logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidențiale2025/ Enache: BEC avea nu doar competența, ci și obligația să verifice condițiile de eligibilitate privind respectarea Constituției

Imagine din galeria Agerpres

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a transmis vineri că Biroul Electoral Central (BEC) avea nu doar competența, ci și obligația să verifice condițiile de eligibilitate privind respectarea Constituției în cazul înregistrării candidaturilor la alegerile prezidențiale din luna mai.

Declarația a fost făcută după ce a fost trimisă la Monitorul Oficial, în vederea publicării, Hotărârea Curții Constituționale 7/2025 privind respingerea contestațiilor formulate împotriva neînregistrării de către Biroul Electoral Central (BEC) a candidaturii independente a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.

Potrivit lui Marian Enache, prin Hotărârea 7/2025, Curtea Constituțională, în esență, a examinat cinci critici principale invocate în contestațiile formulate.

* Prima se referă la faptul că adoptarea deciziei BEC de respingere a înregistrării candidaturii a fost realizată cu încălcarea normelor procedurale prevăzute de lege.

''Curtea Constituțională a stabilit că aceste aspecte sunt chestiuni tehnice, care nu pun în discuție validitatea formală a deciziei BEC și nu prezintă relevanță din punctul de vedere al competenței Curții Constituționale'', precizează președintele CCR.

* O altă critică se referă la competența Biroului Electoral Central de a analiza condițiile de eligibilitate de rang constituțional stabilite în jurisprudența Curții Constituționale a României prin Hotărârea nr.2/2024.

''Curtea Constituțională a României a recunoscut această competență a Biroului Electoral Central în mod direct și exclusiv pentru procesul electoral în curs prin Hotărârea 32/2024 de anulare a alegerilor prezidențiale. În respectiva hotărâre s-a prevăzut expres că reluarea procesului electoral presupune inclusiv constituirea unor noi birouri electorale, depunerea din nou a candidaturilor, care urmează să fie evaluate de noul Birou Electoral Central și derularea unei noi campanii electorale corecte și transparente, prin raportare la principiile și valorile constituționale'', a adăugat el.

De altfel, spune Marian Enache, toate deciziile și hotărârile Curții Constituționale au caracter general obligatoriu odată publicate în Monitorul Oficial al României, acest caracter general obligatoriu nefiind o formă a democrației ''autoritare'', cum se încearcă să se insinueze în discursul public, ci este ''singura garanție'' că în cadrul unui stat ''suveran ordinea constituțională este protejată de abuzuri interne și externe'' prin asigurarea supremației Constituției.

''Ca atare, conform Hotărârii nr.32/2024, Biroul Electoral Central avea nu doar competența, ci și obligația să verifice condițiile de eligibilitate privind respectarea Constituției și apărarea Constituției în ceea ce privește candidaturile depuse în cadrul procesului electoral, în limitele dezvoltate prin Hotărârea nr.2/2024 a Curții Constituționale a României'', subliniază președintele instanței constituționale.

* În ceea ce privește conținutul argumentativ al Deciziei Biroului Electoral Central, Marian Enache arată că, în limita competenței sale prevăzute de Legea 370/2004 privind alegerea președintelui României și a Hotărârii Curții Constituționale 32/2024, Biroul Electoral Central a dezvoltat 'un raționament propriu' cu privire la respectarea de către persoana care și-a depus candidatura a condiției de eligibilitate privind respectarea Constituției.

''În cadrul acestui raționament, Biroul Electoral Central a constatat că încălcarea legislației electorale (de exemplu, modul de derulare a campaniei electorale online și finanțarea campaniei electorale), care a condus la distorsionarea semnificativă a rezultatului alegerilor din noiembrie 2024 și, în consecință, la anularea alegerilor, constituie o conduită contrară Constituției României, unde se prevede la art.1 alin.(5) că, în România, respectarea Constituției și a legilor este obligatorie'', menționează Enache.

Pentru a înțelege raportul dintre Hotărârea Curții Constituționale 32/2024 și Decizia Biroului Electoral Central 18D din 9 martie, președintele CCR arată precizează că justiția constituțională în materia anulării alegerilor are ca obiect procesul electoral în ansamblul său, în timp ce măsura electorală a evaluării și a înregistrării/respingerii candidaturilor vizează respectarea de către persoana care își depune dosarul de candidatură a condițiilor de eligibilitate constituționale și legale.

''Astfel, Biroul Electoral Central a particularizat neregularitățile de ordin legal care au condus la anularea alegerilor la conduita persoanei care și-a depus candidatura, constatând în mod logic încălcarea condiției de respectare a Constituției. Ordinea constituțională este unitară, iar încălcarea legilor reprezintă o încălcare a Constituției, ca factor de validitate pentru întreaga ordine juridică statală'', mai spune Marian Enache.

* Dacă excluderea de către BEC a unui candidat din procesul electoral produce efecte perpetue, Enache explică faptul că CCR a stabilit că respingerea înregistrării unei candidaturi pe motiv că persoana în cauză a încălcat principii și valori constituționale 'nu conduce la o sancționare perpetuă' a acesteia prin prisma dreptului de a fi ales în funcția de președinte al României.

''Aceste aspecte se analizează de la caz la caz și au o anumită temporalitate raportată la ciclicitatea alegerilor și la evaluarea respectării de către candidați a principiilor și valorilor constituționale fundamentale'', spune președintele Curții Constituționale.

* Cu privire la dreptul de apărare pretins încălcat atât în fața Biroului Electoral Central, cât și în fața Curții Constituționale a României, Marian Enache arată că, potrivit legii, procedura în fața Biroului Electoral Central în privința înregistrării candidaturii nu este o procedură de natură litigioasă.

''În procedura administrativă de analizare a dosarelor de candidatură, Biroul Electoral Central nu este o instanță de judecată, ci acționează ca o autoritate administrativă. Decizia Biroului Electoral Central este un act administrativ prin care se poate dispune, raportat la condițiile de eligibilitate prevăzute de lege, înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii. În considerarea competenței Curții Constituționale prevăzute la art.146 lit.f) din Constituție, de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României, legiuitorul a stabilit posibilitatea persoanelor nemulțumite de decizia Biroului Electoral Central de a contesta respectiva decizie exclusiv în fața Curții Constituționale'', indică Enache.

Conform Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, procedura în fața Curții nu este publică, persoanele interesate putând, însă, să depună în scris punctele lor de vedere. De altfel, Curtea Constituțională a informat public candidatul, precum și orice persoană interesată, prin afișarea contestațiilor pe site-ul instituției, că dosarul se soluționează pe baza sesizării și a celorlalte documente depuse până în ziua termenului stabilit pentru analizarea contestației, menționează președintele CCR.

''Toate aceste aspecte sunt esențiale pentru a înțelege că în materia alegerilor pentru președintele României, contestațiile privind elementele esențiale ale procesului electoral sunt supuse procedurilor Curții Constituționale, și nu procedurii instanțelor de judecată, în considerarea elementelor specifice ale acestor alegeri, precum și a importanței acestora pentru protejarea și garantarea suveranității și identității constituționale'', mai spune Marian Enache. AGERPRES/(AS - redactor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)

Citeşte şi:

Prezidențiale2025/ CCR explică de ce a fost respinsă candidatura lui Călin Georgescu 

Prezidențiale2025/ Marian Enache: CCR nu poate fi influențată sau amenințată prin intermediul niciunei forme de presiune

Afisari: 340

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 15-04-2025 15:43

CSM a dat aviz negativ proiectului de modificare a pensiilor magistraților

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, marți, proiectului de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților privind modificarea pensiilor magistraților. Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, jud

Justitie si interne 15-04-2025 14:28

Prahova: Dosar penal după ce Marian Godină ar fi fost amenințat cu acte de violență (surse)

Anchetatori prahoveni efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal deschis după ce polițistul Marian Godină a reclamat faptul că ar fi fost amenințat cu acte de violență. 'La data de 27 ianuarie a.c., la nivelul Secției Rurale de Poliție Florești a fost înregistrată o plângere a unui bărbat de 39 de ani, din municipiul

Justitie si interne 15-04-2025 14:25

Patru aleși locali, declarați de ANI în stare de incompatibilitate sau conflict de interese

Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit că patru aleși locali s-au aflat în conflict de interese de natură administrativă sau în stare de incompatibilitate. Astfel, Ana Cornelia Măcrineanu, primar al comunei Viziru, județul Brăila, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 8 iulie 2021 - 3 mai 2022,

Justitie si interne 15-04-2025 10:35

DGPMB: Noi percheziții în dosarul protestului pro-Georgescu de la Biroul Electoral Central

Polițiștii Capitalei, alături de procurori, au depistat, marți, în urma a patru percheziții efectuate, trei suspecți, în dosarul protestului pro-Georgescu de la Biroul Electoral Central din data de 9 martie. 'Astăzi, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Serviciul de Investigații Criminale, sub su

Justitie si interne 15-04-2025 09:33

Arad: Prejudiciu de 71 de milioane de lei în cazul firmei care ar fi participat la licitații CNAIR cu acte false

Anchetatorii au calculat un prejudiciu de 71 de milioane de lei (TVA inclus) în cazul licitațiilor pentru deszăpezirea A1 în vestul țării câștigate de o firmă din Arad, al cărei administrator s-ar fi folosit de documente false și a fost trimis în judecată de procurori. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au prec

Justitie si interne 14-04-2025 17:15

Botoșani: Primarii din orașul Flămânzi și comuna Mihai Eminescu, arestați preventiv

Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) îi acuză de luare de mită. Curtea de Apel Suceava a dispus, luni, arestarea

Justitie si interne 14-04-2025 17:06

Iași: Bărbatul care și-a lovit fosta soție și a incendiat-o, prins de polițiști

Bărbatul care în cursul dimineții de luni și-a lovit fosta soție cu ciocanul și a incendiat-o a fost prins de polițiști. ''În urma activităților specifice desfășurate, bărbatul bănuit de comiterea faptei a fost depistat de polițiști, în municipiul Iași. Acesta va fi condus la cercetări, urmând ca în funcți

Justitie si interne 14-04-2025 14:26

Primarul din Târgu Mureș nu își va putea exercita atribuțiile timp de 60 de zile; tribunalul a respins contestația sa

Tribunalul Mureș a respins, luni, contestația depusă de primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, împotriva măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile, dispusă de procurorii anticorupție la începutul săptămânii trecute, care prevede faptul că edilul nu își va putea exercita atribuțiile în acest interval de timp, încheierea p

Justitie si interne 14-04-2025 12:09

CSM: Candidații declarați admiși la INM urmează să-și înceapă activitatea ca auditori de justiție

Un număr de 250 de candidați au fost declarați admiși la Institutul National al Magistraturii (INM), urmând ca în următorii doi ani să parcurgă o perioadă de formare teoretică și practică în sistemul judiciar. 'Concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, sesiunea iulie 2024 - aprilie 2025, a ajuns la final. După parcurg

Justitie si interne 13-04-2025 11:18

IPJ Ilfov: Șofer depistat cu alcoolemie de peste 1 mg/l sâmbătă noaptea, în zona DN 3 - Pantelimon

Polițiștii ilfoveni au depistat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un bărbat de 58 de ani, care se afla la volan având o alcoolemie de 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii rutieri din Ilfov au depistat în trafic conducătorul auto în zona DN 3 - Pantelimon, iar în urma testării cu aparat

Justitie si interne 12-04-2025 14:11

Nouă fugari, aduși în țară din străinătate și băgați la închisoare

Poliția anunță că a adus din străinătate, în ultimele două zile, nouă persoane care au fugit din țară pentru a scăpa de diverse condamnări, printre care se află un bărbat prins în Statele Unite ale Americii și care are de executat o pedeapsă de 9 ani închisoare pentru clonare de carduri. Astfel, joi, a fost adus în țară

Justitie si interne 12-04-2025 12:27

Pompieri: Peste 2.500 de incendii și 78 de vieți pierdute în trei luni

Peste 2.500 de incendii au izbucnit în locuințe în ultimele trei luni, iar 78 de oameni au murit din cauza acestora, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. 'Nu e un film. E realitatea dură. Iar cauza? În cele mai multe cazuri - neglijența. 2.579 de incendii la locuințe. 78 de vieți pierdute. 213 oameni r

Justitie si interne 12-04-2025 12:26

Amplă operațiune a Poliției în trafic, fiind verificate peste 6.000 de autovehicule

Poliția a organizat o amplă operațiune la nivel național, intitulată BLOCADA, în cadrul căreia au fost verificate în trafic peste 6.000 de autovehicule. Potrivit unui comunicat al Poliției Române, peste 3.300 de polițiști și jandarmi au acționat, vineri, în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de ordine public

Justitie si interne 12-04-2025 10:49

Peste 520 de permise de conducere reținute de polițiști; 28 de șoferi - prinși băuți la volan

Peste 520 de de șoferi au rămas fără permis de conducere, în ultimele 24 de ore, pentru diverse abateri în trafic, dintre care 28 pentru consum de alcool, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI). MAI anunță că au fost scoși din trafic 529 de conducători auto, deoarece reprezentau un potențial pericol pentru ceilalți particip

Justitie si interne 12-04-2025 10:08

Arad: Fetiță de cinci ani, operată după ce ar fi fost violată pe stradă de un bărbat de 54 de ani

O fetiță de cinci ani a fost operată de medicii arădeni, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce ar fi fost violată pe stradă, în zona unor garaje, de un bărbat de 54 de ani care ar fi ademenit-o, el fiind reținut de polițiști. Violul s-ar fi petrecut în municipiul Arad, lângă garaje aflate în apropiere d