Prezidențiale2025/ CCR explică de ce a fost respinsă candidatura lui Călin Georgescu

Curtea Constituțională a publicat, vineri, motivele pentru care a menținut decizia Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale organizate în luna mai.
În esență, CCR spune că procesul electoral din luna mai ''își are ca sursă de inițiere, organizare și desfășurare'' decizia din 6 decembrie 2024 și ar fi ''inadmisibil'' să se considere acum că Georgescu îndeplinește condițiile pentru a accede la funcția de președinte.
Astfel, spune CCR, la analizarea candidaturii lui Georgescu, trebuie ținut seama de decizia Curții din 6 decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile, după ce au fost constatate numeroase nereguli.
''Curtea a constatat că procesul electoral privind alegerea președintelui României, desfășurat în perioada septembrie - decembrie 2024, a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele sale de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale, care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice. Curtea a făcut referire, în hotărârea menționată, la atingerile aduse principiilor democrației, statului de drept și suveranității, precum și dreptului de a alege și de a fi ales și a stabilit că statul are o responsabilitate pozitivă de a preveni orice interferență nejustificată în procesul electoral prin raportare la principiile constituționale'', afirmă CCR.
Pe 9 martie, BEC a respins candidatura lui Georgescu, reținându-se faptul că elementele cuprinse în jurământul de credință depus de persoana aleasă în funcția de președinte, și anume respectarea Constituției și apărarea democrației, sunt condiții pe care candidatul trebuie să le îndeplinească încă de la momentul depunerii candidaturii sale.
BEC mai sublinia că atât deciziile, cât și hotărârile Curții Constituționale fac parte din ordinea normativă și sunt general obligatorii, impunându-se ''erga omnes'', așadar și autorităților publice chemate să organizeze și să urmărească buna desfășurare a procesului electoral.
''Astfel, BEC apreciază că este obligat să respecte și să valorifice, să dea eficiență statuărilor cu forță constituțională ale instanței de contencios constituțional, așadar inclusiv celor pronunțate în exercitarea atribuției reglementate de art.146 lit.f) din Constituție cu referire la Hotărârile nr.2 din 5 octombrie 2024 și nr.32 din 6 decembrie 2024. Se consideră că atât Constituția, cât și Curtea Constituțională au configurat cadrul axiologic în care au loc alegerile pentru funcția de președinte al României în anul 2025. În acest sens, condițiile de formă ale candidaturii, cât și cele speciale de fond, inclusiv declarația candidatului în sensul că îndeplinește condițiile legale pentru a candida, trebuie analizate atât în cheia conformității lor cu cadrul constituțional, cât și în cheia subsidiarității lor în raport cu poziționarea candidatului, în sensul manifestării de către acesta a unei atitudini de natură să aducă sau nu atingere cadrului constituțional'', explică CCR.
În aceste condiții, BEC arată că nu poate da prevalență analizei aspectelor formale ale candidaturii lui Georgescu în detrimentul celor fundamentale tranșate deja de către Curtea Constituțională.
''În măsura în care BEC nu ar analiza întregul context al candidaturii și în lipsa contestării ulterioare a deciziei BEC de înregistrare a candidaturii, ar exista riscul, în condițiile înregistrării candidaturii, ca după parcurgerea întregului proces electoral Curtea Constituțională să fie pusă în situația infirmării rezultatului sufragiului pentru lipsa manifestă, preexistentă depunerii candidaturii, a unei condiții de înregistrare a acesteia, sens în care se face referire la Hotărârea Curții Constituționale din 5 octombrie 2024'', precizează CCR.
În opinia BEC, menținută de CCR, ''candidatura lui Călin Georgescu nu întrunește condițiile de legalitate, întrucât candidatul, prin nerespectarea procedurilor electorale, a încălcat însăși obligația de a apăra democrația, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre și imparțiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuși fundamentul ordinii constituționale actuale''.
''Se apreciază că, prin anularea procesului electoral din anul 2024 și reluarea în integralitate a acestuia (inclusiv cu privire la depunerea candidaturilor), ca urmare a conduitei candidatului de nerespectare a reglementărilor legale referitoare la procedura electorală, esențiale pentru democrație și statul de drept, Curtea Constituțională a tranșat implicit și general obligatoriu și cu privire la neîndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturii depuse de către domnul Călin Georgescu, fiind inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeași persoană îndeplinește condițiile pentru a accede la funcția de președinte al României. BEC a mai apreciat că, în aceste circumstanțe, îndeplinirea de către candidat a celorlalte condiții de înregistrare a candidaturii și a semnului electoral este irelevantă'', precizează CCR.
Cu privire la ''valorificarea în timp a anumitor atitudini/conduite/luări de poziție contrare principiilor și valorilor constituționale'', Curtea subliniază că încălcarea acestora nu conduce la o sancționare perpetuă a persoanei prin prisma dreptului de a fi ales în funcția de președinte. Aceste aspecte se analizează de la caz la caz și au o anumită temporalitate raportată la ciclicitatea alegerilor și la evaluarea respectării de către candidați a principiilor și valorilor constituționale.
''Având în vedere cele expuse, Curtea constată că decizia BEC nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru președintele României din anul 2025 este în conformitate cu cadrul constituțional și legal incident, astfel că va respinge contestațiile formulate'', se mai spune în motivare. AGERPRES/(AS - redactor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CSM a dat aviz negativ proiectului de modificare a pensiilor magistraților
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, marți, proiectului de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților privind modificarea pensiilor magistraților. Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, jud
Prahova: Dosar penal după ce Marian Godină ar fi fost amenințat cu acte de violență (surse)
Anchetatori prahoveni efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal deschis după ce polițistul Marian Godină a reclamat faptul că ar fi fost amenințat cu acte de violență. 'La data de 27 ianuarie a.c., la nivelul Secției Rurale de Poliție Florești a fost înregistrată o plângere a unui bărbat de 39 de ani, din municipiul
Patru aleși locali, declarați de ANI în stare de incompatibilitate sau conflict de interese
Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit că patru aleși locali s-au aflat în conflict de interese de natură administrativă sau în stare de incompatibilitate. Astfel, Ana Cornelia Măcrineanu, primar al comunei Viziru, județul Brăila, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 8 iulie 2021 - 3 mai 2022,
DGPMB: Noi percheziții în dosarul protestului pro-Georgescu de la Biroul Electoral Central
Polițiștii Capitalei, alături de procurori, au depistat, marți, în urma a patru percheziții efectuate, trei suspecți, în dosarul protestului pro-Georgescu de la Biroul Electoral Central din data de 9 martie. 'Astăzi, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Serviciul de Investigații Criminale, sub su
Arad: Prejudiciu de 71 de milioane de lei în cazul firmei care ar fi participat la licitații CNAIR cu acte false
Anchetatorii au calculat un prejudiciu de 71 de milioane de lei (TVA inclus) în cazul licitațiilor pentru deszăpezirea A1 în vestul țării câștigate de o firmă din Arad, al cărei administrator s-ar fi folosit de documente false și a fost trimis în judecată de procurori. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au prec
Botoșani: Primarii din orașul Flămânzi și comuna Mihai Eminescu, arestați preventiv
Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) îi acuză de luare de mită. Curtea de Apel Suceava a dispus, luni, arestarea
Iași: Bărbatul care și-a lovit fosta soție și a incendiat-o, prins de polițiști
Bărbatul care în cursul dimineții de luni și-a lovit fosta soție cu ciocanul și a incendiat-o a fost prins de polițiști. ''În urma activităților specifice desfășurate, bărbatul bănuit de comiterea faptei a fost depistat de polițiști, în municipiul Iași. Acesta va fi condus la cercetări, urmând ca în funcți
Primarul din Târgu Mureș nu își va putea exercita atribuțiile timp de 60 de zile; tribunalul a respins contestația sa
Tribunalul Mureș a respins, luni, contestația depusă de primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, împotriva măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile, dispusă de procurorii anticorupție la începutul săptămânii trecute, care prevede faptul că edilul nu își va putea exercita atribuțiile în acest interval de timp, încheierea p
CSM: Candidații declarați admiși la INM urmează să-și înceapă activitatea ca auditori de justiție
Un număr de 250 de candidați au fost declarați admiși la Institutul National al Magistraturii (INM), urmând ca în următorii doi ani să parcurgă o perioadă de formare teoretică și practică în sistemul judiciar. 'Concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, sesiunea iulie 2024 - aprilie 2025, a ajuns la final. După parcurg
IPJ Ilfov: Șofer depistat cu alcoolemie de peste 1 mg/l sâmbătă noaptea, în zona DN 3 - Pantelimon
Polițiștii ilfoveni au depistat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un bărbat de 58 de ani, care se afla la volan având o alcoolemie de 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii rutieri din Ilfov au depistat în trafic conducătorul auto în zona DN 3 - Pantelimon, iar în urma testării cu aparat
Nouă fugari, aduși în țară din străinătate și băgați la închisoare
Poliția anunță că a adus din străinătate, în ultimele două zile, nouă persoane care au fugit din țară pentru a scăpa de diverse condamnări, printre care se află un bărbat prins în Statele Unite ale Americii și care are de executat o pedeapsă de 9 ani închisoare pentru clonare de carduri. Astfel, joi, a fost adus în țară
Pompieri: Peste 2.500 de incendii și 78 de vieți pierdute în trei luni
Peste 2.500 de incendii au izbucnit în locuințe în ultimele trei luni, iar 78 de oameni au murit din cauza acestora, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. 'Nu e un film. E realitatea dură. Iar cauza? În cele mai multe cazuri - neglijența. 2.579 de incendii la locuințe. 78 de vieți pierdute. 213 oameni r
Amplă operațiune a Poliției în trafic, fiind verificate peste 6.000 de autovehicule
Poliția a organizat o amplă operațiune la nivel național, intitulată BLOCADA, în cadrul căreia au fost verificate în trafic peste 6.000 de autovehicule. Potrivit unui comunicat al Poliției Române, peste 3.300 de polițiști și jandarmi au acționat, vineri, în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de ordine public
Peste 520 de permise de conducere reținute de polițiști; 28 de șoferi - prinși băuți la volan
Peste 520 de de șoferi au rămas fără permis de conducere, în ultimele 24 de ore, pentru diverse abateri în trafic, dintre care 28 pentru consum de alcool, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI). MAI anunță că au fost scoși din trafic 529 de conducători auto, deoarece reprezentau un potențial pericol pentru ceilalți particip
Arad: Fetiță de cinci ani, operată după ce ar fi fost violată pe stradă de un bărbat de 54 de ani
O fetiță de cinci ani a fost operată de medicii arădeni, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce ar fi fost violată pe stradă, în zona unor garaje, de un bărbat de 54 de ani care ar fi ademenit-o, el fiind reținut de polițiști. Violul s-ar fi petrecut în municipiul Arad, lângă garaje aflate în apropiere d