logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Un prim deces uman asociat gripei aviare înregistrat în SUA; riscul 'rămâne încă scăzut', conform OMS

Imagine din galeria Agerpres

Un prim deces uman asociat gripei aviare a fost înregistrat în Statele Unite, au anunţat luni autorităţile sanitare din Louisiana, precizând că este vorba despre un pacient în vârstă, care suferea de alte patologii, transmite AFP.

Acest pacient, în vârstă de peste 65 de ani, a fost primul caz uman grav de gripă aviară depistat în Statele Unite. El a fost contaminat cu virusul H5N1 prin intermediul păsărilor de curte şi sălbatice.

Suferind de o afecţiune respiratorie, el s-a aflat în "stare critică", au informat autorităţile sanitare în decembrie, când s-a făcut publică internarea.

Ancheta "nu a identificat alte cazuri de H5N1 sau dovezi de transmitere de la persoană la persoană. Acest pacient rămâne singurul caz uman de H5N1 din Louisiana', a declarat Ministerul Sănătăţii local pe site-ul său.

Prin urmare, instituţia consideră că riscul prezentat de gripa aviară pentru publicul larg rămâne "scăzut". În ceea ce priveşte "persoanele care lucrează cu păsări (sălbatice), păsări de curte sau vaci, sau care sunt expuse la aceste animale în timpul liber", riscul este "mai mare".

De câteva luni, Statele Unite se confruntă cu o epizootie - echivalentul unei epidemii la animale - de gripă aviară.

Virusul circulă în ferme de păsări şi efective de vite şi 66 de cazuri de gripă aviară la om au fost detectate de la începutul anului 2024, majoritatea fiind uşoare şi legate de contacte cunoscute cu animale infectate.

Deşi nu au fost observate cazuri de răspândire de la om la om, nivelul de circulaţie a virusului îngrijorează experţii.

"Nu sunt îngrijorat pentru cetăţeanul obişnuit, ci pentru oamenii care se află în contact cu animale despre care ştim că pot fi infectate", a declarat pentru AFP Jennifer Nuzzo, profesoară de epidemiologie la universitatea Brown. "Este un virus urât, pe care nimeni nu şi-ar dori să-l contracteze", a adăugat ea.

- Expunere -

"Deşi tragic, un deces din cauza virusului H5N1 în Statele Unite nu este neaşteptat", au mai amintit Centrele Americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) cu privire la decesul raportat în Louisiana.

"În afara Statelor Unite, peste 950 de cazuri de gripă aviară H5N1 au fost raportate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar aproximativ jumătate dintre ele au dus la deces", conform unui comunicat al CDC.

Aceste cazuri au fost înregistrate între 2003 şi sfârşitul anului 2024 în 24 de ţări, inclusiv un număr mare în China şi Vietnam, se precizează într-un document al OMS.

"Marea majoritate a cazurilor de contaminare şi deces sunt legate de expunerea cunoscută la un animal bolnav", a notat Nuzzo.

Această specialistă în monitorizarea epidemiilor se teme în special că mai mulţi oameni care lucrează în ferme sau care vin în contact cu animale sălbatice "se vor îmbolnăvi şi vor muri".

Mai mult, după cum a subliniat ea, dacă pacientul din Louisiana prezenta alte patologii, cazul unui adolescent canadian internat în 2024 pentru gripă aviară arată că şi persoanele mai tinere şi sănătoase pot fi grav afectate.

Gripa aviară A (H5N1) a apărut pentru prima dată în 1996, dar din 2020 numărul focarelor la păsări a explodat şi tot mai multe specii de mamifere au fost afectate.

- Risc de mutaţie -

Experţii se tem că această circulaţie intensă a virusului va facilita o mutaţie care să îi permită transmiterea de la om la om. Unii se tem, de asemenea, că se va amesteca cu gripa sezonieră, devenind astfel mai transmisibil.

Secvenţierea genetică a virusului identificat la pacientul din Louisiana a arătat că acesta era diferit de versiunea detectată la mai multe efective de vaci de lapte şi în ferme de păsări.

De asemenea, o mică parte a virusului prezenta modificări genetice care sugerează că ar fi suferit mutaţii în interiorul corpului pentru a se adapta la tractul respirator uman.

Totuşi, această mutaţie nu este singura necesară pentru a face un virus mai contagios sau mai transmisibil între oameni, după cum au declarat cercetătorii intervievaţi de AFP.

Pe măsură ce se apropie investitura lui Donald Trump, care şi-a exprimat dorinţa de a elimina o agenţie responsabilă cu pregătirea pentru riscurile epidemice, situaţia îi îngrijorează pe principalii actori din domeniul sanitar.

Nici administraţia de resort nu este scutită de critici, experţii considerând răspunsul acesteia insuficient şi atenţionând cu privire la unele lacune în monitorizarea contaminării.

"Am putea face mult mai mult", a declarat Jennifer Nuzzo, care a lansat un apel în special la consolidarea măsurilor de prevenţie în rândul lucrătorilor din agricultură, inclusiv prin vaccinare.

- Risc "scăzut" -

Riscul pentru populaţia generală în faţa gripei aviare H5N1 rămâne scăzut, a declarat marţi un purtător de cuvânt al OMS după primul deces al unui pacient infectat cu acest virus în SUA, transmite Reuters.

"Suntem îngrijoraţi, desigur, dar ne uităm la riscul pentru populaţia generală şi... acesta rămâne încă scăzut", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, în cadrul unui briefing de presă la Geneva, ca răspuns la întrebările privind riscurile asociate virusului.

Întrebată dacă monitorizarea realizată în SUA asupra virusului a fost suficientă, ea a spus: "Ei fac multă supraveghere. Acesta este motivul pentru care auzim despre asta". AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 244

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 12-05-2025 15:46

Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor

Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători

Planeta 12-05-2025 14:51

Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni

Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr

Planeta 12-05-2025 09:57

Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător

Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons

Planeta 11-05-2025 16:23

Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu

Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a

Planeta 11-05-2025 12:24

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto

Planeta 05-05-2025 08:57

Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria

Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz

Planeta 02-05-2025 17:02

Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile

Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis

Planeta 02-05-2025 12:30

Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai

Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office

Planeta 01-05-2025 04:38

VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',

Planeta 29-04-2025 19:02

Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită

Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut

Planeta 28-04-2025 16:49

Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în

Planeta 26-04-2025 02:26

VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei