logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sondaj Prolemn: Nouă din zece companii din sector susţin că există o criză artificială a lemnului

Imagine din galeria Agerpres

Nouă din zece companii (89,4%) din domeniul pădurilor şi industriei lemnului consideră că în România există o criză artificială a lemnului în acest moment iar 95,8% cred că direcţia politicilor publice pentru sector este greşită, reiese din rezultatele unui sondaj realizat de Asociaţia Industriei Lemnului (AIL) - Prolemn.

Conform cercetării, susţinută de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România şi distribuită de Fordaq - Comunitatea Forestierilor, trei sferturi dintre respondenţi au achiziţionat sau exploatat mai puţin lemn decât anul trecut cu mai mult de 10%, iar dintre aceştia, jumătate au achiziţionat sau exploatat mai puţin cu minimum 30%.

Pe întregul lanţ valoric, doar 20% dintre cei chestionaţi au precizat că au stocuri normale de materie primă, în timp ce peste jumătate (55%) au arătat că nivelul redus al stocurilor creează incertitudini cu privire la capacitatea de onorare a contractelor.

La nivel general, aproape 90% dintre respondenţi (89,4%) sunt de părere că este vorba despre o criză artificială a lemnului în România, în această perioadă, iar 95,8% apreciază că direcţia politicilor publice pentru sector este greşită.

În acelaşi timp, aproximativ 61% dintre respondenţi au previzionat că vor suferi în viitorul apropiat o reducere semnificativă a producţiei, din cauza stocurilor reduse şi a dificultăţilor de aprovizionare cu resursă, iar 19% estimează o reducere drastică a activităţii, cu cel puţin 50%.

Totodată, peste 80% din totalul celor intervievaţi au arătat că vor apela la reducerea personalului pentru a compensa lipsa materiei prime, în timp ce un sfert (25%) previzionează închiderea de capacităţi de producţie (secţii, puncte de lucru etc.).

Potrivit AIL - Prolemn, companiile din sectorul pădure - lemn au, în prezent, aproximativ 150.000 de angajaţi şi o cifră cumulată de afaceri ce depăşeşte 7,1 miliarde de euro. În plus, contribuţia sectorului la formarea PIB este de aproximativ 3,5%, iar prin exporturile de produse cu valoare adăugată extrem de ridicată contribuie cu 3,5 miliarde de euro, net, la balanţa comercială a României.

Chestionarul ce a stat la baza sondajului realizat în sectorul de specialitate a solicitat respondenţilor părerea şi în privinţa măsurilor care se impun pentru depăşirea acestui moment de criză.

Astfel, în ordinea preferinţelor exprimate, cele mai importante puncte pe care factorii de decizie le pot lua în discuţie se află: modificarea de către Ministerul Mediului a Ordinului de Ministru 1947/2021 privind procedura de revizuire a amenajamentelor silvice, astfel încât procedura să se aplice pentru viitor şi să nu afecteze volumul de masă lemnoasă disponibil în piaţă (64,6%); RNP - Romsilva să ofere masă lemnoasă în piaţă la nivelul posibilităţii de recoltă stabilită de amenajamentele silvice (56,1%); o finanţare corectă a domeniului pădurilor în Planul Naţional Strategic, de minimum 5%, la nivelul median al alocării din statele europene (50,8%).

De asemenea, cercetarea a chestionat percepţia asupra situaţiei din piaţă, confruntată cu preţuri foarte mari la materialul lemnos, pe întregul lanţ. "Preţul mediu al lemnului la licitaţiile organizate de RNP - Romsilva pentru produse principale - producţia anului 2022 a crescut de peste 2,5 ori. Aceste creşteri se transmit deja pe lanţul valoric până la consumatorul final: preţuri dublate la cheresteaua de răşinoase, creşteri de 60 - 70% la peleţi, preţuri dublate la OSB, 40 - 50% la PAL, 30 - 60% la mobilă", menţionează realizatorii sondajului.

"În industria lemnului asistăm la o criză artificială de resursă de lemn, indusă de politicile publice pentru sectorul forestier greşit direcţionate, o criză care a început în primăvara anului trecut prin implementarea SUMAL 2.0, s-a amplificat în toamnă sub efectul deciziei de revizuire retroactivă a avizelor de mediu pentru amenajamentele silvice reglementată prin OM 1947/2021 şi a devenit dramatică în condiţiile unei oferte de masă lemnoasă oferită la licitaţiile principale de către RNP - Romsilva redusă cu 40% faţă de anii anteriori. Industria lemnului nu poate face faţă unei creşteri artificiale a preţurilor de 2,5 ori pentru resursa de lemn şi, mai ales, lipsei de resursă. Capacităţile de producţie se redimensionează la resursa fizic existentă. Am asistat şi asistăm la închideri de capacităţi de producţie mari, dar decidenţii nu au perceput anvergura crizei (...) În final, costurile crizei artificiale de resursă de lemn vor fi plătite de toţi consumatorii de produse din lemn - iar aici se regăseşte, într-un fel sau altul, toată populaţia României, de la consumatorii de lemn de foc, cherestea, ambalaje, materiale de construcţii, până la mobilă. Dar sunt şi costuri sociale ridicate - a se vedea disponibilizările de personal şi chiar costuri de mediu care sunt ignorate. Dacă folosim mai puţin lemn, vom folosi mai mult plastic, beton şi ciment şi vom arde mai mult cărbune, cu efectele binecunoscute", susţine Cătălin Tobescu, preşedinte AIL - Prolemn.

Sondajul Prolemn a fost realizat în baza unui chestionar la care au răspuns 189 de reprezentanţi ai unor companii de pe întregul lanţ valoric al lemnului. Aproximativ jumătate dintre răspunsuri au provenit dinspre industria de prelucrare a lemnului - alte activităţi decât producţia de mobilă, 19,6% din sectorul de exploatare a lemnului, 15% din industria mobilei, respectiv 9% din silvicultură.

În cadrul sondajului au fost reprezentate companii mari şi foarte mari, dar concomitent 60% dintre respondenţi reprezintă organizaţii cu o cifră de afaceri mai mică de un milion de euro, anual.

Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit care promovează utilizarea sustenabilă a lemnului provenit din păduri gestionate durabil în diferite aplicaţii industriale. Constituită în anul 2020, Asociaţia numără, în prezent, peste 30 de membri - companii din industria de prelucrare a lemnului. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-01-2025 12:05

Percepția că nivelul datoriei publice a României este gestionabilă reduce presiunea implementării de reforme relevante și urgente (analiză)

Datoria publică a României, sub media Uniunii Europene, oferă decidenților politici și publicului ideea că există ''spațiu fiscal'', chiar dacă deficitele continuă să se adâncească, riscul major al acestei percepții fiind acela că reduce presiunea implementării de reforme fiscale și structurale relevante și urgente, susține Victor Iancu, P

Economic 15-01-2025 11:44

Piața terenurilor, dominată de investitorii români, se adaptează incertudinilor politice și evoluțiilor economice (analiză)

Piața terenurilor din România a încheiat anul 2024 cu un rezultat solid de tranzacții de aproximativ 450 milioane euro, în pofida climatului dificil, marcat de incertudini politice și evoluții economice, nivelul fiind comparabil celui din 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate publicată miercuri de către compania de consultanță imobiliară Coll

Economic 15-01-2025 11:05

Produsele agroalimentare românești, promovate la ''Săptămâna Verde 2025''

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la expoziția internațională ''Săptămâna verde 2025'' cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și

Economic 15-01-2025 10:55

Bursa de la București a deschis cu scăderi pe majoritatea indicilor ședința de miercuri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis miercuri în scădere pe aproape toți indicii, iar rulajul se cifra la 2,79 milioane de lei (562.046 euro) după 45 de minute de la debutul ședinței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,18%, iar indicele

Economic 15-01-2025 09:25

Producția industrială a scăzut cu 1,8% în primele 11 luni din 2024 (INS)

Producția industrială a scăzut, în primele 11 luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, cu 1,8% ca serie brută și cu 1,6% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, potrivit datelor publicate miercuri d

Economic 14-01-2025 18:23

Burduja: La hidro am pierdut anul trecut circa 4.000 GWh; 2% din producția de energie a fost de la prosumatori

Producția de energie hidroelectrică a scăzut anul trecut cu circa 4.000 GWh, din cauza secetei, dar s-a înregistrat o creștere pe partea de fotovoltaice, iar prosumatorii au asigurat 2% din toată producția de electricitate, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'La nuclear suntem cu cifre similare (celor din 2023 n.r), mizăm și am

Economic 14-01-2025 18:07

Burduja: Capacitatea de interconexiune a României a crescut și putem miza pe aproape 4.000 de MW, în prezent

Capacitatea de interconexiune a României a crescut ca urmare a investițiilor derulate de Transelectrica în ultimii ani și în prezent putem miza pe importuri de aproape 4.000 de MW, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul ședinței Comandamentului energetic de iarnă. 'Vreau să felicit Transelectrica pentru inves

Economic 14-01-2025 15:43

Echipamentul electric al Unității 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor, este izolat și se fac investigații; fără impact pe partea nucleară (Nuclearelectrica)

Echipamentul electric al Unității 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marți de un incendiu minor, este în prezent izolat și se fac investigații pentru i

Economic 14-01-2025 14:39

Arcada și Alstom, câștigătoarele licitației pentru modernizarea infrastructurii CF dintre stațiile București Nord-Jilava-Giurgiu Nord-Frontieră-lot 2

Asocierea Railworks, formată din Arcada Company (lider asociere) și Alstom Transport (asociat), a câștigat procedura de licitație publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a infrastructurii de cale ferată dintre stațiile București Nord - Jilava - Giurgiu Nord - Giurgiu Nord Frontieră - lot 2, informează, marți, CFR SA. Oferta finan

Economic 14-01-2025 14:32

Izvoranu (Confederația 'Patronatul Român'): Abordarea asta rigidă de înăsprire a mediului fiscal este cea mai proastă opțiune

Abordarea rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate lua la ora actuală Guvernul, a declarat, marți, Adrian Izvoranu, vicepreședinte al Confederației 'Patronatul Român'. 'În general, abordarea asta rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate l

Economic 14-01-2025 14:04

Wizz Air reîncepe să opereze curse regulate de pe Aeroportul Băneasa

Wizz Air reia, de miercuri, operarea curselor regulate de pasageri de pe Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu, a anunțat, marți, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Primele zboruri au ca destinații Napoli și Cracovia. Wizz Air urmează să deschidă operarea de pe AIBB-AV și către Varșovia și Abu Dhabi, preci

Economic 14-01-2025 13:30

Vânzările de locuințe au crescut în 2024 cu 7,6% în București și Ilfov și cu 6,6% la nivel național (analiză)

Vânzările de case și apartamente au crescut anul trecut cu 7,6% în București și Ilfov față de rezultatul înregistrat în 2023, în timp ce la nivel național s-au vândut cu 6,6% mai multe locuințe, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară SVN România, pe baza statisticilor oficiale, remisă marți AGER

Economic 14-01-2025 13:14

Contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău - Grințieș, A8, a fost publicat în SEAP

Contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău - Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii (A8), a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea acestuia fiind cuprinsă între 64 și 75 milioane lei (fără TVA), a informat marți Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), pe pagina de Facebook.

Economic 14-01-2025 12:47

Chisăliță (AEI): Ofertele de preț pentru energie electrică sunt de până la 13 ori mai mari după 1 aprilie

Consumatorii de energie electrică sunt invitați să încheie contracte avantajoase pe platforma ANRE - Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice, însă aceștia riscă să încheie contracte păguboase accesând această platformă, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță. Potrivi

Economic 14-01-2025 12:00

Grupul DIGI, contribuție de peste 1,3 miliarde de lei la bugetul de stat în anul 2024

Grupul DIGI a virat în cursul anului 2024 la bugetul de stat peste 1,3 miliarde de lei, reprezentând taxele, contribuțiile și impozitele aferente activităților desfășurate de toate entitățile sale din România. 'Compania pune în practică o strategie de business bazată pe investiții sustenabile și tehnologii avansate,