FRAGMENT DE ISTORIE: Muzeul Naţional de Istorie Naturală ''Grigore Antipa'', 190 de ani de la înfiinţare (3 noiembrie)

La 3 noiembrie 2024, se împlinesc 190 de ani de la înfiinţarea ''Muzeului de Istorie Naturală şi Antichităţi'' din Bucureşti, azi Muzeul Naţional de Istorie Naturală ''Grigore Antipa''.
Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi din Bucureşti a fost fondat prin decretul nr. 143 din 3 noiembrie 1834, semnat de Alexandru Ghica, domnul Ţării Româneşti (1834-1842), la iniţiativa fratelui său, banul Ghica Mihalache. Acesta din urmă a fost şi primul donator important. El a oferit noii instituţii culturale şi ştiinţifice o colecţie de 1.250 monede greceşti, romane şi bizantine, o colecţie de 150 de minerale, una cuprinzând 213 cochilii de moluşte, precum şi un important număr de peşti, păsări, mamifere şi fosile, arată antipa.ro.
Colecţiile erau depuse în incinta Colegiului ''Sf. Sava'', dar în anul 1859, existând intenţia de demolare a acestuia, colecţiile au fost transferate în câteva clădiri situate în apropierea colegiului. Câţiva ani mai târziu (1863) o comisie numită de Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice a hotărât instalarea Muzeului Naţional în trei săli situate în aripa stângă a Palatului Academiei, exponatele fiind transferate acolo în luna septembrie 1864.
În anul 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a aprobat Regulamentul pentru Administrarea şi Organizarea Muzeului de Istorie Naturală din Bucureşti ce stabilea atribuţiile personalului, activităţile destinate să îmbogăţească colecţiile, programul de vizitare, precum şi numirea unui profesor universitar în funcţia de director.
În 1893, directorul Muzeului devine savantul Grigore Antipa. De la cele 2038 piese pe care Grigore Antipa le-a preluat în 1893, patrimoniul muzeului a sporit la peste 200.000, cele mai spectaculoase fiind prezente în expoziţia permanentă pe care a organizat-o după principii muzeologice moderne.
În 1903, Grigore Antipa a prezentat primului-ministru Dimitrie Sturza un memoriu în care demonstra necesitatea existenţei unei clădiri special construite pentru a organiza "un Muzeu de Istorie Naturală demn de Capitala ţării". Consiliul de Miniştri a aprobat proiectul şi suma de 350.000 lei, necesară ridicării clădirii pe un teren de 23.000 mp, situat pe Şoseaua Kiseleff nr. 1. Astfel, în anul următor (1904) au început lucrările de construcţie a noii clădiri destinate Muzeului, după proiectul inginerului Mihail Rocco, faţada fiind proiectată de arhitectul Grigore Cerchez.
Lucrările au fost terminate în anul 1906 şi toate colecţiile au fost transferate în noua clădire, începând dificila muncă de aranjare. Inaugurarea oficială a Muzeului în noua sa clădire a avut loc la 24 mai 1908, în prezenţa regelui Carol I, a principelui Ferdinand şi a principesei Maria. Cu această ocazie, au fost deschise pentru vizitare 16 săli create de Grigore Antipa, dintre care una cuprindea patru diorame bio-geografice (deşertul Sahara, savana africană, preria americană şi tundra), printre primele realizate în lume şi care, datorită calităţii lor, au servit drept model pentru multe alte muzee din ţară şi străinătate.
Ulterior, a fost adus în clădirea muzeului Scheletul de ''Deinotherium gigantissimum'' de la Laboratorul de Geologie al Universităţii Bucureşti (1911); au fost inaugurate noi secţii - Geologie, Mineralogie, Paleontologie, Anatomie comparată, Antropologie, Etnografie generală şi Ecologie - care ocupau 11 săli şi a fost montată pe frontonul clădirii o placă de marmură purtând inscripţia "Muzeul Naţional de Istorie Naturală" (1914).
La 23 mai 1933, în sala centrală de la parterul Muzeului a avut loc o şedinţă solemnă, prezidată de regele Carol al II-lea, consacrată împlinirii a 100 de ani de la fondarea Muzeului, 40 de ani de la numirea lui Grigore Antipa în funcţia de director şi 25 de ani de la deschiderea Muzeului în clădirea din Şoseaua Kiseleff. Cu această ocazie, prin decret regal, Carol al II-lea a hotărât ca Muzeul să poarte numele de Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", conform antipa.ro.
În 1964, la conducerea Muzeului este numit academicianul Mihai Băcescu, cel care a încurajat cercetarea faunei României şi mondiale de către specialiştii Muzeului.
În noiembrie 1996, au început lucrările de consolidare la clădirea Muzeului, necesare din cauza şubrezirii structurii de rezistenţă ca urmare a cutremurelor din anii 1940, 1977, 1986 şi 1990 şi lucrărilor de construcţie a metroului. În consecinţă, Muzeul şi-a închis porţile pentru public, la 31 august 1997, fiind redat apoi circuitului pe etape: demisolul (1999), sălile de la parter (2000), primele două săli aflate la etaj (2001), sălile dedicate păsărilor din fauna României şi primatelor din fauna mondială, aflate la etaj (2002).
După decembrie 1989, colecţiile au continuat să se îmbogăţească prin materialul colectat în timpul deplasărilor din ţară, dar şi în expediţiile organizate de muzeu în Indonezia (1991) şi Brazilia (1994). Activitatea de cercetare ştiinţifică în Muzeul ''Grigore Antipa'' este concentrată pe investigarea diversităţii faunistice din România şi la nivel mondial, parte din rezultatele obţinute având şi implicaţii exprese în gestionarea durabilă a mediului.
La muzeu se desfăşoară şi cercetări de biologie moleculară, ale căror rezultate sunt publicate în revista Travaux du Museum d'Histoire Naturelle ''Grigore Antipa'', care apare anual, încă din 1957. În februarie 2009, au început lucrări de modernizare a muzeului, instituţia fiind redeschisă publicului la 17 septembrie 2011. În noua formulă, muzeul are cinci săli în care se proiectează documentare, 66 de infotouch-uri, proiecţii 3D, plasme şi sisteme interactive de prezentare a exponatelor. Există spaţii destinate interactivităţii, săli multimedia şi compartimente amenajate ca laboratoare în care vizitatorii pot face sau asista la experimente ştiinţifice, demonstraţii şi lucrări de laborator.
În prezent, patrimoniul ştiinţific al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" este format din aproximativ 2 milioane exemplare de nevertebrate şi vertebrate (actuale şi fosile) provenind din România şi din diverse zone geografice, de la ecuator la regiunile polare, sau colectate de la suprafaţa apei şi până la mai mult de 6.000 de metri adâncime.
Patrimoniul ştiinţific este reprezentat de colecţii zoologice aparţinând majorităţii grupelor de animale actuale dar şi de colecţii mai mici de paleontologie, geologie şi mineralogie, de etnografie şi antropologie, de anatomie comparată. Cea mai mare colecţie din patrimoniul ştiinţific al Muzeului este cea de entomologie, cu peste 1.100.000 de exemplare, unele dintre ele fiind colectate în urmă cu mai bine de 100 de ani. Îi urmează Colecţia ştiinţifică de moluşte cu 230.000 de exemplare şi Colecţia de crustacee cu peste 185.000 exemplare. Colecţiile de vertebrate numără 46.500 exemplare, notează antipa.ro.
Misiunea Muzeului Naţional de Istorie Naturală ''Grigore Antipa'' este studiul biodiversităţii prin cercetare bazată pe colecţii, petrecerea agreabilă a timpului liber, popularizarea cunoştinţelor legate de fauna României şi de cea mondială, precum şi sensibilizarea publicului faţă de problemele actuale legate de protecţia mediului şi conservarea habitatelor, potrivit sursei amintite. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/
8 mai - Ziua internațională a talasemiei
Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien
8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu
8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii
În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol