logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton

Image

Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy Page și Jeff Beck. Interpretarea instrumentală de excepție i-a adus lui Clapton denumirea 'Slowhand', datorită efectului sonor deosebit pe care îl obținea plimbându-și încet mâna pe corzile chitarei. În 1965 a părăsit grupul Yardbirds și s-a alăturat trupei Bluesbreakers.

Potrivit imdb.com, în 1966, și-a alcătuit propria trupă, Cream, cu basistul Jack Bruce și bateristul Ginger Baker, declarându-și intenția de a revoluționa domeniul muzical, de a șoca și schimba lumea. Trupa a cunoscut un deosebit succes, egalându-l pe cel al trupelor Beatles sau Rolling Stones, dar s-a destrămat în 1969, după lansarea albumului 'Goodbay'. Chiar dacă nu au fost împreună decât câțiva ani, cu piese ca ''Sunshine of your Love'', ''White Room'' și clasicul ''Crossroads'', grupul a intrat în istorie.



În 1970 a cântat cu Derek and the Dominos, cu care a realizat binecunoscuta melodie ''Layla''. Ei au realizat un singur album - ''Layla and Other Assorted Love Songs''. La începutul anilor '70 a început cariera solo a lui Clapton, menționează www.ericclapton.com. Albumul său a intrat în top 40 cu piesa 'After Midnight'. Apoi a început să colaboreze cu Delaney & Bonnie & Friends. Activitatea sa a fost destul de restrânsă în perioada 1971-1972, din cauza dependenței de heroină și de alcool.



În 1974 a lansat albumul '461 Ocean Boulevard', care a intrat în topuri cu melodia 'I Shot the Sheriff'. Următoarele albume - 'There's One in Every Crowd' (martie 1975), 'E.C. Was Here' (august 1975) și 'No Reason to Cry' (august 1976) - nu au avut la fel de mult succes. A urmat 'Slowhand' (noiembrie 1977), care s-a vândut în milioane de copii datorită pieselor 'Cocaine', 'Lay Down Sally' și 'Wonderful Tonight'. A continuat cu 'Backless' (noiembrie 1978) - de pe care s-a remarcat piesa 'Promises' -, 'Just One Night' (aprilie 1980) și 'Another Ticket' (februarie 1981) - cu piesa 'I Can't Stand It'.

Popularitatea lui Clapton a crescut în anii '80, odată cu albumele 'Money and Cigarettes' (februarie 1983), 'Behind the Sun' (martie 1985) și 'August' (noiembrie 1986). În 1988, Polygram realizează un CD - retrospectivă a pieselor sale, 'Crossroads', care va însemna o fericită încununare a carierei lui Clapton, alături de decernarea premiului Grammy, pentru 'Best Historical Album' și 'Best Liner Notes'. 'Journeyman' din noiembrie 1989 a fost ultimul album realizat în studio într-o perioadă de cinci ani. În martie 1991, fiul de patru ani al lui Clapton a murit într-un accident. După acest eveniment, artistul a creat '24 Nights' (octombrie 1991), o colecție de piese interpretate la concertele din Royal Albert Hall în Londra și a compus un set de coloane sonore pentru Rush (ianuarie 1992).

 Eric Clapton şi fiul acestuia, Conor Clapton.

Sursa foto: Inside The World Of Rock/Facebook


În martie 1992, Clapton a înregistrat un concert pentru MTV Unplugged. Tot în 1992, primește șase premii Grammy, printre care și pentru albumul 'Tears in Heaven'. 'Crossroads 2: Live in the '70s' este o colecție de piese cântate de-a lungul carierei și prelucrate. Doi ani mai târziu, Clapton înregistrează un alt album, 'From the Cradle', devenit una din cele mai celebre creații ale sale.

În 1997, a colaborat cu muzicianul Simon Climie și l-a convins să formeze o trupă de hip-hop. Clapton și Climie au lucrat împreună pentru ''Pilgrim'', un album apreciat de fani și clasat pe o poziție de frunte în top datorită piesei ''My Father's Eyes''. În același an, primește din nou premiul Grammy, fiind nominalizat la categoriile 'Record of the Year' și 'Best Male Pop Vocal Performance', pentru cântecul 'Change the World', din coloana sonoră a filmului 'Phenomenon' (cu John Travolta în rolul principal).

În iunie 2000, împreună cu legendarul B.B. King, înregistrează un album cu muzică blues, ''Riding With the King'', mai menționează www.ericclapton.com. Albumul a primit în numai trei săptămâni discul de aur. Doi ani mai târziu, Clapton organizează și conduce ''Concert for George'' la Royal Albert Hall din Londra, în memoria prietenului său dintotdeauna George Harrison. Concertul i-a reunit pe Paul McCartney, Ringo Starr, Jeff Lynne, Tom Petty și indianul Ravi Shankar. La sfârșitul anului 2002, a început să lucreze la albumul ''Me & Mr. Johnson''. Acesta reprezenta un omagiu adus legendei blues-ului american Robert Johnson și a fost lansat la 22 martie 2004.



În cursul anului 2005, la 8 aprilie, a participat la un concert de binefacere, care s-a desfășurat la Royal Albert Hall din Londra și care a avut ca scop strângerea de fonduri pentru bolnavii de cancer.

Autobiografia lui Clapton a fost publicată în 2007 și a fost tradusă în 12 limbi străine, devenind un bestseller.

În cei peste 40 de ani de carieră, Clapton a efectuat numeroase turnee de anvergură, în SUA, Canada, Europa. În februarie 2008, a susținut trei concerte cu vechiul său prieten Steve Winwood, la Madison Square Garden, New York. În 2009, împreună cu trupa sa, a efectuat un turneu în Japonia, Noua Zeelandă și Australia, iar în 2010 a susținut un concert la București, alături de Steve Winwood, în cadrul turneului ''Two legends - one live experience''.



Între albumele artistului se mai numără: ''Clapton'' (2010), ''Old Sock'' (2013), ''The Breeze: An Appreciation of JJ Cale'' (2014), 'I Still Do' (2016), 'Happy Xmas' (2018), 'Meanwhile' (2024).

Eric Clapton este considerat unul dintre cei mai de succes muzicieni, fiind celebrat de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame (pentru The Yardbirds, Cream și pentru întreaga sa carieră solo). Apreciat drept unul dintre cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor, s-a clasat pe locul al IV-lea pe lista revistei muzicale Rolling Stone '100 Greatest Guitarists of All Time'. A câștigat 18 premii Grammy și un premiu BAFTA, potrivit imdb.com, și a fost introdus în Songwriters Hall of Fame. În septembrie 2018, a primit o stea pe Royal Albert Hall's Walk of Fame. În 1994, i-a fost conferit titlul 'Officer of the Order of the British Empire', iar în 2004 i-a fost acordat titlul 'Commander of the Order of the British Empire', precizează site-ul www.ericclapton.com.



În noiembrie 2023, o chitară la care a cântat Eric Clapton pe când făcea parte din trupa rock Cream a fost vândută cu 1,27 milioane de dolari în cadrul unei licitații cu tematică rock 'n' roll, informa DPA și PA Media. Chitara electrică Gibson SG, din 1964, a fost vândută către The Jim Irsay Collection după ce a fost vedeta licitației ''Worn And Torn: Rock N Roll Iconic Guitars And Memorabilia''. Potrivit casei de licitații, este cea mai scumpă chitară care i-a aparținut lui Clapton vândută vreodată la licitație. Instrumentul a fost supranumit chitara ''Fool'' după ce a fost personalizat cu un desen psihedelic de artiștii olandezi Marijke Koger și Simon Posthuma, care au format un colectiv artistic intitulat ''The Fool''. ''The Fool'' au colaborat ulterior cu mulți alți muzicieni faimoși, au creat ținutele purtate de The Beatles în timpul înregistrării ''All You Need Is Love'' și în filmul din 1967, ''Magical Mystery Tour'', a precizat casa de licitații Julien's. Clapton a primit această chitară de la George Harrison după ce trupa Cream a lansat în 1966 albumul ''Fresh Cream'' și a fost principalul instrument la care a dezvoltat așa-numitul ''woman tone'', care a devenit un sound influent în istoria muzicii rock. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: Eric Clapton/Facebook

Afisari: 374

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N

Documentare 01-04-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)

La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare

Documentare 01-04-2025 09:00

Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)

În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o

Documentare 01-04-2025 08:30

1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor

Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi

Documentare 01-04-2025 08:00

Barometrul statistic al lunii martie 2025

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform

Documentare 01-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro

Documentare 01-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită

Documentare 01-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 aprilie

Este a 91-a zi a anului 2025. Au mai rămas 274 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 57 m și apune la 19 h 43 m. Luna răsare la 08 h 12 m și nu apune în această zi. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 31-03-2025 09:08

CITATUL ZILEI

'Lirismul trebuie să fie în general rațional, dar în amănunte o leacă abătut de la rațiune.' - J. W. Goethe ('Dicționar de maxime comentat', ediția a II-a, Editura Științifică, 1971) 

Documentare 31-03-2025 07:00

Sesiune plenară a Parlamentului European (31 martie - 3 aprilie)

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 31 martie - 3 aprilie 2025. Vor avea loc discuții și vot pe teme precum evaluarea rezultatelor summitului UE din 20 martie, politicile externe, de apărare și de securitate ale UE în 2025, pregătirea UE pentru situații de criză, strategia Uniunii privind romii și combaterea d

Documentare 31-03-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 31 martie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul Greco-catolice Sf. ep. m. Ipatie al Gangrei Romano-catolice Sf. Beniamin, diacon m. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 31 martie. Sfântu

Documentare 31-03-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 martie

Este a 90-a zi a anului 2025. Au mai rămas 275 de zile până la sfârșitul anului bisect. Soarele răsare la 06 h 59 m și apune la 19 h 42 m. Luna răsare la 07 h 43 m și apune la 22 h 45 m. Berbec 21 martie - 20 aprilie. Al doilea decan (31 martie - 9 aprilie). AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 30-03-2025 08:00

30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)

La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr

Documentare 30-03-2025 04:00

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.