logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#EnergieVerde/ Parcul fotovoltaic Doiceşti-Şotânga a fost pus în funcţiune

Image

Noul parc fotovoltaic Doiceşti - Şotânga, cu o putere instalată de 80 MW, a fost pus în funcţiune şi este parte a complexului energetic de la Doiceşti, care va include şi prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din Europa.

"Complexul energetic de la Doiceşti va demonstra complementaritatea celor două surse curate de energie - nucleară şi regenerabilă - şi va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producţie, cu posibilitatea de a varia producţia, ci şi o nouă viziune asupra surselor de generare pentru Sistemul Energetic Naţional al viitorului. Complexul energetic de la Doiceşti este soluţia sustenabilă care repune deja în circuit o suprafaţă extinsă din depozitele de cenuşă rezultate din exploatarea fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti, prin utilizarea acestora pentru parcul fotovoltaic. În viitor, întreg amplasamentul va fi reutilizat pentru funcţionarea centralei cu reactoare modulare mici, un exemplu pentru reintroducerea în sistem şi reutilizarea pentru producţia de energie, de data aceasta curată, a fostelor centrale pe cărbune", se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Noul parc produce energie verde prin intermediul a peste 123.000 de panouri bifaciale monocristaline cu o durată de viaţă de 25 de ani, fiind construit pe o suprafaţă de peste 115 hectare, cu o capacitate instalată de 80 MW. Parcul fotovoltaic este racordat la Sistemul Energetic Naţional prin cele două staţii de transformare 110/20 kV Şotânga şi Doiceşti.

Energia produsă în centralele fotovoltaice va asigura puterea necesară tuturor echipamentelor şi utilajelor folosite în execuţia viitoarei Centrale SMR de la Doiceşti, precum şi energia necesară asigurării serviciilor interne ale Centralei SMR, după punerea acesteia în funcţiune.

Pentru amplasamentul parcului, au fost realizate lucrări de stabilizare a depozitelor de cenuşă rezultate din exploatarea cărbunelui, cu respectarea legislaţiei din domeniul protecţiei mediului ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). În proces s-au respectat standardele de izolare a fostelor depozite, folosindu-se geotextile biodegradabile şi un strat de pământ, pentru a împiedica contactul resturilor de cenuşă cu mediul înconjurător, se precizează în comunicat.

Odată cu maturizarea proiectului SMR, parcul fotovoltaic va intra în patrimoniul RoPower, compania de proiect pentru dezvoltarea tehnologiei SMR în România.

"Complexul Energetic nuclear - fotovoltaic de la Doiceşti marchează încă o bornă din parcursul planificat al proiectului care, pe lângă asigurarea de energie verde şi siguranţa în alimentarea şantierului, aduce şi mai multă încredere investitorilor acestui proiect", a declarat Teofil Mureşan, CEO E-INFRA.

La rândul său, Cosmin Ghiţă, director general SN Nuclearelectrica, a precizat că prin acces la o sursă curată, sigură, stabilă şi eficientă de energie, se va dezvolta în zona Doiceşti un adevărat hub industrial, cu potenţialul de a atrage noi investitori în zonă.

"Proiectul Complexului Energetic de la Doiceşti este un exemplu de colaborare naţională şi internaţională în vederea dezvoltării unui model de viitor pentru generarea de energie curată, sustenabilă, care să ofere multiple beneficii pentru comunitate şi pentru mediul economic-industrial. Noul complex energetic va demonstra nu numai complementaritatea acestor două surse de energie curată, nucleară şi fotovoltaică, dar va aduce şi multiple beneficii socio-economice în zonă. Prin acces la o sursă curată, sigură, stabilă şi eficientă de energie, se va dezvolta în zona Doiceşti un adevărat hub industrial, cu potenţialul de a atrage noi investitori în zona. România are aproape 27 ani de experienţă în operare sigură în domeniul nuclear, suntem pe locurile 1 şi 3 în ceea ce priveşte factorul de capacitate, din peste 440 reactoare în operare la nivel global, avem un reglementator experimentat şi o industrie pregătită să contribuie la dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici. Avem toate atuurile să dezvoltăm un proiect sigur, eficient, care să pună România, şi implicit Doiceşti, pe harta mondială a proiectelor energetice ale viitorului", a declarat Cosmin Ghiţă.

Marius Dănilă, CEO RoPower, a subliniat colaborarea cu autorităţile şi comunitatea locală pentru a asigura o dezvoltare transparentă şi durabilă a amplasamentului de la Doiceşti, pentru a transforma zona într-un hub energetic cu valoare adăugată pentru comunitate. "Energia produsă în centralele fotovoltaice va contribui, alături de energia produsă de viitoarea Centrală SMR de la Doiceşti, la dezvoltarea socio-economică a zonei, la bunăstarea populaţiei, precum şi la creşterea securităţii energetice a României şi la reducerea emisiilor de CO2", a declarat Marius Dănilă.

RoPower Nuclear SA, societate înfiinţată de către Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL, este compania de proiect pentru dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti. RoPower combină expertiza celor doi acţionari - mamă şi are ca obiectiv, alături de partenerii NuScale, implementarea cu succes a reactoarelor modulare de mici dimensiuni pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, respectând cele mai înalte standarde şi reglementări naţionale şi internaţionale.

Amplasamentul fostei termocentrale Doiceşti a fost selectat ca locaţie candidată în urma studiilor preliminare realizate cu fonduri în valoare de 1,2 milioane dolari primite de la USTDA la începutul anului 2021.

În prezent, RoPower şi NuScale realizează prima etapă a studiului FEED (Front-End Engineering and Design), menit să verifice în detaliu amplasamentul candidat preferat de la Doiceşti. Acest studiu constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România. În cadrul studiului FEED sunt aplicate de asemenea recomandările AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), în urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfăşurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.

Compania Naţională Nuclearelectrica S.A. este compania naţională din România care produce electricitate, căldură şi combustibil nuclear, funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deţinând 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti în 2013.

Nuclearelectrica operează două unităţi nucleare CANDU de la CNE Cernavodă, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achiziţionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia de energie fără carbon din România.

Nova Power & Gas este o companie privată din România, activă pe piaţa de energie electrică şi gaze naturale din 2007. Pe lângă faptul că este distribuitor şi furnizor de energie electrică şi gaze naturale, compania este un producător de energie verde, cu accent pe dezvoltarea de centrale electrice regenerabile. Nova Power & Gas este membră a E-INFRA, un grup românesc de infrastructură specializat în proiecte de infrastructură energetică, civilă şi de telecomunicaţii, cu peste 26 de ani de experienţă de succes în livrarea de proiecte de anvergură, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-05-2025 21:33

Boloș: 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune vor intra în țară în perioada următoare

O sumă de 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune urmează să intre în țară în perioada următoare, a anunțat, joi seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Discuții cheie la Bruxelles: 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune vor intra în țară în perioada următoare. După cum știți, a

Economic 15-05-2025 20:38

ANPC a dispus închiderea temporară, de până la 6 luni,pentru un procesator/producător produse din carne, din Ilfov

Comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov au efectuat joi un control la societatea ZENA SRL din Domnești, județul Ilfov, și au dispus, pentru deficiențele constatate, oprirea temporară a activității de până la 6 luni, aplicând, totodată, sancțiuni în valoare de 30.000 lei. 'În

Economic 15-05-2025 17:24

Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, însă au scăzut la bovine și păsări

Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, comparativ cu 2023, în timp ce la bovine și păsări au scăzut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date joi publicității. Cu un efectiv de ovine și caprine de 11,87 milioane de capete, România ocupă la nivelul anului 2024 locul

Economic 15-05-2025 15:36

Fluctuațiile cursului valutar și ROBOR pot influența direct românii cu credite ipotecare și viitoarele împrumuturi (analiză)

Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare, susțin consultanții în cr

Economic 15-05-2025 15:33

Pistol (CNAIR): Am avizat studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei, cuprins între Suceava și Siret

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat joi studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei (A7), cuprins între Suceava și Siret, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. Traseul are o lungime de aproximativ de 55,7 kilometri, din care 26

Economic 15-05-2025 14:35

Patronatul European al Femeilor de Afaceri lansează Indexul Antreprenoriatului Feminin

Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) lansează, în premieră în România, Indexul Antreprenoriatului Feminin, un instrument strategic care măsoară nivelul de participare, performanță și impact al femeilor în mediul de afaceri românesc, corelat cu obiectivele europene privind egalitatea de gen, a anunțat joi organizația, printr-

Economic 15-05-2025 13:30

VIDEO Grindeanu: Drumul expres Arad-Oradea e veriga lipsă ce va face cel mai scurt drum nord-sud în Europa

Drumul expres Arad - Oradea este veriga lipsă pentru cel mai scurt drum din nordul Europei în sudul Europei, a declarat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a participat la semnarea contractului pentru execuția primului lot, de 33,7 kilometri, al drumului expres Arad - Oradea de către reprezentanții

Economic 15-05-2025 12:22

Aproape 1.700 de elevi și studenți înscriși în programul de securitate cibernetică UNbreakable 2025

UNbreakable România, cel mai mare program de educație în securitate cibernetică pentru liceeni și studenți, a încheiat ediția a opta cu un record de participare: aproape 1.700 de tineri din toată țara s-au înscris pentru a lua parte la sesiuni de pregătire, competiții locale și naționale. Potrivit unui comunicat, î

Economic 15-05-2025 12:04

ANAT cere introducerea urgentă a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), alături de Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor (ECTAA), solicită introducerea de urgență a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene în Europa, după ce Air Belgium a intrat în faliment. 'Este inacceptabil c

Economic 15-05-2025 11:44

Cererea de aur, la nivel global, a crescut cu 1%, în primul trimestru al anului; prețul a urcat cu 38% (comerciant)

Cererea globală de aur a crescut cu 1% în primul trimestru din 2025, față de perioada similară din anul anterior, până la 1.206 de tone, în timp ce activele investitorilor de aur prin ETF-uri s-au majorat cu 333% în ultimele 12 luni, arată cele mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului, citate într-un comunicat.

Economic 15-05-2025 11:14

(P) Profit în creștere în primul trimestru al anului 2025 pentru Transilvania Investments

Cu un profit net în creștere cu 133,6% și venituri nete aproape duble față perioada similară a anului trecut, Transilvania Investments anunță rezultate financiare peste așteptări pentru primul trimestru al anului 2025, evidențiind performanța sustenabilă a fondului și eficiența strategiei sale investiționale. La data de 31 martie 2025, fondul

Economic 15-05-2025 11:07

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri (platformă de recrutare)

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri și că nu se vor descurca din punct de vedere financiar, potrivit unei cercetări sociologice eJobs dată, joi, publicității. A doua cea mai mare temere este legată de instabilitatea socio-politică, menționată în 42,2% dintre răspunsuri. 37,3%

Economic 15-05-2025 10:00

Fechet: Valoarea de aproximativ 7.500 de euro a ecotichetului 'Rabla' este rezonabilă

Cred că un ecotichet 'Rabla' în valoare de aproximativ 7.500 de euro este rezonabil și ar putea să facă diferența atunci când românii trebuie să aleagă între un autoturism electric sau unul cu combustie internă, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. 'Tehnologiile noi î

Economic 15-05-2025 09:41

Burduja: Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții plus ingredientul secret, încrederea

Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții și stabilitate pe un orizont de timp cât mai îndelungat, plus ingredientul secret, încredere, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'În domeniul energiei, am atras în ultimii doi ani peste 14 miliarde euro din fonduri europene și am pornit c

Economic 15-05-2025 09:37

INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 6,4%, la 5.691 lei, în luna martie

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.691 lei în luna martie 2025, fiind mai mare cu 340 lei (+6,4%) față de luna anterioară, conform datelor publicate joi de Institutul Național de statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut a fost 9.495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel înregistrat în luna