Documentar: Zodia Capricorn (22 decembrie - 20 ianuarie)

Odată cu solstiţiul de iarnă (21 decembrie) se intră, din punct de vedere astronomic în Zodia Capricorn, fiind a 10-a pe cercul zodiacal european (ce cuprinde 12 zodii), potrivit site-ului astrologie-zodii.ro.
În astrologie, Capricornul este considerat un semn introvertit, un semn de pământ şi unul dintre cele patru semne cardinale. Zodie feminină de pământ, predominant practică, materială, guvernată de planeta Saturn, în mitologia romană, reprezenta puterea supremă, tatăl tuturor zeilor. În zodia tropicală, Soarele tranzitează această zonă a zodiei din 22 decembrie până în 19 ianuarie a fiecărui an. În astrologia siderală, soarele tranzitează în prezent constelaţia Capricornului în perioada 15 ianuarie-14 februarie.
Saturn este una dintre planetele cu o putere incredibilă de transformare prin distrugere şi renaştere. Această putere este asociată trecerii timpului. De aceea, dacă un nativ din zodia Capricorn alege să îşi trăiască viaţa la valenţele cele mai înalte ale planetei Saturn, el va dezvolta deosebite abilităţi în legătură cu timpul. Capricornul mai este asociat şi cu anotimpul iarnă.
Capricornii reprezintă unul dintre cele mai frumoase semne din zodiac. Ei capătă, de asemenea, reputaţia de a fi foarte plăcuţi şi ştiu să se ridice pentru ei înşişi. Există, de asemenea, o legătură uriaşă între caracteristicile tradiţionale ale Capricornului şi zeul sumerian al înţelepciunii şi al apelor, Enki, care avea, de asemenea, capul şi corpul superior al unei capre şi corpul inferior şi coada unui peşte. Simbolul caprei de mare datează de peste 4000 de ani, potrivit www.express.co.uk.
Capricornii sunt semne ale Pământului, care sunt adesea denumite "Legendele". Semnele pământului reprezintă înţelepciune, stabilitate şi senzualitate. Nativii pot devenii grădinari excepţionali şi un partener excelent. Deoarece elementul Pământ al semnului zodiacal este atât de fiabil, le conferă celor născuţi posibilitatea de a devenii oameni de afaceri de încredere şi profesionişti.
Semnul Capricornului este cel mai austral, un semn de ambiţie şi de urcare socială, de disciplină, de responsabilitate, de eficienţă, de perseverenţă şi de răbdare. Nativul se adaptează oricărei împrejurări pentru a-şi atinge scopul, potrivit site-ului eastrolog.ro. Chiar dacă uneori ascendenţa lui socială poate fi urmată de o cădere, nu se lasă învins, îşi adună forţele foarte repede şi porneşte din nou la drum, folosindu-se de toate elementele pe care le-a adunat în jurul său, având în vedere scopul urmărit.
Piatra mistică benefică - jadul negru
Ziua norocoasă - sâmbăta
Numărul norocos - 4
Culori benefice - verde închis, maro, negru
Simţul cel mai bine dezvoltat - pipăitul
Alimentele benefice: dieta sa trebuie orientată spre rădăcinoase, alimente bogate în calciu, alimente ce cresc în pământ (cartofi, morcovi), alimente de culoare închisă spre negru: ridichi, cireşe, stafide etc.
Bărbatul Capricorn, sub o aparentă timiditate şi singurătate, este puternic şi dur, caracterizat de o tenacitate deosebită. Capricorn este foarte activ, stăruitor, destoinic pentru a ajunge perfecţiunea materială, fiind în cadrul zodiacului european opus Racului, care îşi canalizează toată atenţia asupra familiei. Acest nativ trăieşte în permanenţă la limita puterilor sale şi niciodată nu cere ajutor. Destul de rezervat în manifestările sale sentimentale, nu e nici pe departe un romantic. Este sensibil şi are nevoie nativ de linişte şi armonie. În varianta negativă, bărbatul Capricorn devine, odată cu trecerea timpului, irascibil, încăpăţânat şi intolerabil pentru persoanele din jurul său.
Femeia Capricorn este sobră şi rezervată, capabilă să folosească eficient tot ceea ce vede, aude sau învaţă, pentru a-şi atinge scopul propus, potrivit site-ului www.venus.org.ro. Este muncitoare şi o bună organizatoare, având încredere în forţele proprii. Întotdeauna găseşte ceva frumos pentru a adăuga imaginii sale, reuşind să nu treacă neobservată. Ajutorul ei este întotdeauna binevenit, căci cel mai adesea este calificat şi bine intenţionat. Îşi creşte copiii cu multă dragoste şi grijă, încercând să le inoculeze puţin din tenacitatea care o caracterizează.
Copiilor născuţi în zodia Capricorn le place natura şi sunt pasionaţi de sporturile în aer liber. Într-un grup, au tendinţa de a prelua comanda şi chiar de a exercita o anumită autoritate asupra celorlalţi copii, după cum menţionează site-ul www.copilul.ro. Vor reuşi să se descurce singuri în viaţă de la o vârstă precoce. Ştiu să îşi asume responsabilităţi şi să îşi poarte singuri de grijă. Armele redutabile ale copiilor născuţi în Capricorn sunt excelentul simţ de organizare, stăpânirea de sine şi dorinţa de autodisciplină. Capricornii au de mici anumite tendinţe spre a fi buni gospodari, economi şi strângători. Pot lucra chiar din copilărie sau adolescenţă, pentru a avea propriile lor venituri, pot urma o educaţie în direcţia în care vor avea cele mai mari şanse de a obţine joburi bine plătite.
Compatibilitate cu alte zodii:
Excelentă (100%) - Taur, Fecioară
Bună (80%) - Peşti, Scorpion
Delicată, riscantă (60%) - Berbec, Balanţă
Dificilă, dar interesantă (50%) - Rac
Nerecomandabilă (10%) - Vărsător, Săgetător
Personalităţi de pe mapamond născute în zodia Capricorn: Johannes Kepler, Louis Pasteur, Isaac Newton, Benjamin Franklin, Richard Nixon, Henri Matisse, Anne Bronte, Ava Gardner, Elvis Presley, Marlene Dietrich, Adriano Celentano, Kevin Costner, Adolf Windaus, Humphrey Bogart, Victoria Principal, Jason Marsden, Robert Duvall, Nicolas Cage, Lara Fabian.
Personalităţi din România născute în zodia Capricorn: Mihai Eminescu, Horia Deleanu, Matei Alexandru, Rodica Negrea, Ovidiu Iuliu Moldovan, Vasile Boerescu, Nicolae Ţic, Gheorghe Dinică, Mihai Constantinescu, Marina Scupra, Paula Seling, Ion Luican, Marius Moga, Sanda Ladoşi, Gabriel Dorobanţu, Lia Bugnar, Zoia Alecu, Cristian Minculescu, Victor Socaciu. AGERPRES/ (Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Solistul Cornel Constantiniu
Solistul Cornel Constantiniu este primul câștigător al trofeului concursului de televiziune 'Steaua fără nume' și este cunoscut publicului mai ales pentru șlagărul 'Nu îți spun te iubesc' de Ionel Tudor, pe versurile Andreei Andrei. S-a născut la 6 aprilie 1945, la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică
6 aprilie - Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (ONU)
La 6 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (IDSDP), ce are ca obiectiv recunoașterea puterii sportului în stimularea schimbărilor pozitive și în depășirea barierelor și a granițelor, potrivit https://social.desa.un.org/. În
6 aprilie - Ziua NATO în România
Ziua NATO în România este marcată, în 2025, la 6 aprilie. Această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, începând cu anul 2005, în baza Legii 390/2004. Pentru stabilirea datei dedicate acestei zile, s-a ținut cont de momentul aderării României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, respectiv data de 29 ma
CITATUL ZILEI
''Iași vineri, 24 martie/ 6 aprilie 1917 Zi tare urâtă, vânt de furtună, care a stârnit praful. Nando s-a întors de pe front foarte mulțumit. A petrecut acolo două zile pline și cu folos. A ținut trupelor un discurs despre răsplata de după război, spunând că trebuie să li se dea pământ mai mult, ca recompensă
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 6 aprilie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul; Sf. Cuv. Platonida Duminica a 5-a din Post Greco-catolice Duminica 5 din Post. Sf. m. Eutihie al Constantinopolului; Sf. ep. M. Irineu de Sirmium Romano-catolice Duminica a 5-a din Postul M
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 aprilie
Este a 96-a zi a anului 2025. Au mai rămas 269 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 48 m și apune la 19 h 49 m. Luna răsare la 13 h 00 m și apune la 04 h 10 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Alexandru Papadopol
Actorul Alexandru Papadopol s-a remarcat în seriale de televiziune printre care 'Căsătorie de probă', ''Numai iubirea'', 'Daria, iubirea mea', 'Aniela', dar și pe micile ecrane, în filme precum 'Marfa și Banii', 'Amintiri din Epoca de Aur'', 'Love Building', 'Bani negri (pentru zile albe)'
DOCUMENTAR: Regizorul Silviu Purcărete împlinește 75 de ani (5 aprilie)
Regizorul de operă și teatru Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, în București, conform silviupurcarete.art. A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' (IATC) din București, promoția 1974, clasa Valeriu Moisescu, cu spectacolul &
5 aprilie - Ziua Automobilistului
Ziua Automobilistului este marcată în fiecare an la 5 aprilie, dată la care, în 1904, a fost înființat Automobil Clubul Român, de către un grup de automobiliști amatori, constituiți în Adunarea Generală, desfășurată în salonul de onoare al Hotelului Bulevard din București. Prima asociație a automobiliștilor din țara noastră,
5 aprilie - Ziua internațională a conștiinței (ONU)
Ziua internațională a conștiinței - International Day of Conscience (ONU), marcată la 5 aprilie, urmărește promovarea unei culturi a păcii prin dragoste și conștiință, potrivit www.un.org. Adunarea Generală a ONU a declarat această zi cu scopul de a crea condiții de stabilitate și bunăstare, de relații pașnice și prietenoase bazate pe respectarea drepturilor omului și a libe
CITATUL ZILEI
''Iași joi, 23 martie/ 5 aprilie 1917 Zi plină. Ieri am scris o rugăminte de ajutor pentru țara mea, care va fi trimisă în America. Am petrecut două ore la Spitalul Militar, care se află în stare bună. Bătrânul Bogdan strălucea de fericire, era mulțumit ca de obicei, se înțelege de minune cu pacienții lui, e înc&aci
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor și Serapion Romano-catolice Ss. Vincențiu Ferrer, pr.; Irina, m. Sfinții Mucenici Teodul și Agato
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 aprilie
Este a 95-a zi a anului 2025. Au mai rămas 270 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 49 m și apune la 19 h 48 m. Luna răsare la 11 h 47 m și apune la 03 h 30 m. Luna la Primul Pătrar 05 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3