După incendii, experții propun viziuni îndrăznețe pentru reconstrucția orașului Los Angeles

În timp ce orașul Los Angeles se reface după recentele incendii devastatoare, ingineri de mediu, urbaniști și experți în dezastre naturale propun diferite viziuni pentru viitorul cartierelor ce au fost reduse la mormane de cenușă și moloz, relatează Reuters.
Clădiri de apartamente s-ar putea ivi în fostele amplasamente ale complexelor comerciale și parcărilor, dotate cu magazine, birouri și cafenele la parter, un stil de construcție practicat în Europa.
Orașul s-ar putea ''extinde'' mai degrabă pe verticală pentru a adăuga locuințe ieftine în cartiere centrale, mai sigure, decât pe orizontală spre exterior, unde domină locuințele unifamiliale pe dealurile predispuse la incendii.
Unele perimetre ar putea fi transformate în zone-tampon, unde construcția niciunei clădiri nu va fi permisă. Iar palmierii, copacii emblematici ai orașului, care au ars asemenea unor lumânări, ar putea fi înlocuiți cu arbori nativi, rezistenți la foc.
Acestea sunt o parte din ideile îndrăznețe propuse de specialiști pentru reconstrucția orașului Los Angeles, după ce incendiile Eaton și Palisades au dus la moartea a 28 de persoane și au distrus aproape 16.000 de clădiri. Împreună, incendiile au mistuit 152 de kilometri pătrați, o suprafață mai mare decât cea a orașului Paris.
Orașul californian mai are de așteptat până să înceapă reconstrucția întrucât mulți rezidenți abia acum au primit permisiunea de a reveni în cartierele arse. Când reconstrucția va reîncepe într-adevăr, doar câțiva dintre cei 12 experți intervievați de Reuters se așteaptă ca planurile propuse de ei să fie adoptate, invocând diverși factori, care variază de la lipsa unei viitoare acoperiri asiguratorii până la presiunea politică de a reconstrui totul așa cum era înainte de incendii.
Cu toate acestea, experți în dezvoltare urbană, schimbări climatice și locuințe au spus că oficialii din Los Angeles au acum șansa de a gândi neconvențional. Mulți spun, de asemenea, că nu ar trebui să existe o grabă pentru reconstrucție. În schimb, rezidenții din Pacific Palisades și Altadena ar trebui să aibă la dispoziție suficient timp pentru a decide cum își doresc să arate viitoarele lor comunități și să aibă visuri îndrăznețe în această privință.
''Cel mai important lucru este să promovăm dezvoltarea extinsă în zone mai sigure'', a spus Emily Schlickman, profesor-asistent de arhitectură peisagistică și design ambiental la Universitatea California din orașul Davis, care a sugerat retragerea comunităților umane de la periferiile predispuse la incendii.
Orașe model
Autoritățile din Los Angeles ar putea învăța de la cele din orașe precum Kobe, Japonia, decimat de un seism în 1995 și unde autoritățile nipone au impus un moratoriu pentru construcții de două luni, a declarat Jeffrey Schlegelmilch, de la Universitatea Columbia.
''Unul dintre cele mai importante lucruri este să-ți oferi timpul necesar pentru a veni cu o soluție robustă'', a explicat Jeffrey Schlegelmilch, directorul Centrului național pentru pregătire în caz de dezastru din cadrul Facultății de climatologie a universității.
Mai există și exemplul orașului Houston din comitatul Harris și cel al orașului San Antonio, din statul Texas, care au cumpărat locuințe și proprietăți pentru a reduce riscul viitor de inundații. În cazul comitatului Harris, autoritățile le-au oferit vânzătorilor interesați valoarea de piață de dinaintea inundațiilor pentru locuințele avariate de uraganul Harvey în 2017, după care le-au demolat.
Char Miller, profesor de analiză de mediu și istorie la Pomona College din Claremont, California, se numără printre cei care invocă experiența din Texas. Deși cumpărarea de proprietăți în Pacific Palisades și Altadena ar fi costisitoare, a spus Char Miller, ar fi posibilă cu sprijinul financiar al orașului, comitatului, statului și al potențialilor asiguratori.
Loturile arse ar putea fi transformate în ceea ce el numește zone-tampon. Deși ar fi un lucru perturbator pentru rezidenți, Miller crede că mulți dintre ei ar fi dispuși să folosească banii pentru a se reloca.
''Oamenii ar spune 'da, nu vreau să fiu în pericol, iar tu îmi cumperi proprietatea. Da, mulțumesc''', a spus Miller.
E disperat când vede că municipalitatea și statul fac eforturi să reconstruiască super-rapid zonele arse cu o densitate a locuințelor similară cu cea din trecut.
''Aceștia împiedică orice proiecte inovatoare', a adăugat Miller.
Alice Hill, cercetător principal în domeniul energiei și mediului în cadrul organizației Consiliul pentru Relații Externe, ar vrea să vadă mai multe spații verzi cum ar fi locuri de joacă și piste de biciclete între zonele cu risc de incendiu și locuințe.
''Pur și simplu este nesigur să reconstruiești comunitățile exact pe locul unde au fost, retragerea ar putea fi cea mai înțeleaptă abordare'', a scris Alice Hill într-un eseu publicat pe 14 ianuarie.
Mai mult stil
Alți experți susțin reconstrucția comunităților, dar într-o manieră care să reziste la incendii.
''Singura modalitate ca acest lucru să aibă impact este să se implementeze în întreaga comunitate, astfel încât dacă focul pătrunde, să nu poată înainta cu ușurință'', a spus Michael Gollner, profesor de inginerie mecanică la Universitatea California din Berkeley.
Michael Gollner testează prototipuri de case pentru a vedea cum se comportă ele la incendii. Locuințele pot fi mai rezistente la incendii dacă se mută gardul din lemn mai în spate cu 1,5 metri, casa se înconjoară cu pietriș, iar peste orificiile de ventilație din pod se pune plasă pentru a preveni pătrunderea scânteilor, a spus el.
Apoi, mai există și peisagistica, un subiect controversat pentru unii dintre proprietari.
''Nimeni nu vrea să renunțe la ienupăr. Dar în cazul unui incendiu de vegetație, ienupărul e o torță'', a declarat Michael Gollner.
Ecologiștii sugerează ca în Los Angeles să se înlocuiască palmierii, ienupărul și eucalipții cu arbori care s-au adaptat pentru a supraviețui incendiilor, așa cum este cazul stejarilor de California. Această specie are o coajă groasă care rezistă flăcărilor și frunze tari care ard lent.
''Sunt mulți oameni care se străduiesc să planteze stejari și cred că se fac eforturi să li se dea mai mult stil '', a declarat Alexandra Syphard, o ecologistă în domeniul incendiilor de vegetație la Institutul pentru biologia conservării.
Din punctul de vedere al lui Hussam Mahmoud, profesor de inginerie civilă și de mediu la Colorado State University, cheia este prezicerea traiectoriei viitoarelor incendii.
Acesta a dezvoltat un model care calculează clădirile ce vor arde, ceea ce ar permite comunității să consolideze structurile ''super răspânditoare de flăcări'', și nu să adapteze fiecare locuință pentru a rezista incendiilor.
Consolidarea unei locuințe începe cu folosirea metalului sau a betonului pentru acoperiș și a materialelor ignifuge pe părțile laterale. Ferestrele multistratificate au o probabilitate mai mică de a se sparge din cauza căldurii și de a face ca locuința să ardă din interior.
''Când incendiile au lovit LA, e clar că nimeni n-a știut ce se va întâmpla, care sunt clădirile cu riscul cel mai mare de a arde'', a explicat Hussam Mahmoud. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile
Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis
Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai
Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office
VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)
Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',
Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită
Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut
Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani
Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în
VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3
Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei
Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil
India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților
În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș
Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării
Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car
Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate
Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian
Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2
O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după