Tusk, premierul elen Kyriakos Mitsotakis şi şefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte.
La evenimentul de la Bucureşti participă şi lideri europeni din afara UE, membri ai PPE, precum preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, sau preşedinta Elveţiei, Viola Amherd.
Prima zi a reuniunii va fi deschisă de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi preşedintele PPE, Manfred Weber.
Va urma o dezbatere despre "vocea satelor, oraşelor şi regiunilor", continuată de discuţii de grup în stil Davos, concentrate pe trei teme: securitatea şi apărarea, solidaritatea între generaţii, economia şi locurile de muncă. Apoi, vor avea intervenţii şefi de stat şi de guvern europeni din afara UE, precum şi lideri de partide de opoziţie din afara UE, afiliate PPE, printre care şi lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Prima zi a reuniunii se va încheia cu prezentarea şi votarea manifestului PPE pentru alegerile europene.
Bucureştiul a mai fost gazda unui congres al Popularilor Europeni în octombrie 2012. AGERPRES
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
** Citiţi şi:
Iohannis l-a primit pe premierul grec: Îmi pare rău că aţi trăit o asemenea sperietură în Odesa
FOTO/VIDEO Protest al simpatizanţilor AUR la congresul PPE de la Romexpo
Congres PPE/ Partidul Popular European vrea un transfer al solicitanţilor de azil spre ţări terţe
Congres PPE/Ciucă: Trebuie să facem tot ce putem pentru a susţine în continuare Ucraina
Klaus Iohannis şi Roberta Metsola au discutat despre alegerile europarlamentare din acest an
Congres PPE/ Emil Boc: Primarii din Europa au demonstrat că pot ţine extremismul la uşă
Roberta Metsola: Sunt actori în lume cărora nu le place că există Parlamentul European
Congres PPE/Manfred Weber: România este o poveste de succes; Clujul este Silicon Valley-ul Europei
Roberta Metsola: Spaţiul Schengen nu va fi complet până când nu va adera şi România
Principalele obiective ale Congresului PPE de la Bucureşti
Congresul PPE de la Bucureşti din 17-18 octombrie 2012
Partidul Popular European: istoric şi prezentare generală
Congres PPE/Manfred Weber: Trebuie să păstrăm pacea măcar în interiorul UE
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Camera Deputaților dezbate și votează moțiunea simplă împotriva ministrului Predoiu
Deputații dezbat și votează miercuri moțiunea simplă depusă de grupul parlamentar al AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, prin care cer demiterea din funcție a acestuia, precum și analiza în vederea inițierii urmăririi penale 'pentru faptele săvârșite în exercitarea funcției'. Deputații AUR cer
Prezidențiale2025/Lasconi: Vă promit că Ilie Bolojan va fi premier, dacă eu voi ajunge președintele României
Președintele USR, Elena Lasconi, a declarat marți că, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, Ilie Bolojan va deveni premier. Ea a menționat că guvernul condus de Marcel Ciolacu ar urma să fie înlăturat prin moțiune de cenzură. 'Vom vedea atunci (ce partide vor susține moțiunea - n.r.) To
Mircea Abrudean: Educația profesională trebuie să devină o prioritate
Educația profesională trebuie să devină o prioritate, pentru că investind în formare sunt oferite șanse reale pentru viitorul tinerilor, a evidențiat, marți, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la o întâlnire avută la Ambasada României din Franța cu echipa țării noastre care a participat la World Butchers Challenge.
Boloș: Sunt discuții cu Comisia Europeană pentru ca 13 spitale să fie păstrate la finanțare din PNRR
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat marți că, în prezent, există discuții cu reprezentanții Comisiei Europene ca doar 13 spitale să fie realizate cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar alte șase dintre cele prevăzute să fie construite din împrumutul pe care țara noastră o să îl contrac
Prezidențiale2025/AEP a informat echipele de campanie în legătură cu regulile de etichetare a materialelor de publicitate politică
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a avut, marți, o întâlnire de lucru cu reprezentanții formațiunilor politice pe tema regulilor privind desfășurarea campaniei pentru alegerile prezidențiale. La întâlnire au luat parte mandatarii financiari desemnați și înregistrați, precum și echipele de campanie ale candid
Oana Țoiu (USR): Simona Bucura Oprescu, chemată să dea explicații la Parlament pe tema siguranței copiilor
Grupul parlamentar al USR o cheamă pe Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la 'Ora Guvernului', pe 7 aprilie, pentru a prezenta planul de măsuri pe care ministerul l-a luat pentru a asigura protecția și siguranța copiilor și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale, a anunțat deputata Oana Țoiu. 'A fost semnalat rece
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la Constanța: România poate deveni un jucător energetic semnificativ în UE numai cu ce se află în județ
Candidatul Alianței 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a subliniat marți, la Constanța, importanța faptului că în această zonă sunt 'trei lucruri extrem de prețioase' - energie, portul maritim, modelul de conviețuire interetnică, la care se adaugă Baza de la Mihail Kogălniceanu - 'punct esențial în sistemul
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Sunt curios câți bani publici au fost cheltuiți pentru pre-campania domnului Antonescu
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că PSD a cheltuit 'peste 50 de milioane de euro' din bani publici în ultimii cinci ani pentru propagandă electorală. El a precizat, marți, că ar vrea să știe câți bani publici au fost cheltuiți pentru pre-campania candidatului Alianței ''România Înainte
Prezidențiale 2025/ Victor Ponta: Nu voi răspunde niciunei jigniri din partea contracandidaților
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat marți că românii s-au săturat de 'gâlceava politicienilor', de zâmbetele și râsetele lor 'arogante', de aceea nu va răspunde niciunei jigniri din partea contracandidaților săi și nu va ataca personal pe niciunul dintre ei. Reacția
Referendumuri locale pe 4 mai în două comune din Mureș și Mehedinți
Locuitorii din două comune - Bâlvănești (Mehedinți) și Corunca (Mureș) - vor fi chemați pe 4 mai să își spună părerea pe probleme de interes local, odată cu primul tur al prezidențialelor fiind organizate și referendumuri în aceste comune. Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, referendumul din localitatea mehedi
Prezidențiale2025/Antonescu: Pentru mine adversari au fost Iliescu, Năstase, Băsescu; Ponta - trădător
Candidatul alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că adversarii săi au fost Ion Iliescu, Adrian Năstase și Traian Băsescu și l-a catalogat pe Victor Ponta drept 'trădător'. El a fost întrebat la Antena 3 care este cel mai mare dușman politic, cel mai apropiat om
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Paris: Aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care efectuează o vizită oficială la Paris, luni și marți, a afirmat că aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național. Potrivit unui comunicat de presă al Senatului, transmis luni AGERPRES, oficialul român a avut întrevederi cu președintele Senatului
Deputatul Marius Budăi, la spital, după ce i s-a făcut rău la volan; starea sa este bună
Fostul ministru al Muncii, deputatul Marius Budăi, a fost spitalizat, luni, după ce ar fi suferit un atac ischemic tranzitoriu. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce se afla la volan în drum spre București. A mers la spitalul din Hârlău, de unde a fost transferat la Clinica de Neurochirugie din Iași. 'Sunt ma
Senat/Moțiunea simplă/Pălărie: Dincolo de moțiune, domnul Burduja are niște probleme grave pe domeniul energiei
Liderul grupului senatorilor USR, Ștefan Pălărie, consideră că este atributul opoziției să semnalizeze și să depuncteze 'orice decizie greșită sau comportament greșit' al celor din Guvern și afirmă că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, are 'niște probleme grave' în modul în care a condus lucrurile pe acest domeniu.
Burduja: Nu ne deranjează să înlocuim dependența unor vecini față de Federația Rusă cu dependența față de resursele României
România este într-o poziție proprie de securitate sub umbrela NATO, ca parte a Uniunii Europene și cu cât vom investi mai mult în sectorul energetic cu atât vom avea o viață mai bună și o economie mai puternică, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România trebuie să fie pe picioarele