logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 35 de ani de la eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela (11 februarie)

Image

Eliberarea lui Nelson Mandela din închisoare la 11 februarie 1990, după 27 de ani de detenție, a fost cel mai reprezentativ moment al sfârșitului apartheidului în Africa de Sud. Eroul luptei anti-apartheid Nelson Mandela a fost arestat în 1962 și condamnat în 1964 pentru sabotaj și complot împotriva statului ca lider al aripii înarmate a Congresului Național African (ANC). A suportat condiții dure menite să-i înfrângă determinarea, dar Mandela a refuzat să renunțe la eforturile sale de a obține egalitatea pentru toți oamenii, potrivit https://humanrights.ca/. În anii 1980, 'Free Nelson Mandela' a devenit o campanie la nivel mondial, indică https://history.gov.uk/.

Nelson Mandela a ieșit din închisoare, la câteva zile după ce președintele Africii de Sud ales în 1989, Frederik Willem de Klerk, a anunțat reforme ce vizau o relaxare a legilor apartheidului, între care: tranziția negociată spre democrație, anularea interzicerii Congresului Național African (ANC) și eliberarea de deținuți politici, conform https://www.bbc.com/.

La 11 februarie 1990, mii de oameni s-au adunat în Cape Town, pentru a-l aclama pe luptătorul pentru drepturile omului, la eliberarea din închisoare. Nelson Mandela s-a adresat mulțimii, subliniind că: 'Lupta noastră a ajuns la un moment decisiv. Marșul nostru către libertate este ireversibil.', arată https://www.bbc.com/.

Apartheid înseamnă 'aparte' în limba afrikaans. Legile apartheid - sistemul instituționalizat al supremației albe și segregației rasiale din Africa de Sud - i-au separat pe sud-africani în patru categorii rasiale diferite: 'alb/europeni', 'negri', 'de culoare (persoane de rasă mixtă)' sau 'indieni/asiatici'. Oamenii albi - 15% din populația sud-africană - s-au aflat în fruntea societății, deținând puterea și bogăția. Negrii africani de Sud - 80 la sută din populație - au fost retrogradați pe scara cea mai de jos a societății, indică https://humanrights.ca.

Mulți sud-africani au sfidat apartheidul, organizând campanii de nesupunere civilă, greve naționale și boicoturi. Nelson Mandela s-a alăturat acestei lupte în anii 1940 ca tânăr avocat. În 1944, a devenit liderul aripii de tineret din Johannesburg a Congresului Național African (ANC), organizație politică a negrilor din Africa de Sud înființată în 1944. În 1952, a devenit președintele național adjunct al ANC, susținând rezistența nonviolentă la apartheid.

Guvernul sud-african a răspuns cererilor de egalitate și libertate prin represiune și violență. Ei au împușcat și au ucis demonstranți neînarmați și au reținut și arestat mulți alții. Mandela a primit în 1952, o sentință de privare de libertate cu suspendare și a fost declarat persona non-grata în Johannesburg, timp de șase luni. Mandela a fost arestat de mai multe ori, pentru ca în 1956 să fie judecat pentru înaltă trădare, iar Congresul Național African a fost scos în afara legii, potrivit https://www.sahistory.org.za/ și https://www.nelsonmandela.org/.

Sfidarea apartheidului începuse în mod pașnic, dar după masacrul manifestanților de la Sharpeville în 1960, Nelson Mandela a acceptat faptul că lupta armată era singura cale de urmat. El și alți luptători împotriva apartheidului au format un grup de rezistență armat numit 'Umkhonto weSizwe' ('Spear of the Nation'), conform https://humanrights.ca/.

La 11 ianuarie 1962, Mandela a părăsit în secret Africa de Sud, sub numele fals David Motsamayi, în vederea obținerii de sprijin pentru lupta armată. A primit pregătire militară în Maroc și Etiopia și s-a întors în Africa de Sud în iulie 1962. A fost arestat într-un baraj rutier al poliției pe 5 august, în timp ce se întorcea din KwaZulu-Natal, unde îl informase pe șeful Congresului Național African, Albert Luthuli, despre călătoria sa. El a fost acuzat de părăsirea țării fără permis și de incitarea lucrătorilor la grevă. A fost condamnat la cinci ani de închisoare, pe care a început să-i execute la închisoarea locală din Pretoria. La 27 mai 1963 a fost transferat pe Insula Robben din largul Cape Town, potrivit https://www.nelsonmandela.org/.

'Am prețuit idealul unei societăți democratice și libere, în care toate persoanele să trăiască împreună în armonie și cu șanse egale. Este un ideal pentru care sper să-l trăiesc și să-l ating. Dar dacă este nevoie, este un ideal pentru care sunt pregătit să mor.' declara Nelson Mandela, la procesul Rivonia, în 1964, potrivit site-ului Muzeului pentru Drepturile Omului din Canada, https://humanrights.ca/.

Mandela și-a petrecut primii 18 din cei 27 de ani de detenție la brutala închisoare Robben Island. Închis într-o celulă mică, fără pat sau instalații sanitare, a fost forțat să facă muncă grea într-o carieră. Putea să scrie și să primească o scrisoare o dată la șase luni și o dată pe an i se permitea să se întâlnească cu un vizitator timp de 30 de minute. Pereții de sticlă separau prizonierii de vizitatori, care vorbeau la telefoane, în timp ce gardienii ascultau fiecare cuvânt. Scrisorile erau puternic cenzurate, cuvintele fiind înnegrite, dacă nu erau strict personale. Cu toate acestea, determinarea lui Mandela a rămas constantă, fiind în continuare liderul simbolic al mișcării anti-apartheid.

În timpul detenției, Nelson Mandela și alți prizonieri au pledat pentru îmbunătățirea condițiilor și a drepturilor pentru toți prizonierii, indiferent de rasă. În 1966, prizonierii de culoare și-au asigurat dreptul de a purta pantaloni lungi în loc de pantaloni scurți. În cele din urmă, prizonierilor li s-a permis să aibă un birou în celule și să citească și să studieze. Au plantat chiar și o mică grădină. Deținuții au obținut și dreptul de a juca fotbal, tenis și volei. La închisoare au avut loc jocuri de vară. Muzica a devenit un alt mod pentru prizonieri de a-și exprima umanitatea comună.

'Am considerat lupta din închisoare ca un microcosmos al luptei în ansamblu. Ne-am luptat înăuntru așa cum ne-am luptat afară. Rasismul și represiunea au fost aceleași; pur și simplu a trebuit să lupt în termeni diferiți.' amintea Nelson Mandela, citat de site-ul https://humanrights.ca/.

În afara zidurilor închisorii de pe Robben Island, sud-africanii au continuat să reziste regimului de apartheid. În 1985, sub o presiune tot mai mare, guvernul a făcut o ofertă de a-l elibera pe Mandela, cu condiția să renunțe la violență ca instrument politic. Mandela a respins oferta, el având ca scop obținerea libertății pentru toți sud-africanii, nu doar pentru el însuși. În 1986, el a început să contacteze guvernul sud-african pentru a vedea dacă există interes în negocierea încetării apartheidului. Patru ani mai târziu, pe 11 februarie 1990, era eliberat din închisoare.

După eliberarea sa, Mandela a condus Congresul Național African, în negocierile sale cu guvernul minoritar pentru încetarea apartheidului și stabilirea unui guvern multirasial. Negocierile au fost tensionate, violența politică și războiul civil amenințau să cuprindă țara.

În 1993, în Africa de Sud a fost adoptată o constituție interimară. Acest lucru a deschis calea pentru primele alegeri democratice din țară. În același an, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în comun lui Mandela și președintelui sud-african F. W. de Klerk (1989-1994).

Primele alegeri democratice din Africa de Sud au avut loc în 1994. Congresul Național African a câștigat majoritatea electorală la primele alegeri libere din această țară, iar Mandela a fost ales președinte al Africii de Sud. Mandela și-a dedicat anii rămași din viață transformării țării sale. El a recunoscut întotdeauna că mai sunt încă multe de făcut și că depindea de generațiile viitoare să continue lupta pentru libertate.

Nelson Mandela s-a retras din politică în 1999, dar a rămas un avocat global al păcii și justiției sociale până la moartea sa la 5 decembrie 2013. AGERPRES/ (Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto:www.britannica.com

Afisari: 222

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-04-2025 13:32

Papa Francisc (fișă biografică)

Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &