Joe Biden a prezentat noi obiective climatice înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă
Preşedintele american Joe Biden a prezentat joi foaia sa de parcurs cu privire la schimbările climatice pentru Statele Unite, stabilind un nou obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, care ar putea fi însă eliminat foarte repede de succesorul său la Casa Albă, Donald Trump, informează AFP.
Statele Unite, al doilea poluator din lume după China, prevede de acum o scădere a emisiilor sale cu 61%-66% până în 2035 în comparaţie cu nivelul lor din 2005, potrivit unui plan de acţiune transmis către ONU.
Până acum, SUA se angajaseră să îşi reducă emisiile cu 50% până în 2030 în raport cu acelaşi prag de referinţă.
Noua foaie de parcurs constituie "programul climatic cel mai îndrăzneţ din istoria Statelor Unite", a declarat preşedintele Joe Biden.
"Vom transforma această ameninţare existenţială (schimbările climatice - n.red.) într-o ocazie unică de a transforma ţara noastră pentru generaţiile viitoare", a adăugat el.
Pentru a atinge acest obiectiv, administraţia Biden mizează în principal pe rezultatele ce vor fi generate de investiţiile sale masive în energiile regenerabile, precum şi pe contribuţia adusă de sectorul privat.
Washingtonul avea la dispoziţie până în februarie pentru a prezenta această revizuire a obiectivelor sale climatice, denumită "contribuţii determinate la nivel naţional" (NDC), în faţa ONU, în conformitate cu Acordul de la Paris din 2015.
Fiecare stat îşi stabileşte propriile obiective, care nu sunt însă obligatorii din punct de vedere legal.
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă spre sfârşitul lunii ianuarie 2025 ar putea destabiliza însă aceste planuri, deoarece politicianul american nu şi-a ascuns opiniile pe care le are în această chestiune: sprijin declarat pentru carburanţii fosili şi o posibilă retragere din Acordul de la Paris, din care Statele Unite s-au retras deja în timpul primului său mandat prezidenţial.
Purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, a reacţionat lăudând politicile adoptate în trecut de politicianul republican, care au permis, potrivit ei, "progrese în conservarea şi gestionarea mediului înconjurător, promovând în acelaşi timp creşterea economică".
Al doilea mandat al său va face posibilă curăţarea aerului şi a apei, a adăugat ea într-o declaraţie transmisă AFP, fără a menţiona dorinţa preşedintelui ales de a renunţa la aceste angajamente.
Eşalon local
Confruntat cu riscul ca Donald Trump să ignore această foaie de parcurs, emisarul pentru climă al preşedintelui Joe Biden, Joe Podesta, a dat asigurări, într-o discuţie cu jurnaliştii americani, că are încredere în capacitatea sectorului privat şi a autorităţilor locale de "a face lucrurile să avanseze".
"Nu este o dorinţă pioasă, acest lucru s-a produs deja în trecut", a insistat el, reamintind măsurile implementate de anumite state şi oraşe americane conduse de reprezentanţi ai Partidului Democrat în timpul primului mandat al lui Donald Trump.
Totuşi, a recunoscut el, politicile federale stabilite de politicianul republican ar putea "să pună acţiunea climatică în stare latentă".
Asociaţiile care militează pentru apărarea mediului au salutat noile obiective anunţate, care prevăd mai ales o reducere cu cel puţin 35% a emisiilor de metan, un gaz ce are un puternic efect de seră.
"Noul document reprezintă un important element de mobilizare şi o referinţă pentru statele, oraşele şi companiile" americane, a declarat Rachel Cleetus, de la ONG-ul Union of Concerned Scientists.
"Chiar dacă administraţia Trump nu va mişca nici măcar degetul mic de la o mână pentru a pune în aplicare acest plan, el fixează o referinţă spre ceea ce Statele Unite trebuie să tindă", a adăugat Debbie Weyl, de la World Resources Institute.
"În urmă"
Pe parcursul mandatului său, Joe Biden a promovat proiecte foarte ambiţioase în materie de luptă împotriva schimbărilor climatice, mai ales investiţii masive în sectorul energiilor regenerabile.
Însă Statele Unite, care rămân primul producător mondial de petrol şi gaze naturale şi al doilea poluator mondial după China, au rămas în urmă în ceea ce ţine de acţiune climatică globală.
Potrivit centrului de cercetare Rhodium Group, gazele cu efect de seră emise de această ţară au scăzut cu 18% în 2023 în raport cu 2005.
Iar în vara din 2024, acelaşi centru estima că în jurul anului 2035, aceste emisii ar trebui să scadă cu 38%-56% faţă de acelaşi an de referinţă.
Acordul de la Paris, la care 195 de ţări sunt membre, vizează menţinerea creşterii temperaturii medii globale "cu mult sub pragul de 2°C" în raport cu nivelurile preindustriale şi continuarea eforturilor pentru a limita creşterea temperaturii medii globale la 1,5°C.
Clima de pe Terra s-a încălzit deja cu 1,2°C - 1,3°C, în medie, în raport cu perioada menţionată. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Un fragment de 19 km s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume (British Antarctic Survey)
Pentru prima dată, un fragment major, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a cărui derivă din Antarctica este urmărită de sateliți, au declarat vineri cercetători, relatează AFP. Cel mai mare aisberg din lume este o platformă imensă de gheață în prezent cu lungime de 80 km, o suprafață de 3.3
Thailanda/ Nivel alarmant de poluare a aerului la Bangkok; autoritățile provinciale, somate să ia măsuri
Guvernul thailandez a ordonat autorităților provinciale să impună interzicerea arderii miriștilor, una dintre cauzele poluării aerului care a atins din nou cote alarmante, vineri, la Bangkok, transmite AFP. Bangkok figura, vineri dimineață, printre cele mai poluate zece orașe din lume, cu un nivel de microparticule PM 2,5 de șase ori mai mare
Defrișările s-au amplificat în Indonezia în 2024
Suprafața pe care s-au efectuat defrișări a crescut în Indonezia în cursul anului trecut, a semnalat vineri un ONG indonezian care a analizat imagini din satelit și a derulat o anchetă pe teren, transmite AFP. Conform ONG-ului Auriga Nusantara, 261.575 de hectare de pădure primară și secundară au fost defrișate în 2024, cu 4.
După incendii, experții propun viziuni îndrăznețe pentru reconstrucția orașului Los Angeles
În timp ce orașul Los Angeles se reface după recentele incendii devastatoare, ingineri de mediu, urbaniști și experți în dezastre naturale propun diferite viziuni pentru viitorul cartierelor ce au fost reduse la mormane de cenușă și moloz, relatează Reuters. Clădiri de apartamente s-ar putea ivi în fostele amplasamente ale complexelor comerci
Rusia/ Temperaturile ridicate de la Moscova doboară recorduri
Luna ianuarie 2025 este pe cale să devină una dintre cele mai calde înregistrate la Moscova, au anunțat miercuri meteorologii, luni și marți fiind doborâte recordurile de temperatură din această perioadă, transmite AFP. Termometrul nu a coborât miercuri sub 3,8 grade Celsius, o valoare 'de lună aprilie', mult mai mare
Temperaturi record pentru această perioadă în Ungaria
Recordul zilnic de căldură pentru această perioadă înregistrat în Ungaria a fost doborât trei zile la rând, duminică, luni și marți, a anunțat serviciul național de meteorologie HungaroMet, transmite miercuri agenția MTI. După o noapte caldă, temperatura de marți dimineață a atins 10,5 grade Celsius la Napkor, în județul Szabolcs-
Schimbările climatice au făcut mai probabilă producerea incendiilor din Los Angeles (experți)
Schimbările climatice au făcut mai probabilă producerea incendiilor majore din Los Angeles, soldate cu cel puțin 29 de morți în ianuarie, potrivit unei analize realizate de o rețea științifică de referință, care a fost publicată marți, informează AFP. Combinația explozivă de vegetație uscată și vânturi puternice, favorabilă incendi
Incendii în Los Angeles/ O casă rezistentă la incendii oferă lecții pentru reconstrucția zonelor distruse
O vilă înconjurată de ruine carbonizate, situată pe o stradă din Los Angeles, a rămas, în mod miraculos, intactă. Departe de a-și datora supraviețuirea hazardului, această locuință rezistentă la foc oferă inspirație pentru reconstrucția orașului american, conform arhitectului Michael Kovac, citat miercuri de AFP. 'Întotde
Inundații excepționale în vestul Franței: Peste 600 de persoane evacuate
Cel puțin 600 de persoane au fost evacuate începând de duminică în Bretania, o regiune din vestul Franței, care se confruntă cu inundații fără precedent în ultimii 40 de ani după trecerea depresiunii Herminia, informează AFP. ''Echipele mele de pe teren nu fac nicio pauză, sunt epuizate'', a declarat Phi
Spania: O temperatură de aproape 27°C a fost înregistrată în Valencia, stabilind un record pentru luna ianuarie
O temperatură de 26,9°C a fost înregistrată luni după-amiază în orașul Valencia din sud-estul Spaniei, o valoare record pentru luna ianuarie, potrivit Agenției spaniole de meteorologie (AEMET), care colectează astfel de date începând din anul 1869, informează AFP. '26,9°C la această oră (puțin înainte
Australia/ Pompierii se luptă cu incendii de vegetație majore în sud-estul țării
Pompierii australieni depuneau marți toate eforturile pentru a stinge incendiile de vegetație care devastează sud-estul rural al țării, informează AFP. Fulgerele au declanșat luni seara mai multe incendii în Parcul Național Grampians, un lanț muntos situat la circa 300 de kilometri vest de Melbourne, capitala statului australian Victoria
Pericol 'extrem' de incendii în sud-estul Australiei pe fondul unui val de căldură
Sud-estul Australiei este afectat luni de un val de căldură care a dus la o creștere a riscului de producere a incendiilor de vegetație, determinând autoritățile să emită interdicții pentru aprinderea de focuri în natură în câteva regiuni ale statului Victoria, transmite Reuters. Temperaturile ridicate înregistrat
Furtuna Eowyn/ Record istoric de vânt în Irlanda, peste 500.000 de locuințe fără electricitate
Peste 500.000 de locuințe rămăseseră fără electricitate vineri dimineață în Irlanda, unde furtuna Eowyn a generat vânturi de o intensitate fără precedent, atingând un record istoric de 183 km/h măsurat pe coasta de vest a țării, informează AFP. Țara, cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, se află sub alertă roșie din cauza vânturi
Franța / Un 'poluant etern', detectat în apa din numeroase orașe, potrivit unei anchete
Un 'poluant etern' foarte dificil de extras din apă, acidul trifluoroacetic (TFA), a fost identificat în apa de la robinet în marea majoritate a orașelor din Franța unde s-au făcut studii, potrivit unei anchete publicate joi, informează AFP. Regăsit în apa din 24 de localități dintr-un total de 30, depășește de unul s
Alunecare de teren în Indonezia: Bilanțul urcă la 21 de morți, cinci dispăruți
Numărul persoanelor decedate în urma unei alunecări de teren provocate de ploile torențiale în insula indoneziană Java a crescut joi la 21, potrivit celui mai recent bilanț al autorităților locale, în timp ce echipele de salvare se află în continuare în căutarea unor posibili supraviețuitori, informează AFP. Precipitațiile intense