Președinta Republicii Moldova a vizitat Zona de securitate, afectată de întreruperile de curent
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat joi, împreună cu premierul Dorin Recean și viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, Zona de securitate afectată de întreruperile de curent, acuzând gigantul rus Gazprom pentru criza energetică care afectează regiunea separatistă prorusă Transnistria, relatează Reuters, portalul Noi.md și Ziarul Național din Chișinău.
Este prima vizită a conducerii Republicii Moldova în așa-numita Zona de securitate - o zonă situată de-a lungul Nistrului, monitorizată de forțele de menținere a păcii formate din militari ruși, transnistreni și moldoveni, unde se află mai multe sate, inclusiv cele controlate de Chișinău - după ce Rusia a sistat livrarea gazelor la 1 ianuarie.
La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Republica Moldova și Ucraina sunt responsabile pentru lipsa de căldură și a energiei electrice în Transnistria.
În acest context regional dificil, ministrul de externe al Finlandei, Elina Valtonen, președinta în exercițiu a OSCE, s-a întâlnit cu oficiali atât de la Chișinău, cât și cu reprezentanți din regiunea transnistreană, promițând să ajute ambele părți să ajungă la o înțelegere.
Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului de peste 30 de ani, nu mai primește gaze rusești după ce Ucraina a refuzat să prelungească un acord de tranzit al hidrocarburilor ruse după Anul Nou.
Maia Sandu, care a condus eforturile fostei republici sovietice de a adera la Uniunea Europeană, a vizitat Varnița, unul dintre cele 14 sate situate într-o zonă controlată de guvernul de la Chișinău, dar alimentate cu energie de enclava separatistă.
'Înțelegem că acești oameni trec prin momente grele. Dar oamenii ar trebui să știe că acestea sunt probleme create de Gazprom', a spus Sandu. 'Problema nu este oprirea tranzitului de gaze rusești de către Ucraina. Există o rută alternativă, prin (Turcia). Dar Gazprom a decis să nu mai furnizeze gaze', a explicat președinta moldoveană.
Republica Moldova acuză Moscova că încearcă să îi destabilizeze guvernul înainte de alegerile parlamentare din acest an, notează Reuters.
La Moscova, Peskov a calificat drept o 'adevărată criză' situația în regiunea care a fost mult timp beneficiarul gazului rusesc vital.
'Ca rezultat al deciziei Ucrainei și autorităților moldovene, Transnistria nu mai are această șansă', a declarat el.
Oficialii din Transnistria au indicat că întreruperile de curent vor fi reduse de la opt la cinci ore pe zi începând de vineri, în contextul în care un val de frig urmează să aducă temperaturi sub zero grade Celsius.
Așa-numitul ministru de externe al regiunii, Vitali Ignatev, a declarat la televiziunea rusă că trebuie găsită o soluție 'cât mai repede posibil' prin restabilirea fluxurilor de gaze prin Ucraina sau prin redirecționarea acestora prin conducta Turkstream prin Turcia, Bulgaria și România.
Gigantul Gazprom a declarat că orice livrare de gaze prin Turcia depinde de achitarea presupusei datorii de 709 milioane de dolari pentru importurile de gaze rusești de către Republica Moldova. Chișinăul contestă această cifră, în urma unui audit internațional.
Livrările de gaze rusești ar menține în funcțiune centrala termică de la Cuciurgan care furnizează energie electrică Transnistriei, precum și cea mai mare parte a energiei utilizate în zonele din R.Moldova, aflate sub controlul guvernului.
Ignatiev susține că Republica Moldova nu s-a oferit să ajute regiunea, cu toate că atât Maia Sandu, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au declarat miercuri că discută opțiunea de a furniza cărbune ucrainean pentru a menține în funcțiune centrala electrică de la Cuciurgan.
Într-un comunicat al președinției de la Chișinău difuzat joi seara se subliniază că președinția și guvernul rămân ferm dedicate identificării celor mai bune soluții pentru a se asigura că toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de regiunea în care se află, au acces la servicii esențiale și beneficiază de sprijinul necesar în această perioadă dificilă, notează Noi.md.
La 6 ianuarie, potrivit comunicatului, Comisia pentru Situații Excepționale a guvernului moldovean a dispus ca distribuitorul de energie electrică 'Premier Energy' să conecteze satele Varnița și Copanca la rețeaua sa. Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul 'Moldovagaz'. Guvernul a oferit, de asemenea, ajutor umanitar, inclusiv rezerve de combustibil și generatoare, pentru a sprijini locuitorii afectați de criza energetică.
'Decizia Gazprom de a stopa furnizarea de gaze în R. Moldova vine să submineze stabilitatea economică și politică a țării și să slăbească securitatea în întreaga regiune', a declarat la rândul său șefa diplomației finlandeze, Elina Valtonen, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova în calitate de președinte în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Într-o conferință de presă cu vicepremierul Mihai Popșoi, Valtonen a subscris ideii că 'Rusia, inclusiv prin interpușii săi, Gazprom, folosește energia ca o armă', iar momentul ales pentru întreruperea livrării de gaze ar avea legătură cu alegerile parlamentare ce urmează să aibă loc în acest an în Republica Moldova, relatează Ziarul Național din Chișinău.
'Suntem aici pentru a vă sprijini în această situație critică din punct de vedere energetic. Avem foarte mult potențial acum și pe viitor, pe care trebuie să-l explorăm în relațiile bilaterale. Noi ne așteptăm la acțiuni hibride din partea Rusiei la alegerile parlamentare din R. Moldova de anul acesta. Finlanda este gata să-și împărtășească experiența în ceea ce privește contracararea acțiunilor hibride. Pot să vă spun că am avut asemenea acțiuni în regiunea noastră', a transmis Elina Valtonen.
Ministrul de externe finlandez a adăugat că, în calitate de președintă în exercițiu a OSCE, va încerca să facă să avanseze procesul de reglementare transnistreană.
'Accentul va fi pe sprijinirea dialogului și încrederii. Finlanda susține o soluționare complexă și de durată a conflictului transnistrean, în baza suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, cu statut special pentru Transnistria', a subliniat Elina Valtonen, conform ziarului citat. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: Maia Sandu / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Daniel David: Nu mă propun candidat la președinție; liderii noștri să țină această orientare euroatlantică
Ministrul Educației, Daniel David, consideră că trebuie păstrată orientarea euroatlantică a țării, precizând că o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidențiale nu reprezintă pentru sine un obiectiv. 'Tot încerc să fac declarația asta ca să clarific lucruri. Apar tot felul de nume. Și numele meu a apărut și într-o
Norvegia vrea să restabilească obligația construirii de adăposturi antiaeriene
Invocând riscuri de război, Norvegia a anunțat vineri că vrea să restabilească obligația construirii de adăposturi antiaeriene în noile clădiri, una dintre cele circa o sută de măsuri propuse pentru a întări starea de pregătire a țării, informează AFP. 'Pe viitor, trebuie să ținem cont și să ne pregătim să gestionăm crize
SUA: Camera Reprezentanților a votat o lege de sancționare a CPI în legătură cu mandatele de arestare împotriva liderilor israelieni
Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite a votat joi pentru sancționarea Curții Penale Internaționale (CPI) ca protest față de mandatul de arestare emis de aceasta împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu și a fostului ministru al apărării Yoav Gallant, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității în campania milita
Austria: Alexander Schallenberg a fost desemnat cancelar interimar
Ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg, membru al Partidului Popular (ÖVP), a fost desemnat vineri de către președintele Alexander Van der Bellen să asigure temporar funcția de cancelar, pe fondul turbulențelor politice ce au urmat alegerilor parlamentare din Austria, transmite DPA. Precedentul cancelar, Karl Nehammer, de as
Președinta Comisiei Europene nu a fost invitată la inaugurarea lui Donald Trump
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a primit încă o invitație de a participa pe 20 ianuarie la Washington la inaugurarea președintelui SUA, Donald Trump, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, citată de Reuters. 'Dacă primește o invitație, vom vedea atunci, dar în acest momen
Elon Musk și-a reiterat susținerea față de AfD, în discuția sa pe X cu lidera formațiunii Alice Weidel
Elon Musk s-a amestecat din nou în campania pentru alegerile legislative din Germania, joi, cerându-le oamenilor să voteze pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), în timpul unei conversații pe rețeaua sa de socializare X cu lidera AFD Alice Weidel, scrie vineri AFP. Șeful SpaceX și Tesla, care a
Cancelarul german Scholz blochează un nou ajutor militar pentru #Ucraina (Der Spiegel)
Cancelarul social-democrat german Olaf Scholz refuză să aprobe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, asupra căruia insistă miniștrii apărării și externelor, Boris Pistorius și Annalena Baerbock, scrie vineri ziarul Der Spiegel, citat de agenția EFE. Acești doi miniștri cer ca noul ajutor militar să fie transferat Ucrainei înain
Varșovia a identificat o grupare rusă însărcinată cu influențarea alegerilor prezidențiale din Polonia
Varșovia a identificat o grupare rusă însărcinată cu influențarea alegerilor din Polonia prin dezinformare și încurajarea instabilității, a anunțat vineri vicepremierul polonez Krzysztof Gawkowski, transmite Reuters. La jumătatea lunii mai a acestui an în Polonia vor avea loc alegeri prezidențiale. Autoritățile poloneze se te
Germania va investi 400 milioane de euro în modernizarea aviației navale
Germania are în plan investiții de circa 400 milioane de euro în noi avioane pentru misiuni navale și în modernizarea unei baze aeriene, a anunțat vineri ministrul apărării, Boris Pistorius, în timpul unei vizite la baza aeronavală Nordholz, de la Marea Nordului, transmite dpa. Potrivit ministrului, investiția va transf
Iran: Mii de membri ai Gardienilor Revoluției au defilat la Teheran cu vehicule militare și arme grele
Mii de membri ai Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice, au defilat vineri la Teheran cu vehicule militare și arme grele, pentru a arăta că sunt gata să facă față amenințărilor de vizează țara, informează AFP. Evenimentul, la care au participat membri ai mișcării paramilitare de voluntari islamici Basij, afiliată Gardi
Transnistria prelungește până în februarie starea de urgență în economie din cauza crizei energetice
Autoritățile din Transnistria au prelungit vineri, până la 8 februarie, starea de urgență în economie declarată în această regiune separatistă din estul Republicii Moldova din cauza crizei energetice severe provocate de suspendarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, relatează EFE și NewsMaker. Așa-numitul Consiliu Supr
Ministrul de externe italian, Antonio Tajani, s-a întâlnit la Damasc cu noul lider sirian, Ahmad al-Shareh
Ministrul de externe italian, Antonio Tajani, s-a întâlnit vineri cu noul lider al Siriei, Ahmad al-Shareh, în timpul unei vizite la Damasc, relatează AFP. Agenția oficială Sana nu a oferit detalii în legătură cu această întrevedere. Tajani s-a întâlnit anterior cu omologul său sirian, A
NATO nu va susține noua țintă de cheltuieli pentru apărare a lui Trump, dar își va ridica pragul (analiști)
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu va da curs propunerii președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a crește substanțial cheltuielile de apărare, dar probabil va agrea să depășească ținta actuală, potrivit unor oficiali și analiști, citați vineri de Reuters. Președintele ales al SUA a declarat marți că membrii Alianței Nord-Atlantice ar tre
Putin a promis că va continua să aprovizioneze Slovacia cu gaze, spune Fico
Președintele rus Vladimir Putin a promis Slovaciei că Gazprom va găsi modalități alternative de a livra Bratislavei gazele contractate, după încheierea tranzitului prin Ucraina, a declarat vineri premierul slovac Robert Fico, relatează Reuters. Fico s-a întâlnit cu Putin la Moscova pe 22 decembrie pentru a discuta despre gaz și războiul din U
#Ucraina: Vastă operațiune a poliției ce vizează blocarea trecerii ilegale a frontierei de către bărbații cu vârsta de mobilizare
Poliția ucraineană a anunțat vineri că efectuează 'peste 600 de percheziții' în cadrul unei 'operațiuni speciale' care vizează blocarea trecerii ilegale a frontierei de către bărbați cu vârsta necesară pentru a fi recrutați în armată, relatează AFP. Ucraina trebuie să-și reînnoiască rândurile în cadrul armate