Comunicat de presă - Ministerul Afacerilor Interne
În data de 22 mai 2025, premierul interimar și ministrul Afacerilor Interne al României, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere bilaterală cu doamna Daniella Misail-Nichitin, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, aflată la București cu ocazia participării la cea de-a 9-a ediție a Black Sea and Balkans Security Forum.
Cei doi oficiali au trecut în revistă principalele subiecte aflate în atenție în cadrul cooperării bilaterale, precum și perspectivele consolidării acesteia, accentul fiind pus pe securitatea regională și sprijinul pentru consolidarea parcursului democratic și european al Republicii Moldova.
Fluidizarea traficului la frontieră a reprezentat un alt subiect abordat în detaliu, cei doi interlocutori convenind asupra necesității unei abordări constructive pentru eficientizarea controlului în punctele de trecere a frontierei, inclusiv prin instituirea controlului coordonat. România și Republica Moldova implementează deja acest tip de control la PTF Albița - Leușeni (începând cu 15 aprilie 2023), pe sensul de intrare în România și urmează să îl implementeze, în următoarea perioadă, și la PTF Galați-Giurgiulești.
Ministrul Predoiu a transmis că: 'Frontiera comună nu trebuie tratată ca o simplă linie de separație, ci ca o zonă de cooperare operativă întărită, unde ne unim eforturile în beneficiul cetățenilor și pentru a proteja securitatea. Autoritățile noastre depun eforturi deosebite pentru a reglementa aceste aspecte și printr-o dezvoltare coerentă a infrastructurii de frontieră vom obține rezultatele scontate.
Implementarea controlului coordonat și garantarea securității frontierelor sunt obiective complementare. Trebuie doar să construim un sistem care oferă ambele, printr-o abordare etapizată, investiții coerente, prin continuarea cooperării transfrontaliere la aceeași parametri ridicați și cu transparență față de cetățenii noștri.'
În privința dinamicii cooperării bilaterale, cei doi miniștri au apreciat evoluțiile înregistrate în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere prin valorificarea la cel mai înalt nivel a tuturor mecanismelor de cooperare polițienească aflate la dispoziție: task-force-uri, grupuri de lucru, echipe comune, patrulări comune. Cu titlu de exemplu, au fost menționate cele peste 250 de misiuni comune desfășurate, în primele 4 luni ale anului 2025, la frontiera cu Republica Moldova.
Întâlnirea a reconfirmat angajamentul ferm al ambelor părți de a consolida cooperarea într-un context internațional complex, marcat de provocări multiple, atât în interiorul celor două state, cât și la nivel regional.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].