logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Summitul NATO de la Washington (9-11 iulie 2024)

Image

Reuniunea la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice (NATO) începe la 9 iulie 2024 la Washington DC, în Walter E. Washington Convention Center, unde timp de trei zile (9-11 iulie) liderii statelor membre şi ai statelor partenere ale organizaţiei vor discuta cele mai importante chestiuni care vizează agenda prezentă a NATO, marcând totodată într-un cadru istoric cei 75 de ani de existenţă ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, potrivit https://www.nato.int.

În urmă cu 75 de ani, douăsprezece state din Europa şi America de Nord au semnat Tratatul Nord-Atlantic la Washington DC pentru constituirea alianţei de apărare care să asigure securitatea membrilor săi. La 4 aprilie 1949, a fost semnat, la Washington, Tratatul Nord-Atlantic, cunoscut şi sub numele de Tratatul de la Washington. În virtutea Articolului 51 din Carta ONU, Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Islanda, Italia, Luxemburgul, Regatul Ţărilor de Jos, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii se angajau să-şi asigure reciproc libertatea şi securitatea, conform volumului ''România - NATO. 1990-2008'' (Editura Fundaţia Rompres, 2008) şi lucrării ''Diplomaţie în vreme de război'' (Constantin Buşe, Nicolae Dascălu, Editura Universităţii din Bucureşti, 2000). Tratatul de la Washington a intrat în vigoare la 24 august, iar la 17 septembrie 1949, la Washington, s-a desfăşurat prima reuniune a Consiliului Nord-Atlantic.

În acest an, 32 de state membre NATO şi state aliate din afara spaţiului euro-atlantic se reunesc la summitul organizaţiei de la Washington DC pentru a discuta chestiunile de referinţă pentru agenda organizaţiei care se confruntă cu cele mai stringente probleme în mediul de securitate internaţional de la fondarea sa, în timpul războiului rece (1949), şi până în prezent, indică https://www.nato.int.

În avanpremiera organizării summitului, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a precizat, cu prilejul conferinţei de presă desfăşurate la Bruxelles, faptul că reuniunile la nivel înalt ale NATO se desfăşoară întotdeauna în cadrul unui anumit context politic intern. ''Ceea ce pot eu să fac şi ceea ce poate NATO să facă este să ne concentrăm pe fundamentul NATO. Şi exact acest lucru vom face'', a specificat secretarul general Jens Stoltenberg la Bruxelles cu prilejul conferinţei dedicate organizării summitului, conform Reuters. Cea mai importantă chestiune a reuniunii de la Washington este ''obţinerea agrementului asupra pachetului substanţial pentru Ucraina'', a spus Jens Stoltenberg, la 5 iulie 2024, în conferinţă de presă la sediul NATO, indică https://www.nato.int/. ''NATO va prelua coordonarea şi furnizarea celei mai mari părţi din asistenţa de securitate internaţională'' a acestui ajutor pentru Ucraina sub comanda unui general cu trei stele şi a unui personal de câteva sute de persoane la cartierele NATO din Germania şi din acele noduri logistice de pe flancul estic al Alianţei'', a specificat Jens Stoltenberg, conform https://www.nato.int/.

La summitul de la Washington, cea de-a 31-a reuniune la nivel înalt a organizaţiei în istoria sa de 75 de ani, liderii NATO vor dezbate o serie de chestiuni importante care vizează soarta organizaţiei şi vor adopta măsurile prin care organizaţia să facă faţă oricăror provocări ale mediului de securitate internaţional. Descurajarea şi apărarea, Asistenţa pentru Ucraina şi Parteneriatele sunt cele trei mari teme care guvernează agenda reuniunii la nivel înalt, indică portalul oficial al organizaţiei https://www.nato.int.

