ECHIPE DE LEGENDĂ: Petrolul Ploieşti 1958-1966. Campioana României

La 31 decembrie 2024, clubul fanion al judeţului Prahova şi simbol al oraşului Ploieşti, FC Petrolul, împlineşte 100 de ani de existenţă. În acest secol de activitate competiţională fotbalistică, echipa galben-albastră a reuşit performanţe extraordinare pentru fotbalul românesc pe plan intern, cât şi prin participarea în meciuri din cupele europene. În sezonul 1957/1958 a câştigat titlul de campioană, reeditând performanţa în anii competiţionali 1958/1959 şi 1965/1966, şi în toamna anului 1966 reuşind singura victorie a unei formaţii româneşti în faţa echipei engleze Liverpool, 3-1, în ''vulcanul'' de pe stadionul de la Ploieşti, conform www.fcpetrolul.ro.
Povestea celei mai iubite echipe a judeţului Prahova a început în 1924, atunci când, la final de an, echipele bucureştene Romcomit şi Triumf au fuzionat sub numele de Juventus Bucureşti. A fost una dintre cele mai bune echipe ale campionatului interbelic, câştigând campionatul în 1930, indică sursa citată.
Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook
Darea în folosinţă în anul 1937 a arenei de la Ploieşti, construită în perioada 1934-1937, a constituit un bun prilej pentru ca echipa Juventus Bucureşti să joace pe noul stadion. Ulterior, în anii 1950, stadionul a fost extins prin amenajarea completă a ''ovalului de beton'', funcţionând astfel, cu mici modificări între timp, până în anul 2009, conform https://fcpetrolul.ro.
Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook
Din sezonul 1947/1948, Juventus Bucureşti are o nouă denumire, schimbată succesiv, respectiv Distribuţia (primăvara anului 1948), Petrolul (1948/1949, în acest sezon a cucerit titlul de campioană a ţării la juniori), Competrol (toamna anului 1949), Partizanul (1950) şi Flacăra (1951). În anul 1952, echipa Flacăra s-a mutat la Ploieşti şi din acest moment a jucat pe stadionul din localitatea ploieşteană. În acel an, deşi retrogradată în divizia secundă, a jucat finala Cupei cu echipa CCA Bucureşti şi pe care a pierdut-o cu 0-2. În 1955 a fost vicecampioana României, pe locul secund, după formaţia bucureşteană din Şoseaua Ştefan cel Mare. În 1956, echipa este redenumită Energia, iar în decembrie 1957 numele echipei devine Petrolul.
Anul competiţional 1957/1958 a consemnat câştigarea titlului de campioană, prin practicarea unui joc ofensiv, valorificând talentul tinerilor din atac Zaharia şi Dumitrescu, conform https://doarpetrolul.ro. Prin golaverajul mai bun comparativ cu principalele urmăritoare, CCA Bucureşti şi Ştiinţa Timişoara, Petrolul a câştigat titlul de campioană. Marele antrenor al ploieştenilor, cel care avea să rămână în istoria clubului prin performanţele reuşite, iar în semn de apreciere numele său să fie purtat de arena din Ploieşti, s-a aflat la timona echipei care a câştigat campionatul. Tehnicianul Ilie Oană a înţeles necesitatea promovării valorilor tinere precum Sfetcu, Dumitrescu, Tabarcea, Dridea, Marin G, Florea şi l-a cooptat pe antrenorul de atletism profesorul Al. Mazilu în colectivul tehnic pentru pregătirea fizică a echipei.
Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook
Prin câştigarea titlului de campioană, Petrolul a debutat în Cupa Campionilor Europeni în confruntarea cu echipa campioană a Republicii Democrate Germane Wismut Karl Marx Stadt. Petrolul a pierdut meciul disputat la Aue cu scorul de 2-4, a câştigat la Ploieşti cu 2-0, dar al treilea meci, pentru departajarea câştigătoarei, l-a pierdut la Kiev cu scorul 0-4.
În sezonul 1958/1959, Petrolul începe mai greu competiţia internă, încheind turul de campionat pe locul patru, dar în retur creşte constant şi reuşeşte obţinerea unui nou titlu de campioană a României. Într-o nouă participare în Cupa Campionilor Europeni, Petrolul a întâlnit formaţia austriacă Wiener Sportclub, în manşa din capitala Austriei a fost 0-0, iar la Ploieşti echipa austriacă s-a impus cu scorul de 2-1, calificându-se mai departe în tabloul competiţiei.
În 1962, Petrolul Ploieşti a debutat în competiţia europeană Cupa Oraşelor Târguri, fiind prima echipă de fotbal românească care a jucat în această competiţie, care ulterior, din anul 1971, a fost redenumită Cupa UEFA, potrivit https://fcpetrolul.ro. A trecut de Spartak Brno cu 4-0 la Ploieşti şi 1-0 în deplasare, iar în turul al doilea a depăşit echipa oraşului Leipzig XI după trei manşe jucate, din care ultima disputată la Budapesta. În sferturile de finală ale competiţiei a întâlnit echipa Ferencvaros, pe care a învins-o la Ploieşti cu 1-0, dar a pierdut la Budapesta cu 0-2, părăsind competiţia.
În sezonul competiţional 1962/1963 Petrolul a cucerit Cupa României, cu Ilie Oană antrenor principal şi Constantin Cernăianu antrenor secund, ceea ce îi dă posibilitatea să joace în Cupa Cupelor, unde întâlneşte formaţia turcă Fenerbahce Istanbul. La Istanbul, la 13 septembrie 1963, Fenerbahce a câştigat 4-1, iar la Ploieşti, Petrolul s-a impus cu 1-0, dar insuficient pentru a se califica mai departe, conform https://doarpetrolul.ro.
Antrenorul Ilie Oană a părăsit Petrolul în 1965, mergând la echipa naţională, iar clubul ploieştean a fost preluat de mult mai tânărul antrenor Constantin Cernăianu. Sezonul 1965/1966 a reprezentat pentru Petrolul Ploieşti o luptă acerbă pentru supremaţie cu echipa Rapid Bucureşti. Cu schimbări permanente de lider, până în etapa a 14-a a campionatului, între Rapid şi Petrolul, lupta a fost una disputată. În meciurile dintre cele două echipe, în Bucureşti câştigând echipa gazdă cu 2-1, iar la Ploieşti, cu un gol marcat din corner, semnat de Virgil Dridea, Petrolul s-a impus cu 1-0. Cu şase puncte avans la finalul campionatului, 38 faţă de numai 32 ale echipei bucureştene, Petrolul Ploieşti a câştigat un nou titlu de campioană a României şi s-a calificat în Cupa Campionilor Europeni.
Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook
În primul meci din Cupa Campionilor Europeni, disputat la Liverpool, echipa engleză s-a impus cu 2-0, iar în meciul retur, disputat la Ploieşti, la 12 octombrie 1966, s-a impus Petrolul cu 3-1, fiind pentru prima dată în istoria fotbalul românesc când echipa campioană a României a învins Liverpool, campioana Angliei, care deţinea la acel moment Cupa Mondială, câştigată în finala de pe Wembley cu Germania Federală, scor 4-2. Scorul de egalitate dintre cele două formaţii a determinat organizarea unui meci de departajare pe stadionul Heysel din Bruxelles, unde ploieştenii au pierdut cu 0-2. Victoria asupra campioanei Angliei, Liverpool, a rămas un record valabil şi astăzi, nicio echipă românească nemaireuşind să învingă echipa ''cormoranilor'' până în prezent.
Sursa foto: FC Petrolul Ploiesti /Facebook
Titlurile de campioană a României (1958, 1959, 1966), Cupa câştigată în 1963, participările în cupele europene cu meciuri şi victorii memorabile încununează această perioadă 1958-1966 din istoria FC Petrolul Ploieşti drept cea mai reuşită din punct de vedere al performanţelor în cei 100 de ani de la înfiinţarea clubului până în prezent, evidenţiind, totodată, contribuţia echipei fanion a judeţului Prahova pentru istoria fotbalului românesc. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: FC Petrolul Ploiesti /Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion
21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)
Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit
Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai
Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen
SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la
CITATUL ZILEI
''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai
Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai
Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner
Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)
La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi