Comunicat de presă - Institutul Francez din România
Ziua Biodiversității sărbătorită la București
Natură, educație, angajament civic
Pentru a marca Ziua Internațională a Biodiversității, sărbătorită în întreaga lume pe 22 mai, Asociația Parcul Natural Văcărești, Ambasada Franței și Institutul Francez din România au organizat pe 21 mai o vizită în Pajiștea Petricani, o arie naturală protejată din București.
Situată în nordul Bucureștiului și acoperind o suprafață de șase hectare, Pajiștea Petricani este un veritabil sanctuar al biodiversității. Aceasta adăpostește 225 de specii de animale - dintre care 50 protejate - precum și 88 de specii de plante, reprezentând un patrimoniu natural excepțional într-un mediu urban restrâns. De la documentarea științifică a zonei în 2021, Asociația Parcul Natural Văcărești a depus eforturi pentru a o face accesibilă tuturor prin ecologizare, crearea unei infrastructuri de vizitare adecvate și amplasarea unor panouri informative, alături de sute de voluntari - iubitori de natură și membrii ai comunității locale.
La vizită au participat domnul Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România și echipa sa, reprezentanți ai Ambasadei Franței în România, domnul Rareș Hopincă primar al Sectorului 2, alături de reprezentanți ai Direcției de Mediu și ai Direcției pentru Relații cu ONG-urile din cadrul Primăriei Generale și ai Administrației pentru Dezvoltarea și Implementarea Proiectelor din Zona Metropolitană București, precum și 20 de elevi de la Școala Centrală din București. Vizita, condusă de echipa Asociației Parcul Natural Văcărești, a permis participanților să se familiarizeze cu diferitele specii rare care populează această zonă și să reamintească problemele legate de protejarea mediilor naturale în zonele urbane. Evenimentul s-a încheiat cu plantarea simbolică a unui jugastru (Acer campestre) la locul de belvedere cel mai înalt al Pajiștii Petricani.
Aprobat deja în unanimitate de Consiliul Local al Sectorului 2 din București în toamna anului trecut, statutul de arie naturală protejată al Pajiștii Petricani o transformă în cea de-a doua arie naturală protejată din București, după Parcul Natural Văcărești - o bijuterie de natură sălbatică într-un oraș tot mai dornic de a conserva ecosisteme bogate în biodiversitate.
***
Fondată în 2014, Asociația Parcul Natural Văcărești este inițiatoarea procesului de recunoaștere oficială a primului parc natural urban din România - Parcul Natural Văcărești, inaugurat pe 11 mai 2016. Între 2014 și 2021, asociația a implementat 25 de proiecte de conservare și educație ecologică, ajungând la peste 40.000 de beneficiari. În colaborare cu autorități publice și parteneri privați, asociația lucrează pentru a reconecta locuitorii orașului cu natura și pentru a consolida reziliența ecologică a Bucureștiului.
În prezent, Asociația Parcul Natural Văcărești își continuă angajamentul, acționând pentru protejarea ultimelor zone naturale ale orașului, din care face parte Pajiștea Petricani, alături de Pădurea Băneasa, Valea Saulei, Stufărișurile din Dobroești și Lunca Dâmboviței la intrarea în Lacul Morii. Recunoașterea oficială a acestor zone ar oferi fiecărui locuitor al Bucureștiului 7 mp suplimentari de spațiu verde accesibil, care este esențial pentru calitatea vieții în oraș.
***
Institutul Francez din România a fost fondat la București la 30 mai 1924 și s-a extins ulterior la Cluj, Iași și Timișoara. Plasat sub tutela Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe și a Ambasadei Franței în România, Institutul Francez din România sărbătorește Centenarul în perioada mai 2024 - mai 2025, un prilej de a celebra o sută de ani de cooperare culturală, artistică, academică, lingvistică, educațională și științifică, și în același timp, de a marca o prietenie cu rădăcini adânci, susținută activ de puterea comunității francofone din România.
Anul festiv devine un cadru motivant pentru a contura viitorul, cu baze solid ancorate într-un ecosistem foarte bogat și dinamic, în care se acordă o atenție deosebită tinerilor, creației noi, cercetării, schimburilor și angajamentelor societății civile.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].