Început tensionat al dialogului SUA-China, la prima întâlnire a şefilor diplomaţiilor sub noua administraţie Biden

Dialogul direct la nivel înalt între China şi SUA sub noua administraţie a preşedintelui american Joe Biden a început furtunos joi în Alaska, fiecare dintre părţi criticând vehement politicile celeilalte, într-o imagine rar vizibilă a nivelului la care se află tensiunile bilaterale, comentează vineri Reuters.
În preludiul reuniunii din Anchorage, care a fost precedată de vizite ale oficialilor americani în Japonia şi Coreea de sud - aliaţi ai SUA -, Washingtonul a semnalat că va adopta o poziţie dură, iar Beijingul a adoptat un stil direct.
"Vom discuta despre cele mai profunde preocupări ale noastre faţă de acţiunile Chinei, incluzându-le pe cele din Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, atacurile informatice împotriva SUA, coerciţia economică asupra aliaţilor noştri", le-a comunicat secretarul de stat american Antony Blinken omologilor chinezi, într-un schimb de formalităţi în faţa camerelor care a durat mai mult decât de regulă.
"Fiecare din aceste acţiuni ameninţă ordinea bazată pe lege care menţine stabilitatea globală", a adăugat Blinken.
Administraţia Biden a subliniat că doreşte o schimbare de conduită din partea Chinei, care şi-a exprimat la rândul ei speranţa într-o resetare a relaţiilor, serios deteriorate în timpul preşedintelui Donald Trump.
Şeful diplomaţiei chineze Yang Jiechi a răspuns cu un discurs de 15 minute în chineză - timp în care partea americană aştepta traducerea -, în care a criticat ceea ce a numit democraţia fragilă a SUA, tratamentul inadecvat aplicat minorităţilor şi politicile lor externă şi comerciale.
"Statele Unite îşi folosesc forţa militară şi hegemonia financiară pentru a exercita jurisdicţie extrateritorială şi a ţine sub control alte ţări", a spus Yang.
SUA "abuzează de aşa-numita noţiune de securitate naţională pentru a obstrucţiona schimburile comerciale normale şi a incita unele ţări să atace China", a adăugat oficialul chinez.
În timpul monologului lui Yang, consilierul pentru securitate naţională al SUA Jake Sullivan şi alţi membri ai delegaţiei americane făceau schimb de notiţe, iar la final Blinken le-a cerut jurnaliştilor să rămână în interior pentru a putea răspunde.
Declaraţiile de presă dinaintea discuţiilor, care durează de obicei câteva minute în cazul întâlnirilor la nivel înalt cum a fost cea din Anchorage, au ţinut mai mult de o oră, iar cele două delegaţii s-au contrat apoi în legătură cu momentul când ar trebui să invite presa să iasă din sală.
Ulterior, SUA au acuzat China de "grandomanie", iar media de stat chineze le-a reproşat oficialilor americani că au vorbit prea mult şi au dat dovadă de lipsă de ospitalitate.
Cele două părţi s-au acuzat de asemenea reciproc de încălcarea protocolului diplomatic. Potrivit unui oficial american, iniţial se convenise ca remarcile de deschidere să dureze câte două minute pentru fiecare.
"Delegaţia chineză ... pare să fi venit cu abordare grandomană, centrată pe teatru şi dramatism în detrimentul substanţei", a declarat presei oficialul respectiv, la hotelul din Anchorage unde avea loc întâlnirea.
"Prezentările diplomatice exagerate se adresează frecvent audienţei interne", a precizat acesta.
Mulţi utilizatori ai social media din China au apreciat în schimb că oficialii chinezi fac treabă bună în Alaska, în timp ce partea americană a demonstrat sinceritate zero.
Unii au comparat chiar discuţiile de joi cu "banchetul de la Hongmen", de acum circa 2000 de ani, când un lider rebel l-a invitat pe un altul la o petrecere cu intenţia de a-l ucide.
Totuşi, cele două părţi s-au reîntâlnit pentru o a doua rundă de discuţii joi seara, iar un înalt oficial al administraţiei Biden a asigurat că prima sesiune a fost "substanţială, serioasă şi directă" şi a durat cu mult peste cele două ore alocate iniţial.
"Am folosit această sesiune, aşa cum am planificat, pentru a ne expune interesele şi priorităţile şi am ascultat acelaşi lucru din partea omologilor chinezi", a declarat oficialul citat.
O a treia rundă de discuţii era prevăzută pentru vineri dimineaţa.
Deşi politica administraţiei Biden faţă de China este încă în curs de elaborare, inclusiv în ce priveşte tarifele impuse bunurilor chinezeşti în epoca Trump, noua administraţie americană a pus, până acum, un accent mai puternic pe valorile democratice şi pe alegaţiile privind abuzuri împotriva drepturilor omului comise în China; la rândul ei, China se opune ferm interferenţei Statelor Unite în ceea ce consideră a fi afacerile sale interne.
Washingtonul susţine că turneul lui Blinken în Asia dinaintea întâlnirii de la Anchorage a arătat că SUA şi-au întărit poziţia în confruntarea Chinei, de la instalarea la preşedinţie a lui Biden, în ianuarie.
Totuşi, cele două părţi nu au părut presate să ajungă la acord, la discuţiile de joi.
Însuşi statutul întâlnirii a creat divergenţe, China insistând că face parte din "dialogul strategic" purtat în cadrul mecanismelor bilaterale în anii trecuţi, în timp ce SUA au respins această idee, afirmând că este vorba doar de o sesiune de discuţii de sine stătătoare.
Chiar în ajunul discuţiilor, SUA au iniţiat o serie de acţiuni la adresa Chinei, vizând retragerea licenţelor unor companii de telecomunicaţii chineze, lansarea de urmăriri împotriva unor companii de IT din considerente de securitate naţională şi noi sancţiuni împotriva Beijingului în legătură cu politica faţă de Hong Kong. Yang l-a întrebat joi pe Blinken dacă noile sancţiuni au fost anunţate intenţionat înaintea reuniunii.
Washingtonul a indicat că este dispus să coopereze cu China atunci când este în interesul SUA, de exemplu în ce priveşte clima sau pandemia de coronavirus, iar Blinken a afirmat că speră ca Beijingul să-şi folosească influenţa asupra Coreei de Nord pentru a o convinge să renunţe la armele nucleare.
Bonnie Glaser, expertă în Asia la Centrul de studii strategice şi internaţionale, a apreciat că declaraţiile dure ale ambelor părţi dinaintea reuniunii riscă să genereze un schimb de acuzaţii şi solicitări.
"Niciuna dintre părţi nu are de câştigat dacă această întâlnire va rămâne ca un eşec total", a atenţionat Glaser.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Citiţi şi:
* În Alaska, Blinken acuză China că ''ameninţă'' stabilitatea mondială
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Polonia acuză serviciile secrete ruse pentru incendiul din 2024 de la un centru comercial din Varșovia
Serviciile secrete ruse s-au aflat în spatele unui incendiu masiv care a distrus aproape complet un centru comercial din Varșovia în luna mai a anului 2024, a declarat duminică premierul polonez Donald Tusk, după o investigație de un an în acest caz, relatează Reuters. 'Știm deja cu siguranță că incendiul mare de la Maryw
#Ucraina: Zelenski spune că îl 'va aștepta' pe Putin joi în Turcia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că îl 'va aștepta' pe omologul său rus Vladimir Putin în Turcia, unde acesta din urmă a propus anterior să poarte discuții începând de joi, relatează AFP. 'Așteptăm un armistițiu total și durabil, începând de mâine (luni - n.r.), pentru a ofe
Danemarca organizează un summit privind securitatea în Arctica
Liderii Danemarcei, Groenlandei, Insulelor Feroe, Islandei și Norvegiei se vor reuni luni pentru a discuta despre securitatea din Arctica, a anunțat guvernul danez, în contextul în care președintele american Donald Trump caută să preia controlul asupra Groenlandei, relatează AFP. 'Chiar dacă țările noastre se întâln
Trump spune că începe să aibă îndoieli că #Ucraina va ajunge un acord de încetare a focului cu Rusia
Președintele american Donald Trump afirmă că începe să aibă îndoieli că Ucraina va ajunge la un acord de încetare a focului cu Rusia și a îndemnat Kievul să se întâlnească cu oficialii ruși în Turcia, joi, pentru negocieri, relatează Reuters. 'Încep să mă îndoiesc că Ucraina va face un
Noile negocieri pe tema nucleară, considerate 'utile' de către Iran și 'încurajatoare' de către SUA
Statele Unite și Iranul au finalizat duminică la Muscat, în Oman, un al patrulea ciclu de negocieri pe tema nucleară, fără a anunța un progres, dar manifestând un optimism prudent, relatează AFP. Într-un context de opoziție tot mai mare din partea Statelor Unite față de îmbogățirea uraniului de către Iran, ministrul ira
Israelul spune că susține 'pe deplin' planul SUA pentru distribuirea de ajutoare umanitare în Gaza
Șeful diplomației israeliene, Gideon Saar, afirmă că țara sa susține 'pe deplin' inițiativa americană de distribuire a ajutoarelor umanitare în Gaza, care nu prevede o participare directă a Israelului, relatează AFP. 'Israelul susține pe deplin planul administrației Trump prezentat vineri de ambasadorul Statelor Unite î
Kremlinul se concentrează pe proiectul de acord din 2022 pentru propunerea privind negocierile de pace cu #Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a propus negocieri de pace cu Ucraina care vor lua în considerare un acord preliminar abandonat din 2022 între cele două țări și realitatea controlului Rusiei asupra a aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, a declarat Kremlinul duminică. Putin a propus duminică negocieri directe cu Ucraina av&aci
Israelul spune că recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian ar duce la 'măsuri unilaterale'
Recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian ar conduce Israelul să ia 'măsuri unilaterale', a avertizat duminică ministrul israelian de externe, Gideon Saar, ca reacție la discuțiile în derulare legate de această chestiune, relatează AFP. 'Orice încercare (de recunoaștere) unilaterală (...) nu ar face decât
Posibile sancțiuni împotriva sectoarelor financiar și petrolier din Rusia dacă nu va exista o încetare a focului (Paris)
Dacă președintele rus Vladimir Putin nu va consimți la o încetare a focului în Ucraina, va trebui să mergem mai departe cu sancțiunile și să vizăm sectoarele financiar și petrolier, a declarat duminică șeful diplomației franceze, relatează AFP. 'Ceea ce s-a spus ieri (sâmbătă - n.r.) de către liderii europeni (care au par
Erdogan a avut discuții telefonice cu Macron și Putin și s-a declarat gata să găzduiască negocieri de pace
Turcia este gata să găzduiască negocieri privind o încetare a focului și o pace permanentă între Rusia și Ucraina, le-a spus duminică președintele turc Recep Tayyip Erdogan omologilor săi francez, Emmanuel Macron, și rus, Vladimir Putin, în cadrul unor convorbiri telefonice avute cu cei doi lideri, relatează Reuters, citând biroul președintelu
Regatul Unit: Vizele de muncă și străinii care comit infracțiuni, în vizorul guvernului pentru reducerea imigrației
Guvernul britanic laburist al lui Keir Starmer, sub presiune pentru a reduce imigrația, va înăspri condițiile de atribuire a vizelor de muncă și va facilita expulzarea străinilor condamnați pentru infracțiuni, a anunțat duminică ministrul de interne Yvette Cooper, relatează AFP. Ministrul va prezenta luni parlamentului o nouă foaie de pa
Discuțiile comerciale dintre SUA și China s-au reluat la Geneva
Discuțiile comerciale între SUA și China care încearcă să diminueze tensiunile în războiul taxelor vamale declanșat de președintele american Donald Trump, s-au reluat duminică, pentru a doua zi consecutiv, la Geneva, în Elveția, a anunțat agenția de presă elvețiană Keystone-ATS, după ce liderul de la Casa Albă și-a exprimat sâmbătă optim
Israelul anunță recuperarea în Siria a cadavrului unui soldat ucis în Liban în 1982
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat, duminică, că o 'operațiune specială' a permis repatrierea cadavrului unui soldat israelian ucis în Liban în 1982, armata precizând că rămășițele sale pământești au fost recuperate 'în inima Siriei', relatează AFP. 'În cadrul unei op
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în #Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este un semn pozitiv că Rusia a început să ia în considerare încheierea războiului, dar că primul pas spre acest lucru este un armistițiu începând de luni, 12 mai, relatează Reuters și AFP. Sâmbătă, Volodimir Zelenski a primit sprijinul marilor
Albanezii votează în alegerile legislative, considerate un test pe drumul spre aderarea la UE
Albanezii votează duminică în cadrul unui scrutin considerat crucial pentru visele europene ale micii țări din peninsula balcanică, în care au de ales între formațiunea prim-ministrului Edi Rama și o opoziție hotărâtă să-l înlocuiască la putere, relatează AFP. Birourile de vot s-au deschis la ora locală 07.00 (05.