logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Guvern

Actele normative adoptate în ședința Guvernului României din 9 aprilie 2025

I. ORDONANȚE DE URGENȚÃ

1. ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ privind modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul național de redresare și reziliență

Cuantumul primei anuale care se acordă suplimentar persoanelor fizice și juridice, precum și unităților administrativ-teritoriale pe ale căror terenuri agricole și terenuri degradate sunt efectuate lucrări de împădurire sau reîmpădurire prevăzute în Planul național de redresare și reziliență (PNRR) este majorat prin acest act normativ la 640 euro pe hectar, anual - reprezentând o creștere cu 40% față de 456 euro pe hectar, anual, cât era prevăzut în OUG nr. 35/2022.

Denumit primă de sechestrare forestieră, acest stimulent reprezintă valoarea carbonului stocat în biomasă de către o plantație forestieră timp de 20 de ani de la înființare și se acordă în plus față de banii alocați prin PNRR și schemele de ajutor de stat care se acordă pentru astfel de lucrări prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor și cu aviz favorabil din partea Comisiei Europene.

Condițiile de acordare a acestui stimulent anual rămân neschimbate:

­ banii se acordă în ultimul trimestru al fiecărui an,

­ începând cu anul recepționării lucrărilor de plantare,

­ pentru o perioadă de 20 de ani,

- la cursul Băncii Naționale a României de la data de 1 ianuarie a anului în care se acordă, și

­ în baza unui raport care confirmă existența plantației, întocmit de către Garda Forestieră competentă la nivel teritorial.

Majorarea cuantumului acestei prime de sechestrare forestieră a fost decisă în regim de urgență ținând cont că perioada optimă pentru astfel de lucrări se limitează la primăvară și toamnă, iar pregătirea lor necesită durate mai lungi, pentru realizarea de analize de sol, cartări ale terenului și măsurători cadastrale.

Guvernul vine astfel în sprijinul obiectivului asumat în cadrul Campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, prevăzută în Planul național de redresare și reziliență (PNRR), ca până la sfârșitul anului 2026 să realizeze lucrări de împădurire și reîmpădurire pe o suprafață de circa 28.000 de hectare.

De asemenea, măsura răspunde necesității de creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în principal pentru reabilitarea unor zone puternic afectate de fenomenele de eroziune de suprafață și eoliană, pădurile reprezentând soluția cea mai rezilientă în prevenirea și combaterea fenomene meteo extreme cum sunt seceta, inundațiile sau deșertificarea.

Totodată, majorarea suprafețelor de terenuri acoperite cu vegetație forestieră contribuie semnificativ la diminuarea efectului schimbărilor climatice, dar și la adaptarea la aceste schimbări, prin sporirea stocării carbonului pe termen lung în structuri forestiere și echilibrarea bilanțului național al emisiilor de gaze cu efect de seră.

Acțiunile de împădurire prevăzute în perioada de valabilitate a PNRR vor fi derulate primăvara, în perioada optimă de plantat, care depinde de condițiile meteorologice, înainte ca puieții forestieri să intre în vegetație, precum și toamna, în special pentru puieții de foioase, după intrarea acestora în repaus vegetativ și în condițiile în care solul nu este înghețat. Structura de specialitate a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor va derula campanii de informare și comunicare pentru popularizarea acțiunilor de împădurire, dar și a efectelor benefice pe care astfel de acțiuni le au pentru mediu și pentru populație și societate în general.

II. HOTÃRÂRI DE GUVERN

1. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Strategiei pentru guvernare deschisă în România 2025-2030

Guvernul continuă demersurile în vederea aderării României la OCDE, prin adoptarea Strategiei pentru Guvernare Deschisă în România 2025-2030, un document programatic care instituie un cadru instituțional coerent pentru implementarea politicilor de guvernare deschisă, cu scopul de a consolida încrederea publică și calitatea relației dintre cetățeni și instituțiile statului.

Strategia reprezintă un angajament ferm al statului român în direcția creșterii transparenței, participării și responsabilității în actul de guvernare, fiind elaborată într-un amplu proces consultativ, desfășurat în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, cu participarea autorităților publice centrale și locale, a organizațiilor societății civile și a partenerilor internaționali.

Adoptarea Strategiei se înscrie în angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 14 - Buna guvernanță, Reforma 1, Ținta 407, fiind parte integrantă a pachetului de măsuri destinate consolidării capacității administrației publice centrale și locale de a asigura o guvernare eficientă și incluzivă. Totodată, Strategia reflectă angajamentele internaționale ale României, asumate în calitate de stat membru al Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership - OGP).

Documentul strategic, care include inițiative-cheie și obiective pe termen scurt, mediu și lung, urmărește alinierea României la cele 10 prevederi ale Recomandării OCDE privind guvernarea deschisă și sprijină procesul de aderare la această organizație internațională.

Acest demers reprezintă o etapă esențială în modernizarea administrației publice, este susținut de analize și rapoarte internaționale și completează reformele deja inițiate în acest domeniu.

Acțiunile specifice cuprinse în Strategie vizează:

- promovarea unei înțelegeri coerente a conceptului de guvernare deschisă și a beneficiilor acestuia la nivelul societății;

- consolidarea rolului de coordonare și suport al Secretariatului General al Guvernului în domeniul guvernării deschise;

- consolidarea cadrului normativ în domeniul guvernării deschise;

- crearea unui mediu favorabil pentru organizațiile societății civile din România;

- creșterea transparenței și participării;

- îmbunătățirea coordonării și integrării politicilor și practicilor guvemării deschise la nivelul întregului stat;

- consolidarea protecției și promovării spațiului civic

Prin implementarea acestor măsuri, guvernarea deschisă va deveni un element central în dezvoltarea unei administrații publice mai eficiente, mai transparente și mai inclusive. Aceasta va oferi cetățenilor acces la informații publice într-un mod accesibil și ușor de înțeles, va promova și facilita participarea activă în procesul decizional și în elaborarea politicilor publice. Totodată, va sprijini diversitatea și incluziunea în guvernare, contribuind la creșterea încrederii publice.

Prin aprobarea Strategiei pentru Guvernare Deschisă în România 2025-2030, statul român face un pas esențial în direcția consolidării democrației participative, al creșterii încrederii cetățenilor în instituțiile publice și al alinierii la cele mai bune practici internaționale în domeniu.

Adoptarea acestei Strategii reprezintă o măsură necesară pentru îndeplinirea angajamentelor naționale și internaționale asumate de România, precum și pentru susținerea procesului de reformă și modernizare a administrației publice.

În plus, în contextul procesului de aderare la OCDE, guvernarea deschisă este o prioritate de politică externă pentru România.

Informații suplimentare

În anul 2020, România a aderat, prin Secretariatul General al Guvernului, la Recomandarea Consiliului OCDE privind guvernarea deschisă (OECD/LEGAL/0438).

Potrivit acestei Recomandări, statele aderente trebuie să elaboreze, adopte și implementeze strategii și inițiative dedicate guvernării deschise, menite să promoveze transparența, integritatea, responsabilitatea și participarea părților interesate la formularea și implementarea politicilor publice, într-un mod deschis și incluziv.

Progresele anterioare înregistrate de România, precum și colaborarea cu OCDE, s-au concretizat în două rapoarte de referință, lansate în iulie 2023:

- Open Government Review of Romania

- Civic Space Country Review of Romania

Aceste documente fundamentează direcțiile de acțiune ale Strategiei și oferă recomandări esențiale pentru alinierea României la standardele internaționale în domeniul guvernării deschise.

2. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 178/2024 privind stabilirea cadrului general de implementare a operațiunilor cofinanțate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură prin Programul pentru Acvacultură și Pescuit 2021-2027

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

3. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea Anexei nr. 2 'Lista autorităților competente' și Anexei nr. 3 'Componența Grupului interministerial de lucru pentru acordarea licenței industriale unice' la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 140/2022 privind licența industrială unică
Actul normativ actualizează atât lista autorităților competente în procesul de acordare a licenței industriale unice, cât și componența Grupului interministerial de lucru pentru acordarea licenței industriale unice, armonizându-le cu legislația în vigoare privind unele modificări intervenite la nivelul unor instituții din administrația publică centrală, ca urmare a unor procese de reorganizare.

4. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea plății cotizației anuale a României ce decurge din calitatea de membru în cadrul Fundației Europene pentru Tineret

Guvernul a aprobat plata contribuției financiare, în valoare de 59.294 euro, echivalent în lei, aferentă calității de membru în cadrul Fundației Europene pentru Tineret, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Aprobarea acestei contribuții asigură respectarea obligațiilor financiare internaționale ale României, evitând astfel riscul unor penalități. Conform prevederilor în vigoare, contribuția trebuie achitată până la data de 30 iunie 2025, efectuarea plății după acest termen poate atrage penalități de întârziere.

5. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea plății cotizației anuale a României ce decurge din calitatea de membru la Asociația Europeană a Cardurilor de Tineret

Guvernul a aprobat plata contribuției financiare, în valoare de 4.925 euro, echivalent în lei, aferentă calității de membru în cadrul Asociației Europeană a Cardurilor de Tineret, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Aprobarea acestei contribuții asigură respectarea obligațiilor financiare internaționale ale României, evitând astfel riscul unor penalități. Conform prevederilor în vigoare, contribuția trebuie achitată până la data de 30 iunie 2025, efectuarea plății după acest termen poate atrage penalități de întârziere.

6. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind modificarea denumirii, descrierii tehnice, adresei și actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Spitalului General CF Sibiu, unitate aflată în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

7. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea cuantumului și a plății contribuției României pentru anul financiar 2025, ca urmare a ratificării Acordului privind Curtea unică în materie de brevete

Executivul a aprobat plata contribuției României la bugetul Curții Unice în Materie de Brevete (CUB) pentru anul 2025, în valoare de 75.696 de euro, echivalent în lei. Suma acoperă contribuția la Fondul de capital de lucru (WCF) și o parte din cheltuielile de exploatare și investițiile IT CAPEX.
Finanțarea acestei contribuții provine de la bugetul de stat, fiind împărțită în mod egal între Ministerul Justiției și Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. Plata se bazează pe prevederile Acordului CUB, ratificat de România prin Legea nr. 81/2024, publicată în Monitorul Oficial.

România a ratificat Acordul după intrarea sa în vigoare, la 1 septembrie 2024, astfel că nivelul contribuțiilor este stabilit conform articolului 37 alin. (3) din Acord. Acestea se calculează pe baza numărului de brevete europene active în România și a litigiilor privind încălcarea sau revocarea acestora din ultimii trei ani.

La 25 noiembrie 2024, Comitetul Bugetar al CUB a aprobat bugetul pentru 2025 și a stabilit contribuțiile statelor membre, aplicând un mecanism corectiv pentru a atenua impactul noii chei de contribuție. Ulterior, pe 5 decembrie 2024, CUB a solicitat României plata contribuției, cu termen limită 15 februarie 2025.

8. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea descrierii tehnice a unor drumuri forestiere, precum și trecerea, cu titlu gratuit, a unor tronsoane de drumuri forestiere și a terenurilor aferente acestora din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva în domeniul public al comunei Slatina, județul Suceava

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

9. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ,,Sistem de alertă timpurie - SAT (Early warning system)'

Guvernul își propune să crească nivelul de încredere și siguranță în utilizarea cărții electronice de identitate (CEI), precum și în accesarea serviciilor electronice publice, prin implementarea Sistemului de alertă timpurie - SAT (Early Warning System), o investiție în valoare de 106,4 milioane lei (inclusiv TVA).

Obiectivul este asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru toate componentele implicate în emiterea și gestionarea cărții electronice de identitate (CEI), inclusiv pentru infrastructura IT&C care susține serviciile digitale ale Ministerului Afacerilor Interne.

În contextul amenințărilor cibernetice tot mai complexe, sistemul SAT va avea un rol esențial în protejarea resurselor informatice necesare furnizării serviciilor publice electronice, atât pentru cetățeni, cât și pentru personalul MAI.

Sistemul facilitează interacțiunea digitală dintre entitățile publice/private și cetățeni, prin intermediul unei infrastructuri informatice sigure și reziliente.

Proiectul este finanțat prin PNRR, Componenta 7 - Transformare digitală, în cadrul Investiției 8 - CEI și semnătura digitală calificată, Jalon 174, și propune o abordare integrată și proactivă pentru prevenirea, descurajarea și contracararea agresiunilor cibernetice complexe.

Durata de execuție a proiectului este eșalonată pentru o perioada de 22 de luni.

Contractul de finanțare pentru implementarea SAT a fost semnat de Ministerul Afacerilor Interne în august 2024, ca parte a procesului de implementare a cărții electronice de identitate.

Sistemul de alertă timpurie reprezintă soluția de securitate optimă pentru asigurarea exploatării sistemelor utilizate în emiterea și punerea în circulație a CEI, precum și pentru utilizarea, în mod neîntrerupt și în condiții de siguranță, a serviciilor publice electronice furnizate de MAI. În acest fel, se vor crea premisele realizării în mod automat a colectării, procesării, validării și evaluării integrate a datelor și informațiilor multisursă pentru anticiparea, detectarea, prevenirea și contracararea amenințărilor de securitate, tehnice și non tehnice, asociate cu emiterea și utilizarea CEI.

Sistemul de alertă timpurie presupune implementarea următoarelor componente:

- Componenta 1 - automatizarea proceselor de colectare, validare și evaluare integrată a datelor și informațiilor multisursă necesare detecției și anticipării amenințărilor de securitate generate de tehnologiile emergente pe baza evaluărilor predictive complexe asociate emiterii și utilizării CEI pentru accesarea serviciilor publice electronice de către populație.

- Componenta 2 - extinderea sistemului de securitate și apărare cibernetică al MAI prin dezvoltarea unor capacități tehnice de detecție, monitorizare și analiză a evenimentelor de securitate, interoperabile CERT-INT în vederea corelării alertelor cu amenințările cibernetice și optimizarea acțiunilor de anticipare, prevenție și răspuns imediat în cazul apariției unor incidente cibernetice.

- Componenta 3 - Back-up și disaster recovery pentru sistemul de alertă timpurie cu privire la riscurile de securitate (inclusiv riscurile cibernetice) asociate CEI și serviciilor publice electronice ale MAI.

Informații suplimentare

Conform Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, este necesară aprobarea Guvernului pentru nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea cheltuielilor din categoriile de investiții din programele publice, atunci când valoarea acestora depășește 100 milioane lei.

10. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unor imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Centrul de Formare Inițială și Continuă al Ministerului Afacerilor Interne

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

11. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea modelului steagului comunei Valea Lungă, județul Alba

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

12. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Actului adițional nr. 10/2025 la licența de concesiune nr. 860/1999 a activității de exploatare a granitului pentru construcție din perimetrul Bratcu - Meri, județul Gorj

Executivul a aprobat actul adițional de prelungire a duratei de exploatare a granitului pentru construcție din perimetrul Bratcu-Meri, județul Gorj, pe o perioadă de 5 ani contractuali până la data de 23.04.2030, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte cinci ani.

Prelungirea licenței este aplicată în limita perimetrului de exploatare acordat, cheltuielile estimate pentru activitatea de exploatare aferente perioadei 24.04.2025 - 23.04.2030 sunt actualizate la valoarea de 3.028.554 lei.

13. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Actului adițional nr. 4/2025 la licența de concesiune nr. 924/1999 a activității de exploatare a granitului pentru construcție din perimetrul Măcin - Derea - Anton - Sulule, județul Tulcea

Executivul a aprobat actul adițional de prelungire a duratei de exploatare a granitului pentru construcție din perimetrul Măcin-Derea-Anton-Suluk, județul Tulcea, pe o perioadă de 5 ani contractuali până la data de 23.04.2030, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte cinci ani.

Prelungirea licenței este aplicată în limita perimetrului de exploatare acordat, iar cheltuielile estimate pentru activitatea de exploatare aferente perioadei 2025-2030 sunt actualizate la valoarea de 9.929,7 mii lei.

14. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației și Cercetării, pentru finanțarea în anul 2025 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat
175 de unități de învățământ preuniversitar de stat vor beneficia de o sumă totală de circa 14,5 milioane lei pentru lucrări de investiții necesare pentru amenajarea grupurilor sanitare conforme.

Cheltuielile cu branșamentele pentru apă potabilă și canalizare vor fi suportate din bugetul autorităților locale.

Modul de utilizare a sumelor și contractele de lucrări se vor urmări de autoritățile locale, împreună cu Inspectoratele școlare Județene și unitățile de învățământ, care vor monitoriza și vor informa periodic Ministerul Educației și Cercetării cu privire la modul de derulare a lucrărilor. Din suma alocată, 12, 7 milioane de lei este destinată pentru continuarea lucrărilor începute în 2024 (conform HG nr. 366/2024 și HG nr. 1278/2024), iar 1,8 milioane de lei pentru lucrări noi de amenajare a grupurilor sanitare în școli fără astfel de facilități conforme.

Sumele sunt transferate prin inspectoratele școlare județene către unitățile administrativ-teritoriale nominalizate.

15. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenți obiectivului de investiții 'Varianta de ocolire Baia Mare', județul Maramureș

Prin Hotărârea aprobată astăzi de Guvern poate fi demarată investiția de peste 3,2 miliarde de lei, pentru construirea variantei de ocolire a municipiului Baia Mare cu o lungime de 31,8 kilometri lungime. Astfel că, în aproximativ 2 ani, cât este estimată perioada de realizare a variantei ocolitoare, traficul greu și de tranzit va putea fi scos din municipiul Baia Mare, cu beneficii atât de confort pentru cetățeni, cât și de mediu și economice.

Proiectul finanțat din fonduri europene și de la bugetul de stat este o investiție strategică pentru conectivitatea rutieră a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, dar și pentru întreg sistemul de transport național.

16. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru reaprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenți obiectivului de investiții 'Drum TransRegio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR35 și Drumuri de Legătură', județul Cluj

Hotărârea reaprobă indicatorii tehnico-economici ai etapei I de construire centurii metropolitane Cluj (Drumul TransRegio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură). Reaprobarea indicatorilor tehnico-ecocomici este necesară având în vedere creșterea costurilor materialelor de construcție și dinamica pieței energetice în perioada 2022-2025.

Primul sector al centurii metropolitane Cluj va avea o lungime de 23,67 km, dintr-un total de 42,13 (etapa I și etapa II). Lungimea drumurilor de legătură va fi de 19,6 km dintr-un total de 32,33 km, vor exista 14 nostru rutiere dintr-un total de 20 de noduri rutiere, precum și 5 tuneluri. Valoarea investiției pentru acest sector de 23 km este de 6,87 miliarde lei, iar valoarea totală a lucrărilor (etapa I și etapa II) se ridică la 9,38 miliarde lei. Durata de execuție a lucrărilor pentru această primă etapă este de 48 de luni.

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile Programul Transport 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.

III. MEMORANDUMURI

1. MEMORANDUM cu tema: Desemnarea membrului și membrului supleant din partea României în Consiliul de Administrație al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA)

Prin acest memorandum a fost desemnat domnul Zsolt Molnar în calitatea de membru din partea României în Consiliul de Administrație al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, respectiv domnul Ciprian Ioniță, în calitatea de membru supleant în aceeași instituție.
Aceste numiri au fost făcute de Guvern având în vedere că, la data de 6 ianuarie 2025, s-au încheiat vechile mandate. În aceste condiții, Comisia Europeană a solicitat României desemnarea unor noi membri.

Consiliul de administrație este alcătuit din persoane care dețin cunoștințe solide în domeniul drepturilor fundamentale, o experiență adecvată de management al organizațiilor din sectorul public sau privat.

2. MEMORANDUM cu tema: Prelungirea, pentru o nouă perioadă de 6 luni, în intervalul 15 aprilie 2025 -15 octombrie 2025 a valabilității Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) - Leușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România

Prin acest memorandum se prelungește cu încă șase luni, până la 15 octombrie 2025, valabilitatea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) - Leușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România. Măsura a fost luată pentru simplificarea, fluidizarea și coordonarea controlului la frontieră.

Perioada inițială de aplicare a Acordului a fost 15 aprilie 2023-15 octombrie 2023, aceasta fiind prelungită cu trei perioade succesive de câte 6 luni: 15 octombrie 2023-15 aprilie 2024, 15 aprilie 2024 - 15 octombrie 2024 și 15 octombrie 2024 - 15 aprilie 2025.

Toate prelungirile au fost realizate în baza unor evaluări în comun ale rezultatelor sistemului de control, efectuate de către autoritățile de frontieră anterior încetării Acordului.

IV. INFORMÃRI

1. INFORMARE privind stadiul pregătirii și organizării alegerilor pentru Președintele României din anul 2025

Guvernul a luat act de această informare.

V. PUNCTE DE VEDERE

1. PUNCT DE VEDERE cu privire la 6 inițiative legislative

2. PUNCT DE VEDERE cu privire la 24 inițiative legislative parlamentare aflate în dezbaterea Camerei Deputaților

Punctele de vedere au fost aprobate.

Biroul de presă al Guvernului

Afisari: 286

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].