USTDA acordă un grant de 14 milioane dolari companiei de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în România

Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) a acordat joi un grant de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici, recent înfiinţată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas.
Conform unui comunicat al Nuclearelectrica, grant-ul va fi folosit pentru studiul preliminar de inginerie şi proiectare (FEED) pentru a avansa proiectul dezvoltării primei centrale nucleare SMR din România.
Studiul preliminar va include elemente cheie de dezvoltare a proiectului, precum un plan de configurare a amplasamentului, o estimare bugetară şi un plan de execuţie a analizei de impact asupra mediului. Studiul FEED continuă studiul USTDA recent finalizat, în valoare de 1,2 milioane de dolari, care a identificat amplasamente adecvate, opţiuni tehnologice şi o foaie de parcurs pentru acordarea de licenţe pentru proiectul SMR. Studiul FEED va încorpora recomandările misiunii SEED (Site and External Events Design) a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.
"Acţionăm în baza angajamentului pe care preşedintele Biden l-a făcut în timpul lansării Parteneriatului pentru Infrastructură şi Investiţii Globale în iunie, când a anunţat sprijinul Guvernului SUA pentru acest proiect important de dezvoltare a unei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni în România. Mai multe agenţii guvernamentale americane şi sectorul privat din SUA lucrează în parteneriat cu România pentru a susţine atingerea obiectivelor climatice şi cele privind securitatea energetică. Împreună promovăm proiecte ambiţioase şi de mare importanţă care modelează un viitor energetic mai curat şi mai sigur pentru Europa de Est şi pentru întreaga lume", a declarat Enoh T. Ebong, directorul USTDA.
Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica, a afimat că prin acest nou grant oferit de USTDA România este recunoscută ca un partener de încredere şi cu experienţă pentru implementarea primului reactor modular mic (SMR) din Europa.
"Avem 26 de ani de experienţă în operare nucleară la cele mai înalte standarde de siguranţă şi peste 50 de ani de experienţă în dezvoltarea industriei nucleare; avem un organism de reglementare cu experienţă şi un lanţ de aprovizionare sigur, precum şi un sistem educaţional profesionist în domeniul tehnologiei şi ingineriei. Avem toate atuurile şi suntem pregătiţi ca împreună cu Statele Unite, ca urmare a celor peste 50 de ani de parteneriat al ţărilor noastre în domeniul nuclear, să implementăm cea mai avansată tehnologie nucleară civilă şi să promovăm beneficiile energiei nucleare ca sursă de energie accesibilă, curată, sustenabilă şi rezilienţă", a spus Cosmin Ghiţă.
Se estimează că prima centrală bazată pe proiectul SMR al NuScale va intra în funcţiune în Statele Unite până la sfârşitul deceniului. Studiul FEED finanţat de USTDA va facilita implementarea acestui proiect în România, concentrându-se pe adaptarea sa la cerinţele specifice ale amplasamentului preferat de la Doiceşti, locaţia unei foste centrale pe cărbune.
"NuScale este mândră să beneficieze de sprijinul continuu al USTDA pentru a aduce în România beneficiile unei centrale SMR NuScale, curată şi sustenabilă. Faptul că avem parte de sprijinul Guvernului SUA în FEED faza 1 vorbeşte despre rolul pe care tehnologia NuScale îl va juca în consolidarea securităţii energetice a României şi în furnizarea de energie cu zero emisii de carbon pentru generaţiile viitoare. În plus, vorbeşte despre istoricul României în ceea ce priveşte operarea nucleară sigură şi capacitatea de a implementa cu succes tehnologia noastră de tip SMR", a declarat John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale Power.
Centrala SMR, care ar fi şi prima de acest tip din Europa, va contribui la realizarea obiectivelor României privind tranziţia către o energie curată şi securitatea energetică. RoPower, compania de proiect SMR a Nuclearelectrica, a selectat NuScale Power OVS, LLC, cu sediul în Oregon, pentru a realiza studiul FEED. Departamentul de Stat al SUA a contribuit cu fonduri pentru acordarea grantului USTDA, precizează Nuclearelectrica.
Preşedintele Joe Biden a anunţat sprijinul Guvernului SUA pentru dezvoltarea nucleară civilă a României şi pentru acest studiu FEED în cadrul Summitului Liderilor G-7 din Germania, pe 26 iunie 2022. De asemenea, grantul urmează anunţului făcut de Trimisul Prezidenţial Special pentru Schimbările Climatice, John Kerry, şi de preşedintele României, Klaus Iohannis, la COP 26 din 2021, cu privire la planurile de construire a unei prime centrale SMR în România.
"Acest proiect continuă Parteneriatul global al USTDA pentru infrastructura inteligentă pe care preşedintele Biden l-a lansat în aprilie 2021", subliniază sursa citată.
Nuclearelectrica este producătorul de energie nucleară din România. Compania deţine Centrala Nucleară Cernavodă, care operează cele două unităţi nucleare CANDU, fiecare cu o capacitate instalată de 700 MW, care sunt două dintre cele mai performante unităţi din lume, şi Fabrica de Combustibil Piteşti, care produce fasciculele de combustibil, compania urmărind realizarea ciclului integrat al combustibilului. Pentru a sprijini securitatea energetică a României şi obiectivul de decarbonizare, Nuclearelectrica şi-a propus un plan de dezvoltare nucleară civilă care include retehnologizarea Unităţii 1, dezvoltarea a încă două unităţi CANDU şi implementarea primului SMR din Europa.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi 33% din producţia de energie fără emisii de CO2 din România.
În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) în vederea evaluării dezvoltării, autorizării şi construcţiei unui reactor modular de mici dimensiuni (SMR) în România iar în 9 octombrie 2020, România a semnat cu Statele Unite ale Americii un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, conform Legii nr. 199/2021.
Tot în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, printr-un Memorandum de Înţelegere (MOU) cu Ministerul Energiei din România, interesul de a finanţa proiecte majore de investiţii energetice în România, inclusiv cele nucleare, însumând o valoare totală de 7 miliarde de dolari.
Un an mai târziu, pe 4 noiembrie 2021, în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular mic din Europa, în prezenţa ministrului român al Energiei, Virgil Popescu.
La începutul anului 2022, Nuclearelectrica a primit 1,2 milioane de dolari de la USTDA pentru a identifica şi evalua potenţialele amplasamente pentru reactoarele modulare mici, iar după finalizarea studiului, au fost identificate mai multe amplasamente potenţiale adecvate. Amplasamentul fostei centrale termice de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, România, a fost selectat ca amplasament candidat pentru studii şi dezvoltări aprofundate suplimentare.
Pe 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale si Nova Power & Gas (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti şi în iunie 2022, preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane de dolari pentru următoarea etapă de dezvoltare a reactoarelor modulare mici NuScale în România - studiul preliminar de inginerie şi proiectare (FEED) pentru proiectul SMR din România.
Studiul FEED constă într-o serie de activităţi şi studii de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, precum şi activităţi de licenţiere şi autorizare care se vor desfăşura pe amplasamentul fostei centrale de la Doiceşti, în conformitate cu toate standardele internaţionale şi naţionale. Mai mult, în cadrul studiului FEED, vor fi aplicate recomandările AIEA, în urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfăşurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.
În septembrie 2022, Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe amplasamentul fostei centrale pe cărbune din Doiceşti. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Nuclearelectrica Oficial/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Noul președinte al României se confruntă cu sarcina dificilă de a reduce cel mai mare deficit din UE (Reuters)
Nicușor Dan a contrazis toate pronosticurile și a câștigat alegerile prezidențiale, însă acum se confruntă cu o sarcină și mai dificilă: formarea unui guvern care să poată implementa măsuri dure de austeritate și de majorare a veniturilor, în ideea de a îmblânzi cel mai mare deficit fiscal din Europa, informează Reuters. Victoria
Încrederea investitorilor s-a îmbunătățit considerabil după victoria lui Nicușor Dan (fintech)
Candidatul pro-european Nicușor Dan a depășit așteptările și a câștigat alegerile din România și, cum era de așteptat, reacția inițială a piețelor a fost pozitivă, iar sentimentul investitorilor față de activele românești s-a îmbunătățit considerabil, arată o analiză a unei companii de servicii financiare, publicată luni. 'Leul s-a
ANOFM a organizat cursuri pentru 5.717 participanți în perioada ianuarie - aprilie
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a cuprins, în perioada ianuarie - aprilie 2025, în programele de formare profesională, 5.717 de persoane, informează, luni, instituția. Cursurile sunt organizate prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulților și centrelor proprii din cadrul agențiilor teritoriale pe
Viorel Morărescu (MADR): Implicarea tinerilor în sectorul agroalimentar este vitală pentru viitorul agriculturii românești
Agricultura ecologică oferă un model viabil de dezvoltare durabilă, iar formarea unor generații tinere, bine informate și motivate reprezintă un obiectiv pentru dezvoltarea unui mediu sănătos și o alimentație sigură și de calitate, susține Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit unui comunicat
Wizz Air reduce prețurile la bilete cu până la 21%, la toate zborurile, pe o perioadă nelimitată de călătorie
Wizz Air oferă, în perioada 19-20 mai, reduceri de până la 21% la prețurile biletelor pe o perioadă nelimitată de călătorie, informează luni compania aviatică. Potrivit unui comunicat al operatorului aerian de pasageri, promoția se aplică în întreaga rețea a companiei, cu peste 800 de rute, conectând aproape 200 de destinații din
Ministerul Finanțelor a împrumutat luni peste 752 milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, luni, 752 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 35 luni, la un randament mediu de 7,46% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei,
O nouă parcare pentru pasageri la Aeroportul Otopeni va fi dată în folosință; începe construcția altei parcări cu 4 niveluri
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) va da marți în folosință o nouă parcare pentru pasageri la Aeroportul Henri Coandă și începe în cursul acestei săptămâni construcția altei parcări, cu 4 niveluri și peste 1.000 de locuri. Potrivit unui comunicat al CNAB, parcarea pusă la dispoziție pasagerilor are suprafaț
Moneda națională s-a apreciat luni în raport cu principalele valute; cursul a coborât la 5,0315 lei/euro
Moneda națională s-a apreciat luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0315 lei, în scădere cu 7,18 bani (-1,41%) față de cotația precedentă, de 5,1033 lei. Leul a câștigat teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,4631 lei, în scădere cu 9,32 b
ANAF: Declarația unică se depune până la data de 26 mai, inclusiv
Termenul limită pentru depunerea Declarației unice (Formular 212) este 26 mai 2025, inclusiv, pentru veniturile obținute în anul precedent, reamintește, luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit sursei citate, Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au avut, i
Eurostat: România este în continuare țara cu cea mai mare inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă, însă România este în continuare țara cu cea mai ridicată inflație, cu un avans anual al prețurilor de 4,9%, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie (analiză)
Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie, într-o perioadă în care provocările economice riscă, în continuare, să ducă România în zona de junk, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță Frames. 'Nicușor Dan are obliga
JPMorgan: Câștigarea alegerilor din România de către Nicușor Dan reduce în viitor riscul politic
Câștigarea alegerilor din România de către primarul de centru al Bucureștiului, Nicușor Dan, reduce în viitor riscul politic, iar o retrogradare a ratingului suveran sub categoria 'investment grade' (recomandat pentru investiții) este acum mai puțin îngrijorătoare, se arată într-o analiză a băncii americane de investiții JPMorgan
Investitorii au reacționat extrem de pozitiv la rezultatul alegerilor prezidențiale; atenția se mută pe formarea guvernului(brokeri)
Piața a reacționat emoțional la rezultatul alegerilor prezidențiale, înregistrând creșteri semnificative, dar perioada de volatilitate nu a trecut, atenția investitorilor fiind îndreptată în perioada următoare asupra formării unui guvern care să se bazeze pe o majoritate solidă în Parlament, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES.
Confederația Patronală Concordia solicită responsabilitate economică și numirea rapidă a unui guvern
Confederația Patronală Concordia, organizație care reprezintă companii cu jumătate de milion de angajați, solicită tuturor actorilor politici, în special partidelor parlamentare, să dea dovadă de responsabilitate față de economia românească și să urmărească numirea cât mai rapidă a unui guvern stabil, cu o majoritate clar asumată, potrivit unui comu
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut luni la 7,26%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât luni la 7,26%, de la 7,39% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, d