DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii.
A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndrumarea lui Frank Lloyd Wright (1867-1959), faimos arhitect și specialist în design interior. Wright avea să devină una dintre cele mai importante influențe pentru cariera viitorului actor, dar nu datorită cursurilor de artă, ci pentru că a sesizat talentul actoricesc al lui Quinn și l-a încurajat să se dedice actoriei, arată www.britannica.com.
Anthony Quinn a debutat pe marele ecran în 1936, în filmul 'Parole', apoi apare în filmul 'The Milky Way'. La sfârșitul anilor '30 a apărut în multe filme, între care se disting 'Waikiki Wedding' (1937) de Frank Tuttlem sau 'The Buccaneer' (1938) și 'Union Pacific' (1939), ambele regizate de Cecil B. De Mille, socrul actorului (în 1937, Anthony Quinn s-a căsătorit cu fiica regizorului, Katherine).
În anii '40 a avut roluri negative în filmele 'City for Conquest' (1940) de Anatole Litvak, 'The Ghost Breakers' (1940) de George Marshall, 'Blood And Sand' (1941) de Rouben Mamoulian, 'They Died with Their Boots On (1941)' de Raoul Walsh, 'The Black Swan' (1942) de Henry King, 'Larceny Inc' (1942) de Lloyd Bacon, 'The ox-bow incident' (1943) de William Wellman, 'Buffalo Bill' (1944) regizat tot de Wellman, 'Back To Bataan' (1945) de Edward Dmytryk, 'Sinbad the Sailor' (1947) de Richard Wallace.
În perioada următoare s-a consacrat ca stea de cinema, în special prin prestația actoricească din 'Viva Zapata' (1952), un film de Elia Kazan cu Marlon Brando în rolul principal. Interpretarea lui Quinn a fost răsplătită cu un Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, potrivit walkoffame.com.
Prestația sa ca actor i-a reținut atenția regizorului italian Federico Fellini, care l-a distribuit în 'La Strada' (1954).
Anthony Quinn s-a remarcat decisiv în fața publicului cinefil în 'Lust for Life' (1956), regizat de Vincente Minnelli. Astfel, interpretarea pictorului Paul Gauguin îi aduce, în 1957, al doilea Oscar, tot pentru rol secundar, precum și o nominalizare la Globurile de Aur, menționează imdb.com. A urmat nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun actor în 'Wild is the Wind' (1957).
Alte filme în care a jucat la sfârșitul anilor '50 au fost 'Notre-Dame De Paris' (1957) de Jean Delannoy, 'The River's Edge' (1957) de Alan Dwan, 'Black Orchid' (1959) de Martin Ritt, 'Last Train from Gun Hill' (1959) de John Sturges sau 'Warlock' (1959) de Edward Dmytryk. De asemenea, în această perioadă a regizat filmul 'The Buccaneer' (1958), un remake al unui film regizat de Cecil B. De Mille, potrivit CineMagia - www.cinemagia.ro.
În anii '60, Anthony Quinn a apărut în 'The Guns of Navarone' (1961) de J. Lee Thompson, 'Barrabás' (1962) de Richard Fleischer, 'Lawrence of Arabia' (1962) de David Lean, 'A High Wind in Jamaica' (1965) de Alexander Mackendrick și 'Zorba the Greek' (1964), un film de de Michael Cacoyannis în care Anthony Quinn a realizat unul dintre personajele sale cele mai celebre și pentru care a primit Premiul National Board of Review pentru cel mai bun actor și a fost nominalizat la alte trei premii: Oscar, BAFTA și Globul de Aur. De altfel, succesul lui Anthony Quinn în acest rol a fost atât de însemnat, încât l-a repetat de peste 360 de ori în muzicalul 'Zorba', pus în scenă atât pe Broadway, cât și la Centrul Kennedy din Washington D.C.
În 1969, a făcut parte din distribuția filmului 'The Secret of Santa Vittoria', pentru care a primit o nouă nominalizare Globurile de Aur pentru cel mai bun actor. Au urmat apariții în peliculele 'The City', 'The Man and the City' - pentru televiziune, dar și în 'Messenger of God' (1976), 'Lion of the Desert' (1980). A primit, în 1987, cu premiul de onoare Cecil B. DeMille, pentru întreaga carieră, în cadrul ceremoniei de decernare a Globurilor de Aur.
În anii '90, Anthony Quinn a primit o dublă nominalizare la Globul de Aur și Premiile Satellite pentru prestația sa din mini-serialul 'Gotti' (1996), unde l-a avut partener pe platourile de filmare pe Armand Assante. Ultimul film artistic în care și-a făcut apariția este 'Avenging Angelo', o comedie din distribuția căreia a făcut parte și Sylvester Stallone. A fost recompensat la 2 august 1960 cu o stea pentru film pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood, menționează walkoffame.com.
După divorțul de fiica regizorului Cecil B. De Mille, Katherine (cu care a avut trei copii), Quinn a mai fost căsătorit cu Iolanda, până în 1993, apoi cu secretara sa, Kathy Benvin. Anthony Quinn și-a petrecut ultimii ani din viață în Bristol, Rhode Island. A murit la 3 iunie 2001, în Boston. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Anthony Quinn Estate/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec