DOCUMENTAR: Fostul mare pugilist, campion mondial, Leonard Doroftei împlinește 55 de ani (10 aprilie)

Leonard Doroftei, unul dintre cei mai titrați pugiliști români, cu o carieră formidabilă la amatori și la profesioniști, s-a născut la Ploiești, la 10 aprilie 1970.
A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor la sala din urbea ploieșteană unde antrena acesta, punând pentru prima dată mănușile în mâini la clubul 'Prahova' Ploiești, în 1984. A boxat apoi pentru 'Steaua' și 'Freedom Star Farul' Constanța, potrivit volumului ''Enciclopedia Educației Fizice și Sportului din România'' (București, 2002).
Festivitate de premiere la turneul de box 'Centura de Aur', ediţia 1992.
Foto: (c) EUGEN ENACHESCU/Arhiva istorică AGERPRES
Apreciat pentru stilul său combativ, Leonard Doroftei avea să devină campion național, în 1986 și 1987, la juniori. A obținut cinci titluri naționale la seniori (1992, 1993, 1994, 1996 și 1997).
'Gala Trofeelor', festivitatea de premiere a celor mai buni spotivi români. în imagine (de la stg. la dr.): pugilistul Francisc Vaştag, fosta gimnastă Nadia Comăneci şi pugilistul Leonard Doroftei, 1995.
Foto: (c) EUGEN ENACHESCU/Arhiva istorică AGERPRES
În 1995, a devenit campion mondial la Berlin, iar în 1996, la Vejle, a obținut titlul de campion european și ulterior, la Bursa, în 1993, avea să obțină bronzul european.
Pugilistul român Leonard Doroftei (în imagine) şi-a păstrat titlul de campion mondial de box profesionist la categoria semiuşoară - versiunea WBA, învingându-l la puncte, după 12 reprize, pe argentinianul Raul Balbi.
Foto: (c) ARTUR MUSTAŢĂ/Arhiva istorică AGERPRES
A obținut bronzul olimpic pentru România la Barcelona (1992) și la Atlanta (1996).
Campionul mondial la box profesionist Leonard Doroftei, 2002.
Foto: (c) ARTUR MUSTAŢĂ/Arhiva istorică AGERPRES
După mai mult de un deceniu la amatori, cu 239 de victorii din 250 de meciuri, Leonard Doroftei a trecut la profesioniști, în 1998.
Sursa foto: Leonard Doroftei/Facebook
Denumit 'The Lion' (''Leul''), Doroftei a fost legitimat, în Canada, la clubul Interbox din Montreal. Pentru acest club a câștigat 22 de meciuri din 24, din care opt înainte de limita timpului regulamentar.
Decorarea boxerului Leonard Dorin Doroftei, campion mondial, versiunea WBA, de către Ministerul Tineretului şi Sportului.
Foto: (c) ROMULUS BOANCĂ/Arhiva istorică AGERPRES
Luptător cu mult angajament combativ în ring, apreciat în acest fel de public pentru meciurile sale spectaculoase, cu o forță extraordinară de atac și încasator redutabil, Doroftei confirmă talentul său nativ pentru box și abnegația din sesiunile de pregătire în meciul din 5 ianuarie 2002, de la San Antonio (SUA), când a obținut centura pentru titlul mondial la categoria ușoară (versiunea WBA), învingându-l pe argentinianul Raul Balbi. În meciul revanșă, de la București, din 31 mai 2002, Doroftei a câștigat, păstrându-și centura de campion mondial.
Sosirea pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" a fostului campion mondial de box, Leonard Dorin Doroftei împreună cu soţia sa, Monica, şi cei trei copii ai lor Vanessa, Adrian şi Alexander.
Foto: (c) SORIN LUPŞA/Arhiva istorică AGERPRES
La 17 mai 2003, a luptat, în Pittsburg, pentru unificarea titlurilor WBA și IBF împotriva americanului Paul Spadafora, meciul încheindu-se nedecis. Doroftei a păstrat centura versiunii WBA. În 25 octombrie 2003, la București, nu a reușit să intre în limitele categoriei, a pierdut proba cântarului și deci și centura de campion mondial.
Sursa foto: Leonard Doroftei/Facebook
Leonard Doroftei a fost campion mondial la categoria semi-ușoară (61,9 kg), versiunea WBA, deținând centura în perioada 5 ianuarie 2002 - 23 octombrie 2003.
Sursa foto: Leonard Doroftei/Facebook
În Atlantic City, din New Jersey, a încrucișat mănușile, la 25 iulie 2004, cu Arturo Gatti, în fața căruia a pierdut primul său meci la profesioniști, potrivit www.boxrec.com. În urma acestui meci s-a retras din activitatea competițională.
Sursa foto: Leonard Doroftei/Facebook
În 2004, Biroul Federal al Federației Române de Box a aprobat cooptarea lui Leonard Doroftei în colectivul de antrenori al lotului național, condus de Francisc Vaștag.
Leonard Doroftei (box) a fost premiat la categoria cei mai iubiţi sportivi români, în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Galei 'Fantasticii Fanatik', care a avut loc la 'World Trade Plaza' din Bucureşti, 2013.
Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTO
A fost ales, la 23 noiembrie 2012, președinte al Federației Române de Box, deținând această funcție până la data 13 noiembrie 2015.
Leonard Dorin Doroftei împreună cu soţia sa, Monica, şi cei trei copii ai lor Vanessa, Adrian şi Alexander.
Sursa foto: Leonard Doroftei/Facebook
La 22 ianuarie 2002, a fost decorat de președintele României cu Ordinul Național 'Pentru Merit' în Grad de Cavaler. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson
Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com. La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mu
DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)
Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/. Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli pri
Forumul de securitate cibernetică de la Taipei (15-17 aprilie 2025)
La 15 aprilie 2025, începe la Taipei, în Taiwan, timp de trei zile, unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate securității cibernetice, o amplă platformă de relaționare pentru companii și actori importanți, lideri și profesioniști din acest domeniu, potrivit https://cybersec.ithome.c
Festivalul Primăverii de la Bourges, Franța
Festivalul Primăverii de la Bourges - Le Printemps de Bourges - este unul dintre cele mai vechi și mai respectate festivaluri de muzică din Franța. Ediția din 2025 se desfășoară în perioada 15-20 aprilie, menționează site-ul oficial al festivalului www.printemps-bourges.com. Festivalul este
CITATUL ZILEI
'Soarele se oglindește în apa cea limpede și cerul în inima curată.' - Sfântul Nicolae Velimirovici (Predică la Buna Vestire - https://www.crestinortodox.ro)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Marți (Denie); Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent Greco-catolice Sf. m. Crescent Romano-catolice Sf. Damian de Veuster, pr. În Sfânta și Marea Marți textele principale din Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 aprilie
Este a 105-a zi a anului 2025. Au mai rămas 260 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 32 m și apune la 20 h 00 m. Luna răsare la 22 h 54 m și apune la 07 h 11 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)
La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil
A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un
CITATUL ZILEI
'Timpul este scump ca și sufletul. Ai pierdut timpul, ai pierdut sufletul! Că eu dacă n-aș fi economisit bine timpul și n-aș fi trăit cu program, nimic n-aș fi făcut în viață.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea S
Consiliul Afaceri Externe al UE din 14 aprilie 2025
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) are loc la 14 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se teme precum: războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, relațiile UE-Africa sau Balcanii de Vest, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Cons
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Luni (Denie); Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului (Slujba lui se va săvârșii anticipat, în Duminica Floriilor); Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Sf. ap. Aristarh, Pud și Trofim, din cei 70. Începutul Săptăm
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 aprilie
Este a 104-a zi a anului 2025. Au mai rămas 261 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 34 m și apune la 19 h 59 m. Luna răsare la 21 h 48 m și apune la 06 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
SĂRBĂTORI: Săptămâna Pătimirilor Domnului - Săptămâna Mare
Săptămâna Mare a Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale lui Hristos începe în Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului, în acest an în ziua de 13 aprilie. Caracteristica liturgică a Săptămânii Mari este reprezentată de Denii. Prin felul și conținutul lor, deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox.
PERSONALITATEA ZILEI: Criticul de film Irina-Margareta Nistor
Irina-Margareta Nistor, reputat critic de film și inconfundabila 'voce a filmului românesc', s-a născut la 26 martie 1957, în București. A terminat în 1980, ca absolventă de franceză - engleză, Universitatea din București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, ''Cocteau și Poezia cinematografică', după cum indică site-ul