logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

26 septembrie - Ziua europeană a limbilor

Image

La 26 septembrie este marcată, anual, Ziua europeană a limbilor, la iniţiativa Consiliului Europei, potrivit http://edl.ecml.at/.

Scopul Zilei europene a limbilor este de a promova plurilingvismul, drept punte esenţială de comunicare între popoare, dar şi un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoaşterea limbilor străine facilitează o mai bună înţelegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european, descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a obţine o perspectivă diferită asupra lumii şi de a-i înţelege mai bine pe cei din jur.

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a recomandat ca Ziua europeană a limbilor să fie organizată în mod flexibil şi descentralizat, astfel încât să răspundă dorinţelor şi resurselor statelor membre care ar putea astfel să definească mai bine propriile lor demersuri. Totodată, Comitetul de Miniştri a invitat Uniunea Europeană să se alăture acestei iniţiative, se arată la adresa de internet edl.ecml.at.

Anul 2001 a fost proclamat de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană ''Anul European al limbilor''. Activităţile organizate cu acel prilej, care au implicat mii de persoane din 45 de state, au celebrat diversitatea lingvistică în Europa şi au promovat învăţarea limbilor.

Tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.

Tema ediţiei din 2024 a Zilei europene a limbilor este "Pacea prin diversitate lingvistică", arată site-ul oficial al evenimentului, edl.ecml.at.

"Cei 700 de milioane de locuitori din 46 de State membre ale Consiliului Europei sunt invitaţi să înveţe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la şcoală, cât şi în afara ei. Convins că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale şi că este unul dintre elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, Consiliul Europei încurajează plurilingvismul în Europa", subliniază edl.ecml.at.

Cititorii site-ului sunt încurajaţi să realizeze un poster care să reflecte ideea de pace prin diversitate lingvistică. În acest sens, este permisă utilizarea citatelor, simbolurilor şi operelor de artă care să transmită mesajul de unitate şi înţelegere în diverse limbi. Cele mai reuşite cinci lucrări vor fi premiate, iar 30 dintre ele vor fi expuse la sediul Centrului European pentru Limbi Moderne. Adresa la care fişierele în format tip fotografie sau PDF pot fi trimise este: https://edl.ecml.at/Activities/peace/tabid/4295/language/ro-RO/Default.aspx.

Cu ocazia marcării Zilei europene a limbilor, Institutul Cultural Român invită publicul din Veneţia, New York, Chişinău, Tel Aviv, Bruxelles, Bucureşti, Londra, Lisabona, Madrid, Varşovia şi Stockholm la ateliere lingvistice şi cursuri de limbi străine, spectacole, concerte, ateliere şi sesiuni de povestiri pentru copii, se arată într-un comunicat de presă al ICR.

La 26 septembrie, la sediul Institutul Cultural Român din Bucureşti (Aleea Alexandru nr. 38), are loc un program de evenimente cu acces liber, dedicat publicului de toate vârstele. Evenimentul organizat de Departamentul EUNIC şi Multilingvism al ICR cuprinde ateliere şi jocuri lingvistice, ''live painting'' şi un spectacol al Asociaţiei Culturale Kitharalogos.

Tot în ziua de 26 septembrie, EUNIC (European Union National Institutes for Cultures) Brussels organizează Festivalul TRANSPOESIE, cu scopul de a prezenta poeţi contemporani şi poeziile acestora publicului belgian şi internaţional din Bruxelles. România va fi reprezentată de Radu Vancu, care va aborda influenţele suprarealismului în opera sa.

ICR Bruxelles se numără şi printre partenerii Festivalului EuropaNova "Terres mythiques" din perioada 26-29 septembrie, la care participă Andreea Răsuceanu şi Ioana Maria Stăncescu, alături de Tatiana Ţîbuleac, Dan Coman, Anda Vahnovan, Marius Chivu şi Daniela Zeca Buzura.

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău şi partenerii din clusterul EUNIC Moldova vor organiza la 26 septembrie un "treasure hunt": elevi din 20 de licee şi şcoli vor asista la cursuri de limbă şi cultură ale ţărilor implicate.

EUNIC Israel organizează, în colaborare cu Delegaţia Uniunii Europene în Israel, prima ediţie a Zilei Europene a Limbilor la 26 septembrie, în portul Tel Aviv. România, reprezentată de ICR Tel Aviv, şi celelalte şapte ţări participante au câte un stand pentru sesiunile de "speak-dating" adresate publicului care doreşte să se familiarizeze cu limbile europene prezentate.

Institutul Cultural Român de la New York, alături de clusterul EUNIC New York, va marca Ziua Europeană a Limbilor pe 28 septembrie, la Queens Night Market, spaţiu alternativ cunoscut celor din New York ca fiind un adevărat creuzet cultural, vizitat anual de sute de participanţi.

În Europa există în jur de 225 de limbi indigene, ceea ce reprezintă 3% din totalul mondial, arată site-ul Centrului European pentru Limbi Moderne din cadrul Consiliului Europei, edl.ecml.at. Majoritatea limbilor Europei fac parte din una din cele trei mari familii lingvistice indo-europene: limbile romanice, limbile germanice şi limbile slavice.

Pe plan mondial, cei peste şapte miliarde de oameni vorbesc între 6.000 şi 7.000 de limbi diferite. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia şi Africa. Peste jumătate din populaţia mondială este bilingvă. Limba maternă este, de cele mai multe ori, cea pe care o cunoaştem şi o utilizăm cel mai mult. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: coe.int

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul tenismen Juan Carlos Ferrero

Fostul jucător profesionist de tenis și actual antrenor Juan Carlos Ferrero s-a născut la 12 februarie 1980, în orașul Ontinyent din provincia Valencia, în estul Spaniei, arată atptour.com. Supranumit 'Țânțarul' ('Mosquito') pentru agilitatea sa și constituția fizică zveltă, Ferrero a început să joace tenis de la vâ

Documentare 12-02-2025 10:00

12 februarie - Ziua internațională pentru prevenirea extremismului violent care ar conduce la terorism (ONU)

Extremismul violent reprezintă un afront adus scopurilor și principiilor Națiunilor Unite. Subminează pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea durabilă. Nicio țară sau regiune nu este imună la impactul acestuia, subliniază www.un.org. Extremismul violent este un fenomen divers, fără o definiție cl

Documentare 12-02-2025 09:00

Festivalul Lampioanelor din Taiwan are loc între 12 și 23 februarie 2025

Festivalul Lampioanelor din Taiwan debutează, anul acesta, pe 12 februarie și se va încheia pe 23 februarie, menționează www.taiwanobsessed.com. Evenimentul oferă o oportunitate unică de a descoperi cultura taiwaneză și este emblematic pentru tradiția locală fiind caracterizat de multitudinea felinarelor col

Documentare 12-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu pe râul între pajiști, ci pe ape singuratice și amare, locuite de furtuni, se află măreția.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 12-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei; Sf. Mucenic Hristea Greco-catolice Sf. aep. Meletie al Antiohiei Romano-catolice Ss. Martiri din Abitina Sfântul Meletie, arhiepiscop al Antiohiei, este pomenit în calendarul creșt

Documentare 12-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 februarie

Este a 43-a zi a anului 2025. Au mai rămas 322 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 20 m și apune la 17 h 41 m. Luna apune la 07 h 32 m și apune la 17 h 33 m. Lună Plină 15 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 11-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Creatorul de modă Alexander McQueen

Alexander McQueen s-a născut la 17 martie 1969, la Londra. A fost un designer britanic cunoscut pentru hainele sale inovatoare, show-urile șocante de pe podium și o croitorie precisă. A crescut în East End, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai unui tată, șofer de taxi, și a unei mame, care era profesoară de studii sociale și genealog. La vârs

Documentare 11-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela (11 februarie)

Eliberarea lui Nelson Mandela din închisoare la 11 februarie 1990, după 27 de ani de detenție, a fost cel mai reprezentativ moment al sfârșitului apartheidului în Africa de Sud. Eroul luptei anti-apartheid Nelson Mandela a fost arestat în 1962 și condamnat în 1964 pentru sabotaj și complot împotriva statului ca lider al aripii înarma

Documentare 11-02-2025 09:00

11 februarie - Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei (ONU)

Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei se marchează la 11 februarie în întreaga lume. Tema din 2025 este 'Building a Future for Women in Science' ('Construirea unui viitor pentru femei în știință'), conform www.un.org. Anul 2025 march

Documentare 11-02-2025 08:30

11 februarie - Ziua siguranței pe internet

La 11 februarie 2025 este marcată la nivel mondial Ziua siguranței pe internet, potrivit https://www.saferinternetday.org/. În 2025, Ziua siguranței pe internet este organizată prin manifestări dedicate sub cupola tematică ''Împreună pentru un inter

Documentare 11-02-2025 08:00

11 februarie - Ziua europeană a numărului unic de urgență 112

La 11 februarie este sărbătorită anual Ziua europeană a numărului unic de urgență 112. Stabilită în 2009 și dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la numărul european de urgență 112, aceasta este o zi de recunoaștere a activității tuturor celor care contribuie la lanțul de servicii de urgență european, după cum indică site-ul

Documentare 11-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Când ar fi să-ți fie urât, adu-ți aminte că ce trece e viața ta, și gustă măcar acest gând ' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 11-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf. Teodora împărăteasa Greco-catolice Sf. m. Vlasie; Prima apariție a Sf. Fecioare Maria la Lourdes în 1858 Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Lourdes Sfântul Sfințit Muc

Documentare 11-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 februarie

Este a 42-a zi a anului 2025. Au mai rămas 323 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 21 m și apune la 17 h 39 m. Luna apune la 07 h 05 m și răsare la 16 h 22 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 10-02-2025 15:02

Interimatul funcției prezidențiale (procedură)

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Ioha