Aproximativ 380 de persoane vor fi duse la audieri, în cazul grupării care a înşelat instituţii publice

Aproximativ 380 de persoane vor fi audiate miercuri la sediul DIICOT - Structura Centrală şi sediile mai multor structuri din cadrul Poliţiei, după percheziţiile efectuate în Capitală şi judeţele Olt, Vâlcea, Argeş, Caraş-Severin şi Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care a înşelat mai multe instituţii şi autorităţi publice din România prin fraude informatice, prejudiciul fiind de peste 7 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii acestei grupări sunt acuzaţi de înşelăciune, fraudă informatică, spălare de bani, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi complicitate la aceste infracţiuni.
În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu sfârşitul anului 2015, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat în vederea spălării sumelor de bani provenite din săvârşirea de infracţiuni de înşelăciune şi fraudă informatică.
În perioada 2016 - 2021, structura grupului s-a modificat periodic prin aderarea la grup a mai multor racolatori şi cărăuşi de bani, însă nucleul grupării a rămas acelaşi, legăturile dintre membrii principali bazându-se în principal pe încredere reciprocă.
Procurorii susţin că liderul grupării era cel care ţinea legătura cu autorii infracţiunilor de înşelăciune şi fraudă informatică, cărora le furniza datele necesare transferării sumelor de bani obţinute prin inducerea în eroare a persoanelor vătămate sau virate în urma acţiunilor specifice infracţiunii de fraudă informatică. De asemenea, îi coordona pe ceilalţi membri ai grupării, stabilindu-le roluri bine determinate.
O parte semnificativă a sumelor de bani spălate de către gruparea infracţională au fost virate de către persoane vătămate din România şi din străinătate, în special din Spania, de regulă autorităţi publice, instituţii publice şi instituţii de interes public, în urma acţiunilor de inducere în eroare a angajaţilor acestora.
Membrii grupării contactau telefonic persoana vătămată şi îşi atribuiau calitatea de angajat al unui furnizor. În cursul convorbirii, comunicau schimbarea conturilor bancare în care urmau a fi efectuate plăţile aferente facturilor scadente şi viitoare. La scurt timp după finalizarea discuţiei telefonice, persoana vătămată primea un mesaj email care conţinea o adresă purtând antetul furnizorului şi eventual numele şi semnăturile persoanelor din conducere, prin care se solicita persoanei vătămate efectuarea plăţilor facturilor scadente şi viitoare într-un alt cont bancar, decât acela în care se efectuaseră anterior.
Titularii conturilor în care se făcea virarea sumelor de bani erau racolaţi de către membrii grupului infracţional, în special, dintre persoanele fără posibilităţi financiare. Contra unor sume de bani, cuprinse între 50 şi 500 de lei, acestea din urmă deschideau conturi la bănci din România şi din străinătate, folosind acte de identitate reale sau falsificate şi oferind ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori.
După transferarea de către persoanele vătămate sau de către autorii fraudelor informatice a sumelor de bani în conturile bancare ale intermediarilor, acestea erau ulterior mutate de către un alt membru al grupării în diverse conturi bancare, iar mai apoi erau retrase în numerar de la bancomate de pe teritoriul României sau al altor state europene.
Modul în care era structurată activitatea grupului era menită să asigure un nivel de anonimitate în jurul liderilor marcanţi ai acesteia, identitatea lor fiind ascunsă membrilor de rang inferior, cu care nu interacţionau niciodată în mod direct, ci doar prin interpuşi.
Activitatea acestei grupări s-a desfăşurat pe teritoriul mai multor state, conturile bancare utilizate de membrii săi fiind deschise în România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania şi altele, gruparea devenind cunoscută pe piaţa spălătorilor de bani din Europa.
Până în prezent, sumele de bani ce au făcut obiectul mecanismului de spălare sunt estimate la peste 7 milioane de euro.
În urma percheziţiilor efectuate miercuri, au fost ridicate suma de 532.133 de lei şi 17.000 de euro, aproximativ 250 de telefoane mobile, documente bancare emise în alte state din Uniunea Europeană şi din Federaţia Rusă, laptopuri, routere portabile, 719 cartele SIM, 132 de carduri bancare, un pistol cu bile fără autorizaţie şi diverse documente privind tranzacţii bancare. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Un bărbat a fost arestat preventiv după încălcarea ordinului de protecție și incendierea ușii locuinței victimei
Un bărbat de 40 de ani, din comuna Ceuașu de Câmpie, a fost reținut, iar apoi arestat preventiv, după ce a încălcat ordinul de protecție emis pe numele său de instanță, apropiindu-se de locuința victimei și incendiind ușa de la intrare, a anunțat, duminică, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș. 'În fapt, la data
Incident CFR-Universitatea/ Mobilul infracțiunii nu are legătură cu etnia; bărbatul suspectat - sub control judiciar
Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus, duminică, plasarea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile a unui bărbat de 38 de ani, care ar fi aruncat cu o sticlă de bere într-un grup de persoane după meciul de fotbal dintre CFR Cluj și Universitatea Cluj de luni. 'Procurorul de caz din cadrul Parchetului de
Două femei bănuite de o spargere în Caransebeș și urmărite de polițiști au intrat cu mașina într-un autotren; una a murit
O femeie de 41 de ani, bănuită că ar fi dat o spargere la o casă din Caransebeș, a murit într-un accident rutier, după ce, urmărită de o mașină a Poliției, a fugit cu un autoturism până în zona localității Armeniș, iar acolo s-a lovit frontal de un autotren, a informat, duminică, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin.
DSU anunță că va sesiza CNCD privind declarațiile managerei SCJU Constanța referitoare la schimbarea șefei UPU
Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) informează, sâmbătă, că va sesiza CNCD privind declarațiile făcute de managera Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța referitoare la principalele motive ale schimbării din funcție a șefei UPU, considerând că acestea au un 'caracter profund discriminator și ofensator', întrucât fac
Cluj: Bărbat reținut după ce s-a dezbrăcat complet în fața polițiștilor
Un bărbat de 42 de ani din Timișoara a fost reținut de polițiștii clujeni pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj contra bunelor moravuri, după ce s-a dezbrăcat complet în fața acestora. Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de IPJ Cluj, incidentul a avut loc pe 3 aprilie, în Huedin.
IGPR: Măsuri preventive față de 21 de persoane, dispuse în ultimele două săptămâni pentru infracțiuni economice
Polițiștii au pus în aplicare, în ultimele două săptămâni, 162 de mandate de percheziție domiciliară și 80 de mandate de aducere și au dispus măsuri preventive față de 21 de persoane în cadrul unor dosare penale privind infracțiuni economice. De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii de 54.825.166 de lei pentr
Bistrița-Năsăud: Eleva acuzată că ar fi bătut o profesoară, cercetată sub control judiciar
Eleva în vârstă de 16 ani care a fost reținută pentru 24 de ore după ce ar fi bătut o profesoară din Beclean a fost plasată sub control judiciar, informează, vineri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud. 'Față de tânăra de 16 ani din Beclean, cercetată pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe, a
IGPR: 345 de acțiuni în domeniul verificării armelor, în primele trei luni ale anului
Structurile arme, explozivi și substanțe periculoase ale Poliției Române au efectuat, în primele trei luni ale anului, 345 de acțiuni privind controlul armelor și braconaj cinegetic și 91 de acțiuni pe linie de explozivi și substanțe periculoase. Au fost efectuate 2.224 de controale pe linie de arme la persoane fizice și juridice ș
Bistrița-Năsăud: Elevă de 16 ani, reținută după ce ar fi bătut o profesoară; femeia are traumatism cranio-cerebral
O elevă în vârstă de 16 ani a fost reținută pentru lovire sau alte violențe după ce ar fi bătut o profesoară din Beclean, femeia ajungând la spital cu traumatism cranio-cerebral. Potrivit datelor comunicate, vineri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, agresiunea s-ar fi petrecut fără un motiv aparent.
DGPMB: Doi bărbați și o femeie, cercetați pentru tâlhărie calificată de Serviciul de Investigații Criminale - Sector 5
Doi bărbați și o femeie bănuiți de tâlhărie calificată au fost duși la sediul Serviciului de Investigații Criminale - Sector 5, după ce ar fi amenințat cu cuțitul un bărbat să le dea verigheta, în locul bijuteriei obligându-l să scoată de la bancomat 1.000 de lei. 'Astăzi, 4 aprilie, polițiști din cadrul Direcției General
Ialomița: Doi bărbați, reținuți după ce au furat cablul ce deservea la semnalizarea și dirijarea traficului feroviar
Doi bărbați au fost reținuți de polițiștii ialomițeni după ce au furat zeci de metri de cablu care deservea la semnalizarea și dirijarea traficului feroviar în stația CFR Fetești, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Ialomița. 'Ieri, 3 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Postul
Bercea Mondialu și trei membri ai familiei sale au fost arestați preventiv pentru cămătărie și șantaj
Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a interlopului Bercea Mondialu alături de trei membri ai familiei sale într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Potrivit deciziei instanței, au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, Constantin Anghel zis
Sibiu: Șofer depistat cu 220 de kilometri la oră, pe autostrada A1
Un șofer din județul Vâlcea a fost prins de către polițiști cu viteza de 220 de kilometri pe oră, în timp ce circula pe autostrada A1, în zona orașului Tălmaciu, a anunțat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, pe pagina de
MApN: Îmbunătățirea sprijinului militar acordat de statele membre UE pentru Ucraina - pe agenda discuțiilor de la Varșovia
Îmbunătățirea sprijinului militar acordat de statele membre ale Uniunii Europene pentru Ucraina s-a aflat pe agenda discuțiilor la Reuniunea de la Varșovia, a informat, joi, MApN. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat, miercuri și joi, la Reuniunea informală a mini
Mureș: Creștere cu aproape 60% a incendiilor de vegetație uscată și a arderilor necontrolate de la începutul anului
Prim adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Horea' al județului Mureș, colonel Cristian Buhăianu, a declarat, joi, că de la începutul acestui an s-au înregistrat 188 de incendii de vegetație uscată și arderi necontrolate, cu 57,98% mai multe decât în primele trei luni ale anului trecut.