Negocieri considerate o ultimă şansă pentru un tratat împotriva poluării cu plastic au început în Coreea de Sud

Al cincilea şi totodată ultimul ciclu de negocieri pentru un tratat global împotriva poluării cu plastic s-a deschis luni la Busan, în Coreea de Sud, însă divergenţele dintre cele 178 de ţări participante s-au manifestat aproape imediat, la scurt timp după finalul haotic al Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP29), care a avut loc recent în capitala Azerbaidjanului, Baku, informează AFP.
"Această conferinţă reprezintă mai mult decât redactarea unui tratat internaţional. Ea reprezintă însăşi omenirea care se mobilizează în faţa unei ameninţări existenţiale", a declarat Luis Vayas Valdivieso, diplomatul ecuadorian care prezidează dezbaterile, în deschiderea şedinţei.
El le-a reamintit delegaţilor că vor avea "63 de ore de muncă" la dispoziţia lor pentru a ajunge la o înţelegere în privinţa chestiunilor spinoase din cadrul negocierilor, precum plafonarea producţiei de plastic şi o eventuală interzicere a substanţelor chimice toxice.
Poluarea cu plastic este omniprezentă. Microparticulele de plastic se găsesc în toate alimentele consumate de oameni, practic în toate organele corpului uman, inclusiv în creier şi laptele matern, precum şi în interiorul norilor.
În 2019, omenirea a fabricat aproximativ 460 de milioane de tone de plastic, o cantitate care s-a dublat după anul 2000, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Iar această cantitate riscă să se dubleze din nou până în 2040.
90% niciodată reciclat
Peste 90% din plastic nu este reciclat niciodată şi peste 20 de milioane de tone ajung în fiecare an în natură, adeseori doar după câteva minute de utilizare.
Plasticul, un produs fabricat din combustibili fosili, reprezintă totodată 3% din emisiile globale de carbon.
Însă, deşi toată lumea s-a pus de acord pentru a recunoaşte gravitatea problemei, opiniile diferă radical în ceea ce priveşte modul de combatere a poluării cu plastic.
În cadrul negocierilor de la Busan se confruntă două tabere.
Există, mai întâi, "Coaliţia marilor ambiţii" (HAC), care grupează numeroase state africane, europene şi asiatice. Aceste ţări doresc un tratat care să acopere întregul "ciclu de viaţă" al materialelor plastice, de la producţie şi până la deşeuri.
HAC militează pentru obiective obligatorii privind reducerea producţiei şi a deşeurilor, precum şi pentru a impune schimbări în conceperea produselor din plastic pentru a facilita reutilizarea lor.
Tabăra adversă, compusă în principal din mari producători de petrol, precum Rusia, Iran şi Arabia Saudită, militează pentru un tratat mai puţin constrângător, care ar privi doar reciclarea şi gestionarea deşeurilor, fără a pune în cauză producţia.
Din cauza acestor diviziuni, primele patru runde de negocieri au dus la un proiect de tratat de peste 70 de pagini cu formulări criptice şi cu prevederi inaplicabile, conform părerilor unanime ale participanţilor.
Pentru a debloca situaţia, Luis Vayas Valdivieso a redactat un proiect alternativ, scris pe 17 pagini şi care pune accentul pe chestiunile consensuale, cum ar fi necesitatea de a promova materialele plastice reutilizabile.
Eşec sau prelungiri
Preşedintele negocierilor a înregistrat o primă victorie luni, când a obţinut ca negocierile din Busan să se desfăşoare în baza "documentului" său simplificat. Opunându-se iniţial acestei posibilităţi, Rusia, Arabia Saudită şi Iran au cedat în cele din urmă.
"Asta arată că există o majoritate. Marea întrebare pentru restul săptămânii este aceea de a şti dacă ţările vor avansa cu ambiţia necesară sau dacă se vor ascunde în spatele celor câteva probleme pentru a îşi dilua limbajul şi a face compromisuri slabe", a comentat Eirik Lindebjerg, de la ONG-ul ecologist WWF.
Unii dintre observatori prezic că negocierile vor intra în prelungiri la Busan, aşa cum s-a întâmplat şi la dificilele conferinţe ale ONU privind schimbările climatice şi biodiversitatea, desfăşurate în săptămânile recente.
"După eşecul celor două summituri consecutive pentru natură şi pentru climă, sesiunea din Busan trebuie să fie un refugiu împotriva lipsei de acţiune în materie de natură şi climă", a transmis WWF.
Luis Vayas Valdivieso doreşte ca un acord să fie semnat cu orice preţ la Busan. Acest lucru îngrijorează anumite ONG-uri, care se tem că ţările vor ajunge la o înţelegere doar asupra unui tratat "timid", doar pentru a semna ceva pe 1 decembrie.
Iar "ţările producătoare de petrol pot în continuare să saboteze acordul final", a declarat Bjorn Beeler, directorul ONG-ului Ipen, care militează împotriva produselor toxice.
Poziţiile Statelor Unite şi Chinei, care, până în prezent, nu au susţinut în mod deschis pe niciuna dintre cele două tabere, se vor dovedi cruciale.
Însă revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a ridicat semne de întrebare despre gradul de ambiţie al delegaţiei americane. Unii dintre negociatori se întreabă totodată dacă ar mai avea vreun rost să încerce să ralieze Statele Unite la un tratat pe care această ţară riscă oricum să nu îl ratifice apoi niciodată.
În pofida acestui început dificil, Inger Andersen, directoarea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, a făcut un apel la răbdare, reamintind că a fost nevoie de peste 20 de ani pentru a se ajunge la Acordul de la Paris şi la obiective clare de combatere a schimbărilor climatice.
"Noi ne aflăm abia la început. Dar nu vom aştepta 21 de ani", a adăugat ea. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător
Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile
Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis
Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai
Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office
VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)
Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',
Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită
Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut
Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani
Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în
VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3
Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei