logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Cântăreaţa Nana Mouskouri împlineşte 90 de ani (13 octombrie)

Image

Nana Mouskouri şi-a oferit vocea de soprană pop întregii lumi în cel puţin 12 limbi, devenind astfel una dintre cele mai cunoscute cântăreţe din toate timpurile.

Născută sub numele Ioanna Mouskouri, în Chania, pe insula grecescă Creta, la 13 octombrie 1934, ''Nana'' a început să ia lecţii de canto la 12 ani şi a studiat muzică clasică la Conservatorul din Atena. În 1957, după ce s-a aflat că Mouskouri cânta noaptea cu un grup de jazz, a fost dat afară de la Conservator, aminteşte https://www.greeksongs-greekmusic.com/.

 



Compozitorul Manos Hadjidakis a devenit mentorul ei. La începutul carierei, Mouskouri a interpretat melodia lui Hadjidakis "Kapou Iparchi Agapi Mou", scrisă împreună cu poetul Nikos Gatsos, la un festival al cântecului grecesc şi a câştigat premiul I. La ediţia din 1960 a festivalului, ea a interpretat încă două compoziţii ale lui Hadjidakis, "Timoria" şi "Kiparissaki", care s-au clasat la egalitate pentru premiul I, iar la scurt timp, şi-a făcut prima apariţie în afara Greciei la Festivalul Mediterranean Song, desfăşurat la Barcelona. Acolo, a interpretat "Ksypna Agapi Mou", care a câştigat din nou premiul I şi a atras interesul mai multor case de discuri internaţionale.

 


În 1961, vocea Nanei s-a regăsit pe coloana sonoră a unui documentar german despre Grecia, urmat de lansarea single-ului în limba germană "Weisse Rosen aus Athen" ("Trandafirul alb al Atenei"). Adaptat după o melodie populară de Manos Hadjidakis, a fost un succes enorm, înregistrând vânzări de peste un milion de exemplare în Germania, iar ulterior, a fost tradus în mai multe limbi.

 



În 1962, l-a întâlnit pe producătorul Quincy Jones, care a dus-o la New York pentru a înregistra un album intitulat "The Girl From Greece Sings". Nu după mult timp, a atins un nou succes considerabil în Marea Britanie, cu "My Coloring Book".


Fluenţa ei în mai multe limbi - greacă, franceză, engleză, spaniolă, italiană, portugheză - i-a permis să ajungă la publicul din toată Europa, America şi chiar Asia. A pătruns pe scena internaţională la începutul anilor 1960 şi a fost uneori descrisă drept replica Barbrei Streisand în Europa, notează https://www.allmusic.com/.

Repertoriul ei a fost suficient de variat pentru a susţine simpatia universală pe care şi-a atras-o: muzică jazz, melodii pop înainte şi după era rock, cântece de cabaret franceze, muzică de film, repertoriu clasic şi de operă, muzică religioasă, melodii populare din ţara ei natală Grecia şi multe altele. Recunoscută adesea după ochelarii ei cu ramă neagră, faima timpurie a lui Mouskouri în Europa a pornit în mare parte de la cântece precum hitul anului 1961 ''The White Rose of Athens''.

 



În 1963, a reprezentat Luxemburgul la Eurovision Song Contest cu piesa "A Force de Prier".

 


A avut un succes deosebit în Franţa, casa ei adoptivă, unde a lucrat îndeaproape cu compozitorul Michel Legrand, înregistrând coloana sonoră a musicalului clasic ''Umbrelele din Cherbourg'' (1964), al regizorului Jacques Demy.

 


Mouskouri a ajuns un superstar în Franţa cu albumul ei din 1967 "Le Jour ou la Colombe", care a reprezentat o mare parte din nucleul repertoriului ei francez: "Au Coeur de Septembre", "Adieu Angelina", "Robe Bleue, Robe Blanche", printre altele.


Din 1968 până în 1970, a fost gazda emisiunii de televiziune ''Presenting Nana Mouskouri''.

 



Un alt triumf în limba engleză a fost "Roses and Sunshine" (1979), album care a ajuns deosebit de popular în Canada.

 



A înregistrat unul dintre cele mai mari hituri ale sale în 1981 - "Je Chante Avec Toi Liberte".

 


A lansat cinci albume în limbi diferite în 1987, iar anul următor a revenit la rădăcinile ei clasice cu LP-ul ''Nana Classique'', care conţinea câteva dintre fragmentele ei preferate de operă.

Compilaţia în limba engleză din 1991 "Only Love: The Best of Nana Mouskouri" a avut cel mai mare succes la vânzări odată cu lansarea în Statele Unite, care fusese mult timp cea mai dificilă piaţă pentru artistă.

Şi-a petrecut cea mai mare parte a anilor '90 continuând programul riguros al turneelor globale, în timp ce înregistra regulat în franceză, germană, spaniolă, engleză şi greacă, amintesc sursele citate.

 


Printre albumele ei de la începutul anilor '90 s-au numărat: colecţia "Gospel", "Nuestras Canciones" în limba spaniolă, "Cote Sud, Cote Coeur","Falling in Love Again: Great Songs From the Movies" (pentru care a colaborat cu Harry Belafonte la realizarea a două piese) şi "Dix Mille Ans Encore".

 



În 2004, casa ei de discuri franceză a lansat un set fără precedent de 34 de CD-uri, cu peste 600 de cântece interpretate de Mouskouri.

În 2006, a avut o apariţie la concursul Eurovision care a avut loc, pentru prima dată, în Grecia ei natală. Din 2006 până în 2008, a participat la un un turneu de adio în Europa, Australia, Asia, America de Sud, Statele Unite şi Canada.

Pe 23 iulie 2008, Mouskouri a susţinut "Concertul de rămas bun" la Teatrul antic Herodes Atticus, din Atena, în faţa unui stadion plin, unde au luat parte prim-ministrul Greciei, primarul Atenei, alături de primarii din Berlin, Paris şi Luxemburg, de fani din întreaga lume şi mii de admiratori atenieni.


A continuat să înregistreze în mod constant, adaptând versiuni specifice pentru pieţele internaţionale, cu un succes extraordinar.

 


În 2011, a adus un omagiu fanilor ei greci şi francezi cu albumul ''Nana & Friends - Rendez-Vous''. În 2018, a marcat cel de-al 60-lea an ca interpretă cu cover-urile din albumul ''Forever Young''.

 



S-a căsătorit cu Yorgos Petsilas în 1961, liderul popularului trio "The Athenians", grup care a acompaniat-o mulţi ani. Mouskouri şi Petsilas au doi copii, un fiu, Nicolas, născut la 13 februarie 1968 şi o fiică, Helene, născută la 6 iulie 1970. În 1974, Mouskouri şi Petsilas s-au separat şi în 1975 au divorţat oficial, potrivit biografiei publicate pe https://www.greeksongs-greekmusic.com/.

Mouskouri locuieşte în prezent, în principal, în Elveţia, cu al doilea soţ, Andre Chapelle, cu care s-a căsătorit la 13 ianuarie 2003.


La începutul lunii octombrie 2024, Nana Mouskouri şi-a anunţat retragerea definitivă. Într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, Mouskouri şi-a dezvăluit planurile de a se îndepărta de scenă după alte câteva spectacole. "Cred că am făcut destul", a spus ea, conform https://greekreporter.com/, adăugând că nu mai doreşte să-şi dezamăgească fanii cu spectacole sporadice. Cu ocazia celei de-a 90-a aniversări, pe 13 octombrie va fi lansat un nou album cu versiuni reînregistrate ale celor mai mari hituri ale ei. Fiind una dintre cele mai iubite şi celebrate soliste din lume, retragerea Nanei Mouskouri marchează sfârşitul unei ere, mai notează sursa citată. Muzica ei va continua să inspire şi să încânte publicul pentru generaţiile viitoare, cu peste 200 de albume în 12 limbi diferite - inclusiv chineza mandarină şi corsicană. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: Nana Mouskouri/Facebook

Afisari: 120

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 08-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 mai

Este a 128-a zi a anului 2025. Au mai rămas 237 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 28 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 04 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 07-05-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile

Documentare 07-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 07-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai

Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic

Documentare 07-05-2025 07:00

Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)

Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali

Documentare 07-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai

Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 06-05-2025 12:41

Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)

Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p

Documentare 06-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)

În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir

Documentare 06-05-2025 10:00

Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)

La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even

Documentare 06-05-2025 09:49

Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.

Documentare 06-05-2025 08:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)

La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos

Documentare 06-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 06-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai

Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 06-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai

Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 05-05-2025 20:07

Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)

Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.