logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depășit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de știință

Imagine din galeria Agerpres

Omenirea tocmai a încheiat primul an în care temperaturile globale au depășit pragul de 1,5 grade Celsius în comparație cu epoca preindustrială, au declarat vineri oamenii de știință, potrivit Reuters.

Depășirea pragului a fost confirmată de Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene, ai cărui specialiști au precizat că schimbările climatice au împins temperatura planetei noastre la niveluri care nu au mai fost cunoscute până acum de oamenii moderni.

''Traiectoria este pur și simplu incredibilă'', a declarat pentru Reuters directorul C3S, Carlo Buontempo, adăugând că fiecare lună din 2024 a fost cea mai călduroasă sau a doua ca nivel de căldură de la începutul înregistrărilor meteorologice.

Temperatura medie a planetei a fost în 2024 cu 1,6 grade Celsius mai ridicată decât în perioada 1850-1900, ''epoca preindustrială'', înainte ca oamenii să înceapă să ardă pe scară largă combustibili fosili care emit CO2, a precizat C3S. Anul trecut a fost cel mai fierbinte de la debutul măsurătorilor meteorologice, iar fiecare dintre ultimii zece ani a ocupat un loc în topul zece al celor mai călduroși ani.

Biroul meteorologic al Marii Britanii (Met Office) a confirmat că 2024 va depăși cel mai probabil pragul de 1,5 grade Celsius, temperatura estimată fiind puțin mai mică, de 1,53 grade Celsius la nivelul anului. Experții din Statele Unite urmează să-și publice vineri raportul climatic pentru 2024.

Guvernele și-au luat angajamentul prin Acordul de la Paris din 2015 să încerce să prevină ca temperaturile medii să depășească 1,5 grade Celsius pentru a evita astfel alte dezastre climatice severe și costisitoare. Primul an care depășește pragul de 1,5 grade Celsius nu încalcă acest obiectiv, care măsoară temperatura medie pe o perioadă mai extinsă. Potrivit lui Carlo Buontempo, creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră înseamnă că omenirea este pe cale să depășească de asemenea în curând obiectivul de la Paris - dar că nu este prea târziu ca statele să reducă rapid emisiile pentru a evita ca încălzirea să continue până la niveluri dezastruoase.

''Nu este definitiv. Avem puterea de a schimba traiectoria de acum înainte'', a spus Carlo Buontempo.

Impactul schimbărilor climatice este în prezent vizibil pe fiecare continent, afectând oameni atât din țări bogate, cât și din cele mai sărace.

Incendiile de vegetație care fac ravagii săptămâna aceasta în California au ucis 10 persoane și au distrus sute de locuințe. În 2024, Bolivia și Venezuela s-au confruntat de asemenea cu incendii devastatoare, iar inundațiile torențiale au lovit Nepalul, Sudanul și Spania, în timp ce mii de oamenii au murit în Mexic și Arabia Saudită din cauza valurilor de caniculă.

Schimbările climatice agravează furtunile și ploile torențiale, întrucât o atmosferă mai caldă poate reține mai multă apă, ceea ce duce la precipitații intense. Cantitatea de vapori de apă din atmosfera planetei noastre a atins un nivel record în 2024.

Dar în timp ce costurile unor astfel de dezastre cresc alarmant, dorința politică de a investi în reducerea emisiilor s-a diminuat în anumite state.

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, care își va prelua mandatul pe 20 ianuarie, a declarat că încălzirea globală este o farsă, în ciuda consensului științific potrivit căruia este un fenomen provocat de activitățile umane și va avea consecințe severe dacă nu este combătut.

În Statele Unite au avut loc 24 de dezastre climatice sau asociate condițiilor meteo în 2024 și care au provocat pagube de peste un miliard de dolari, printre acestea uraganele Milton și Helene, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA).

Chukwumerije Okereke, profesor de guvernanță climatică globală în cadrul Universității din Bristol, Marea Britanie, a spus că pragul de 1,5 ar trebui să constituie ''o trezire brutală pentru actorii politici importanți ca aceștia să se acționeze eficient''.

''În ciuda tuturor avertismentelor oamenilor de știință, statele... eșuează în a continua să-și îndeplinească responsabilitățile'', a declarat el pentru Reuters.

Concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră, au atins un nou record de 422 de părți la un milion în 2024, potrivit C3S.

Zeke Hausfather, cercetător în cadrul organizației americane nonprofit Berkeley Earth, a spus că se așteaptă ca 2025 să fie unul dintre cei mai călduroși ani din istorie, dar probabil nu în fruntea clasamentului.

''Va fi totuși între primii trei cei mai călduroși ani'', a precizat el.

Deși cel mai important factor care încălzește climatul sunt emisiile cauzate de activitățile umane, temperaturile în 2024 au fost intensificate și de fenomenul El Nino, un model climatic care aduce temperaturi mai ridicate și care acum lasă loc echivalentului său mai răcoros, La Nina. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 383

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 11-04-2025 16:12

O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei

O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano

Planeta 10-04-2025 18:47

BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic

Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C

Planeta 10-04-2025 11:19

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&

Planeta 10-04-2025 10:24

Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)

Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr

Planeta 09-04-2025 13:29

Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți

Planeta 09-04-2025 13:14

Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice

Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun

Planeta 08-04-2025 10:42

Myanmar/ Aproape 100 de replici în 11 zile, după cutremurul devastator

Un număr total de 98 de replici au fost resimțite în Myanmar după cutremurul devastator care a lovit regiunea la 28 martie, a anunțat marți Departamentul de meteorologie și hidrologie al țării, transmite agenția Xinhua. Magnitudinea acestor seisme a variat de la 2,8 la 7,5. Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea

Planeta 08-04-2025 09:06

Școli închise și localnici evacuați din cauza erupției vulcanului Kanlaon din Filipine

Vulcanul Kanlaon din centrul Filipinelor a erupt marți dimineață, aruncând în atmosferă nori de gaze și cenușă vulcanică și determinând autoritățile să închidă școlile și să demareze procedurile de evacuare ale localnicilor, transmit DPA și EFE. Erupția s-a produs în craterul din vârful vulcanului Kanlaon la

Planeta 08-04-2025 08:47

Europa a cunoscut cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată (Copernicus)

Europa a cunoscut în 2025 cea mai caldă lună martie din istoria înregistrărilor, acest continent având cea mai rapidă rată de încălzire din lume, a anunțat marți observatorul european Copernicus, transmit agențiile AFP, Reuters și DPA. Anomalia puternică de temperatură, care a cruțat Peninsula Iberică și sudul Franței,

Planeta 07-04-2025 16:09

De la Elba la Ebru, marile fluvii europene sunt invadate de microplastice

Unele plutesc, altele se depun în albiile cursurilor de apă: microplasticele au invadat fluviile europene, de la Elba în Germania și până în Ebru în Spania, Sena în Franța și Tamisa în Regatul Unit, dezvăluie 14 studii publicate simultan în revista Environmental Science and Pollution Research, informează AFP. 

Planeta 07-04-2025 13:52

India/ Avertizare de caniculă, cu temperaturi de peste 42 de grade Celsius

Departamentul de Meteorologie din India (IMD) a emis o avertizare de caniculă valabilă pentru nord-vestul Indiei, inclusiv New Delhi, unde se prognozează că temperaturile vor depăși 42 de grade Celsius în următoarele zile, transmite luni agenția EFE. ''Condițiile de caniculă severă vor continua, probabil, în vestul (statulu

Planeta 07-04-2025 13:33

SUA/ Cel puțin 20 de morți în urma furtunilor puternice

Bilanțul furtunilor puternice înregistrate în vestul mijlociu (Midwest) și sudul Statelor Unite a urcat la cel puțin 20 de decese, conform media locale, transmite luni agenția DPA. În statul Georgia, un tată și fiul său au murit duminică după ce un copac a căzut și i-a lovit pe un teren de golf, a relatat postul de televiziun

Planeta 07-04-2025 12:03

Republica Democratică Congo/ Bilanțul ploilor torențiale crește la 33 de morți în capitala Kinshasa

Cel puțin 33 de persoane au fost confirmate decedate în urma ploilor abundente care au inundat Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo (RDC), au anunțat autoritățile locale luni dimineață, transmite agenția Xinhua. Vicepremierul și ministrul de Interne Jacquemain Shabani a declarat că ploile torențiale din noaptea de vineri spre

Planeta 07-04-2025 11:38

Nordul Greciei, afectat de un scurt episod de iarnă

Temperaturile din nordul Greciei au scăzut în cursul nopții cu până la 20 de grade Celsius, iar în numeroase zone au fost înregistrate precipitații sub formă de ninsoare, inclusiv în Salonic, transmite luni agenția DPA care citează postul ERTnews. În Salonic, temperatura a coborât până la minus 2

Planeta 07-04-2025 10:32

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul depășește pragul de 3.500 de morți; ploaia îngreunează intervențiile

Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,7 care a lovit Myanmar în urmă cu 10 zile a crescut la cel puțin 3.514 morți, alte 210 persoane fiind în continuare date dispărute, conform cifrelor publicate luni de guvernul militar, transmite agenția DPA. Cele mai multe victime au fost raportate în Mandalay și în &ic