FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la conferința de la Ialta (4 februarie 1945)

Terminarea războiului în Pacific în cel de-Al Doilea Război Mondial, organizarea postbelică a lumii în materie de pace și securitate sub frâiele unei organizații internaționale, premisele cadrului de conducere guvernamental la nivelul Europei eliberate, situația guvernelor din Balcani, Europa Centrală și de Sud, ampla chestiune a Germaniei, dar și problematica din Iran și interesul sovietic pentru Convenția de la Montreaux au reprezentat subiectele de pe agenda conferinței din Crimeea sau conferința de la Ialta, desfășurată la 4-11 februarie 1945, la care au luat parte liderii SUA, Marii Britanii și Uniunii Sovietice, Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill și Iosif Stalin, însoțiți de miniștrii de externe și de delegațiile aferente.
Conferința din Crimeea s-a desfășurat sub certitudinea victoriei aliate în Europa, dar sub ecuația necunoscută a cursului războiului din Pacific. Conștienți de necesitatea victoriei asupra statului japonez, Franklin Delano Roosevelt și Winston Churchill au convenit să ceară implicarea Uniunii Sovietice în confruntarea militară împotriva Japoniei. Pentru implicarea în această alianță militară necesară înfrângerii Japoniei și, astfel, încheierii războiului din Pacific, Moscovei i se promitea o sferă de influență în Manciuria, conform https://history.state.gov.
Acordul asupra Japoniei a reprezentat unul dintre cele mai importante subiecte ale întâlnirii de la Ialta. Cei trei lideri au hotărât ca în câteva luni după momentul predării Germaniei naziste și definitivării războiului în Europa, Uniunea Sovietică să intre în război împotriva Japoniei de partea Aliaților cu îndeplinirea anumitor condiții. Astfel, Insulele Kurile, portul sudic Sahalin și insulele adiacente să revină Uniunii Sovietice, portul comercial Dairen să fie internaționalizat, precum și respectarea status-quo-ului Mongoliei Exterioare. Aceste prevederi erau puse în aplicare numai după înfrângerea Japoniei, conform https://avalon.law.yale.edu.
Conferința de la Ialta nu a reprezentat ''împărțirea lumii'' între Uniunea Sovietică și aliații occidentali, apreciază istoricul Laurențiu Constantiniu în lucrarea sa ''Uniunea Sovietică între obsesia securității și insecurității'' (București, Corint, 2010). În zona Balcanilor situația se cunoștea deja într-un plan definitiv fără potențiale modificări viitoare, acest lucru datorându-se vizitei premierului britanic Winston Churchill la Atena în 25-28 decembrie 1944, accesul forțelor comuniste la putere în statul grec fusese blocat, iar liderul sovietic Stalin acceptase să respecte înțelegerea din acordul de procentaj, fără să mai ofere niciun fel de sprijin pentru comuniștii greci.
Winston Churchill şi Iosif Stalin
Sursa foto: history.navy.mil
De asemenea, situația Iugoslaviei a fost avansată discuțiilor și s-a convenit asupra punerii imediate în aplicare a Acordului Tito-Subasic și formarea unui nou guvern pe baza respectivului Acord. Relațiile iugoslavo-bulgare au făcut schimbul unor opinii pentru secretarii de afaceri externe ai celor trei țări asupra posibilității formării unui pact de alianță între cele două state, iar frontiera italo-austriacă a fost adusă în discuție sub forma unor note avansate de delegațiile britanică și americană, iar partea sovietică a fost de acord să se exprime ulterior, conform https://maint.loc.gov/law/help/us-treaties/bevans/m-ust000003-1013.pdf.
Delegația britanică la conferință a avansat spre discutare note care făceau trimitere la Comisia de Control din Bulgaria, cererile Greciei asupra Bulgariei, în special cu referire la reparații, echipamentul privind lucrările în domeniul petrolului din România.
Problema spinoasă a conferinței de la Ialta a fost reprezentată de situația Poloniei privind granițele sale și în ce privește guvernul polonez. În ce privește noile granițe ale statului polonez au fost stabilite ținând cont de Linia Curzon în est, o extindere neprecizată în vest, fiind acceptată formula aceasta de către părțile prezente la conferințe, însă situația guvernului polonez a reprezentat chestiunea dificilă a discuțiilor.
Președintele Franklin D. Roosevelt alături de Edward Stettinius și Harry Hopkins.
Sursa foto: history.navy.mil
Constituirea unui guvern reprezentativ pentru Polonia a fost în cele din urmă o reușită pentru liderul sovietic Stalin. În comunicatul întâlnirii, s-a specificat acceptul unei soluții de compromis, însă liderul sovietic nu dorea sub nicio formă să cedeze în ce privește interesele sale pe această zonă din Europa centrală care constituia o problemă capitală pentru constituirea culoarului tampon de siguranță urmărit la nivelul politicii strategice sovietice. ''Guvernul provizoriu acum în funcțiune în Polonia va fi, așadar, reorganizat pe o bază democratică extinsă, prin includerea unor lideri democratici din Polonia și de peste hotare'', conform comunicatului conferinței, citat în volumul ''Uniunea Sovietică între obsesia securității și insecurității''. Guvernul provizoriu din Polonia era cel instalat de sovietici, reconfigurarea executivului printr-o lărgire a sa urma să aibă loc prin implicarea unei comisii formate din Molotov, Harriman și Sir A. Clark-Kerr.
De-a lungul întregii săptămâni de după terminarea conferinței din Crimeea guvernele sovietic și american au purtat negocieri pentru formula asupra guvernului provizoriu din Polonia, iar în final ambele guverne au convenit asupra componenței executivului provizoriu de la Varșovia, menționează istoricul Laurențiu Constantiniu în lucrarea sa ''Uniunea Sovietică între obsesia securității și insecurității'' (București, Corint, 2010).
Premierul polonez din exil Peter Mikolajczyk a revenit la Varșovia, în iunie 1945, dar fără ca situația să se modifice în favoarea susținătorilor democrați, pentru că forțele comuniste poloneze prin susținerea pe care au primit-o de la Moscova și-au menținut controlul total asupra Poloniei, inclusiv prin adoptarea unor măsuri drastice pentru îndepărtarea opoziției poloneze, menționează lucrarea citată anterior.
În ce privește organizarea postbelică, liderii prezenți la lucrările Conferinței de la Ialta au hotărât organizarea unei conferințe a Națiunilor Unite care să aibă loc la 25 aprilie 1945 și să fie găzduită de America, invitați fiind statele care fac parte din Națiunile Unite la data de 8 februarie 1945 și Națiunile Asociate care au declarat război inamicului comun la data de 1 martie 1945, potrivit https://www.nationalarchives.gov.uk/. Guvernul Statelor Unite ale Americii, în numele celor trei puteri reprezentate la conferința de la Ialta, trebuie să consulte guvernul Chinei și Guvernul provizoriu francez cu referire la deciziile luate în cadrul lucrărilor conferinței privind propunerea legată de organizația mondială. În Protocolul Conferinței a fost inserat și textul invitației care să fie adresată guvernelor care vor participa la conferință.
Totodată, a fost dată publicității Declarația cu privire la Europa Eliberată, conform volumului ''Uniunea Sovietică între obsesia securității și insecurității'' (București, Corint, 2010). În Declarație se menționează printre altele ''instituirea ordinii în Europa și reconstruirea vieții economice naționale printr-un proces care va permite popoarelor eliberate să pună capăt ultimelor vestigii ale nazismului și fascismului și să creeze instituții democratice pe baza propriilor alegeri, potrivit https://maint.loc.gov/law/help/us-treaties/bevans/m-ust000003-1013.pdf. Declarația face trimitere la principiile Cartei Atlanticului privind dreptul oamenilor de a-și alege forma de guvernământ în care să trăiască, restaurarea drepturilor suverane și autodeterminare pentru acei oameni care au fost în mod forțat lipsiți de către națiunile agresoare. În declarația emisă se mai făcea vorbire despre sprijinirea popoarelor din Europa eliberată sau din statele satelit care au făcut parte din forțele Axei din Europa pentru a stabili condițiile păcii interne, pentru a desfășura măsuri de urgență pentru ajutorarea oamenilor suferinzi, pentru formarea autorităților guvernamentale interimare reprezentative la nivel extins ale tuturor elementelor democratice în cadrul populației și au cerut cât mai repede cu putință instalarea prin alegeri libere a guvernelor responsabile față de voința oamenilor, precum și facilitarea acolo unde este nevoie a organizării acestor alegeri. Era stabilită o consultare interguvernamentală a celor trei state participante ale conferinței cu statele Națiunilor Unite, cu autoritățile provizorii sau cu alte guverne din Europa când chestiunile de interes direct pentru acestea sunt puse în discuție, conform https://www.nationalarchives.gov.uk/.
Punctul trei al protocolului care sintetiza subiectele discutate la conferință făcea trimitere la problematica dezmembrării Germaniei. ''Cele trei state părți ale conferinței de la Ialta vor întreprinde pașii necesari pentru dezarmarea completă, demilitarizarea și dezmembrarea Germaniei așa cum consideră necesar pentru viitorul păcii și securității'', potrivit Protocolului citat de https://www.nationalarchives.gov.uk/. Chestiunea pentru studierea procedurii de dezmembrare a Germaniei a fost transmisă unui Comitet format din secretarul de stat pentru afaceri externe al Marii Britanii Eden, ambasadorul american la Londra Winant, ambasadorul sovietic la Londra Gousev. Acest organism ar putea lua în considerare posibilitatea asocierii unui reprezentant al Franței în această speță.
S-a convenit asupra unei zone de ocupație în teritoriul Germaniei, care să fie ocupată de forțele franceze, și să fie alocată Franței. De asemenea, această zonă va fi compusă din zone americane și britanice, iar întinderea sa să fie stabilită de britanici și americani în consultare cu guvernul provizoriu francez, iar acest guvern provizoriu francez a fost invitat să devină parte a Consiliului Aliat de Control pentru Germania, conform documentului citat la https://www.nationalarchives.gov.uk/.
S-a discutat despre reparațiile de război ale Germaniei, iar pentru rezolvarea acestora a fost constituită Comisia Aliată de Reparații formată din reprezentanți ai URSS, Marii Britanii și SUA.
Conferința de la Ialta a convenit asupra chestiunii privind criminalii mari de război care să fie subiectul unei anchete a celor trei secretari de afaceri externe din cele trei state care să prezinte ulterior un raport în perioada de după încheierea conferinței.
În plus, s-a discutat despre situația din Iran, toți cei trei miniștri de externe fiind de acord asupra tratării chestiunii prin canale diplomatice.
Cei trei miniștrii de externe urmau să se întâlnească la nivelul unui format permanent de conferințe ministeriale care să aibă loc ori de câte ori este necesar, o posibilă frecvență enunțată fiind la trei sau la patru luni. Următoarea conferință, care era stabilită pentru a se desfășura la Londra, trebuia să ia în discuție propunerile guvernului sovietic legate de Convenția de la Montreaux, iar pe această temă să fie informat și guvernul Turciei, conform ''Protocolului Lucrărilor Conferinței din Crimeea'' - https://www.nationalarchives.gov.uk/ și https://maint.loc.gov/law/help/us-treaties/bevans/m-ust000003-1013.pdf. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: atlanticcouncil.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)