O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa Valeria Seciu

Actriţa de teatru, film, radio şi televiziune Valeria Seciu a rămas în memoria publicului drept una dintre cele mai sensibile artiste din peisajul autohton.
S-a născut la 1 august 1939, la Bucureşti, conform volumului "1234 cineaşti români" (Ed. Ştiinţifică, 1996). A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti (1964), la clasa lui A. Pop Marţian, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care avea să îi devină soţ, potrivit www.aarc.ro şi www.cinemagia.ro.
Piesa de teatru ''S- imbrăcăm pe cei goi'', jucata la Teatrul Mic, 13.11.1978.
Foto: (c) RADU CONSTANTINESCU/Arhiva istorică AGERPRES
A debutat în anul 1964 pe scena Teatrului Naţional din Capitală, alături de Ion Caramitru, cu rolul Veronicăi Micle din dramatizarea "Eminescu", în regia lui Sică Alexandrescu. Pe această scenă a jucat în spectacole precum: "Eminescu" (1964), "Răzvan şi Vidra" şi "Apus de soare" (1967), "'Enigma Otiliei" (1968), "Idiotul" (1969), "Cui i-e frică de Virginia Wolf?" (1970), "Pisica în noaptea Anului Nou" şi "Jocul de-a vacanţa" (1971), "Richard al III-lea" (1976).
Din anul 1978 a făcut parte din colectivul Teatrului Mic din Bucureşti, unde a susţinut o prestigioasă activitate şi unde s-a produs deplina sa maturizare artistică, la contactul cu regizoarea Cătălina Buzoianu şi în parteneriate legendare de scenă cu actorii Ştefan Iordache şi Gheorghe Visu. Marile roluri din această etapă le-a creat în spectacole precum: "Să îmbrăcăm pe cei goi" de Luigi Pirandello (1978), "Maestrul şi Margareta" de M. Bulgakov (1980), "Nişte ţărani" de Dinu Săraru (1981), "Dama cu camelii" de AL. Dumas (1985). Tot aici, Valeria Seciu a jucat în piese dintre care amintim: "Pescăruşul" de Cehov (1993), "Spirit" de Margaret Edson (2001), "Cum gândeşte Amy" de David Hare, (2005), "Furtuna" de William Shakespeare (2009), toate în regia Cătălinei Buzoianu, "Creatorul de teatru" de Thomas Bernard, regia Alexandru Dabija (2007).
Actriţa Valeria Seciu în spectacolul 'Magia Modei', 02.03.1992..
Foto: (c) SORIN LUPŞA/Arhiva istorică AGERPRES
La începutul anilor 1990, fără a părăsi scena Teatrului Mic, Valeria Seciu a înfiinţat şi condus Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de gen de după revoluţie. De numele Teatrului Levant este legată o altă colaborare importantă a actriţei cu regizoarea Cătălina Buzoianu, la spectacolul "Pelicanul", după August Strindberg (1994), piesă montată într-un spaţiu neconvenţional, într-un depozit al Sălii Dalles, conform www.cinemagia.ro.
În film a debutat în 1964, jucând în pelicula "Casa neterminată" regizată de Andrei Blaier. Din filmografia sa mai amintim: "Asediul" (1971), "Un august în flăcări" (1974), "Regăsire" (1977), "Clipa" (1979), "Ion - blestemul pământului, blestemul iubirii" (1979), "Lumini şi umbre" - serial TV (1979-1982), "Bună seara, Irina" (1980), "Dragostea şi revoluţia" (1983), "Adela" (1984), "Furtună în Pacific" (1985), conform volumului "1234 cineaşti români" (Ed. Ştiinţifică, 1996).
Actorii Valeria Seciu (stg) şi Mircea Albulescu (dr), în spectacolul 'Magia Modei', 02.03.1992...
Foto: (c) SORIN LUPŞA/Arhiva istorică AGERPRES
După anul 2000, deşi a urcat mai rar pe scenă, fiecare apariţie a reprezentat un succes de public şi de critică. În 2010 a apărut în filmul "Aurora", semnat de Cristi Puiu, şi a jucat la Teatrul Mic rolul principal în spectacolul "Doamna noastră din Pascagoula", după ultima piesă scrisă de Tennessee Williams, în regia lui Florin Fătulescu.
Pe lângă rolurile interpretate pe scenă sau pe ecran, a dat viaţă multor personaje la teatrul radiofonic.
Bogata activitate a artistei fost încununată de o serie de premii şi distincţii: Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul "Spirit", în regia Cătălinei Buzoianu (2004); Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul "Înainte de tăcere"; Premiul UNITER (2006) pentru rolul principal din piesa "Cum gândeşte Amy", în regia Cătălinei Buzoianu; Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER (2007); distincţia pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru Gloucester din "Lear", regizat de Andrei Şerban, la Gala Premiilor UNITER (2009).
Septimiu Sever (stg.) şi actriţa Valeria Seciu (dr.) la Gala Premiilor UNITER - editia X, 08.04.2002.
Foto: (c) SORIN LUPŞA/Arhiva istorică AGERPRES
În 2014, Valeria Seciu şi-a anunţat retragerea de pe scena Teatrului Mic şi Teatrului Foarte Mic. Un an mai târziu, în 2015, a primit o stea pe Aleea Timpului din Capitală. Tot în 2015 a făcut parte din juriul celei de-a XXIII-a ediţii a Galei Premiilor UNITER şi a primit decoraţia regală Nihil Sine Deo. În anul 2016 s-a numărat printre laureaţii Premiilor Criticii oferite de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, pentru rolul Ranevskaia din spectacolul "Livada de vişini" de A.P. Cehov.
A fost căsătorită cu actorul Octavian Cotescu (m. 22 august 1985) având împreună un băiat, Alexandru, care a ales calea monahală, retrăgându-se la Mănăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, unde este cunoscut drept monahul Daniil.
A murit la 6 septembrie 2022, la vârsta de 83 de ani. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion
21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)
Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit
Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai
Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen
SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la
CITATUL ZILEI
''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai
Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai
Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner
Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)
La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi
Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025
Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu