TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Lumina palidă a durerii'' (1980)

Drama istorică "Lumina palidă a durerii" (1981), regizată de Iulian Mihu după un scenariu de George Macovescu, a avut premiera în 1980. Acţiunea se petrece la începutul secolului XX, în preajma Primului Război Mondial, într-un sat din apropierea oraşului Buzău.
"Zona de acţiune - mediul agrar al începutului de secol - îl plasa aparent în cortegiul filmelor sociale, cu şi despre ţărani. Dar autorii au ridicat ţeava puştii şi au ţintit o idee mai sus, în una dintre temele din literatura clasică şi până în cinematograful modern: tema universului arhaic, patriarhal, închis în sine şi constrâns la însingurare, cu tot ce presupune ea ca implicaţie etico-morală de însăşi condiţia lui istorică", scria criticul Eva Sârbu într-o cronică publicată în revista "Cinema" din noiembrie 1980, potrivit site-ului https://www.cinemagia.ro/.
"Este vara anului 1913 şi Ionică, fiul învăţătorului, este martorul vieţii grele a sătenilor. Oamenii muncesc şi câte 16 ore pe zi la sondele de petrol în schimbul unor salarii foarte mici. În plus, războiul se apropie şi speranţele lor încep să se năruie. Filmul insistă pe ilustrarea unui mod de viaţă arhaic, cu tradiţii şi autenticitate.", scrie site-ul https://www.cinemaraton.ro/ în prezentarea filmului.
Criticul de film Călin Căliman nota că "Lumina palidă a durerii" rămâne "una dintre capodoperele nepieritoare ale cinematografiei naţionale", iar regizoarea Malvina Urşianu aprecia "năvala de idei, efervescenţa acestui dăruit cineast", Iulian Mihu.
"El (Iulian Mihu - n.r.) rămâne interesant în succese ca şi în căderi şi, dacă putem fi o clipă obiectivi, trebuie să admitem că ceea ce era considerat, uneori, eşec, este consemnat drept reuşită la alţii. Chestiune de ştachetă. 'Lumina palidă' a durerii îl descoperă la vârsta cinematografică la care alţii se anchilozează, în plină căutare de forme noi de expresie. Generaţia noastră, dar şi a celor ce vin din urmă, datorează lui Iulian Mihu acest reper de febrilă căutare, care ne aduce aminte tuturor că nu trebuie să ruginim în formule şi prejudecăţi, îi datorăm fermentul de nelinişte pe care îl strecoară în fiecare dintre noi, îi datorăm faptul că, fără el, s-o recunoaştem cu toţii, prieteni şi mai puţin prieteni, cinematografia noastră ar fi mai monocordă şi mai tristă.", spunea Malvina Urşianu, conform site-ului https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/.
În opinia lui Călin Căliman, "Lumina palidă a durerii" reprezintă "o operă de care, neîndoios, filmul românesc avea nevoie, pentru a-şi demonstra sieşi, şi altora, capacitatea de a se plasa în circuitul de valori al culturii naţionale şi universale", adăugând că "este primul film românesc în care se face simţit spaţiul mioritic, în sensul pe care îl avea în vedere Lucian Blaga".
"Filmul înfăţişează un sat autentic, o imagine 'nefolclorizată' a vieţii rurale, care stă la baza construcţiei estetice. (...) Este, în filmul lui Iulian Mihu, o secvenţă zguduitoare, de antologie: într-o sfântă zi de Duminică a Floriilor, cu un plug şi-un jug de împrumut, cu Sâmbotina - o văcuţă cam costelivă -, urmată de copii, Văduva iese la arat; ' - Cine a văzut vacă înjugată? - Vezi tu acum! - Şi pe cine pui de partea cealaltă? - Vin' în ţarină şi-ai să vezi!'... Şi vedem... 'Boul' de hăis este Sâmbotina, iar în locul celui de cea, într-un calm şi un firesc de început de lume ('Pune resteul, Lixandre!') se înjugă femeia. Mânat de băieţaşul cu nuieluşa ('Hai mamă, hai Sâmbotină!') nemaipomenitul atelaj porneşte... Dincolo de asemenea secvenţe, absolut antologice, Iulian Mihu a cenzurat 'la sânge' melodrama. Metaforele filmului, contrapunctele dialogului cu imaginea, aburul fantast în care sunt învăluite întâmplările, funcţia dramaturgică şi dramatică a peisajului, portretele aspre, totul şi toate conferă dimensiuni cosmice universului rural cu dimensiuni spaţiale, temporale şi sociale, altfel, foarte exacte.", scria Călin Căliman, potrivit site-ului https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/
"Lumina palidă a durerii, nobleţea sufletească a ţăranului român se întruchipează în două femei tinere şi un băiat adolescent. Moartea pluteşte asupra fiecărei zile. Moartea de foame, de boală, de accidente. Moartea e însă privită fără frică. Curajul în faţa morţii e, de fapt, o veche moştenire dacă. Geţii socoteau că moartea nu întrerupe viaţa, ci o prelungeşte.", nota D.I. Suchianu în revista "România literară", în noiembrie 1980, potrivit site-ului http://tvr2.tvr.ro/.
Drama se derulează având ca fundal sonor o doină de jale, despre un băiat ucis care s-a transformat într-un porumbel alb. Pe tot parcursului peliculei se întâlnesc imagini din zona Buzăului, inclusiv imagini cu vulcanii noroioşi. Filmul prezintă tipologii umane diferite puse în situaţii diferite - familia de învăţători (Nicolae şi Florenţa) care soseşte în sat împreună cu cei doi copii şi care e plină de compasiune faţă de săteni; noul preot care încuie biserica şi nu oficiază slujbe pentru că sătenii nu-i dau bani sau produse şi le spune "Sunteţi un sat de oameni ai dracului!"; fiul cel mare al învăţătorului, Ionică, dornic să înveţe, care citeşte şi caută cărţi pe la oamenii din sat şi e mereu gata să sară în ajutor dacă un sătean are un necaz; Lina, frumoasa satului, de care se îndrăgosteşte Fane, un muncitor la sonde; călugărul Atanasie care uită că poartă haine monahale şi se îndrăgosteşte şi el de Lina; plecarea pe front a învăţătorului Nicolae şi a lui Fane, alături de alţi săteni; sosirea neamţului Hans Dietrich, care anunţă că satul e ocupat şi că el e comandant, cerându-le sătenilor să-i aducă zilnic pâine şi 10-12 ouă fierte, dar cărora le omoară câinii; întoarcerea de pe front a învăţătorului şi plecarea lui Ionică la liceu, în oraş.
Distribuţia filmului este "amestecată", întrucât regizorul a apelat atât la actori (Violeta Andrei, Florina Luican, Emanoil Petruţ, Rodica Mureşan, Siegfried Siegmund, Andrei Finţi, Liliana Tudor) şi la regizori cu talent actoricesc (Geo Saizescu, Savel Stiopul), cât şi la neprofesionişti - copii, săteni (Gheorghe Marin, Al. Racoviceanu, Ruxandra Macovescu şi alţii). Coloana sonoră a peliculei cuprinde partituri semnate de Ludovic Feldman, Antonio Vivaldi, Hector Berlioz şi Dorin Liviu Zaharia, menţionează site-ul https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/.
Filmul "Lumina palidă a durerii" a primit, în 1980, premiul pentru regie (Iulian Mihu) din partea ACIN, conform site-ului https://www.cinemaraton.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen