După incendii, experții propun viziuni îndrăznețe pentru reconstrucția orașului Los Angeles
În timp ce orașul Los Angeles se reface după recentele incendii devastatoare, ingineri de mediu, urbaniști și experți în dezastre naturale propun diferite viziuni pentru viitorul cartierelor ce au fost reduse la mormane de cenușă și moloz, relatează Reuters.
Clădiri de apartamente s-ar putea ivi în fostele amplasamente ale complexelor comerciale și parcărilor, dotate cu magazine, birouri și cafenele la parter, un stil de construcție practicat în Europa.
Orașul s-ar putea ''extinde'' mai degrabă pe verticală pentru a adăuga locuințe ieftine în cartiere centrale, mai sigure, decât pe orizontală spre exterior, unde domină locuințele unifamiliale pe dealurile predispuse la incendii.
Unele perimetre ar putea fi transformate în zone-tampon, unde construcția niciunei clădiri nu va fi permisă. Iar palmierii, copacii emblematici ai orașului, care au ars asemenea unor lumânări, ar putea fi înlocuiți cu arbori nativi, rezistenți la foc.
Acestea sunt o parte din ideile îndrăznețe propuse de specialiști pentru reconstrucția orașului Los Angeles, după ce incendiile Eaton și Palisades au dus la moartea a 28 de persoane și au distrus aproape 16.000 de clădiri. Împreună, incendiile au mistuit 152 de kilometri pătrați, o suprafață mai mare decât cea a orașului Paris.
Orașul californian mai are de așteptat până să înceapă reconstrucția întrucât mulți rezidenți abia acum au primit permisiunea de a reveni în cartierele arse. Când reconstrucția va reîncepe într-adevăr, doar câțiva dintre cei 12 experți intervievați de Reuters se așteaptă ca planurile propuse de ei să fie adoptate, invocând diverși factori, care variază de la lipsa unei viitoare acoperiri asiguratorii până la presiunea politică de a reconstrui totul așa cum era înainte de incendii.
Cu toate acestea, experți în dezvoltare urbană, schimbări climatice și locuințe au spus că oficialii din Los Angeles au acum șansa de a gândi neconvențional. Mulți spun, de asemenea, că nu ar trebui să existe o grabă pentru reconstrucție. În schimb, rezidenții din Pacific Palisades și Altadena ar trebui să aibă la dispoziție suficient timp pentru a decide cum își doresc să arate viitoarele lor comunități și să aibă visuri îndrăznețe în această privință.
''Cel mai important lucru este să promovăm dezvoltarea extinsă în zone mai sigure'', a spus Emily Schlickman, profesor-asistent de arhitectură peisagistică și design ambiental la Universitatea California din orașul Davis, care a sugerat retragerea comunităților umane de la periferiile predispuse la incendii.
Orașe model
Autoritățile din Los Angeles ar putea învăța de la cele din orașe precum Kobe, Japonia, decimat de un seism în 1995 și unde autoritățile nipone au impus un moratoriu pentru construcții de două luni, a declarat Jeffrey Schlegelmilch, de la Universitatea Columbia.
''Unul dintre cele mai importante lucruri este să-ți oferi timpul necesar pentru a veni cu o soluție robustă'', a explicat Jeffrey Schlegelmilch, directorul Centrului național pentru pregătire în caz de dezastru din cadrul Facultății de climatologie a universității.
Mai există și exemplul orașului Houston din comitatul Harris și cel al orașului San Antonio, din statul Texas, care au cumpărat locuințe și proprietăți pentru a reduce riscul viitor de inundații. În cazul comitatului Harris, autoritățile le-au oferit vânzătorilor interesați valoarea de piață de dinaintea inundațiilor pentru locuințele avariate de uraganul Harvey în 2017, după care le-au demolat.
Char Miller, profesor de analiză de mediu și istorie la Pomona College din Claremont, California, se numără printre cei care invocă experiența din Texas. Deși cumpărarea de proprietăți în Pacific Palisades și Altadena ar fi costisitoare, a spus Char Miller, ar fi posibilă cu sprijinul financiar al orașului, comitatului, statului și al potențialilor asiguratori.
Loturile arse ar putea fi transformate în ceea ce el numește zone-tampon. Deși ar fi un lucru perturbator pentru rezidenți, Miller crede că mulți dintre ei ar fi dispuși să folosească banii pentru a se reloca.
''Oamenii ar spune 'da, nu vreau să fiu în pericol, iar tu îmi cumperi proprietatea. Da, mulțumesc''', a spus Miller.
E disperat când vede că municipalitatea și statul fac eforturi să reconstruiască super-rapid zonele arse cu o densitate a locuințelor similară cu cea din trecut.
''Aceștia împiedică orice proiecte inovatoare', a adăugat Miller.
Alice Hill, cercetător principal în domeniul energiei și mediului în cadrul organizației Consiliul pentru Relații Externe, ar vrea să vadă mai multe spații verzi cum ar fi locuri de joacă și piste de biciclete între zonele cu risc de incendiu și locuințe.
''Pur și simplu este nesigur să reconstruiești comunitățile exact pe locul unde au fost, retragerea ar putea fi cea mai înțeleaptă abordare'', a scris Alice Hill într-un eseu publicat pe 14 ianuarie.
Mai mult stil
Alți experți susțin reconstrucția comunităților, dar într-o manieră care să reziste la incendii.
''Singura modalitate ca acest lucru să aibă impact este să se implementeze în întreaga comunitate, astfel încât dacă focul pătrunde, să nu poată înainta cu ușurință'', a spus Michael Gollner, profesor de inginerie mecanică la Universitatea California din Berkeley.
Michael Gollner testează prototipuri de case pentru a vedea cum se comportă ele la incendii. Locuințele pot fi mai rezistente la incendii dacă se mută gardul din lemn mai în spate cu 1,5 metri, casa se înconjoară cu pietriș, iar peste orificiile de ventilație din pod se pune plasă pentru a preveni pătrunderea scânteilor, a spus el.
Apoi, mai există și peisagistica, un subiect controversat pentru unii dintre proprietari.
''Nimeni nu vrea să renunțe la ienupăr. Dar în cazul unui incendiu de vegetație, ienupărul e o torță'', a declarat Michael Gollner.
Ecologiștii sugerează ca în Los Angeles să se înlocuiască palmierii, ienupărul și eucalipții cu arbori care s-au adaptat pentru a supraviețui incendiilor, așa cum este cazul stejarilor de California. Această specie are o coajă groasă care rezistă flăcărilor și frunze tari care ard lent.
''Sunt mulți oameni care se străduiesc să planteze stejari și cred că se fac eforturi să li se dea mai mult stil '', a declarat Alexandra Syphard, o ecologistă în domeniul incendiilor de vegetație la Institutul pentru biologia conservării.
Din punctul de vedere al lui Hussam Mahmoud, profesor de inginerie civilă și de mediu la Colorado State University, cheia este prezicerea traiectoriei viitoarelor incendii.
Acesta a dezvoltat un model care calculează clădirile ce vor arde, ceea ce ar permite comunității să consolideze structurile ''super răspânditoare de flăcări'', și nu să adapteze fiecare locuință pentru a rezista incendiilor.
Consolidarea unei locuințe începe cu folosirea metalului sau a betonului pentru acoperiș și a materialelor ignifuge pe părțile laterale. Ferestrele multistratificate au o probabilitate mai mică de a se sparge din cauza căldurii și de a face ca locuința să ardă din interior.
''Când incendiile au lovit LA, e clar că nimeni n-a știut ce se va întâmpla, care sunt clădirile cu riscul cel mai mare de a arde'', a explicat Hussam Mahmoud. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Amsterdam va interzice circulația ambarcațiunilor de agrement poluante pe canalele sale
Municipalitatea din Amsterdam, capitala Țărilor de Jos, a anunțat că va interzice în curând ambarcațiunile de agrement poluante pe celebrele sale canale turistice din centrul orașului, urmând să fie autorizate doar ambarcațiunile electrice, cele propulsate cu hidrogen și cele cu vâsle, transmite joi AFP. 'Aerul polu
Aproximativ 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini; seria de seisme continuă
Alte sute de persoane așteptau să părăsească miercuri insula Santorini din Grecia în timp ce seismele au continuat să zguduie, pentru a șasea zi, populara destinație turistică estivală, transmite Reuters. Circa 10.000 de persoane au plecat cu feriboturile și cu avioanele în ultimele zile, după ce sute de cutremure mici au fost &ici
Obiectivul de a menține încălzirea globală sub 2°C 'este mort', potrivit unui eminent climatolog american
Obiectivul de a menține pe termen lung încălzirea climei globale sub pragul de +2°C în raport cu perioada preindustrială, o limită fixată prin Acordul de la Paris, 'este mort', a declarat marți un eminent climatolog american, citat de AFP. James Hansen, fostul climatolog-șef de la NASA, a publicat în această săptămână alătur
Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini din cauza unei serii de seisme 'fără precedent'
Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini în ultimele 48 de ore din cauza unei serii de seisme care a continuat și marți, un fenomen fără precedent cunoscut care i-a surprins pe oamenii de știință, transmite AFP. Aproximativ 5.755 de pasageri s-au îmbarcat începând de duminică la bordul feriboturilor care fac
Clima: Odată cu încălzirea, zonele în care căldura este periculoasă se vor extinde
Continuarea încălzirii globale până la +2°C ar însemna o triplare a zonelor lumii în care căldura va fi ocazional periculoasă chiar și pentru persoanele relativ tinere, potrivit unui studiu publicat marți în revista Nature Reviews Earth and Environment, relatează AFP. O echipă de cercetători din Regatul Unit ș
Japonia/ Strat record de 1,2 metri de zăpadă în prefectura Hokkaido
Un sistem de presiune atmosferică scăzută cu evoluție rapidă a adus ninsori record în prefectura Hokkaido din Japonia, orașul Obihiro înregistrând un strat de peste un metru de zăpadă, transmite marți agenția Xinhua. Orașul Obihiro a înregistrat marți, la ora locală 8:00, un strat de zăpadă de 1,2 metri.
Sute de persoane părăsesc insula Santorini după o serie de seisme
Sute de persoane se aflau într-un port din Santorini la primele ore ale zilei de marți pentru a se îmbarca pe un feribot și pentru a ajunge în siguranță la Atena după ce mai multe seisme au fost resimțite în faimoasa insulă turistică din Grecia, informează Reuters. Sute de seisme au fost înregistrate la fiecare câteva minute
Grecia/ Noi seisme pe insula Santorini; unii dintre localnici au dormit în aer liber
Celebra insulă turistică Santorini din Grecia a fost zguduită din nou de replici seismice în noaptea de duminică spre luni, care i-au determinat pe unii dintre localnicii săi cuprinși de teamă să își petreacă noaptea în aer liber sau în automobilele lor, potrivit presei elene, informează AFP. O activitate seismică afect
Un mort și cel puțin o mie de persoane evacuate din cauza incendiilor din Patagonia argentiniană
Un bărbat a murit și cel puțin 1.000 de persoane au fost evacuate din cauza incendiilor de vegetație care au devastat aproximativ 3.000 de hectare în orașul turistic El Bolson din Patagonia argentiniană, au anunțat autoritățile din această țară sud-americană pe parcursul weekendului trecut, informează AFP. 'Astăzi (duminică), ultimii
Inundații în Australia: Mii de evacuări și case fără curent electric în nordul-estul țării
Canberra, 3 feb /Agerpres/ - Creșterea apelor a continuat luni dimineață în nord-estul Australiei, lovit din weekend de inundații care au dus la evacuarea a peste 2.000 de locuitori, prăbușirea unui pod și întreruperi de curent electric pentru zeci de mii de case, notează AFP. 'Vom avea ploi și furtuni larg răspândite în mare parte
VIDEO Italia: Inundații în Sicilia după puternice ploi torențiale
Pompierii au salvat locuitori blocați pe străzile inundate, iar mașini au fost luate de ape în regiunea siciliană Messina, duminică, după ce în doar patru ore au căzut precipitații cât într-o lună, notează AFP. S-au înregistrat aproximativ 150 de milimetri de ploaie care au saturat sistemul de canalizare a apei, a precizat municip
Un fragment de 19 km s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume (British Antarctic Survey)
Pentru prima dată, un fragment major, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a cărui derivă din Antarctica este urmărită de sateliți, au declarat vineri cercetători, relatează AFP. Cel mai mare aisberg din lume este o platformă imensă de gheață în prezent cu lungime de 80 km, o suprafață de 3.3
Thailanda/ Nivel alarmant de poluare a aerului la Bangkok; autoritățile provinciale, somate să ia măsuri
Guvernul thailandez a ordonat autorităților provinciale să impună interzicerea arderii miriștilor, una dintre cauzele poluării aerului care a atins din nou cote alarmante, vineri, la Bangkok, transmite AFP. Bangkok figura, vineri dimineață, printre cele mai poluate zece orașe din lume, cu un nivel de microparticule PM 2,5 de șase ori mai mare
Defrișările s-au amplificat în Indonezia în 2024
Suprafața pe care s-au efectuat defrișări a crescut în Indonezia în cursul anului trecut, a semnalat vineri un ONG indonezian care a analizat imagini din satelit și a derulat o anchetă pe teren, transmite AFP. Conform ONG-ului Auriga Nusantara, 261.575 de hectare de pădure primară și secundară au fost defrișate în 2024, cu 4.