logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Raportul legislativ al lunii decembrie 2024

Imagine din galeria Agerpres

Între legile promulgate în luna decembrie 2024 se numără:

* Legea nr. 299 din 2 decembrie 2024 pentru modificarea şi completarea Legii societăţilor nr. 31/1990
* Legea nr. 302 din 2 decembrie 2024 pentru completarea art. 43 din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul juridic al drumurilor
* Legea nr. 305 din 5 decembrie 2024 pentru completarea Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război
* Legea nr. 309 din 6 decembrie 2024 pentru modificarea art. 224 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea art. 154 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

*Legea nr. 299/2024 prin care acţionarii societăţilor pot participa şi vota la Adunările generale şi online sau prin corespondenţă
"Acţionarii, în persoană sau reprezentaţi, pot participa şi vota fizic sau prin mijloace electronice de comunicare la distanţă în cadrul Adunărilor generale. Aceştia îşi pot exprima votul şi prin corespondenţă", prevede actul normativ.

Conform acestuia, convocarea va cuprinde locul şi data ţinerii adunării, precum şi ordinea de zi, cu menţionarea explicită a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor.

În cazul în care pe ordinea de zi figurează numirea administratorilor sau a membrilor Consiliului de supraveghere, în convocare se va menţiona că lista cuprinzând informaţii cu privire la numele, localitatea de domiciliu şi calificarea profesională ale persoanelor propuse pentru funcţia de administrator se află la dispoziţia acţionarilor, putând fi consultată şi completată de aceştia.

La baza legii stă o propunere legislativă din mai 2023 iniţiată de parlamentari ai PSD şi PNL (PL-x nr. 684/2023). În expunerea de motive se invocă creşterea eficienţei şi economisirea de timp, mai ales pentru acţionarii şi asociaţii care locuiesc în alte ţări sau în alte localităţi, conform www.cdep.ro.

Legea a fost promulgată la 2 decembrie 2024.

*Legea nr. 302/2024 privind competiţiile sportive şi scutirea lor de taxele pentru utilizarea drumurilor, cu condiţia obţinerii unui aviz
Potrivit legii, competiţiile sportive de interes naţional, care fac parte din calendarele sportive oficiale ale federaţiilor sportive naţionale, vor fi scutite de plata taxelor pentru utilizarea drumurilor publice, cu condiţia obţinerii avizului federaţiei de specialitate, al administratorului drumului şi al Poliţiei rutiere.

De asemenea, legea mai prevede că organizatorii poartă răspunderea şi iau toate măsurile pentru siguranţa traficului rutier şi redarea ulterioară a drumului pentru circulaţia publică, în condiţiile existente anterior organizării competiţiei".

La baza legii a stat o propunere legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari de la PSD, PNL, USR, UDMR din februarie 2024 (PL-x nr. 48/2024). În expunerea de motive se arată că aceste scutiri sunt binevenite, "în contextul în care evenimentele şi activităţile sportive pot avea un impact direct şi puternic asupra economiilor locale, oferind, de asemenea, oportunităţi deosebite de marketing şi promovare a produselor locale". În plus, "în prezent, competiţiile de ciclism, atletism sau alte ramuri sportive se confruntă cu o barieră semnificativă în ceea ce priveşte organizarea lor pe drumurile publice, acestea trebuind să plătească un aviz", se mai arată în expunerea de motive de pe www.cdep.ro.

Legea a fost promulgată la 2 decembrie 2024.

* Legea nr. 305/2024 privind instituirea Zilei prizonierilor de război români în data de 24 august
Actul normativ completează Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război.

Actul normativ prevede că se instituie Ziua Prizonierilor de război români, care se organizează anual pe 24 august, "pentru sacrificiile făcute de prizonierii de război români din cel de-Al Doilea Război Mondial, nevoiţi să suporte ororile şi tratamentul inuman din lagărele de muncă forţată şi pentru devotamentul acestora faţă de România, neacceptând să trădeze patria, în semn de recunoştinţă şi în memoria lor".

Cu acest prilej, guvernul, autorităţile publice locale şi celelalte instituţii ale statului pot organiza programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi ceremonii oficiale şi/sau militare dedicate prizonierilor de război români.

De asemenea, la solicitarea autorităţilor publice locale, Ministerul Apărării Naţionale, prin garnizoanele militare, participă la programele şi manifestările cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi la ceremoniile oficiale organizate în unităţile administrativ- teritoriale.

Iniţiativa legislativă a aparţinut mai multor parlamentari PSD şi a fost înregistrată în circuit parlamentar în februarie 2024 (PL-x nr. 46/2024). Expunerea de motive arată că, la data depunerii propunerii legislative nu exista o zi prin care să fie comemorată memoria prizonierilor români din Al Doilea Război Mondial, aşa cum sunt deja instituite zile naţionale, europene şi internaţionale de comemorare a diferitelor victime, conform www.cdep.ro.

Legea a fost promulgată la 5 decembrie 2024.

*Legea nr. 309/2024 prin care studenţii la facultăţi acreditate din străinătate beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei

Legea prevede ca studenţii şi studenţii-doctoranzi înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din altă ţară să beneficieze de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei.

Actul normativ modifică, în acest sens, art. 224 alin.(1) lit.a) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi art. 154 alin.(1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Conform legii, vor beneficia de asigurare de sănătate, fără plata contribuţiei, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor ucenici sau studenţi, absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultăţii, studenţii doctoranzi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti.

Iniţiativa legislativă a aparţinut mai multor parlamentari ai PNL, PSD şi USR şi a fost inclusă în circuitul parlamentar în aprilie 2023 (PL-x nr. 263/2023). În expunerea de motive se arată că, în prezent, mii de tineri, cetăţeni români, care au statutul de student în România sau în UE/SEE, deşi au dreptul legal de a beneficia de asigurare fără plata contribuţiei, în practică, când revin în ţară pentru vacanţe sau în vizită, li se refuză dreptul de asigurat, printr-o interpretare eronată a legii, conform www.cdep.ro.

Legea a fost promulgată la 6 decembrie 2024. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 95

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 05-02-2025 09:00

PERSONALITATEA ZILEI: Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, împlinește 60 de ani

Supranumit 'Regele fotbalului românesc'' și ''Maradona din Carpați'', fostul mare fotbalist român Gheorghe Hagi s-a născut la 5 februarie 1965, în comuna Săcele, județul Constanța, potrivit 'Enciclopediei educației fizice și sportului din România' (Ed. Măiastra, București, 2015, Vol. VI). Descoperit d

Documentare 05-02-2025 09:00

TechChill, cel mai mare eveniment tehnologic baltic pentru start-up, la Riga (5-7 februarie)

TechChill, cel mai mare eveniment tehnologic din țările baltice, se desfășoară în perioada 5-7 februarie 2025, la Riga, adunând laolaltă investitori locali și internaționali, fondatori și jucători importanți din ecosistemul tehnologic, potrivit https://www.techchill.co/. Evenimentul dedicat te

Documentare 05-02-2025 08:30

DOCUMENTAR: 35 de ani de la reînființarea Muzeului Național al Țăranului Român (5 februarie)

Data de 5 februarie 1990 reprezintă ziua în care Muzeul Național al Țăranului Român a fost reînființat, la inițiativa ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, arată muzeultaranuluiroman.ro. Istoria Muzeului Național al Țăranului Român începe înainte de î

Documentare 05-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Din milă față de năpăstuit nu trebuie să cădem, aici pe pământ, în altă eroare. Scriptura a prevăzut acest pericol și ne povățuiește să nu apărăm pe cel slab contra celui drept.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 05-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 februarie

Ortodoxe Sf. Mc. Agata și Teodula Greco-catolice Sf. m. Agata Romano-catolice Sf. Agata, fc. m. Sfintele Mucenice Agata și Teodula sunt pomenite în calendarul creștin ortodox în ziua de 5 februarie. Sfânta Agata s-a năs

Documentare 05-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 februarie

Este a 36-a zi a anului 2025. Mai sunt 329 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 30 m și apune la 17 h 29 m. Luna apune la 01 h 03 m și răsare 10 h 41 m. Luna la Primul Pătrar 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 04-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Interpreta australiană Natalie Imbruglia

Interpreta australiană Natalie Jane Imbruglia s-a născut la 4 februarie 1975, la Sydney, potrivit www.imdb.com. A început să practice dansul la o vârstă fragedă, în cadrul unei academii specializate. A debutat în industria de divertisment, în spoturi comerciale, iar

Documentare 04-02-2025 10:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la conferința de la Ialta (4 februarie 1945)

Terminarea războiului în Pacific în cel de-Al Doilea Război Mondial, organizarea postbelică a lumii în materie de pace și securitate sub frâiele unei organizații internaționale, premisele cadrului de conducere guvernamental la nivelul Europei eliberate, situația guvernelor din Balcani, Europa Centrală și de Sud, ampla chestiune a Germaniei, dar și pro

Documentare 04-02-2025 10:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Înființarea Patriarhiei

Discuțiile purtate în vederea unificării bisericești au mers paralel cu propunerile făcute pentru înființarea Patriarhiei. Astfel, încă din anul 1919 s-au făcut o serie de propuneri în acest sens. Acest lucru se impunea acum, mai mult ca oricând, deoarece după 1918 crescuse mult prestigiul României, care, prin jertfe de s&ac

Documentare 04-02-2025 09:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români (4 februarie)

Biserica Ortodoxă Română va sărbători, în data de 4 februarie 2025, o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie, zi care va coincide și cu proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români de către Patriarhul României înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod. Ulterior, proclamarea locală a fiecărui sfânt va avea lo

Documentare 04-02-2025 09:00

Cyber AI Expo 2025 la Paris (4 februarie 2025)

La 4 februarie 2025, are loc prima ediție a Cyber-IA Expo, la Palatul Congreselor, din Paris, un program inedit dedicat securității cibernetice, acest eveniment este parte a unei întregi serii de manifestări care precede Summitul pentru Acțiune privind Inteligența Artificială din 10-11 februarie 2025, conform https://ia-c

Documentare 04-02-2025 08:30

4 februarie - Ziua internațională a fraternității umane (ONU)

Ziua internațională a fraternității umane este marcată de ONU, anual, la 4 februarie. În mesajul prilejuit de marcarea Zilei internaționale a fraternității umane din anul 2025, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, subliniază importanța promovării toleranței culturale și religioase, a bunei înțelegeri și a dialogului interconfesional.

Documentare 04-02-2025 08:00

4 februarie - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată la 4 februarie și este coordonată de Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (Union for International Cancer Control - UICC). Prin catalizarea acțiunilor personale, colective și guvernamentale, lucrăm împreună pentru a reimagina o lume în care milioane de decese cauzate de cancer sunt pre

Documentare 04-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'La închisoare, înspre amurg, am aflat ce-i aia bunătatea, buna cuviință, eroismul, demnitatea. Vorbe mari! Vorbe goale! Vorbe mari și goale pentru șmecheri și pentru turnători: vorbe mari și de mare folos și pline de înțeles când le simți răcoarea în iezerul de foc și le poți gusta farmecul experimental.' - Nicolae Steinhardt (Monahul N

Documentare 04-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 4 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Sfințit Mc. Avramie Greco-catolice Sf. cuv. Isidor Pelusiotul. Romano-catolice Sf. Gilbert, pr. Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 4 februari