Comunicat de presă - Ambasada României la Tunis
Cu ocazia prezenței la Târgul Internațional de Carte de la Tunis a domnului Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român și președinte al Rețelei institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană/ EUNIC, Ambasada României la Tunis a organizat, împreună cu Delegația Generală a Regiunii Wallonie-Bruxelles, sâmbătă, 26 aprilie 2025, la sediul misiunii diplomatice române un prânz de lucru la care au participat, pe lângă directorii institutelor culturale din clusterul EUNIC Tunis, ambasadori acreditați la Tunis, reprezentanții ai Delegației UE și ai Grupului Ambasadorilor Francofoni.
Întâlnirea a reprezentant o bună ocazie de evidențiere a culturii ca puternic catalizator pentru strângerea și consolidarea relațiilor bilaterale, pentru intensificarea parteneriatelor cultural-artistice între instituții, respectiv personalități artistice, dar și pentru inițierea și susținerea unor colaborări cu entități ale artelor performative precum opere, teatre sau festivaluri de profil de pe cele două maluri ale Mediteranei.
Totodată, participanții au subliniat rolul diplomației culturale în activitatea și acțiunea politico-diplomatică amplă. Relațiile culturale, prezențele creatorilor la evenimente locale (concerte, târguri, expoziții, festivaluri, lecturi publice etc.) consolidează cooperarea între națiuni, facilitează și încurajează parteneriatele, coproducțiile, colaborările și întâlnirile între creatorii de artă.
Conform strategiei sale, Institutul Cultural Român urmărește activarea de spații culturale unde nu există Reprezentanțe ICR, folosind acordurile bilaterale și de cooperare ale României și prin rețeaua clusterelor EUNIC, astfel câștigând acces cultural în zonele unde rețeaua de institute culturale nu asigură acoperire.
ICR și MAE România rămân două instituții implicate în valorificarea dinamicii pozitive a relațiilor bilaterale, prin creșterea prezenței culturale românești în Tunisia, prin intensificarea promovării și încurajarea participării tunisienilor la cursurile de limba română organizate în cadrul Lectoratului român de la Tunis. Viitorul Program de cooperare culturală între Guvernul Republicii Tunisiene și Guvernul României pentru perioada următorilor cinci ani, care urmează a fi semnat în a doua parte a acestui an, va contribui și mai mult la valorificarea potențialului cultural existent, la diversificarea programelor de traduceri, inclusiv în limba arabă, la promovarea unor creații literare ale scriitorilor români.
La finalul dejunului de lucru participanții au convenit de a consolida acțiunile culturale comune, de a menține a dialogul și de a coordona mult mai eficient activitățile viitoare.
Seara s-a încheiat la Institutul Francez din Tunis, unde a avut loc proiecția documentarului istoric Coroana României (realizat de George Grigoriu), urmată de un cocktail la care au fost invitați membrii Corpului Diplomatic de la Tunis, reprezentați ai autorităților tunisiene, membrii ai comunității românești din Tunisia etc.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].