După incendii, experții propun viziuni îndrăznețe pentru reconstrucția orașului Los Angeles

În timp ce orașul Los Angeles se reface după recentele incendii devastatoare, ingineri de mediu, urbaniști și experți în dezastre naturale propun diferite viziuni pentru viitorul cartierelor ce au fost reduse la mormane de cenușă și moloz, relatează Reuters.
Clădiri de apartamente s-ar putea ivi în fostele amplasamente ale complexelor comerciale și parcărilor, dotate cu magazine, birouri și cafenele la parter, un stil de construcție practicat în Europa.
Orașul s-ar putea ''extinde'' mai degrabă pe verticală pentru a adăuga locuințe ieftine în cartiere centrale, mai sigure, decât pe orizontală spre exterior, unde domină locuințele unifamiliale pe dealurile predispuse la incendii.
Unele perimetre ar putea fi transformate în zone-tampon, unde construcția niciunei clădiri nu va fi permisă. Iar palmierii, copacii emblematici ai orașului, care au ars asemenea unor lumânări, ar putea fi înlocuiți cu arbori nativi, rezistenți la foc.
Acestea sunt o parte din ideile îndrăznețe propuse de specialiști pentru reconstrucția orașului Los Angeles, după ce incendiile Eaton și Palisades au dus la moartea a 28 de persoane și au distrus aproape 16.000 de clădiri. Împreună, incendiile au mistuit 152 de kilometri pătrați, o suprafață mai mare decât cea a orașului Paris.
Orașul californian mai are de așteptat până să înceapă reconstrucția întrucât mulți rezidenți abia acum au primit permisiunea de a reveni în cartierele arse. Când reconstrucția va reîncepe într-adevăr, doar câțiva dintre cei 12 experți intervievați de Reuters se așteaptă ca planurile propuse de ei să fie adoptate, invocând diverși factori, care variază de la lipsa unei viitoare acoperiri asiguratorii până la presiunea politică de a reconstrui totul așa cum era înainte de incendii.
Cu toate acestea, experți în dezvoltare urbană, schimbări climatice și locuințe au spus că oficialii din Los Angeles au acum șansa de a gândi neconvențional. Mulți spun, de asemenea, că nu ar trebui să existe o grabă pentru reconstrucție. În schimb, rezidenții din Pacific Palisades și Altadena ar trebui să aibă la dispoziție suficient timp pentru a decide cum își doresc să arate viitoarele lor comunități și să aibă visuri îndrăznețe în această privință.
''Cel mai important lucru este să promovăm dezvoltarea extinsă în zone mai sigure'', a spus Emily Schlickman, profesor-asistent de arhitectură peisagistică și design ambiental la Universitatea California din orașul Davis, care a sugerat retragerea comunităților umane de la periferiile predispuse la incendii.
Orașe model
Autoritățile din Los Angeles ar putea învăța de la cele din orașe precum Kobe, Japonia, decimat de un seism în 1995 și unde autoritățile nipone au impus un moratoriu pentru construcții de două luni, a declarat Jeffrey Schlegelmilch, de la Universitatea Columbia.
''Unul dintre cele mai importante lucruri este să-ți oferi timpul necesar pentru a veni cu o soluție robustă'', a explicat Jeffrey Schlegelmilch, directorul Centrului național pentru pregătire în caz de dezastru din cadrul Facultății de climatologie a universității.
Mai există și exemplul orașului Houston din comitatul Harris și cel al orașului San Antonio, din statul Texas, care au cumpărat locuințe și proprietăți pentru a reduce riscul viitor de inundații. În cazul comitatului Harris, autoritățile le-au oferit vânzătorilor interesați valoarea de piață de dinaintea inundațiilor pentru locuințele avariate de uraganul Harvey în 2017, după care le-au demolat.
Char Miller, profesor de analiză de mediu și istorie la Pomona College din Claremont, California, se numără printre cei care invocă experiența din Texas. Deși cumpărarea de proprietăți în Pacific Palisades și Altadena ar fi costisitoare, a spus Char Miller, ar fi posibilă cu sprijinul financiar al orașului, comitatului, statului și al potențialilor asiguratori.
Loturile arse ar putea fi transformate în ceea ce el numește zone-tampon. Deși ar fi un lucru perturbator pentru rezidenți, Miller crede că mulți dintre ei ar fi dispuși să folosească banii pentru a se reloca.
''Oamenii ar spune 'da, nu vreau să fiu în pericol, iar tu îmi cumperi proprietatea. Da, mulțumesc''', a spus Miller.
E disperat când vede că municipalitatea și statul fac eforturi să reconstruiască super-rapid zonele arse cu o densitate a locuințelor similară cu cea din trecut.
''Aceștia împiedică orice proiecte inovatoare', a adăugat Miller.
Alice Hill, cercetător principal în domeniul energiei și mediului în cadrul organizației Consiliul pentru Relații Externe, ar vrea să vadă mai multe spații verzi cum ar fi locuri de joacă și piste de biciclete între zonele cu risc de incendiu și locuințe.
''Pur și simplu este nesigur să reconstruiești comunitățile exact pe locul unde au fost, retragerea ar putea fi cea mai înțeleaptă abordare'', a scris Alice Hill într-un eseu publicat pe 14 ianuarie.
Mai mult stil
Alți experți susțin reconstrucția comunităților, dar într-o manieră care să reziste la incendii.
''Singura modalitate ca acest lucru să aibă impact este să se implementeze în întreaga comunitate, astfel încât dacă focul pătrunde, să nu poată înainta cu ușurință'', a spus Michael Gollner, profesor de inginerie mecanică la Universitatea California din Berkeley.
Michael Gollner testează prototipuri de case pentru a vedea cum se comportă ele la incendii. Locuințele pot fi mai rezistente la incendii dacă se mută gardul din lemn mai în spate cu 1,5 metri, casa se înconjoară cu pietriș, iar peste orificiile de ventilație din pod se pune plasă pentru a preveni pătrunderea scânteilor, a spus el.
Apoi, mai există și peisagistica, un subiect controversat pentru unii dintre proprietari.
''Nimeni nu vrea să renunțe la ienupăr. Dar în cazul unui incendiu de vegetație, ienupărul e o torță'', a declarat Michael Gollner.
Ecologiștii sugerează ca în Los Angeles să se înlocuiască palmierii, ienupărul și eucalipții cu arbori care s-au adaptat pentru a supraviețui incendiilor, așa cum este cazul stejarilor de California. Această specie are o coajă groasă care rezistă flăcărilor și frunze tari care ard lent.
''Sunt mulți oameni care se străduiesc să planteze stejari și cred că se fac eforturi să li se dea mai mult stil '', a declarat Alexandra Syphard, o ecologistă în domeniul incendiilor de vegetație la Institutul pentru biologia conservării.
Din punctul de vedere al lui Hussam Mahmoud, profesor de inginerie civilă și de mediu la Colorado State University, cheia este prezicerea traiectoriei viitoarelor incendii.
Acesta a dezvoltat un model care calculează clădirile ce vor arde, ceea ce ar permite comunității să consolideze structurile ''super răspânditoare de flăcări'', și nu să adapteze fiecare locuință pentru a rezista incendiilor.
Consolidarea unei locuințe începe cu folosirea metalului sau a betonului pentru acoperiș și a materialelor ignifuge pe părțile laterale. Ferestrele multistratificate au o probabilitate mai mică de a se sparge din cauza căldurii și de a face ca locuința să ardă din interior.
''Când incendiile au lovit LA, e clar că nimeni n-a știut ce se va întâmpla, care sunt clădirile cu riscul cel mai mare de a arde'', a explicat Hussam Mahmoud. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Oamenii de știință chinezi au folosit drone și lasere pentru a estima numărul copacilor din întreaga țară
O nouă estimare arată că în China se află 142,6 miliarde de copaci, adică circa 100 de copaci pentru fiecare locuitor, transmite vineri Live Science care citează un nou studiu publicat în l
Ghețarii pierd cantități record de gheață în contextul creșterii temperaturilor globale, potrivit ONU
Ghețarii din diverse locuri de pe glob dispar într-un ritm mai accelerat decât până acum, ultimii trei ani marcând cea mai mare pierdere de masă de gheață din istoria înregistrărilor, potrivit unui raport publicat vineri de UNESCO, informează Reuters. Cantitatea de 9.000 de gigatone de gheață pierdută începând
Portugalia/ Traficul feroviar, perturbat din cauza furtunii Martinho
Mai multe legături feroviare au fost întrerupte sau perturbate joi dimineață în Portugalia din cauza furtunii Martinho, care s-a abătut asupra Peninsulei Iberice, provocând numeroase căderi de arbori și rănind o persoană, au indicat serviciile de salvare, informează AFP. Regiunea Lisabonei este cea mai afectată de furtună, ca
Păduri/ Organizațiile societății civile lansează un 'apel la acțiune' înainte de COP30
Creșterea finanțării pentru protejarea pădurilor, redirecționarea subvențiilor nocive și consolidarea legislației: o largă coaliție a societății civile a cerut joi guvernelor lumii să implementeze 'imediat' măsuri concrete pentru a conserva pădurile, înainte de COP30, care va avea loc în Brazilia, informează AFP. Aproape 40 de ONG-uri, grup
Spania/Două persoane au murit și o alta este dată dispărută în urma trecerii furtunii Laurence
Bilanțul furtunii Laurence, care a lovit sudul Spaniei la începutul săptămânii, a crescut miercuri odată cu descoperirea trupului unei a doua victime, în timp ce o a treia persoană este în continuare dată dispărută, informează AFP. Într-un comunicat, Garda civilă a anunțat că miercuri dimineață a fost descoperit &
Iguanele au migrat 8.000 de kilometri, peste Pacific, pe 'plute' de vegetație, acum 34 de milioane de ani (studiu)
În urmă cu aproximativ 34 de milioane de ani, iguanele au realizat fără voie cea mai lungă călătorie transoceanică a unei specii terestre, parcurgând aproximativ 8.000 de kilometri din America de Nord până în Fiji, conform unui nou studiu, transmite marți
Statele Unite / Bilanțul deceselor în urma fenomenelor meteo extreme din weekendul trecut a crescut la 36
Zone din statele Pennsylvania, New York, precum și din regiunile Mid-Atlantic și sud-estul Statelor Unite erau în continuare vizate duminică de o alertă a Serviciului național de meteorologie (NWS) pentru vânturi și tornade distrugătoare după ce bilanțul deceselor în urma furtunilor produse în weekendul trecut a crescut la 36 în șase state ameri
Căldură record în Grecia, înainte de un episod de ninsoare și îngheț
Grecia traversează variații extreme din punct de vedere meteorologic, cu temperaturi care au atins un nivel record pentru luna martie în acest weekend, înainte ca un episod de ninsoare și îngheț să lovească țara, au declarat duminică meteorologii, informează AFP. Sâmbătă, mercurul din termometre a urcat până la 31
SUA/ Cel puțin 33 de morți în urma unor furtuni și tornade violente (FOTO/VIDEO)
Cel puțin 33 de persoane au murit și alte zeci au fost rănite în urma trecerii unor tornade și furtuni violente prin centrul și sudul Statelor Unite, au anunțat sâmbătă diferite autorități locale, informează duminică AFP. Venite din sudul țării vineri, aceste fenomene violente au urcat treptat spre regiunea Marilor Lacuri, aproape
VIDEO Centrul și sudul Statelor Unite, afectate de furtuni puternice și tornade
Peste zece persoane au fost ucise în urma furtunilor puternice și tornadelor care au măturat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă mari părți din centrul și sudul Statelor Unite, au anunțat sâmbătă mass-media locale, care prognozează vreme și mai severă. Cel puțin 17 persoane au murit, dintre care 11 numai în st
Val de căldură în Turcia în acest sfârșit de săptămână, urmat de o răcire bruscă începând de marți
Turcia va înregistra până duminică seara temperaturi de vară, cu cincisprezece până la douăzeci de grade Celsius peste normele sezoniere, potrivit serviciului meteorologic național (MGN), transmite France Presse. Cu o prognoză de 28°C duminică, Istanbul ar urma să doboare un record vechi de peste un secol pentru luna mart
Italia/ Ploi abundente în Toscana și Emilia-Romagna; a fost emisă o alertă roșie
Ploile abundente s-au abătut vineri asupra regiunilor Toscana și Emilia-Romagna, determinând autoritățile locale să emită o alertă roșie pentru aceste două zone din partea central-nordică a Italiei, informează AFP. ''Invit toți cetățenii să fie extrem de atenți și de prudenți. Situația va continua să se agraveze până la orele prânzulu
Nivelul mărilor a crescut în 2024 mai mult decât se preconiza (NASA)
Nivelul mărilor la suprafața globului a crescut mai mult decât se preconiza în 2024, anul cel mai cald înregistrat vreodată pe Pământ, potrivit unei analize publicate joi de agenția spațială americană NASA, informează AFP. 'Creșterea de anul trecut a fost cauzată de o încălzire neobișnuită a oceanelor, combina
Afganistan/ 80 de morți și peste 100 de răniți în urma intemperiilor din ultima lună
Cel puțin 80 de persoane au murit și peste 100 au fost rănite în urma ploilor abundente, ninsorilor și viiturilor care au afectat zone din Afganistan în ultima lună, a relatat miercuri seară un post de știri local, informează Xinhua. ''Rapoartele departamentelor provinciale indică faptul că 80 de persoane și-au pierdut viaț
Zona din jurul orașului Napoli, zguduită de un cutremur, în apropierea unui supervulcan
Zona din jurul orașului Napoli, aflat în sudul Italiei, a fost zguduită de un cutremur în primele ore ale dimineții de joi, potrivit Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV), care a estimat magnitudinea acestuia la 4,4, informează DPA. Seismul s-a produs în jurul orei 01:25 (00:25 GMT). Epicentrul său a fost