FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică ocupă orașul german Königsberg (9 aprilie 1945)

Bătălia pentru Prusia de Est s-a încheiat cu asediul armatei sovietice, în 1945, asupra orașelor Königsberg (9 aprilie, devenit apoi Kaliningrad) și Pillau (26 aprilie, devenit Baltiysk), potrivit https://eng.navalmuseum.ru/.
Bătălia de la Königsberg a fost unul dintre cele mai disperate angajamente purtate de armata germană în etapele finale ale celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. Campania, planificată inițial ca o operațiune de a întârzia evacuarea a cât mai multor soldați și civili prusaci dincolo de Marea Baltică, s-a transformat în curând într-un asediu sângeros între trupele germane și Armata Roșie, care avea să marcheze sfârșitul istoric al prezenței germane în Prusia de Est, notează https://www.eurasia1945.com/.
Sursa foto: warfarehistorynetwork.com
Ordinele lui Adolf Hitler către trupele germane din oraș, în urma bombardamentului Forțelor Aeriene Britanice (RAF), soldat cu 2.400 de morți și numeroase distrugeri, erau acelea de a rezista pentru cel de-al treilea Reich. Însă locuitorii erau preocupați de supraviețuirea lor în fața trupelor Armatei Roșii, în contextul în care începuseră să apară primele știri despre atrocitățile împotriva civililor prusaci comise de trupele sovietice. Armata Germană avea aproximativ 30.000 de soldați și 80 de tancuri, care au fost distribuite între Diviziile 1, 69 și 367 de Infanterie, Divizia 5 Panzer, Diviziile 548 și 561 de grenadieri, Divizia Specială 'Mikoch', Batalionul 505 blindate grele precum și voluntari civili ai Miliției Populare 'Volkssturm' sau ai Tineretului Hitler. La toate acestea se adăugau Divizia 4 Avioane aparținând Luftwaffe, conform sursei amintite.
Soldați germani luați prizonieri de soldații sovietici în timpul bătăliei de la Königsberg
Sursa foto: historytoday.com
Königsberg a fost capitala Prusiei de Est și un bastion al culturii germane încă de la Cavalerii Teutoni în Evul Mediu, dar în același timp și un bastion strategic foarte important pentru menținerea controlului Mării Baltice. Aceste două motive politice și militare au fost suficiente pentru ca Iosif Stalin, care nu și-a ascuns niciodată intențiile panslavice, să ordone ocuparea și demolarea metropolei, mobilizând în acest scop cel de-al treilea front bielorus sub comanda generalului Danilovici Cerniakovski, precum și elemente mai mici ale celui de-al doilea front bielorus condus de mareșalul Konstantin Rokoss. Armata Roșie număra aproximativ 1.700.000 de soldați, 3.860 de tancuri și 2.400 de avioane pregătite pentru asediul orașului Königsberg. Desfășurarea forțelor armate a fost efectuată de la Gumbinnen la râul Niemen, la granița cu Lituania.
Bărbați din Volkssturm,Prusia de Est
Sursa foto: historytoday.com
Ofensiva împotriva Prusiei de Est a început la 12 ianuarie 1945, cu un bombardament preliminar. Apărarea germană s-a prăbușit rapid, iar pe 13 ianuarie, sovieticii au reușit să preia Kattenau și, câteva zile mai târziu, cetatea Scholossberg. Frontul a fost spart pe 18 ianuarie, Gumbinnen căzând pe 20 ianuarie, Osterode și Insterburg pe 21 ianuarie, în timp ce Eylau și Wehlau pe 22 ianuarie. La sfârșitul lunii, sovieticii au reușit să taie calea de comunicație Cranz-Königsberg. Pe 26 ianuarie, în Pillau, Armata Roșie a aruncat în aer un depozit de muniții care a ucis mai mult de 100 de refugiați. Un tren a fost oprit în Megethen, la 30 ianuarie, toți pasagerii fiind executați de sovietici. În ciuda unor astfel de incidente, 120.000 de civili au reușit să fugă prin Pillau, notează https://www.eurasia1945.com/.
Sursa foto: warfarehistorynetwork.com
La începutul lunii februarie 1945, Königsberg se afla sub asediu, însă a rezistat datorită puternicelor forturi amplasate strategic, singurele capturate de Armata Roșie fiind Dohna și Kanitz. La 19 februarie, o coloană germană cu 80 de tancuri a încercat să deschidă un coridor cu Peninsula Samland pentru a-i evacua pe civilii aflați încă în Königsberg. Acțiunea a reușit, nava 'Amiral Scheer' oferindu-le sprijin, iar pe 20 februarie, Samland avea coridor liber cu Königsberg, 100.000 de civili au reușit să scape.
Frontul de la Königsberg a rămas inactiv în cea mai mare parte a lunii martie, armata sovietică fiind nevoită să se reorganizeze în Europa Centrală. O nouă ofensivă sovietică, rapidă, a avut loc în 21 martie, fiind cucerite Heiligenbeil (24 martie) și Frisches Haff (28 martie; astăzi, golful Vistula). Au fost uciși 93.000 de soldați germani și alții 46.448 luați prizonieri.
Ofensiva finală asupra Königsbergului a avut loc între 2 și 5 aprilie 1945. La bombardamentul devastator au participat 2.300 de avioane, cu 5.000 de tunuri și 300 de lansatoare de rachete. În dimineața zilei de 6 aprilie, la ora 9.00, circa 200.000 de soldați sovietici s-au aruncat în luptă, fără a obține un avans important în fața rezistenței germane. Un nou bombardament al sovieticilor a avut loc pe 7 aprilie, reducând la 30 de avioane efectivul Luftwaffe. În aceeași zi, sovieticii au cucerit mai multe zone mărginașe ale orașului dar și sediul postului de radio.
Sursa foto: warfarehistorynetwork.com
La 8 aprilie 1945, Armata Roșie a cucerit, mai întâi, Fortul Friedrich Wilhelm III iar, mai târziu, Lehndorf. A fost tăiată legătura rutieră cu orașul Pillau, lăsând orașul Königsberg izolat. De asemenea, liniile de comunicație au fost rupte la Moditten. Armata Roșie era însă de neoprit, trupele traversând râul Preguel și realizând un cap de pod. Orașul era distrus în proporție de 90%. În același timp, s-a încercat o rupere a frontului pentru a ieși spre Europa de Vest prin Pillau, dar mitralierele sovieticilor au făcut masacru. Rezistența finală a acelei zile, deși inutilă, a fost realizată din Castelul Königsberg cu 150 de apărători, care au fost loviți de salve de artilerie. Până la sfârșitul zilei, întregul oraș se afla sub ocupație sovietică.
Sursa foto: warfarehistorynetwork.com
În timpul Conferinței Aliaților de la Teheran în 1943, Stalin a ținut să precizeze că 'rușii nu au porturi la Marea Baltică, ce pot fi folosite pe parcursul anului', conform https://www.rferl.org/. 'De aceea avem nevoie de porturile Koenigsberg și Memel (astăzi orașul lituanian Klaipeda) și de teritoriul înconjurător al Prusiei de Est'. El a mai adăugat că 'din punct de vedere istoric, acestea sunt ținuturi fundamental slave'. Aliații, dornici să aibă asigurarea lui Stalin că Uniunea Sovietică va intra în război împotriva Japoniei după înfrângerea Germaniei și va asigura încetarea militarismului german, au aderat la cererea acestuia. Transferul a fost făcut oficial la Conferința de la Potsdam din 17 octombrie 1945, când Aliații au trasat granițele dintre Polonia și Uniunea Sovietică.
Sursa foto: warfarehistorynetwork.com
Noua regiune sovietică a fost numită după revoluționarului bolșevic Mihail Kalinin. Statutul regiunii Kaliningrad ca parte a Uniunii Sovietice a fost reafirmat prin Actul final de la Helsinki din 1975, iar Germania a renunțat la pretenția sa asupra regiunii istorice printr-un tratat din 1990. Astăzi, regiunea Kaliningrad este cea mai vestică regiune a Rusiei, înconjurată de Polonia și Lituania și are o populație de aproximativ 950.000 de locuitori. Etnicii germani reprezintă doar 0,8% din populație. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: historytoday.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir