logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 35 de ani de la reînființarea Muzeului Național al Țăranului Român (5 februarie)

Imagine din galeria Agerpres

Data de 5 februarie 1990 reprezintă ziua în care Muzeul Național al Țăranului Român a fost reînființat, la inițiativa ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, arată muzeultaranuluiroman.ro.

Istoria Muzeului Național al Țăranului Român începe înainte de înființarea instituțională a acestuia, curând după apariția Principatelor Unite. În acea perioadă a construcției naționale, țăranul devenise o referință simbolică centrală a identității românești, iar cultura țărănească începea să intereseze tot mai mult.

Pentru a da un impuls 'industriei casnice', ce suferea din pricina concurenței produselor străine (la modă și, în plus, mai ieftine, fiind create industrial), Al. I. Cuza a dat, în 1863, o ordonanță pentru organizarea unor expoziții în care să intre și produse realizate în gospodăriile țărănești. Astfel, la 20 mai 1863, se deschide la Obor, sub conducerea lui Ion Ionescu de la Brad, 'exposițiunea națională de la Moșii de vite, de flori, de legume, de produse agricole și industriale'. Apar primele colecții private, expoziții naționale și participări ale României la expozițiile universale. Apare inițiativa înființării unui muzeu național, care să adăpostească în special produsele artistice ale poporului român.


Muzeul Național al Țăranului Român, 1949.

Arhiva istorică AGERPRES


Astfel a luat ființă Muzeul Național de Antichități, fondat în 1864 de același Al. I. Cuza. Aici se va organiza, în 1875, la propunerea lui Titu Maiorescu, 'o secțiune deosebită în care să se expună lucrările de artă textilă făcute în țară: îmbrăcăminte, covoare, pânzării, postavuri etc'. Exponatele vor proveni, în principal, din colecția locotenent-colonelului Dimitrie Pappasoglu, care organizase deja, în 1864, un mic muzeu într-un pavilion al casei sale. O serie de obiecte din colecțiile MNȚR datează din acea perioadă.

În baza Decretului Regal nr. 2777 din 13 iulie 1906, semnat de regele Carol I, s-a înființat Muzeul de Etnografie, Artă Națională, Artă Decorativă și Industrială. Mihail Vlădescu, ministrul Cultelor de atunci, l-a numit pe etnograful Alexandru Tzigara-Samurcaș director al muzeului.


Muzeul de Istorie al Partidului Comunist Român, astăzi Muzeul Naţional al Ţăranului Român (anii '50, placă fotografică) / Arhiva istorică AGERPRES


Numele instituției a fost schimbat în Muzeul de Etnografie și Artă Națională, apoi în Muzeul de Artă Națională 'Carol I', notează muzeultaranuluiroman.ro.

Din 1953, s-a numit Muzeul Lenin-Stalin, apoi Muzeul Partidului Comunist Român. Colecțiile au fost adunate o vreme în Palatul Știrbey de pe Calea Victoriei, unde au alcătuit Muzeul de Artă Populară al Republicii Socialiste România, după care au fost mutate în depozitele Muzeului Satului. În 1978, s-a unit cu Muzeul Satului sub denumirea de Muzeul Satului și de Artă Populară.


Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti - interior, 1996.

Arhiva istorică AGERPRES


Din 1906, instituția de cultură a funcționat pe locul fostei monetării a statului, până în 1912, anul în care a fost pusă piatra de temelie a actualului sediu, pe șoseaua Kiseleff nr. 3, lângă Piața Victoriei.

Arhitectul Nicolae Ghica-Budești a fost cel căruia i s-a încredințat întocmirea proiectului clădirii ce urma să adăpostească muzeul, precum și coordonarea lucrărilor. Clădirea este o reprezentare a stilului neoromânesc provenit din fondul arhitectural tradițional, în special cel brâncovenesc, și se remarcă prin expresivitatea ansamblului compoziției. Au fost utilizate, în mod echilibrat, elemente decorative florale și zoomorfe, care împreună cu zidăria aparentă de cărămidă roșie, elementele traforate, coloanele logiei, balustrada, marile ferestre cu arcade, silueta turnului central, conferă clădirii acea importanță a unui adevărat palat al artei.

Vernisajul expoziţiei 'Alexandru Tzigara-Samurcas - Intemeietorul Muzeului Naţional', eveniment organizat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNTR).

Foto: (c)  SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


După numeroase întreruperi, lucrările s-au încheiat în 1941. În anii '60, clădirii i s-a adăugat un corp central de birouri și săli conexe, independente de elementele stilistice ale concepției lui Nicolae Ghica-Budești. Noua construcție, amplasată în spatele clădirii, se singularizează printr-un mozaic de proporții, realizat în spiritul epocii.

La 5 februarie 1990, instituția de cultură a fost reînființată, de ministrul Culturii, Andrei Pleșu, sub denumirea de Muzeul Național al Țăranului Român. Primul director al noului muzeu a fost artistul plastic Horia Bernea, care a ocupat această funcție până la data trecerii sale în neființă, la 4 decembrie 2000.

Târg de meşteşuguri rome, prilejuit de Ziua Internaţională a Romilor, organizat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


După o serie de expoziții temporare, în primăvara anului 1993, Muzeul a fost deschis cu o primă parte a expunerii permanente. A urmat deschiderea sălilor cu icoane în anul 1994, iar în 1996 a avut loc inaugurarea etajului Muzeului, sub titlul semnificativ 'Triumf'.

Muzeul Național al Țăranului Român a primit, în 1996, Premiul EMYA ('European Museum of the Year') pentru originalitatea expunerii și pentru modalitatea în care acțiunile muzeului au fost prezentate publicului. Înalta distincție a fost pentru prima dată acordată unui muzeu aparținând unei țări din estul Europei. Printre alte distincții oferite Muzeului Național al Țăranului Român se numără Premiul 'Mihai Băcescu' pentru patrimoniu, obținut în 2004 pentru proiectul de promovare a patrimoniului cultural intitulat 'Ținuturile României - Țara Hațegului', precum și premiul pentru patrimoniu imaterial 'Horia Bernea' al Ministerului Culturii și Cultelor pentru proiectul 'Sântămăria Orlea - autoportret european'.

Patrimoniul Muzeului Național al Țăranului Român este format din aproximativ 90.000 de piese - un veritabil tezaur de interes național și internațional - structurate în mai multe colecții: ceramică (18.000 de piese), port popular (20.000 de piese din toate provinciile românești, începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea), țesături pentru interior confecționate din in, cânepă, bumbac, borangic (aproape 10.000 de piese), țesături din lână (peste 7.000 de piese), lemn, mobilier și feronerie (aproape 8.000 de piese), obiecte religioase (aproape 4.000 de piese - icoane pe sticlă și pe lemn, izvoade pentru icoane, xilogravuri, veșminte preoțești, vase și alte obiecte cu destinații liturgice, troițe și cruci), obiceiuri, etc, potrivit muzeultaranuluiroman.ro.

Vernisajul expoziţiei 'Alexandru Tzigara-Samurcas - Intemeietorul Muzeului Naţional', eveniment organizat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNTR).

Foto: (c)  SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Piesele de ceramică adunate în colecția muzeului sunt reprezentative pentru cele aproape 200 de centre de olărit din România, printre care Horezu, Vama, Curtea de Argeș, Leheceni, Bârsa, Marginea, Rădăuți și Făgăraș. Din anul 1991, sub protecția Muzeului Național al Țăranului Român se află șase biserici. Două dintre acestea, biserica de lemn din Bejani, Hunedoara și biserica de lemn din Mintia, Hunedoara, au fost strămutate în incinta muzeului. Celelalte patru biserici de la Julița (Arad), Lunca Moților (Hunedoara), Troaș (Arad) și Groșii Noi (Arad), sunt conservate 'in situ'.

Târgul de Florii, organizat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Colecțiile Muzeului Național al Țăranului Român sunt expuse într-un mod inovativ și original, cele mai multe dintre obiecte fiind prezentate publicului, liber, etichetele fiind și ele evitate. Muzeu de natură experimentală, Muzeul Național al Țăranului Român încearcă în mod constant noi modalități de prezentare a colecțiilor.


Târgul de Sânmedru, târg de antichităţi ţărăneşti, organizat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


În același timp, Muzeul Național al Țăranului Român se păstrează în actualitate, atât prin expozițiile temporare și colecțiile sale vechi dar și recente, cât și prin organizarea târgurilor tradiționale prilejuite de sărbătorile importante ale românilor, prin promovarea 'produselor țăranului român', prin activitățile sale dedicate copiilor și prin diversitatea acțiunilor sale culturale (lansări de carte și dezbateri, concerte și filme antropologice, colocvii și seri culturale etc.). AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 435

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c