Afganistan: Trupele americane şi ale NATO au părăsit baza aeriană Bagram (responsabil american)

Toate trupele americane şi ale NATO au părăsit baza aeriană Bagram, de lângă Kabul, a anunţat vineri un responsabil american din domeniul apărării, afirmând că retragerea tuturor forţelor străine prezente în Afganistan este iminentă, potrivit AFP şi Reuters.
'Toate forţele coaliţiei au părăsit Bagram', a declarat - potrivit AFP - oficialul american, sub rezerva anonimatului, fără să specifice momentul precis al retragerii din această bază, situată la 50 kilometri nord de Kabul. Nu a fost comunicată nici data la care această facilitate va fi oficial restituită armatei afgane. În schimb, Reuters menţionează că Bagram, una dintre cele mai mari baze militare din Afganistan, a fost evacuată vineri.
Armata SUA şi-a coordonat războiul aerian şi sprijinul logistic pentru misiunea sa din Afganistan de la baza aeriană Bagram, la aproximativ 50-60 km nord de Kabul, iar retragerea simbolizează sfârşitul implicării militare a Statelor Unite în această ţară.
Esenţială pentru intervenţia americană în Afganistan, această bază devenise cartierul general al trupelor pentru operaţiuni speciale americane în acest conflict.
Cândva cu o pistă degradată şi câteva clădiri aproape fără electricitate, aeroportul Bagram a devenit între timp un mic oraş autonom, cu magazine, săli de sport şi săli de curs pentru mii de militari şi contractori care au lucrat la bază şi la facilităţile sale, potrivit CNN.
Pista de peste 3 km - cu urme de anvelope negre grele după nenumărate decolări şi aterizări - a fost punctul de plecare pentru numeroase operaţiuni militare în toată ţara, cu avioane cargo, avioane de vânătoare şi elicoptere de atac.
Preşedinţii George W. Bush, Barack Obama şi Donald Trump au vizitat cu toţii Bagram în timpul mandatelor lor, promiţând victorie şi un viitor mai bun pentru Afganistan, subliniază CNN.
Dar retragerea de la Bagram, lipsită de orice pompă şi festivitate, reprezintă o victorie simbolică pentru talibani, care duc o luptă încrâncenată împotriva armatei afgane, determinând-o să bată în retragere şi cucerind un număr tot mai mare de districte de la o zi la alta.
După o prezenţă de 20 de ani, NATO a anunţat la 29 aprilie începerea retragerii trupelor sale, deschizând calea unei perioade de imensă incertitudine pentru Afganistan, unde violenţele continuă.
Preşedintele SUA, Joe Biden, a stabilit ca termen limită pentru încheierea retragerii americane din Afganistan data de 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atentatele ce au determinat Washingtonul să răstoarne regimul talibanilor care îi adăpostea pe jihadiştii Al Qaida, reţeaua teroristă internaţională care îşi asumase responsabilitatea pentru atacurile de la New York şi Washington.
Până în prezent, retragerea a fost efectuată într-un ritm rapid, alimentând speculaţii potrivit cărora plecarea forţelor străine de pe teritoriul afgan s-ar putea încheia la sfârşitul lunii iulie.
De la începutul lunii mai, talibanii au lansat mai multe ofensive de anvergură în întreaga ţară, în timp ce forţele guvernamentale se străduiesc să-şi consolideze poziţiile în regiunile cele mai urbane.
Capacitatea lor de a menţine controlul asupra bazei aeriene Bagram va fi esenţială pentru păstrarea capitalei Kabul în mâinile guvernului şi pentru menţinerea presiunii împotriva talibanilor.
Generalul Austin Miller, comandantul misiunii forţelor americane şi ale NATO în ultimii trei ani în Afganistan, rămâne la comandă şi 'îşi păstrează toate capabilităţile şi prerogativele pentru a proteja forţele' staţionate la Kabul, a declarat un oficial american, citat de Reuters.
Alţi doi responsabili americani din domeniul securităţii au declarat săptămâna aceasta că majoritatea personalului militar al SUA va pleca până în 4 iulie, urmând să rămână o forţă reziduală pentru a proteja ambasada.
Luna trecută, preşedintele american Joe Biden îi transmisese omologului său afgan Ashraf Ghani că 'afganii vor trebui să-şi decidă viitorul, ceea ce vor'. Ghani a spus că acum misiunea sa este să 'gestioneze consecinţele' retragerii SUA.
Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat pentru Reuters că a primit informaţii potrivit cărora forţele americane au evacuat baza şi că talibanii salut acest lucru.
Un responsabil de la Kabul a declarat că baza Bagram va fi predată oficial sub controlul guvernului afgan în cadrul unei ceremonii care va avea loc sâmbătă. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Polonia acuză serviciile secrete ruse pentru incendiul din 2024 de la un centru comercial din Varșovia
Serviciile secrete ruse s-au aflat în spatele unui incendiu masiv care a distrus aproape complet un centru comercial din Varșovia în luna mai a anului 2024, a declarat duminică premierul polonez Donald Tusk, după o investigație de un an în acest caz, relatează Reuters. 'Știm deja cu siguranță că incendiul mare de la Maryw
#Ucraina: Zelenski spune că îl 'va aștepta' pe Putin joi în Turcia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că îl 'va aștepta' pe omologul său rus Vladimir Putin în Turcia, unde acesta din urmă a propus anterior să poarte discuții începând de joi, relatează AFP. 'Așteptăm un armistițiu total și durabil, începând de mâine (luni - n.r.), pentru a ofe
Danemarca organizează un summit privind securitatea în Arctica
Liderii Danemarcei, Groenlandei, Insulelor Feroe, Islandei și Norvegiei se vor reuni luni pentru a discuta despre securitatea din Arctica, a anunțat guvernul danez, în contextul în care președintele american Donald Trump caută să preia controlul asupra Groenlandei, relatează AFP. 'Chiar dacă țările noastre se întâln
Trump spune că începe să aibă îndoieli că #Ucraina va ajunge la un acord de încetare a focului cu Rusia
Președintele american Donald Trump afirmă că începe să aibă îndoieli că Ucraina va ajunge la un acord de încetare a focului cu Rusia și a îndemnat Kievul să se întâlnească cu oficialii ruși în Turcia, joi, pentru negocieri, relatează Reuters. 'Încep să mă îndoiesc că Ucraina va face un
Noile negocieri pe tema nucleară, considerate 'utile' de către Iran și 'încurajatoare' de către SUA
Statele Unite și Iranul au finalizat duminică la Muscat, în Oman, un al patrulea ciclu de negocieri pe tema nucleară, fără a anunța un progres, dar manifestând un optimism prudent, relatează AFP. Într-un context de opoziție tot mai mare din partea Statelor Unite față de îmbogățirea uraniului de către Iran, ministrul ira
Israelul spune că susține 'pe deplin' planul SUA pentru distribuirea de ajutoare umanitare în Gaza
Șeful diplomației israeliene, Gideon Saar, afirmă că țara sa susține 'pe deplin' inițiativa americană de distribuire a ajutoarelor umanitare în Gaza, care nu prevede o participare directă a Israelului, relatează AFP. 'Israelul susține pe deplin planul administrației Trump prezentat vineri de ambasadorul Statelor Unite î
Kremlinul se concentrează pe proiectul de acord din 2022 pentru propunerea privind negocierile de pace cu #Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a propus negocieri de pace cu Ucraina care vor lua în considerare un acord preliminar abandonat din 2022 între cele două țări și realitatea controlului Rusiei asupra a aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, a declarat Kremlinul duminică. Putin a propus duminică negocieri directe cu Ucraina av&aci
Israelul spune că recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian ar duce la 'măsuri unilaterale'
Recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian ar conduce Israelul să ia 'măsuri unilaterale', a avertizat duminică ministrul israelian de externe, Gideon Saar, ca reacție la discuțiile în derulare legate de această chestiune, relatează AFP. 'Orice încercare (de recunoaștere) unilaterală (...) nu ar face decât
Posibile sancțiuni împotriva sectoarelor financiar și petrolier din Rusia dacă nu va exista o încetare a focului (Paris)
Dacă președintele rus Vladimir Putin nu va consimți la o încetare a focului în Ucraina, va trebui să mergem mai departe cu sancțiunile și să vizăm sectoarele financiar și petrolier, a declarat duminică șeful diplomației franceze, relatează AFP. 'Ceea ce s-a spus ieri (sâmbătă - n.r.) de către liderii europeni (care au par
Erdogan a avut discuții telefonice cu Macron și Putin și s-a declarat gata să găzduiască negocieri de pace
Turcia este gata să găzduiască negocieri privind o încetare a focului și o pace permanentă între Rusia și Ucraina, le-a spus duminică președintele turc Recep Tayyip Erdogan omologilor săi francez, Emmanuel Macron, și rus, Vladimir Putin, în cadrul unor convorbiri telefonice avute cu cei doi lideri, relatează Reuters, citând biroul președintelu
Regatul Unit: Vizele de muncă și străinii care comit infracțiuni, în vizorul guvernului pentru reducerea imigrației
Guvernul britanic laburist al lui Keir Starmer, sub presiune pentru a reduce imigrația, va înăspri condițiile de atribuire a vizelor de muncă și va facilita expulzarea străinilor condamnați pentru infracțiuni, a anunțat duminică ministrul de interne Yvette Cooper, relatează AFP. Ministrul va prezenta luni parlamentului o nouă foaie de pa
Discuțiile comerciale dintre SUA și China s-au reluat la Geneva
Discuțiile comerciale între SUA și China care încearcă să diminueze tensiunile în războiul taxelor vamale declanșat de președintele american Donald Trump, s-au reluat duminică, pentru a doua zi consecutiv, la Geneva, în Elveția, a anunțat agenția de presă elvețiană Keystone-ATS, după ce liderul de la Casa Albă și-a exprimat sâmbătă optim
Israelul anunță recuperarea în Siria a cadavrului unui soldat ucis în Liban în 1982
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat, duminică, că o 'operațiune specială' a permis repatrierea cadavrului unui soldat israelian ucis în Liban în 1982, armata precizând că rămășițele sale pământești au fost recuperate 'în inima Siriei', relatează AFP. 'În cadrul unei op
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în #Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este un semn pozitiv că Rusia a început să ia în considerare încheierea războiului, dar că primul pas spre acest lucru este un armistițiu începând de luni, 12 mai, relatează Reuters și AFP. Sâmbătă, Volodimir Zelenski a primit sprijinul marilor
Albanezii votează în alegerile legislative, considerate un test pe drumul spre aderarea la UE
Albanezii votează duminică în cadrul unui scrutin considerat crucial pentru visele europene ale micii țări din peninsula balcanică, în care au de ales între formațiunea prim-ministrului Edi Rama și o opoziție hotărâtă să-l înlocuiască la putere, relatează AFP. Birourile de vot s-au deschis la ora locală 07.00 (05.