Președinta Republicii Moldova a vizitat Zona de securitate, afectată de întreruperile de curent

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat joi, împreună cu premierul Dorin Recean și viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, Zona de securitate afectată de întreruperile de curent, acuzând gigantul rus Gazprom pentru criza energetică care afectează regiunea separatistă prorusă Transnistria, relatează Reuters, portalul Noi.md și Ziarul Național din Chișinău.
Este prima vizită a conducerii Republicii Moldova în așa-numita Zona de securitate - o zonă situată de-a lungul Nistrului, monitorizată de forțele de menținere a păcii formate din militari ruși, transnistreni și moldoveni, unde se află mai multe sate, inclusiv cele controlate de Chișinău - după ce Rusia a sistat livrarea gazelor la 1 ianuarie.
La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Republica Moldova și Ucraina sunt responsabile pentru lipsa de căldură și a energiei electrice în Transnistria.
În acest context regional dificil, ministrul de externe al Finlandei, Elina Valtonen, președinta în exercițiu a OSCE, s-a întâlnit cu oficiali atât de la Chișinău, cât și cu reprezentanți din regiunea transnistreană, promițând să ajute ambele părți să ajungă la o înțelegere.
Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului de peste 30 de ani, nu mai primește gaze rusești după ce Ucraina a refuzat să prelungească un acord de tranzit al hidrocarburilor ruse după Anul Nou.
Maia Sandu, care a condus eforturile fostei republici sovietice de a adera la Uniunea Europeană, a vizitat Varnița, unul dintre cele 14 sate situate într-o zonă controlată de guvernul de la Chișinău, dar alimentate cu energie de enclava separatistă.
'Înțelegem că acești oameni trec prin momente grele. Dar oamenii ar trebui să știe că acestea sunt probleme create de Gazprom', a spus Sandu. 'Problema nu este oprirea tranzitului de gaze rusești de către Ucraina. Există o rută alternativă, prin (Turcia). Dar Gazprom a decis să nu mai furnizeze gaze', a explicat președinta moldoveană.
Republica Moldova acuză Moscova că încearcă să îi destabilizeze guvernul înainte de alegerile parlamentare din acest an, notează Reuters.
La Moscova, Peskov a calificat drept o 'adevărată criză' situația în regiunea care a fost mult timp beneficiarul gazului rusesc vital.
'Ca rezultat al deciziei Ucrainei și autorităților moldovene, Transnistria nu mai are această șansă', a declarat el.
Oficialii din Transnistria au indicat că întreruperile de curent vor fi reduse de la opt la cinci ore pe zi începând de vineri, în contextul în care un val de frig urmează să aducă temperaturi sub zero grade Celsius.
Așa-numitul ministru de externe al regiunii, Vitali Ignatev, a declarat la televiziunea rusă că trebuie găsită o soluție 'cât mai repede posibil' prin restabilirea fluxurilor de gaze prin Ucraina sau prin redirecționarea acestora prin conducta Turkstream prin Turcia, Bulgaria și România.
Gigantul Gazprom a declarat că orice livrare de gaze prin Turcia depinde de achitarea presupusei datorii de 709 milioane de dolari pentru importurile de gaze rusești de către Republica Moldova. Chișinăul contestă această cifră, în urma unui audit internațional.
Livrările de gaze rusești ar menține în funcțiune centrala termică de la Cuciurgan care furnizează energie electrică Transnistriei, precum și cea mai mare parte a energiei utilizate în zonele din R.Moldova, aflate sub controlul guvernului.
Ignatiev susține că Republica Moldova nu s-a oferit să ajute regiunea, cu toate că atât Maia Sandu, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au declarat miercuri că discută opțiunea de a furniza cărbune ucrainean pentru a menține în funcțiune centrala electrică de la Cuciurgan.
Într-un comunicat al președinției de la Chișinău difuzat joi seara se subliniază că președinția și guvernul rămân ferm dedicate identificării celor mai bune soluții pentru a se asigura că toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de regiunea în care se află, au acces la servicii esențiale și beneficiază de sprijinul necesar în această perioadă dificilă, notează Noi.md.
La 6 ianuarie, potrivit comunicatului, Comisia pentru Situații Excepționale a guvernului moldovean a dispus ca distribuitorul de energie electrică 'Premier Energy' să conecteze satele Varnița și Copanca la rețeaua sa. Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul 'Moldovagaz'. Guvernul a oferit, de asemenea, ajutor umanitar, inclusiv rezerve de combustibil și generatoare, pentru a sprijini locuitorii afectați de criza energetică.
'Decizia Gazprom de a stopa furnizarea de gaze în R. Moldova vine să submineze stabilitatea economică și politică a țării și să slăbească securitatea în întreaga regiune', a declarat la rândul său șefa diplomației finlandeze, Elina Valtonen, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova în calitate de președinte în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Într-o conferință de presă cu vicepremierul Mihai Popșoi, Valtonen a subscris ideii că 'Rusia, inclusiv prin interpușii săi, Gazprom, folosește energia ca o armă', iar momentul ales pentru întreruperea livrării de gaze ar avea legătură cu alegerile parlamentare ce urmează să aibă loc în acest an în Republica Moldova, relatează Ziarul Național din Chișinău.
'Suntem aici pentru a vă sprijini în această situație critică din punct de vedere energetic. Avem foarte mult potențial acum și pe viitor, pe care trebuie să-l explorăm în relațiile bilaterale. Noi ne așteptăm la acțiuni hibride din partea Rusiei la alegerile parlamentare din R. Moldova de anul acesta. Finlanda este gata să-și împărtășească experiența în ceea ce privește contracararea acțiunilor hibride. Pot să vă spun că am avut asemenea acțiuni în regiunea noastră', a transmis Elina Valtonen.
Ministrul de externe finlandez a adăugat că, în calitate de președintă în exercițiu a OSCE, va încerca să facă să avanseze procesul de reglementare transnistreană.
'Accentul va fi pe sprijinirea dialogului și încrederii. Finlanda susține o soluționare complexă și de durată a conflictului transnistrean, în baza suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, cu statut special pentru Transnistria', a subliniat Elina Valtonen, conform ziarului citat. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: Maia Sandu / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Donald Trump va semna un ordin executiv prin care prețul medicamentelor cu rețetă va fi redus până la 80%
Președintele american, Donald Trump, a anunțat duminică că luni va semna un ordin executiv pentru a reduce prețurile medicamentelor cu rețetă cu 30% până la 80%, ceva ce, a indicat el, va face ca aceste costuri să crească în restul lumii 'pentru a egaliza și aduce echitate în America', transmite EFE. 'Mă bucur să anunț că mâ
Polonia acuză serviciile secrete ruse pentru incendiul din 2024 de la un centru comercial din Varșovia
Serviciile secrete ruse s-au aflat în spatele unui incendiu masiv care a distrus aproape complet un centru comercial din Varșovia în luna mai a anului 2024, a declarat duminică premierul polonez Donald Tusk, după o investigație de un an în acest caz, relatează Reuters. 'Știm deja cu siguranță că incendiul mare de la Maryw
#Ucraina: Zelenski spune că îl 'va aștepta' pe Putin joi în Turcia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că îl 'va aștepta' pe omologul său rus Vladimir Putin în Turcia, unde acesta din urmă a propus anterior să poarte discuții începând de joi, relatează AFP. 'Așteptăm un armistițiu total și durabil, începând de mâine (luni - n.r.), pentru a ofe
Danemarca organizează un summit privind securitatea în Arctica
Liderii Danemarcei, Groenlandei, Insulelor Feroe, Islandei și Norvegiei se vor reuni luni pentru a discuta despre securitatea din Arctica, a anunțat guvernul danez, în contextul în care președintele american Donald Trump caută să preia controlul asupra Groenlandei, relatează AFP. 'Chiar dacă țările noastre se întâln
Trump spune că începe să aibă îndoieli că #Ucraina va ajunge la un acord de încetare a focului cu Rusia
Președintele american Donald Trump afirmă că începe să aibă îndoieli că Ucraina va ajunge la un acord de încetare a focului cu Rusia și a îndemnat Kievul să se întâlnească cu oficialii ruși în Turcia, joi, pentru negocieri, relatează Reuters. 'Încep să mă îndoiesc că Ucraina va face un
Noile negocieri pe tema nucleară, considerate 'utile' de către Iran și 'încurajatoare' de către SUA
Statele Unite și Iranul au finalizat duminică la Muscat, în Oman, un al patrulea ciclu de negocieri pe tema nucleară, fără a anunța un progres, dar manifestând un optimism prudent, relatează AFP. Într-un context de opoziție tot mai mare din partea Statelor Unite față de îmbogățirea uraniului de către Iran, ministrul ira
Israelul spune că susține 'pe deplin' planul SUA pentru distribuirea de ajutoare umanitare în Gaza
Șeful diplomației israeliene, Gideon Saar, afirmă că țara sa susține 'pe deplin' inițiativa americană de distribuire a ajutoarelor umanitare în Gaza, care nu prevede o participare directă a Israelului, relatează AFP. 'Israelul susține pe deplin planul administrației Trump prezentat vineri de ambasadorul Statelor Unite î
Kremlinul se concentrează pe proiectul de acord din 2022 pentru propunerea privind negocierile de pace cu #Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a propus negocieri de pace cu Ucraina care vor lua în considerare un acord preliminar abandonat din 2022 între cele două țări și realitatea controlului Rusiei asupra a aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, a declarat Kremlinul duminică. Putin a propus duminică negocieri directe cu Ucraina av&aci
Israelul spune că recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian ar duce la 'măsuri unilaterale'
Recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian ar conduce Israelul să ia 'măsuri unilaterale', a avertizat duminică ministrul israelian de externe, Gideon Saar, ca reacție la discuțiile în derulare legate de această chestiune, relatează AFP. 'Orice încercare (de recunoaștere) unilaterală (...) nu ar face decât
Posibile sancțiuni împotriva sectoarelor financiar și petrolier din Rusia dacă nu va exista o încetare a focului (Paris)
Dacă președintele rus Vladimir Putin nu va consimți la o încetare a focului în Ucraina, va trebui să mergem mai departe cu sancțiunile și să vizăm sectoarele financiar și petrolier, a declarat duminică șeful diplomației franceze, relatează AFP. 'Ceea ce s-a spus ieri (sâmbătă - n.r.) de către liderii europeni (care au par
Erdogan a avut discuții telefonice cu Macron și Putin și s-a declarat gata să găzduiască negocieri de pace
Turcia este gata să găzduiască negocieri privind o încetare a focului și o pace permanentă între Rusia și Ucraina, le-a spus duminică președintele turc Recep Tayyip Erdogan omologilor săi francez, Emmanuel Macron, și rus, Vladimir Putin, în cadrul unor convorbiri telefonice avute cu cei doi lideri, relatează Reuters, citând biroul președintelu
Regatul Unit: Vizele de muncă și străinii care comit infracțiuni, în vizorul guvernului pentru reducerea imigrației
Guvernul britanic laburist al lui Keir Starmer, sub presiune pentru a reduce imigrația, va înăspri condițiile de atribuire a vizelor de muncă și va facilita expulzarea străinilor condamnați pentru infracțiuni, a anunțat duminică ministrul de interne Yvette Cooper, relatează AFP. Ministrul va prezenta luni parlamentului o nouă foaie de pa
Discuțiile comerciale dintre SUA și China s-au reluat la Geneva
Discuțiile comerciale între SUA și China care încearcă să diminueze tensiunile în războiul taxelor vamale declanșat de președintele american Donald Trump, s-au reluat duminică, pentru a doua zi consecutiv, la Geneva, în Elveția, a anunțat agenția de presă elvețiană Keystone-ATS, după ce liderul de la Casa Albă și-a exprimat sâmbătă optim
Israelul anunță recuperarea în Siria a cadavrului unui soldat ucis în Liban în 1982
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat, duminică, că o 'operațiune specială' a permis repatrierea cadavrului unui soldat israelian ucis în Liban în 1982, armata precizând că rămășițele sale pământești au fost recuperate 'în inima Siriei', relatează AFP. 'În cadrul unei op
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în #Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este un semn pozitiv că Rusia a început să ia în considerare încheierea războiului, dar că primul pas spre acest lucru este un armistițiu începând de luni, 12 mai, relatează Reuters și AFP. Sâmbătă, Volodimir Zelenski a primit sprijinul marilor