Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa decizia definitivă în dosarul de corupţie al lui Sorin Oprescu

Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa, vineri, decizia definitivă în dosarul în care fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.
Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.
Iniţial, sentinţa în dosar ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021, însă cele două judecătoare din complet - Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu - nu ajuns la un acord, astfel încât a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă, iar dezbaterile în proces au fost reluate de la zero.
Ultimul termen al procesului a avut loc în octombrie 2021. Practic, în luna aprilie, se împlinesc peste şase luni de când instanţa încearcă să dea o soluţie în dosarul lui Oprescu.
Pe 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.
Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.
Alte condamnări date de Tribunalul Bucureşti în dosar: Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane) - 13 ani şi 4 luni de închisoare; Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) - 3 ani şi 4 luni; Florin Şupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) - 4 ani; Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) - 4 ani şi 4 luni; Cristian Stanca (fostul şofer al lui Oprescu) - 7 ani şi 8 luni; Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) - 2 ani şi 4 luni cu suspendare.
Potrivit DNA, în perioada 2013 - 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.
Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupţie.
Conform DNA, începând cu finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii bucureştene.
"Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să îl ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi", susţine DNA.
Ulterior, pe măsură ce alte persoane au aderat la grup în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider, respectiv primarul Capitalei, crearea unui eşalon de "secunzi" ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii.
"În acelaşi context, în cursul anului 2014, inculpatul Sorin Oprescu a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului pe inculpaţii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Şupeală Florin, persoane obediente faţă de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit şi el la conducerea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane şi a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian", menţionează DNA.
Conform procurorilor, Stanca a fost angajat şi promovat la ACCU la insistenţele primarului municipiului Bucureşti în vederea obţinerii unui control mai ridicat asupra deciziilor lui Popa.
Procurorii arată că Sorin Oprescu, folosindu-se de atribuţiile de primar al municipiului Bucureşti, a impus funcţionarilor din cadrul ACCU şi Direcţia de Resurse Umane din subordinea sa angajarea lui Cristian Stanca, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituţiei şi, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale, în folosul aceluiaşi inculpat.
DNA mai susţine că, în perioada 2013 - 2014, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi în legătură cu încheierea a două acorduri cadru, a pretins şi primit sume totalizând 2.798.941 lei de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), prin intermediul unor persoane şi firme controlate de el prin inculpaţii Albu Romeo şi Bengalici Claudiu, respectiv controlate de Niţă Ion, susţinând că prin influenţa pe care o are asupra lui Sorin Oprescu şi Mircea-Octavian Constantinescu îi va determina să vireze cu prioritate sumele necesare către instituţia respectivă pentru a se putea achita lucrările executate de societatea martorilor denunţători şi să fie de acord cu executarea lucrărilor pentru beneficiarul CCPBPB, aflat în subordinea lui, de către societatea denunţătoare.
În perioada mai - august 2015, în acelaşi context, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al ACCU, împreună cu inculpatul Cristian Stanca, a pretins de la aceiaşi martori denunţători, prin intermediari, suma de 60.000 de euro, ca mită pentru Sorin Oprescu, mai susţin anchetatorii. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Acordul privind controlul coordonat la punctul de trecere a frontierei Albița - Leușeni, prelungit cu șase luni
Acordul între Guvernul României și cel al Republicii Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Albița - Leușeni va fi prelungit cu șase luni, conform unui memorandum adoptat în ședința de miercuri a Cabinetului Ciolacu. Acordul va fi în continuare valabil în intervalul 15 aprilie -15 octombrie, c
Șefii din Justiție cer coaliției de guvernare o întâlnire pe tema proiectului privind pensiile magistraților
Șefii Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție și Parchetului General au cerut liderilor coaliției de guvernare organizarea 'de urgență' a unei întâlni pe tema proiectelor privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu ale magistraților. Potrivit unui comunicat al CSM tran
Constanța: O femeie, administrator de firmă, a înșelat zeci de turiști inducându-i în eroare că le asigură cazare
O femeie, administrator al unei firme, este cercetată penal sub control judiciar într-un dosar pentru înșelăciune și evaziune fiscală, după ce, printre altele, a indus în eroare zeci de turiști că le-ar putea asigura cazare, a informat miercuri Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, polițiștii din cadrul Ser
Fiica omului de afaceri asasinat la Arad, arestată după ce și-a rupt brățara de monitorizare
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, arestarea preventivă a Laurei Dronca, fiica milionarului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, după ce aceasta și-a rupt brățara de monitorizare în timp ce se afla sub control judiciar. 'Admite sesizarea formulată de IPJ Arad de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu măsur
Buzău: Percheziții în România și Marea Britanie la suspecți de spălare a fondurilor provenite din fraude informatice și înșelăciuni
Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, împreună cu procurorii DIICOT, au efectuat mai multe percheziții, miercuri, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și spălarea banilor. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Buz
CCR: Legea de înființare a Autorității de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier - constituțională
Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier. Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGEERPRES, judecătorii constituționali, cu unanimitate de voturi, au respins ca neîntemeiată
Constanța: Cei doi adolescenți suspectați de jaf armat într-un magazin au fost reținuți pentru 24 de ore
Cei doi adolescenți, de 17 ani, suspectați că sunt autorii unui jaf într-un magazin, cu amenințarea vânzătoarei cu un pistol cu bile, au fost miercuri reținuți pentru 24 de ore, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. IPJ a transmis inițial că lucrătorii Poliției Municipiului Constanța - Serviciul Municipal de Investigații Cri
Alba: Persoană lovită mortal de tren, la Valea Lungă
Cadavrul unei persoane necunoscute a fost descoperit miercuri de un angajat al CFR Călători, în timp ce efectua revizia căii ferate pe raza localității Valea Lungă, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Alba. 'La data de 9 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Transporturi Feroviare Blaj au fost sesizați de către un anga
IGPR: Acțiune de amploare a polițiștilor și procurorilor pentru combaterea pornografiei infantile
Polițiștii și procurorii au desfășurat, în ultima săptămână a lunii martie - începutul lunii aprilie, o acțiune amplă ce a avut ca scop combaterea pornografiei infantile, fiind efectuate aproximativ 50 de percheziții în 30 de dosare penale. Potrivit unui comunicat al IGPR transmis, miercuri, AGERPRES, în contextul unei creșteri, l
Eșec pentru primul dosar EPPO/ Judecătorii anulează condamnarea primită de denunțătorul lui Coldea
Curtea de Apel Cluj a anulat, miercuri, condamnarea de patru ani închisoare primită în primă instanță de omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Acesta este primul dosar investigat în Româ
Forumul Judecătorilor: Legile justiției, adoptate în anul 2022, au adus un regres inacceptabil
Asociația Forumul Judecătorilor din România susține, miercuri, că Legile justiției, adoptate în anul 2022, au adus 'un regres inacceptabil', sistemul judiciar fiind afectat grav în privința pilonilor săi, adăugând că, ori de câte ori există perioade electorale, se propune 'intempestiv' modificarea condițiilor de vechime m
Botoșani: Grenadă descoperită într-o gospodărie din localitatea Buimăceni
O grenadă de mână defensivă a fost descoperită marți seara într-o gospodărie din localitatea Buimăceni, în timpul executării unor lucrări pentru rețeaua de aducțiune a apei, au anunțat, miercuri, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit ISU, proprietarul a anunțat imediat autoritățile
UPDATE CCR: Sesizarea ICCJ privind legea de înființare a Autorității de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier - amânată
Curtea Constituțională a României a amânat, marți, pentru miercuri, dezbaterile pe sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier. ORA 05.20 Sesizarea ICCJ pe legea de înființare a ANRMPSG - la CCR
Grupare care trafica minore pentru prostituție, destructurată de DIICOT
Un tânăr de 24 de ani a fost pus sub control judiciar de DIICOT, fiind acuzat că a forțat o fată de 16 ani să se prostitueze. În același dosar, în urmă cu o lună, alți doi tineri, în vârstă de 20 și 24 de ani, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, sub acuzația de trafic de minori. Din probatoriul administrat
CSM: Orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, marți, că orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale și în urma unui dialog 'autentic și onest' cu reprezentanții sistemului judiciar. Reacția CSM vine după ce reprezentanții coaliției de guvernare au anunțat