Produsele agroalimentare românești, promovate la ''Săptămâna Verde 2025''
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/8200399.jpg)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la expoziția internațională ''Săptămâna verde 2025'' cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.
Potrivit unui comunicat al MADR, remis miercuri AGERPRES, în perioada 17 - 26 ianuarie 2025, la Berlin, în Germania, se desfășoară cea de-a 89-a ediție a expoziției ''Săptămâna Verde 2025'' (Grune Woche), la care anual participă și producătorii agricoli și cei din industria alimentară din România.
''Expoziția 'Săptămâna Verde 2025' reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, dar și pe plan mondial. Participarea țării noastre la această manifestare cu un stand de prezentare a devenit o tradiție, întrucât 'Grune Woche' face posibilă expunerea politicilor și strategiilor din domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, a potențialului agricol și al oportunităților de investiții, al dezvoltării de noi relații comerciale, cu impact pozitiv asupra creșterii competitivității și implicit a exporturilor pe piețele internaționale, în scopul echilibrării balanței comerciale'', se arată în document.
Potrivit Raportului final al ediției din anul 2024, la evenimentul organizat anul trecut au fost prezenți peste 1.400 de expozanți din 60 de țări, care au atras aproximativ 300.000 de vizitatori.
La această ediție, în cadrul standului MADR, vor fi promovate și oferite spre degustare mostre din produse înregistrate pe sisteme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Magiun de prune Topoloveni - IGP, Salam de Sibiu - IGP, Telemea de Ibănești - DOP, Novac afumat din Țara Bârsei - IGP, Scrumbie de Dunăre afumată - IGP, Cârnați de Pleșcoi - IGP, Telemea de Sibiu - IGP, Cașcaval de Săveni - IGP, Salată cu icre de știucă de Tulcea - IGP, Salată tradițională cu icre de crap - STG, Plăcintă dobrogeană - IGP, Pită de Pecica - IGP, Salinate de Turda - IGP, Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România - STG, din categoria băuturilor spirtoase Indicație Geografică - Pălincă și Țuică Zetea de Medieșul Aurit.
De asemenea, printre produsele de la stand se vor regăsi băutura spirtoasă care în anul 2024 a pornit pe drumul înregistrării europene, Țuică de prune Sordony de Horezu, ca Indicație Geografică, dar și Vinars Jidvei - Indicație Geografică Protejată Național și cidru - băutură fermentată liniștit. Totodată, spre degustare vor fi oferite produse montane și ecologice, precum și produse înregistrate pe scheme de calitate naționale.
Alte produse românești ce vor fi expuse la ediția 2025 a expoziției ''Săptămâna Verde'' sunt cele care se află în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum: Babic de Buzău pentru dobândirea IGP, Batog deltaic de sturion pentru dobândirea IGP, Cârnați din topor din Vâlcea pentru dobândirea IGP, Brânză frământată de Teaca pentru dobândirea IGP și Salam Poiana Mărului pentru dobândirea IGP, dar și produse ale căror denumiri vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european: Cârnații măcelarului de Pașcani, Iaurt de oaie din Câlnic, Cașcaval de Pojorâta, Răstăuțe maramureșene (cu spanac sau sfeclă), Cașcaval Brădet, Cașcaval din lapte de oaie Horezu, Brânzeturile de Colțești, Zacuscă pescărească din legume de Blăgești și păstrăv de Blăgești, Magiun de dovleac sau din măr Topoloveni, Ceafă nobilă de Bistrița, Carne afumată la garniță din Vâlcea, Brânză în coajă de brad de Bran, Salam de Nădlac, Mere de Cândești din bazinul pomicol Voinești, prune afumate la lojniță de Vrancea și Zacuscă cu păstrăv afumat de pe Sălăuța.
Din categoria băuturilor spirtoase înregistrate ca Indicație Geografică, România va expune - Pălincă și Țuică Zetea de Medieșu Aurit, precum și vin alb, roze și roșu din cramele Cotnari, Histria și Jidvei, iar standul va fi înveselit de flori colorate de la producătorii români.
Potrivit datelor MADR, în prezent, la nivel național sunt 792 de produse tradiționale atestate de Ministerul Agriculturii, cele mai multe fiind cele din carne și produse din carne 315.
La nivel european, România are recunoscute și protejate 13 produse, din care 11 cu Indicație Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salata cu Icre de Știucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda, unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibănești și un alt produs cu Specialitate Tradițională Garantată (STG) - Salată tradițională cu icre de crap.
Dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele-membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 13 sunt produse alimentare românești. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Muncii a discutat despre viitorul Dacia și al industriei auto românești cu un director de la Group Renault
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit, vineri, la Ambasada României din Paris, cu directorul de afaceri publice de la Group Renault, Bruno Vincent, cu care a discutat despre viitorul Uzinei Dacia și al industriei auto din România, informează sâmbătă ministerul de resort într-o postare pe Facebook.
Platformele Autorității pentru Digitalizarea României sunt din nou funcționale
Platformele Autorității pentru Digitalizarea României (SEAP, WWW.GHIȘEUL.RO, PCUe, SAET și E-GUVERNARE) sunt funcționale, a anunțat sâmbătă instituția. 'Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate!', se menționează într-o
Ministrul Muncii crede că România și-a atins obiectivele în domeniul politicilor sociale
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a avut o reuniune bilaterală cu Mathias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în marja reuniunii ministeriale a OCDE pe politici sociale, care a avut loc la Paris, informează sâmbătă ministerul de resort într-o postare pe Facebook.
ANPC: Amenzi de peste 1,2 milioane de lei aplicate în urma controalelor la restaurante
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat 178 de operatori economici prestatori de servicii de alimentație publică (restaurante) la nivel național și a aplicat 176 de amenzi contravenționale, în valoare totală de aproape 1,27 milioane lei. 'Din dispoziția Președintelui ANPC, Cristian-Victor Popescu Piedone, au fost dema
Ministrul Energiei a solicitat Rompetrol un plan de investiții bine structurat pentru a spori siguranța
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a solicitat Rompetrol implementarea unui plan de investiții cuprinzător și bine structurat pentru a spori siguranța. Reacția șefului de la Energie vine după ce, vineri dimineața, un incendiu s-a produs în instalația de Hidrocracare Blândă (MHC) de la Petromidia, însă activitatea operațională a ra
BNR: Rata anuală a inflației va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025
Rata anuală a inflației va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025, pe fondul efectelor de bază în dublu sens ce se vor manifesta pe acest orizont de timp, iar în semestrul II va descrește pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecția precedentă, conform unui comunicat al Băncii Naționale a României. '&Ici
APIA a autorizat plăți de aproape 580 de milioane de euro pentru Campania 2024
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată, în perioada 2 decembrie 2024 - 14 februarie 2025, suma totală de 579,968 milioane de euro, aferentă anului de Cerere 2024, pentru un număr de 669.208 de fermieri. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, numărul fermierilor pentru care s-au e
UPDATE BNR a menținut dobânda cheie la 6,5% pe an
Anghel (Libra Internet Bank): Pentru anul 2025 vedem încă posibilă o creștere economică de 1,6%
România ar putea înregistra în acest an o creștere economică de 1,6%, având în vedere efectul de bază favorabil prin comparație cu anul 2024 când s-a înregistrat o creștere economică modestă, a declarat,vineri, pentru Agerpres, Lucian Anghel, deputy CEO Libra Internet Bank. 'Până la momentul publicării struct
STB nu va mai emite titluri de călătorie integrate pentru ruta Gara de Nord-Aeroport Otopeni din 17 februarie
Societatea de Transport București (STB) nu va mai emite titluri de călătorie integrate pentru ruta Gara de Nord - Aeroport Otopeni începând de luni, 17 februarie, ora 00:00, informează vineri Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI). 'Începând de luni, 17.02.2025, ora 00:00, operatorul d
EPG: Rețeaua de sisteme centralizate de încălzire, în România, deservește 1,05 milioane de clienți și depășește 4.380 km
România are, în prezent, o rețea de sisteme centralizate de încălzire care se întinde pe mai mult de 4.380 km, ce deservește circa 1,05 milioane de clienți, însă modelele de afaceri dependente de subvențiile publice și designul învechit al sistemului au contribuit la scăderea constantă a gradului de conectare la rețelele de termoficare, ar
Dascălu (BCR): Economia României abia s-a menținut pe linia de plutire în 2024;creștere de 2% în 2025
Economia României abia s-a menținut pe linia de plutire în 2024 și ar putea crește cu 2% anul acesta, sprijinită de efectul de bază și de transferul de creștere din anul anterior, consideră Ciprian Dascălu, economist-șef în cadrul BCR. 'Economia României abia s-a menținut pe linia de plutire în 2024, în
Prețurile la cafea, ciocolată și aur au atins maxime istorice (analiză)
Bucuria de a oferi un cadou precum ciocolată, cafea de calitate sau bijuterii primează în fața prețurilor ridicate, însă, având în vedere scumpirile înregistrate în ultima perioadă, se poate ajunge la concluzia că anul acesta avem de-a face cu cel mai scump Valentine's Day din istorie, relevă o analiză realizată de Radu Puiu, a
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 80 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 80 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 600 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 156 luni, la un randament mediu de 7,44% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90
Rețele Electrice România scoate la licitație lucrări de modernizare a infrastructurii energetice din Călărași
Compania Rețele Electrice România scoate la licitație, prin intermediul sistemului informatic de achiziții publice (SEAP), procedura de achiziție de lucrări în valoare de 77,89 milioane de lei pentru un proiect de modernizare a infrastructurii energetice în comunele Ștefan cel Mare, Perișoru și Borcea din județul Călărași. Pr