logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Sommet-ul Francofoniei (4-5 octombrie)

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Klaus Iohannis participă, pe 4 şi 5 octombrie, la Sommet-ul Francofoniei, care are loc în Republica Franceză.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale transmis AGERPRES, cea de a XIX-a Conferinţă la nivel înalt a şefilor de stat sau de guvern ai celor 88 de state membre cu drepturi depline, membre asociate şi observatoare ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) se va desfăşura sub titulatura "Creează, inovează şi întreprinde în limba franceză" ("Creer, innover, entreprendre en francais").

Participarea preşedintelui la această sesiune a Sommet-ul Francofoniei reprezintă o oportunitate de evidenţiere a contribuţiei ţării noastre la efortul global de transformare şi adaptare a multilateralismului, efort care priveşte şi OIF, într-un context marcat de provocări majore la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, informează sursa citată.

''România va promova propriile priorităţi în ceea ce priveşte situaţia politică şi de securitate din spaţiul francofon, reflectate în Rezoluţia care va fi adoptată cu prilejul reuniunii'', precizează Administraţia Prezidenţială.

În contextul Sommet-ului Francofoniei, preşedintele Iohannis participă la o masă rotundă având ca temă integrarea tinerilor francofoni pe piaţa muncii şi la o dezbatere privind priorităţile politice din spaţiul francofon.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului va prezenta viziunea de ansamblu a României privind perspectivele multilateralismului şi rolul OIF, cu accent pe răspunsul la provocările globale actuale, şi, de asemenea, pe importanţa acordată educaţiei în limba franceză şi inserţiei profesionale a tinerilor francofoni.

Klaus Iohannis va pleda pentru consolidarea Francofoniei universitare şi ştiinţifice, care reprezintă una dintre contribuţiile majore ale ţării noastre la nivelul organizaţiei, în favoarea mobilităţii educaţionale şi profesionale a tinerilor vorbitori de limbă franceză din întreg spaţiul francofon, se mai arată în comunicat.

***

Un eveniment major ce abordează probleme politice, economice, digitale şi culturale, Sommet-ul Francofoniei este unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale ale anului 2024 în Franţa, alături de găzduirea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, celebrarea a 80 de ani de la Debarcarea în Normandia şi redeschiderea Catedralei Notre-Dame din Paris, notează https://francophonie2024.gouv.fr/.

Francofonia reprezintă un mecanism instituţional dedicat promovării limbii franceze şi implementării cooperării politice, educaţionale, economice şi culturale în cadrul celor 88 de state şi guverne ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF). Acest sistem este stabilit de Carta Francofoniei, adoptată în 1997. OIF are 54 de membri, 7 membri asociaţi şi 27 de observatori.

Conferinţa şefilor de stat şi de guvern din ţările francofone, numită în mod obişnuit ''Sommet-ul Francofoniei'' reprezintă instanţa supremă a Francofoniei. Sommet-ul este unul dintre cele trei organisme consacrate în Carta Francofoniei (articolul 2), alături de Conferinţa Ministerială a Francofoniei (CMF) şi Consiliul Permanent al Francofoniei (CPF).

Conferinţa şefilor de stat şi de guvern din ţările francofone are loc la fiecare doi ani. Este prezidată de şeful statului sau guvernului ţării care găzduieşte summitul. În cadrului reuniunii, se iau decizii cu privire la admiterea de noi membri titulari, membri asociaţi şi membri observatori în OIF. Sommet-ul defineşte orientările Francofoniei într-un cadru strategic de zece ani pentru a-şi asigura influenţa în lume şi adoptă orice rezoluţie pe care o consideră necesară pentru buna funcţionare a Francofoniei şi pentru realizarea obiectivelor acesteia. Totodată, facilitează alegerea secretarului general al Francofoniei. Din ianuarie 2019, Louise Mushikiwabo este secretar general al Francofoniei, fiind a patra persoană ce ocupă această funcţie.

Al 19-lea sommet are loc la Villers-Cotterets şi Paris pe 4 şi 5 octombrie 2024. Sommet-urile anterioare au avut loc la Djerba - Tunisia (2022), Erevan - Armenia (2018), Antananarivo - Madagascar (2016), Dakar - Senegal (2014), Kinshasa - Republica Democrată Congo (2012), Montreux - Elveţia (2010), Quebec - Canada (2008), Bucureşti - România (2006), Ouagadougou - Burkina Faso (2004), Beirut - Liban (2002), Moncton - Canada (1999), Hanoi - Vietnam (1997), Cotonou - Benin (1995), Grand - Baie - Mauritius (1993), Chaillot - Franţa (1991), Dakar - Senegal (1989), Quebec - Canada (1987), Versailles - Franţa (1986).

Cel mai recent raport al Observatorului Limbii Franceze, publicat în 2018, estimează că numărul vorbitorilor de limba franceză este de 321 de milioane, răspândiţi pe cinci continente.

De la crearea sa în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey, Francofonia instituţională (iniţial, Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei, transformată în 1998 în Organizaţia Internaţională a Francofoniei - OIF), a avut un parcurs ascendent semnificativ, de la o agenţie de cooperare culturală legată de procesul post-colonial, spre organizaţia transcontinentală din prezent, care şi-a diversificat şi orientat tot mai mult agenda spre acţiunea politică vizând democratizarea şi stabilitatea spaţiului francofon, notează http://infoeuropa.ro/.

Sediul OIF se află la Paris. OIF dispune în ţările francofone de reprezentanţe permanente, birouri regionale şi antene regionale.

OIF implementează cooperarea multilaterală francofonă alături de Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF) şi patru operatori: Agence universitaire de la Francophonie (AUF), TV5MONDE, Asociaţia internaţională a primarilor şi responsabililor capitalelor şi metropolelor parţial sau integral francofone (AIMF) şi Universitatea Senghor din Alexandria.

Misiunile Francofoniei sunt: promovarea limbii franceze şi a diversităţii culturale şi lingvistice; promovarea păcii, a democraţiei şi a drepturilor omului; sprijinirea educaţiei, formării, învăţământului superior şi cercetării; dezvoltarea cooperării economice pentru dezvoltarea durabilă, potrivit https://www.francophonie.org/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Adrian Dădârlat)



 

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 27-04-2025 10:00

Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)

Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit

Documentare 27-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )

Documentare 27-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon

Documentare 27-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie

Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 26-04-2025 10:00

26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)

O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab

Documentare 26-04-2025 08:30

26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)

La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur

Documentare 26-04-2025 08:00

26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc

Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe

Documentare 26-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 26-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și

Documentare 26-04-2025 07:00

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista

Documentare 26-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie

Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen