logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Cultural Latino-American

Image

Între zilele de 2 şi 6 octombrie 2024, este programată cea de-a V-a ediţie a Festivalului Cultural Latino-American, la sediile din strada Nicolae Creţulescu 8 şi din Calea Griviţei ale Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR).

Programul evenimentului, organizat de MNLR, cu sprijinul Ambasadei Argentinei, Ambasadei Chile, Ambasadei Cubei, Ambasadei Mexicului şi al Ambasadei Peru în România, include peste 15 evenimente, de la proiecţii de filme, la expoziţii de fotografie, ilustraţie sau reproduceri de gravuri, la concerte şi lecturi publice, la care publicul are acces gratuit, potrivit unui comunicat al Headsome Communication.

Deschiderea oficială are loc la 2 octombrie, de la ora 18.30, la sediul din Calea Griviţei al Muzeului Naţional al Literaturii Române în prezenţa ambasadorilor Deborah Leticia Ojeda Valedołn - Cuba, Carlos Alejandro Poffo - Argentina, Felix Denegri Boza - Peru, Alejandro Omar Vazquez Martinez - secretar II în cadrul Ambasadei Mexicului, a directorului Institutului Cervantes din Bucureşti, Abel Murcia Soriano. Amfitrionul serii va fi directorul general al MNLR, Ioan Cristescu.

Programul oficial al ediţiei din acest an a Festivalului Cultural Latino-American poate fi consultat pe site-ul MNLR, precum şi pe paginile de social media ale instituţiei.
***
Precedenta ediţie a Festivalului Cultural Latino-American s-a desfăşurat între 26-29 septembrie 2023, fiind organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române, Ambasada Argentinei, Ambasada Chile, Ambasada Cubei, Ambasada Mexicului, Ambasada Peru şi Institutul Cervantes din Bucureşti.

Programul a inclus o serie bogată de evenimente: de la lecturi publice, proiecţii de filme până la concerte şi expoziţii.

Scriitorul, eseistul şi editorul cubanez Reynaldo Gonzalez Zamora a susţinut conferinţa "Elemente ale formării literaturii cubaneze".

Cornelia Rădulescu, traducătoarea seriei Isabel Allende (Chile) la Editura Humanitas; Horia Barna, traducător; profesor universitar dr. Ilinca Ilian (Timişoara, Zoom) şi scriitorul, traducătorul şi profesorul de literatură comparată Călin-Andrei Mihăilescu au participat la dezbaterea "Literatura latino-americană în România (2020-2023).

Printre filmele care au rulat în cadrul ediţiei s-a numărat "Mario Vargas llosa: autograf pentru mileniul III", documentar realizat de Mariana Sipoş.

În cadrul festivalului, au fost marcate, la 27 septembrie, Ziua Internaţională a Turismului, respectiv Ziua Mondială a Traducătorilor, la 30 septembrie.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Cultural Latino-American s-a desfăşurat între 4 şi 8 octombrie 2022, la sediile MNLR din Capitală. Cu acel prilej, au fost promovaţi autori, artişti şi spaţii culturale importante din America Latină prin lecturi publice, conferinţe, proiecţii de filme artistice şi documentare. Noutăţile ediţiei au constat în conferinţele susţinute de specialişti, profesori universitari şi scriitori din diferite ţări din America Latină.

Prin intermediul lecturilor de poezie şi proză din cadrul festivalului, publicul a putut descoperi diversitatea temelor şi stilurilor abordate de scriitorii latino-americani. Aşa cum afirma scriitorul argentinian Julio Cortazar, citat de mnlr.ro, "Cărţile noastre sunt mesaje închise în sticle ce plutesc pe mare, lansate în imensitatea ignoranţei şi suferinţei; dar se întâmplă ca unele sticle să ajungă la destinaţie şi atunci aceste mesaje trebuie să capete sens şi raţiune de a fi, trebuie să trezească luciditate şi speranţă celor care le citesc sau care le vor citi într-o zi".

Unul dintre cele mai importante puncte pe agenda ediţiei a fost seria de patru video-conferinţe susţinute de profesori ai Universităţii Federale "Santa Catarina" din Brazilia. Liliana Reales, doctor în literatură, a vorbit despre "Borges şi cultul curajului". Scriitoarea Joca Wolff a susţinut prelegerea "A fost odată ca niciodată... Cesar Aira şi literatura braziliană". Andre Fiorussi, doctor în literatură hispano-americană, a analizat tema "Ruben Dario şi modernismul hispano-american", iar criticul şi traducătorul Byron Velez Escallon a vorbit despre semnificaţia romanului "La voragine" (Vâltoarea) al scriitorului şi politicianului columbian Jose Rivera.

Programul ediţiei din 2022 a inclus şi un moment de lectură susţinut de scriitorul şi traducătorul Dinu Flămând. Textele alese au fost un poem din volumul "Maşina Lumii şi alte poeme", de Carlos Drummond de Adrade şi un poem din "Tristeţea-dans", de Vincius de Moraes.

Printre filmele proiectate s-a numărat "El viaje hacia elmar" (2003), producţie din Uruguay, în regia lui Guillermo Casanova.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Cultural Latino-American s-a desfăşurat în intervalul 28-30 octombrie 2021. În cadrul evenimentului, a fost organizată expoziţia "Peisaje, monumente-simbol şi portrete din America Latină". Un moment deosebit a fost inaugurarea Altarului dedicat Zilei Morţilor, eveniment organizat cu sprijinul Ambasadei Mexicului în România. În mod metaforic, Altarul a fost amplasat la demisolul sediului MNLR, ca o invitaţie la reflecţie asupra importanţei vieţii şi, totodată, a omagierii celor care au plecat dintre noi, notează mnlr.ro.

Prima ediţie a Festivalului Cultural Latino-American s-a derulat între zilele de 3 şi 4 octombrie 2019, cu scopul de a promova relaţia între cultura ţărilor Americii Latine şi cultura română. Lecturile literare au cuprins o selecţie din poezia şi proza latino-americană, aparţinând unor scriitori precum Jorge Luis Borges (Argentina), Cecília Meireles, (Brazilia), Gabriela Mistral (Chile), José Lezama Lima (Cuba), Octavio Paz (Mexic), Arturo Corcuera (Peru), Eduardo Galeano (Uruguay).

Programul a inclus un concert de pian în interpretarea argentinianului Mariano Castro, un spectacol de tango argentinian şi un concert de muzică tradiţională peruană.

Printre filmele primei ediţii s-au numărat "Fresca" (2010), regizat de argentinianul Hector Olivera şi documentarul "Vinicius", despre poetul brazilian Vinicius de Moraes, regizat de Miguel Faria Jr, potrivit mnlr.ro. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: Muzeul Naţional al Literaturii Române/Facebook

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org

Documentare 03-04-2025 11:30

Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)

La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr

Documentare 03-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar

Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z

Documentare 03-04-2025 10:30

Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)

Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și

Documentare 03-04-2025 10:00

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,

Documentare 03-04-2025 09:00

Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)

La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a

Documentare 03-04-2025 08:00

3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial

Documentare 03-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ

Documentare 03-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 03-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie

Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr