DOCUMENTAR: 75 de ani de la naşterea canoistului Ivan Patzaichin, campion european, mondial şi olimpic (26 noiembrie)

Legendă a sportului românesc şi internaţional, cel mai mare canoist român, Ivan Patzaichin a câştigat, în cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă, peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale. Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968-1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (canoe C2 - 1.000 m), Munchen 1972, (canoe C1 - 1.000 m), Moscova 1980, (canoe C2 - 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (canoe C2 - 1.000 m) şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984), potrivit site-ului www.csdinamo.eu.
Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea. A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională. S-a retras din activitatea competiţională, în 1984, dedicându-se antrenoratului, la început la clubul unde şi-a desfăşurat întreaga carieră, Dinamo. A absolvit, în 1983, Institutul de Educaţie Fizică şi Sport şi a susţinut, în 2008, lucrarea de dizertaţie la masterul Educaţie fizică şi managementul structurilor şi activităţilor sportive.
Cea de-a XX-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la Munchen (Germania de Vest), în perioada 26 august - 11 septembrie 1972. În imagine: Ivan Patzaichin, medaliat cu aur (locul I) la kaiac-canoe (C1 1000 m), 1972.
Foto: (c) RADU CRISTESCU/Arhiva istorică AGERPRES
În 1986 a fost promovat, ca antrenor, la lotul naţional, pentru ca din 1995 să fie numit antrenor coordonator al lotului naţional olimpic. A reuşit să câştige peste 150 de titluri ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 - Barcelona, 1996 - Atlanta, 2000 - Sydney, 2004 - Atena, 2008 - Beijing, potrivit site-ului https://rowmania.ro. În perioada 1990-1998 a contribuit la obţinerea a două medalii la Jocurile Olimpice, 23 la Campionatele Mondiale şi zece la cele europene. În 2000, sportivii pregătiţi de Patzaichin au cucerit trei medalii de argint la Campionatele Europene de la Poznan şi o medalie de aur şi una de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney. S-a retras din funcţia de antrenor coordonator în 2009.
Foto: (c) CORNEL MOCANU /Arhiva istorică AGERPRES
Începând din 2010, Ivan Patzaichin a devenit un antreprenor social preocupat de promovarea sportului, mişcării în aer liber şi a ecoturismului. Alături de arhitectul Teodor Frolu (specialist în industriile creative) a pus bazele Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, care organizează competiţii anuale dedicate popularizării sportului pe apă şi a zonelor naturale din România, dezvoltă o serie de proiecte dedicate naturii, culturii locale, tradiţiilor, dar şi de laturii sociale a antreprenoriatului.
Ivan Patzaichin şi Toma Simionov, campioni mondiali şi olimpici la canoe dublu, în timpul unui antrenament pe lacul Snagov, 1984.
Foto: (c) CORNEL MOCANU/Arhiva istorică AGERPRES
Mişcarea Rowmania a fost lansată în luna aprilie a anului 2011, odată cu prezentarea unui model de barcă cu un design unic - "canotca". "Din dorinţa de a promova meşteşugul românesc, dar şi pentru a veni în sprijinul turiştilor, am inventat 'canotca'. Am numit-o aşa după lotca de la care preia materialul şi după canoe de la care preia liniile dinamice. Este un produs integral 'made in Romania', pe un design unicat, făcută din lemn preluând meşteşugul marangozilor din Deltă." spunea Ivan Patzaichin, cu acest prilej, conform https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin.
La începutul lunii septembrie, acelaşi an, a fost inaugurat Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle - Rowmania FEST -, redenumit din 2021, Festivalul "Ivan Patzaichin". Evenimentul a inclus, pe parcusul anilor, secţiunea "Descoperă Rowmania", competiţia pescărească "Ivan Patzaichin", triatlonul, maratonul Tour International Danubien, dar şi dezbateri şi conferinţe pe teme de dezvoltare locală, momente muzicale tradiţionale, spectacole de fanfară, proiecţii de film, expoziţii de fotografie pe teme apropiate Deltei şi Târgul Artizan Eco Delta. La Rowmania FEST 2018 a fost lansată Flotila România Centenar (alcătuită din bărci ce reprezintă regiunile istorice ale României - "Dobrogea", "Basarabia", "Bucovina", "Transilvania", "Moldova" şi "Ţara Românească") care a participat, în perioada 8-9 septembrie 2018, la The Great River Race, pe Tamisa, la Londra.
Ivan Patzaichin a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă - AGERPRES, 2014.
Foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES FOTO
În 2019, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 a lansat proiectul Apele Unite ale României, al cărui scop este de a crea un cadru favorabil pentru democratizarea accesului la apă, să educe tinerii, să încurajeze locuitorii să participe la protejarea apelor, să consolideze o reţea de entităţi preocupate de prezervarea patrimoniului hidrografic şi să stabilească o legătură afectivă între locuitori şi ape.
Maestru Emerit (1968), Maestru Internaţional al Sportului (1982) şi Antrenor Emerit (1991), Ivan Patzaichin a fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (ales în 1990). A fost, de asemenea, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Sport Columbofil şi al Asociaţiei Hipice Eclipse Racing, asociaţie privată a crescătorilor de cai de curse.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Comitetul Olimpic Internaţional i-a decernat, în 1990, distincţia Ordinul Olimpic "Colanul de Argint", în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer, iar în 2008 i-a fost conferit Ordinul "Meritul Sportiv" clasa I, de preşedintele Traian Băsescu. Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, decoraţia regală "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite aduse sportului românesc. În 2013 a fost numit Ambasador al ecoturismului românesc.
Premiul pentru activitate culturală în relaţie cu spatiul public este oferit Asociaţiei Ivan Patzaichin, în cadrul Galei Premiilor Administratiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), organizată în parteneriat cu Institutul Francez din Romania, 2020.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
La 1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Patzaichin din Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în rezervă, potrivit http://www.csdinamo.eu/.
Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Roman (COSR), îi inmânează Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a COSR, lui Ivan Patzaichin, în cadrul ceremoniei de înmânare a distincţiilor olimpice pentru trei dintre membrii săi: Ivan Patzaichin, Artur Hoffman şi Pierre Joseph de Hillerin, organizată de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR).
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
I-a fost conferit, în 2016, titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.
A fost decorat cu titlul de cetăţean de onoare al localităţilor Mila 23, Tulcea şi Bucureşti, notează https://rowmania.ro/.
În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. La 26 noiembrie 2019, la aniversarea a 70 de ani, a primit cea mai înaltă decoraţie a statului român, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis.
Multiplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, a încetat din viaţă la vârsta de 71 de ani, la 5 septembrie 2021.
La propunerea Primăriei municipiului Tulcea, de a onora personalitatea lui Ivan Patzaichin, consilierii judeţeni au adoptat un proiect prin care falezei Dunării i s-a atribuit numele multiplului campion olimpic.
Ivan Patzaichin participă la concursul de vâslit în canotca de 10+1, desfăşurat pe râul Dâmboviţa, în zona cuprinsă între Piaţa Unirii şi Biblioteca Naţională.
Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO
Fostul mare sportiv a fost omagiat, la 11 mai 2022, în cadrul unui eveniment prilejuit de aniversarea Clubului Sportiv Dinamo - 74 de ani de existenţă, în prezenţa fiicei sale, Ivona Patzaichin, care a primit din partea CS Dinamo o plachetă, înmânată de preşedintele COSR, Mihai Covaliu. Ivona Patzaichin a donat, cu acest prilej, Muzeului Dinamo două plachete primite de tatăl său şi un costum de general care a aparţinut fostului mare campion.
Un album-document "Un an fără Ivan. In memoriam Omul şi Campionul" (Editura Eikon) de Anca Libidov, a fost lansat în 9 septembrie 2022, la Târgul de Carte Gaudeamus. În 2015, antropologul Vintilă Mihăilescu i-a dedicat lui Ivan Patzaichin, volumul intitulat "Ascultându-l pe Ivan" (Editura Vellant).
"Ivan Patzaichin" FEST - ediţia 2023 a început la 8 septembrie, la Tulcea, cu inaugurarea memorialului dedicat marelui campion olimpic - Ansamblul Memorial "Ivan Patzaichin", realizat de Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea, după o idee propusă de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 şi amplasat pe Faleza "Ivan Patzaichin", în capătul spre Sulina. Memorialul a fost construit prin efortul colaborativ al artiştilor Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan şi Gyárfás Oláh, după viziunea curatorială a lui Teodor Frolu.
La 23 mai 2024, a fost inaugurat, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Muzeul "Ivan Patzaichin" - Centru de Inovare Comunitară aflat la Mila 23, Delta Dunării. Evenimentul a fost găzduit de Ivona Patzaichin-Rusu şi Teodor Frolu, preşedintele şi vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, iniţiatorii proiectului Muzeului. Construcţia muzeului a fost finanţată de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin POPAM 2014-2020. "Muzeul are ambiţia de a deveni un model de implicare socială pentru localităţi în stabilirea unor strategii de dezvoltare durabilă care pun în prim plan patrimoniul cultural şi natural, în consultare cu membrii comunităţii. Ideea de centru de inovare comunitară a fost gândită iniţial şi rafinată cu însuşi Ivan Patzaichin, conform dorinţei acestuia de a întoarce satului natal cât mai mult din ceea ce el spunea că a primit, în primii ani de viaţă, de la comunitatea în care a crescut: respect pentru muncă, integritate, dorinţa de a fi cel mai bun şi răspunderea pentru acţiunile proprii", se arată în comunicatul trimis AGERPRES de Muzeul Ivan Patzaichin.
Ansamblul, ridicat pe locul fostei case a părinţilor marelui canoist, constă într-un Turn-Observator, înalt de 18 metri, un Pavilion destinat activităţilor de natură culturală, artistică, educativă şi de construcţie comunitară, o zonă destinată gastronomiei Deltei şi un spaţiu pentru rezidenţe artistice. În Turn se află expuse cele mai valoroase dintre medaliile şi distincţiile lui Ivan Patzaichin, iar pe fiecare nivel sunt ilustrate momente cheie din viaţa şi cariera fostului sportiv. Terasa de la ultimul nivel oferă o panoramă unică a naturii din împrejurimile Milei 23. Zona de gastronomie prezintă principiile de funcţionare ale unui Punct Gastronomic Local (PGL), concept promovat de Ivan Patzaichin şi legiferat în urma contribuţiei sale directe, pe durata unui efort susţinut de aproape cinci ani. Construcţia este un model de practici în domeniul construcţiilor verzi, aliniat cu specificul local din Deltă, preluând elemente constructive realizate din materiale sustenabile (lemn, cânepă, stuf).
La 25 iulie 2024, a fost difuzat în premieră naţională pe TVR1, filmul biografic "IVAN - omul cu rădăcini în ape", realizat de Ana Preda, o coproducţie Televiziunea Română şi Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23. Premiera internaţională a documentarului a avut loc la Paris, pe 9 august, în ziua în care a fost programată finala competiţiei de canoe simplu la Jocurile Olimpice 2024, în cadrul programului Casei României, administrată de COSR pe durata Jocurilor şi găzduită de Ambasada României în Franţa. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen