logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidențiale2025/ Enache: BEC avea nu doar competența, ci și obligația să verifice condițiile de eligibilitate privind respectarea Constituției

Imagine din galeria Agerpres

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a transmis vineri că Biroul Electoral Central (BEC) avea nu doar competența, ci și obligația să verifice condițiile de eligibilitate privind respectarea Constituției în cazul înregistrării candidaturilor la alegerile prezidențiale din luna mai.

Declarația a fost făcută după ce a fost trimisă la Monitorul Oficial, în vederea publicării, Hotărârea Curții Constituționale 7/2025 privind respingerea contestațiilor formulate împotriva neînregistrării de către Biroul Electoral Central (BEC) a candidaturii independente a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.

Potrivit lui Marian Enache, prin Hotărârea 7/2025, Curtea Constituțională, în esență, a examinat cinci critici principale invocate în contestațiile formulate.

* Prima se referă la faptul că adoptarea deciziei BEC de respingere a înregistrării candidaturii a fost realizată cu încălcarea normelor procedurale prevăzute de lege.

''Curtea Constituțională a stabilit că aceste aspecte sunt chestiuni tehnice, care nu pun în discuție validitatea formală a deciziei BEC și nu prezintă relevanță din punctul de vedere al competenței Curții Constituționale'', precizează președintele CCR.

* O altă critică se referă la competența Biroului Electoral Central de a analiza condițiile de eligibilitate de rang constituțional stabilite în jurisprudența Curții Constituționale a României prin Hotărârea nr.2/2024.

''Curtea Constituțională a României a recunoscut această competență a Biroului Electoral Central în mod direct și exclusiv pentru procesul electoral în curs prin Hotărârea 32/2024 de anulare a alegerilor prezidențiale. În respectiva hotărâre s-a prevăzut expres că reluarea procesului electoral presupune inclusiv constituirea unor noi birouri electorale, depunerea din nou a candidaturilor, care urmează să fie evaluate de noul Birou Electoral Central și derularea unei noi campanii electorale corecte și transparente, prin raportare la principiile și valorile constituționale'', a adăugat el.

De altfel, spune Marian Enache, toate deciziile și hotărârile Curții Constituționale au caracter general obligatoriu odată publicate în Monitorul Oficial al României, acest caracter general obligatoriu nefiind o formă a democrației ''autoritare'', cum se încearcă să se insinueze în discursul public, ci este ''singura garanție'' că în cadrul unui stat ''suveran ordinea constituțională este protejată de abuzuri interne și externe'' prin asigurarea supremației Constituției.

''Ca atare, conform Hotărârii nr.32/2024, Biroul Electoral Central avea nu doar competența, ci și obligația să verifice condițiile de eligibilitate privind respectarea Constituției și apărarea Constituției în ceea ce privește candidaturile depuse în cadrul procesului electoral, în limitele dezvoltate prin Hotărârea nr.2/2024 a Curții Constituționale a României'', subliniază președintele instanței constituționale.

* În ceea ce privește conținutul argumentativ al Deciziei Biroului Electoral Central, Marian Enache arată că, în limita competenței sale prevăzute de Legea 370/2004 privind alegerea președintelui României și a Hotărârii Curții Constituționale 32/2024, Biroul Electoral Central a dezvoltat 'un raționament propriu' cu privire la respectarea de către persoana care și-a depus candidatura a condiției de eligibilitate privind respectarea Constituției.

''În cadrul acestui raționament, Biroul Electoral Central a constatat că încălcarea legislației electorale (de exemplu, modul de derulare a campaniei electorale online și finanțarea campaniei electorale), care a condus la distorsionarea semnificativă a rezultatului alegerilor din noiembrie 2024 și, în consecință, la anularea alegerilor, constituie o conduită contrară Constituției României, unde se prevede la art.1 alin.(5) că, în România, respectarea Constituției și a legilor este obligatorie'', menționează Enache.

Pentru a înțelege raportul dintre Hotărârea Curții Constituționale 32/2024 și Decizia Biroului Electoral Central 18D din 9 martie, președintele CCR arată precizează că justiția constituțională în materia anulării alegerilor are ca obiect procesul electoral în ansamblul său, în timp ce măsura electorală a evaluării și a înregistrării/respingerii candidaturilor vizează respectarea de către persoana care își depune dosarul de candidatură a condițiilor de eligibilitate constituționale și legale.

''Astfel, Biroul Electoral Central a particularizat neregularitățile de ordin legal care au condus la anularea alegerilor la conduita persoanei care și-a depus candidatura, constatând în mod logic încălcarea condiției de respectare a Constituției. Ordinea constituțională este unitară, iar încălcarea legilor reprezintă o încălcare a Constituției, ca factor de validitate pentru întreaga ordine juridică statală'', mai spune Marian Enache.

* Dacă excluderea de către BEC a unui candidat din procesul electoral produce efecte perpetue, Enache explică faptul că CCR a stabilit că respingerea înregistrării unei candidaturi pe motiv că persoana în cauză a încălcat principii și valori constituționale 'nu conduce la o sancționare perpetuă' a acesteia prin prisma dreptului de a fi ales în funcția de președinte al României.

''Aceste aspecte se analizează de la caz la caz și au o anumită temporalitate raportată la ciclicitatea alegerilor și la evaluarea respectării de către candidați a principiilor și valorilor constituționale fundamentale'', spune președintele Curții Constituționale.

* Cu privire la dreptul de apărare pretins încălcat atât în fața Biroului Electoral Central, cât și în fața Curții Constituționale a României, Marian Enache arată că, potrivit legii, procedura în fața Biroului Electoral Central în privința înregistrării candidaturii nu este o procedură de natură litigioasă.

''În procedura administrativă de analizare a dosarelor de candidatură, Biroul Electoral Central nu este o instanță de judecată, ci acționează ca o autoritate administrativă. Decizia Biroului Electoral Central este un act administrativ prin care se poate dispune, raportat la condițiile de eligibilitate prevăzute de lege, înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii. În considerarea competenței Curții Constituționale prevăzute la art.146 lit.f) din Constituție, de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României, legiuitorul a stabilit posibilitatea persoanelor nemulțumite de decizia Biroului Electoral Central de a contesta respectiva decizie exclusiv în fața Curții Constituționale'', indică Enache.

Conform Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, procedura în fața Curții nu este publică, persoanele interesate putând, însă, să depună în scris punctele lor de vedere. De altfel, Curtea Constituțională a informat public candidatul, precum și orice persoană interesată, prin afișarea contestațiilor pe site-ul instituției, că dosarul se soluționează pe baza sesizării și a celorlalte documente depuse până în ziua termenului stabilit pentru analizarea contestației, menționează președintele CCR.

''Toate aceste aspecte sunt esențiale pentru a înțelege că în materia alegerilor pentru președintele României, contestațiile privind elementele esențiale ale procesului electoral sunt supuse procedurilor Curții Constituționale, și nu procedurii instanțelor de judecată, în considerarea elementelor specifice ale acestor alegeri, precum și a importanței acestora pentru protejarea și garantarea suveranității și identității constituționale'', mai spune Marian Enache. AGERPRES/(AS - redactor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)

Citeşte şi:

Prezidențiale2025/ CCR explică de ce a fost respinsă candidatura lui Călin Georgescu 

Prezidențiale2025/ Marian Enache: CCR nu poate fi influențată sau amenințată prin intermediul niciunei forme de presiune

Afisari: 382

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 09-05-2025 15:31

CCR: Legea privind executorii judecătorești - neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, vineri, sesizarea fostului președinte Klaus Iohannis în cazul Legii privind executorii judecătorești, stabilind că actul normativ este neconstituțional. Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, judecătorii constituționali, cu unanimitate de voturi, au admis obiecția de neconstituționalitate

Justitie si interne 09-05-2025 14:19

Ziua Europei/Ministrul Justiției: România va continua să fie un partener activ și credibil în cadrul Uniunii Europene

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a afirmat, vineri, că România va continua să fie un partener activ și credibil în cadrul Uniunii Europene. 'Cu prilejul Zilei Europei, doresc să transmit un mesaj de respect, recunoștință și angajament ferm față de valorile care stau la baza construcției europene: democrația, statul de drept, drepturile fund

Justitie si interne 09-05-2025 13:44

Ziua Europei/ DNA: Consolidarea statului de drept presupune o justiție funcțională, independentă și credibilă

România, în calitatea sa de stat membru al UE, are obligația de a asigura o aplicare fermă și echitabilă a legii, iar consolidarea statului de drept presupune 'o justiție funcțională, independentă și credibilă', subliniază reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un mesaj cu ocazia celebrării Zilei Europei.

Justitie si interne 09-05-2025 12:45

Falsă tămăduitoare din Giurgiu, reținută după ce a înșelat o femeie din Bacău cu 160.000 de euro

O tânără în vârstă de 27 ani, din Giurgiu, care a pretins că este tămăduitoare și a înșelat o femeie din Bacău cu 160.000 de euro, a fost reținută de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bacău, a informat, vineri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'Din cercetări a reieșit că, în perioada 202

Justitie si interne 09-05-2025 09:54

Ziua Europei/CSM reafirmă angajamentul de a contribui activ la consolidarea unei justiții independente și performante

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia celebrării Zilei Europei în care își reafirmă angajamentul de a contribui activ la consolidarea unei justiții independente și performante. Potrivit unui comunicat al CSM, remis AGERPRES, instituția se alătură celebrării Zilei Europei, sărbătorită anual &icir

Justitie si interne 08-05-2025 17:18

Mureș: Șoferul unei cisterne cu azot lichid, surprins fumând în cabină, după ce a depășit viteza regulamentară

Șoferul unei cisterne care transporta azot lichid a fost surprins fumând în cabină, după ce polițiștii l-au oprit în trafic pentru depășirea limitei de viteză cu 32 km/h, în timpul acțiunii TRUCK & BUS, parte a planului de operațiuni ROADPOL, a anunțat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș. 'Î

Justitie si interne 08-05-2025 16:39

Un judecător critică Parchetul General pentru că nu a mai strâns probe în dosarul lui Georgescu

Un magistrat de la Judecătoria Sectorului 1 critică Parchetul General pentru că i-a prelungit lui Călin Georgescu măsura controlului judiciar fără să vină în instanță cu probe noi, iar dosarul acestuia a rămas 'în nelucrare'. Pe 5 mai, magistratul i-a redus lui Georgescu perioada cât va sta sub control judiciar, de la

Justitie si interne 08-05-2025 16:26

IGPR: Un bărbat și o femeie, reținuți pentru că ar fi adus din Spania peste 2 kg de cocaină și 20 kg de canabis

Un bărbat și o femeie au fost reținuți pentru 24 de ore și prezentați tribunalului cu propunere de arestare preventivă pentru că în luna mai ar fi procurat din Spania și ar fi introdus în România, prin intermediul unei firme de curierat internațional, peste două kilograme de cocaină și aproximativ 20 de kilograme de canabis.

Justitie si interne 08-05-2025 15:00

Cluj: Persoană ce deținea asupra sa 11 kilograme de canabis, reținută pentru trafic de droguri de risc

O persoană de 37 de ani a fost reținută de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri de risc, după ce asupra acesteia au fost descoperite 11,6 kilograme de canabis. 'Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj - Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea

Justitie si interne 08-05-2025 14:45

Prezidențiale2025/ CCR discută, vineri, cererea lui Sebastian Popescu de anulare a primului tur al alegerilor

Curtea Constituțională a României (CCR) discută, vineri, începând cu ora 12:00, cererea lui Sebastian Popescu, care a candidat pentru Cotroceni, de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai. De asemenea, tot în ședința de vineri, instanța constituțională va lua în discuție și confirmarea/validar

Justitie si interne 07-05-2025 18:54

Suceava: Bărbat reținut după ce a împușcat un câine fără stăpân

Un bărbat din localitatea Lisaura, comuna Ipotești, a fost reținut de polițiști, după ce ar fi împușcat cu o armă un câine fără stăpân, a transmis, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit reprezentanților IPJ Suceava, bărbatul de 74 de ani este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de 'uciderea animalelor,

Justitie si interne 07-05-2025 17:35

Renate Weber a semnalat probleme în interpretarea legislației în domeniul violenței domestice și nevoia de personal de specialitate în DGASPC-uri

Avocatul Poporului, Renate Weber, a semnalat probleme în interpretarea legislației în domeniul violenței domestice și nevoia de personal specializat în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). 'Principalele probleme țin nu neapărat de legislația pe care o avem. Sigur, și ea poate s

Justitie si interne 07-05-2025 17:21

Botoșani: Parchetul European - percheziții la Primăria Coșula și la primar, într-un dosar de fraude cu subvenții și fals în acte

Structura din Iași a Parchetul European (EPPO) a efectuat, miercuri, nouă percheziții în județul Botoșani, în cadrul unei anchete privind fraude cu subvenții și fals în acte Potrivit unui comunicat de presă, perchezițiile au vizat sediul Primăriei Coșula, precum și locuințele primarului și ale altor funcționari publici, iar p

Justitie si interne 07-05-2025 14:45

Bătaie cu cuțite în Sectorul 2 al Capitalei; trei bărbați reținuți pentru tentativă de omor

Trei bărbați au fost reținuți de procurori pentru tentativă de omor și tulburarea ordinii și liniștii publice, fiind acuzați că, în urmă cu două săptămâni, au bătut un tânăr de 22 de ani pe o stradă din Sectorul 2 al Capitalei și l-au tăiat cu cuțitele. 'În data de 24.04.2025, în jurul orei 23:30, în timp ce se aflau pe

Justitie si interne 07-05-2025 14:36

Constanța: Percheziții la persoane suspectate că au înșelat firme din România, Bulgaria și Grecia

Polițiștii din Constanța au efectuat, miercuri, nouă percheziții domiciliare într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Descinderile au avut loc în municipiul Constanța, orașul Ovidiu și comunele Lumina și Nicolae Bălcescu, la locuințele și sediile unor s