Arctica emite în prezent mai mult CO2 decât absoarbe
Arctica, regiune afectată în mod special de efectele schimbărilor climatice, emite în prezent mai mult dioxid de carbon (CO2) decât stochează în principal din cauza creşterii numărului incendiilor, se arată într-un raport american de referinţă publicat marţi, informează AFP.
''Tundra arctică, care se confruntă cu încălzirea şi cu înmulţirea incendiilor forestiere, emite în prezent mai mult carbon decât cantitatea pe care o stochează'', a explicat Rick Spinrad, şeful Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA), care a publicat acest raport.
Acest lucru ''va agrava efectele schimbărilor climatice'', a avertizat el, adăugând că este vorba ''despre un semn în plus, prezis de oamenii de ştiinţă, al consecinţelor unei reduceri inadecvate a poluării provocate de combustibili fosili''.
''Ceea ce se întâmplă în Arctica nu se limitează la Arctica'', a precizat pentru AFP Anna Virkkala, cercetătoare în cadrul Centrului de cercetare în domeniul climei Woodwell şi coautoare a raportului.
Această regiune care înglobează Polul Nord ''joacă un rol important în sistemul climatic mondial din cauza enormelor rezervoare de carbon'' prezente în solurile sale, a mai spus ea.
Arctica este compusă din tundră, un mediu ecologic constituit din arbuşti şi permafrost, denumit de asemenea pergelisol, un sol îngheţat care conţine dublul cantităţii de CO2 prezentă în atmosferă şi triplul de cel emise de activităţile umane din 1850.
Or, în ultimele decenii, sub efectul schimbărilor climatice, incendiile de tundră au continuat să se înmulţească, atingând un număr record în 2023, a precizat NOAA.
În urma arderii vegetaţiei, acest incendii eliberează dioxid de carbon în atmosferă. Dar alterează de asemenea şi straturile izolante ale solului, accelerând dezgheţul pe termen lung al pergelisolului, care înseamnă emisia de dioxid de carbon şi de metan, două dintre principalele gaze care reţin căldura în atmosferă.
Amplificare
Sezonul record al incendiilor cunoscut de Canada în 2023 a condus la degajarea a ''aproape de 400 de milioane de tone de dioxid de carbon'', a subliniat Brendan Rogers, coautor al raportului, echivalentul a ''mai mult decât emisiile anuale ale tuturor celorlalte ţări, cu excepţia Chinei, Statelor Unite, Indiei şi Rusiei''.
Iar anul 2024 se află pe locul al doilea în ceea ce priveşte emisiile legate de incendiile survenite la nord de cecului polar arctic, a precizat agenţia pe site-ul său.
În plus, potrivit raportului NOAA, bazat pe observaţiile realizate între 2001 şi 2020, temperaturile înregistrate la suprafaţa Oceanului Arctic, dar şi cele înregistrate la cel puţin 15 metri adâncime, în pergelisol, au continuat să crească în ultimii ani.
Arctica este afectată de un fenomen denumit ''amplificare'', ceea ce înseamnă că se încălzeşte mai repede decât zonele de la latitudini medii. Acest mecanism este cauzat de mai mulţi factori, cum ar fi topirea stratului de zăpadă şi a banchizei, dar şi încălzirea oceanelor.
În timp ce creşterea temperaturilor asociate încălzirii climatice stimulează productivitatea şi creşterea vegetaţiei, care absoarbe dioxidul de carbon, provoacă în acelaşi timp topirea pergelisolului.
"Alarmant"
Faptul că tundra emite în prezent mai mult CO2 decât stochează este ''un semn premergător alarmant'', a reacţionat Brenda Ekwurzel, climatolog în cadrul ONG-ului american Union of Concerned Scientists.
''Odată atinse, mai multe dintre aceste limite ale efectelor negative asupra ecosistemelor sunt ireversibile'', a avertizat ea.
''Emisiile pergelisolului nu vor depăşi emisiile legate de combustibilii fosili, dar constituie o categorie importantă, de care trebuie să ţinem cont'', a subliniat Brendan Rogers.
Arctica nu devine doar mai caldă, ci şi mai umedă, a mai spus NOAA, vara anului 2024 fiind cea mai ploioasă vară înregistrată vreodată.
Această tendinţă accelerează eroziunea costieră, ameninţând comunităţile autohtone, care depind de stabilitatea gheţii şi de practicile de vânătoare tradiţionale. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor online: Adrian Dadârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cutremur cu magnitudinea 6 în Insulele Fiji
Un cutremur cu magnitudinea 6 a zguduit sudul Insulelor Fiji vineri, la ora locală 22:27, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), informează agenția Xinhua. Pe moment nu au fost raportate victime sau pagube. Epicentrul seismului, localizat la o adâncime de 59,2 km, a fost determinat la 23,918
Kârgâzstan: Vidra din Asia Centrală este o specie aproape dispărută
Vidra din Asia Centrală a dispărut sau este aproape dispărută din Kârgâzstan, au anunțat vineri autoritățile și oamenii de știință din această țară, în contextul în care specia menționată, aflată într-un declin continuu în întreaga regiune începând din secolul al XX-lea, a fost o victimă a activităților umane, inf
Prim-ministrul Greciei spune că autoritățile elene monitorizează seismele din Santorini și îndeamnă la calm
Autoritățile din Grecia sunt în alertă și monitorizează activitatea seismică crescută din insula Santorini, a declarat vineri prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, îndemnând oamenii să rămână calmi și să urmeze recomandările serviciului de protecție civilă, informează Reuters. Grecia a declarat stare de urgență &icir
Amsterdam va interzice circulația ambarcațiunilor de agrement poluante pe canalele sale
Municipalitatea din Amsterdam, capitala Țărilor de Jos, a anunțat că va interzice în curând ambarcațiunile de agrement poluante pe celebrele sale canale turistice din centrul orașului, urmând să fie autorizate doar ambarcațiunile electrice, cele propulsate cu hidrogen și cele cu vâsle, transmite joi AFP. 'Aerul polu
Aproximativ 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini; seria de seisme continuă
Alte sute de persoane așteptau să părăsească miercuri insula Santorini din Grecia în timp ce seismele au continuat să zguduie, pentru a șasea zi, populara destinație turistică estivală, transmite Reuters. Circa 10.000 de persoane au plecat cu feriboturile și cu avioanele în ultimele zile, după ce sute de cutremure mici au fost &ici
Obiectivul de a menține încălzirea globală sub 2°C 'este mort', potrivit unui eminent climatolog american
Obiectivul de a menține pe termen lung încălzirea climei globale sub pragul de +2°C în raport cu perioada preindustrială, o limită fixată prin Acordul de la Paris, 'este mort', a declarat marți un eminent climatolog american, citat de AFP. James Hansen, fostul climatolog-șef de la NASA, a publicat în această săptămână alătur
Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini din cauza unei serii de seisme 'fără precedent'
Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini în ultimele 48 de ore din cauza unei serii de seisme care a continuat și marți, un fenomen fără precedent cunoscut care i-a surprins pe oamenii de știință, transmite AFP. Aproximativ 5.755 de pasageri s-au îmbarcat începând de duminică la bordul feriboturilor care fac
Clima: Odată cu încălzirea, zonele în care căldura este periculoasă se vor extinde
Continuarea încălzirii globale până la +2°C ar însemna o triplare a zonelor lumii în care căldura va fi ocazional periculoasă chiar și pentru persoanele relativ tinere, potrivit unui studiu publicat marți în revista Nature Reviews Earth and Environment, relatează AFP. O echipă de cercetători din Regatul Unit ș
Japonia/ Strat record de 1,2 metri de zăpadă în prefectura Hokkaido
Un sistem de presiune atmosferică scăzută cu evoluție rapidă a adus ninsori record în prefectura Hokkaido din Japonia, orașul Obihiro înregistrând un strat de peste un metru de zăpadă, transmite marți agenția Xinhua. Orașul Obihiro a înregistrat marți, la ora locală 8:00, un strat de zăpadă de 1,2 metri.
Sute de persoane părăsesc insula Santorini după o serie de seisme
Sute de persoane se aflau într-un port din Santorini la primele ore ale zilei de marți pentru a se îmbarca pe un feribot și pentru a ajunge în siguranță la Atena după ce mai multe seisme au fost resimțite în faimoasa insulă turistică din Grecia, informează Reuters. Sute de seisme au fost înregistrate la fiecare câteva minute
Grecia/ Noi seisme pe insula Santorini; unii dintre localnici au dormit în aer liber
Celebra insulă turistică Santorini din Grecia a fost zguduită din nou de replici seismice în noaptea de duminică spre luni, care i-au determinat pe unii dintre localnicii săi cuprinși de teamă să își petreacă noaptea în aer liber sau în automobilele lor, potrivit presei elene, informează AFP. O activitate seismică afect
Un mort și cel puțin o mie de persoane evacuate din cauza incendiilor din Patagonia argentiniană
Un bărbat a murit și cel puțin 1.000 de persoane au fost evacuate din cauza incendiilor de vegetație care au devastat aproximativ 3.000 de hectare în orașul turistic El Bolson din Patagonia argentiniană, au anunțat autoritățile din această țară sud-americană pe parcursul weekendului trecut, informează AFP. 'Astăzi (duminică), ultimii
Inundații în Australia: Mii de evacuări și case fără curent electric în nordul-estul țării
Canberra, 3 feb /Agerpres/ - Creșterea apelor a continuat luni dimineață în nord-estul Australiei, lovit din weekend de inundații care au dus la evacuarea a peste 2.000 de locuitori, prăbușirea unui pod și întreruperi de curent electric pentru zeci de mii de case, notează AFP. 'Vom avea ploi și furtuni larg răspândite în mare parte
VIDEO Italia: Inundații în Sicilia după puternice ploi torențiale
Pompierii au salvat locuitori blocați pe străzile inundate, iar mașini au fost luate de ape în regiunea siciliană Messina, duminică, după ce în doar patru ore au căzut precipitații cât într-o lună, notează AFP. S-au înregistrat aproximativ 150 de milimetri de ploaie care au saturat sistemul de canalizare a apei, a precizat municip
Un fragment de 19 km s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume (British Antarctic Survey)
Pentru prima dată, un fragment major, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a cărui derivă din Antarctica este urmărită de sateliți, au declarat vineri cercetători, relatează AFP. Cel mai mare aisberg din lume este o platformă imensă de gheață în prezent cu lungime de 80 km, o suprafață de 3.3