În prima zi a summitului este organizată masa rotundă dedicată secţiunii ''Femei, Pace, Securitate'', prilej cu care vor susţine alocuţiuni reprezentantul special al secretarului general NATO Irene Fellin şi ambasadorul itinerant al SUA Dr. Geeta Rao Gupta. Tot la 9 iulie, secretarul general Jens Stoltenberg susţine o alocuţiune la Forumul Industriei de Apărare. Evenimentul aniversar dedicat împlinirii celor 75 de ani ai organizaţiei este găzduit, la 9 iunie 2024, de Andrew W. Mellon Auditorium.

La 10 iulie 2024, are loc reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, forumul decizional principal al Alianţei, prilej cu care sunt dezbătute principalele subiecte de pe agenda summitului care vizează funcţionarea prezentă şi viitoare a organizaţiei. La finalul reuniunii la nivel înalt, secretarul general al NATO susţine o conferinţă de presă dedicată, menţionează https://www.nato.int. La 11 iulie, în ultima zi a reuniunii, se desfăşoară Consiliul Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de guvern cu partenerii din zona Indo-Pacifică şi din Uniunea Europeană şi reuniunea Consiliului NATO-Ucraina la nivel de şefi de stat şi de guvern. La finalul acestor două reuniuni, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg face o trecere în revistă a celor discutate sub forma unei conferinţe de presă. Toate informaţiile în format multimedia şi conferinţele de presă vor fi transmise la adresa dedicată https://wdcnatosummit2024video.com.

Concomitent cu reuniunea liderilor statelor membre şi partenere ale organizaţiei, la 10-11 iulie 2024, este organizat Forumul Public NATO, eveniment care are rolul să promoveze o mai bună înţelegere a politicilor, scopurilor şi deciziilor NATO prin dialog şi angajare cu un grup divers şi remarcabil de părţi interesate. În acest an, Forumul Public NATO este găzduit în comun de Alianţa Nord-Atlantică şi de guvernul Statelor Unite, în colaborare cu Consiliul Atlantic, Centrul pentru o nouă Securitate Americană, GLOBSEC, Fondul German Marshall al Statelor Unite şi Institutul Hudson. Forumul este organizat în mese de discuţii tematice, dezbateri şi sesiuni interactive despre topici diferite privind agenda prezentă a NATO, conform https://www.natopublicforum.org/. La 10 iulie 2024, în conferinţa de deschidere vor susţine alocuţiuni Marie-Doha Besancenot, Secretar general asistent pentru diplomaţie publică al NATO şi Amanda Mansour, Asistent Special al preşedintelui Statelor Unite şi director senior pentru parteneriate şi angajament global. În cadrul secţiunilor de discuţii vor susţine alocuţiuni printre alţii secretarul de stat american Antony Blinken, Generalul Christopher Cavoli, comandantul Comandamentului Suprem Aliat pentru Europa, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, secretarul general adjunct Mircea Geoană, preşedintele Comitetului militar al NATO Rob Bauer, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi de Securitate Comună Josep Borrell, preşedintele Cehiei Petr Pavel, preşedintele Slovaciei Peter Pellegrini, ministrul apărării din Suedia, Pĺl Jonson, vicepremierul Ucrainei Olha Stefanishyna şi mulţi alţi lideri din spaţiul euro-atlantic şi din cadrul organizaţiei.

***

Primul summit al NATO a avut loc la 16-19 decembrie 1957, la Paris, fiind găzduit de preşedintele Rene Coty. România a găzduit la 2-4 aprilie 2008 summitul NATO, la care a participat şi preşedintele Rusiei în cadrul Consiliului NATO-Rusia şi cu acest prilej a fost discutată pentru prima dată aderarea Ucrainei şi Georgiei la organizaţia nord-atlantică. Cel mai recent summit al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord a fost organizat în Lituania, la Vilnius, la 11 - 12 iulie 2023. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Fostul mare pugilist, campion mondial, Leonard Doroftei împlinește 55 de ani (10 aprilie)

Leonard Doroftei, unul dintre cei mai titrați pugiliști români, cu o carieră formidabilă la amatori și la profesioniști, s-a născut la Ploiești, la 10 aprilie 1970. A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor la sala din urbea ploieșteană unde antrena acesta, punând pentru prima dată mănușile în mâini la clubul 'Prahova' P

Documentare 10-04-2025 10:30

DOCUMENTAR: 15 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk (10 aprilie)

În dimineața zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbușit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supraviețuitori. Aeronava decolase din capitala Poloniei, Varșovia, și se îndrepta spre Federația Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din 1940 din pădurea de la Katyn, din apropi

Documentare 10-04-2025 10:00

10 aprilie - Ziua Sportului Curat

Ziua Sportului Curat este marcată în fiecare an la data de 10 aprilie, pentru a atrage atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, un flagel care afectează sportul, dar și întreaga societate, potrivit site-ului oficial al Agenției Naționale Anti-Doping, www.anad.gov.ro. Această zi a

Documentare 10-04-2025 08:00

Nou summit al 'Coaliției voluntarilor' pe 10 aprilie, la Bruxelles

Miniștrii apărării din țările 'voluntare' aliate ale Ucrainei se vor reuni pe 10 aprilie 2025, la Bruxelles, pentru a contura viitoarele garanții se securitate pentru Kiev, în caz de încetare a focului, a anunțat, la 28 martie 2025, o sursă din Ministerul Apărării francez, conform AFP și https://www.ukri

Documentare 10-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Deși ploaia, după natura ei, este la fel de generoasă, în grădină cresc lalele, iar în pustiu mărăcini.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)

Documentare 10-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Reguli privind etichetarea materialelor de publicitate politică

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Actorii politici participanți la alegeri au obligația de a însoți toate materialele politice publicitare, cu excepția celor de natură exclusiv audio sau exclusiv de tipul unui text publicat în mediul online, de o etichetă care

Documentare 10-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima Greco-catolice Sf. m. Terenție, Pompei, Maxim, Macarie, African și cei împreună cu ei; Sf. Gemma Galgani Romano-catolice Ss. Apoloniu, pr. m.; Macarie Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, Af

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot a românilor din diaspora la alegerile prezidențiale (1992-2024)

Din datele privind participarea românilor din străinătate la alegerile prezidențiale de după 1989 reiese că cea mai slabă prezență s-a înregistrat în anul 2000, iar cea mai ridicată participare s-a evidențiat la scrutinul din 2019. O prezență și mai mare decât în 2019 s-a înregistrat, la primul tur al alegerilor prezidențiale, dar acesta a

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora Președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au

Documentare 10-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 aprilie

Este a 100-a zi a anului 2025. Au mai rămas 265 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 41 m și apune la 19 h 54 m. Luna răsare la 17 h 32 m și apune la 05 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 09-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică ocupă orașul german Königsberg (9 aprilie 1945)

Bătălia pentru Prusia de Est s-a încheiat cu asediul armatei sovietice, în 1945, asupra orașelor Königsberg (9 aprilie, devenit apoi Kaliningrad) și Pillau (26 aprilie, devenit Baltiysk), potrivit https://eng.navalmuseum.ru/. Bătălia de la Königsberg a fost unul dintre cele mai dis

Documentare 09-04-2025 09:00

Nordic EV Summit, conferința anuală dedicată mașinilor electrice, la Oslo (9-10 aprilie)

La 9-10 aprilie 2025, are loc, la Oslo, în Capitala Norvegiei, unul dintre cele mai importante eveniment de pe continentul european dedicat mașinilor electrice, Nordic EV Summit, aducând laolaltă din spațiul internațional o comunitate amplă a celor implicați în industria dedicată mobilității electrice, potrivit

Documentare 09-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i pe lume comoară pe care s-o găsești fără trudă; omul nepăsător comoară nu va găsi.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 09-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Eupshie; Sf. Cuv. Vadim Greco-catolice Sf. m. Eupsihie din Cezareea Romano-catolice Fer. Ubald, călug. Sfântul Mucenic Eupshie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie. S-a născut în Cezareea Capadociei d

Documentare 09-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)

După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două